Slovenija

Huawei miri Slovence, skrb je odveč

Ljubljana, 02. 06. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Politično-gospodarska vojna med ZDA in Kitajsko zaradi carin in intelektualne lastnine se vse bolj poglablja, in med žrtvami so tudi slovenski uporabniki Huaweievih telefonov, ki imajo že 30-odstotni tržni delež. Prepoved uporabe Googlovih storitev je zadnji v vrsti udarcev, a v Huaweiu potrošnike mirijo.

George Zhang je regijski direktor za jadransko območje podjetja Huawei, ki smo ga prosili, da nam odgovori na nekaj vprašanj, tudi o vplivu na slovenske potrošnike. Čeprav je še vedno veliko nejasnosti o prihodnosti spora med ZDA in Kitajsko, nam je Zhang potrdil, da Huawei ne namerava poglabljati spora z ZDA in da je tudi razvoj lastnega operacijskega sistema vprašljiv, vsekakor pa bi to težko naredili v nekaj mesecih.

Huawei je prepleten z Googlovim sistemom Android, tega je pozneje pomagal tudi posodabljati, zato je prepoved zanj velik udarec. Tudi razvoj lastnega operacijskega sistema, ki je bil napovedan v medijih pred tedni, je vprašljiv, saj Huawei priznava, da tega še nima razvitega, in upa, da se bo spor kmalu umiril. Po njegovem, kar je mnenje tudi številnih zahodnih strokovnjakov, bi razvoj vzporednega operacijskega sistema naredil potrošnikom več škode kot koristi, saj bi jih lahko še dodatno zmedli in jih morali navaditi na novo programsko okolje.

George Zhang – generalni direktor Huawei Consumer Businessa za Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Albanijo
George Zhang – generalni direktor Huawei Consumer Businessa za Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Albanijo FOTO:

Slovenski potrošniki so po nekaj desetletjih prvič ujeti v sporu med dvema velesilama, tokrat ZDA in Kitajsko. Kako bo ta spor vplival na njih?

Rad bi povedal, da je Huawei odgovorno podjetje. Sprejemamo popolno odgovornost tako do kupcev, ki so že kupili naše izdelke, kot do tistih, ki jih kupujejo zdaj ali jih bodo v prihodnosti. Ne bomo se predali, niti v ekstremnih razmerah ne. Torej, uporabili bomo različne ukrepe in orodja, da jim bomo dokazali, da so se pravilno odločili. Menim, da zelo dobro pristopamo k blagovni znamki v Sloveniji in imamo skoraj tretjinski delež na trgu. Imamo dobre produkte, kar imajo potrošniki radi. Zato smo se pripravljeni prilagoditi vsemu, kar se bo zgodilo.

Zadnjih 30 let smo pravzaprav navajeni tovrstnih napadov. Imam veliko srečo, da imam slovenski trg, zato ker so slovenski potrošniki zvesti blagovni znamki Huawei, prav tako se moram zahvaliti vsem partnerjem. Sprejel sem veliko sporočil od različnih trgovcev na drobno in operaterjev ter se z njimi sešel osebno. Vsi so pokazali močno podporo Huaweiu v tem za nas kriznem času. Menijo, da mora Huawei premagati krizo, in tudi bomo prebrodili te težke okoliščine.

Torej, spor so začele ZDA. Se je to zgodilo zaradi nezaupanja? Zakaj so si premislile, kaj se je zgodilo?

Nisem prepričan, ali veste. Zelo dobro preteklost imamo z Googlom in drugimi ameriškimi podjetji. Če se spomnite enega najuspešnejših Googlovih telefonov, Nexusa 6P – naredil ga je Huawei. V preteklosti smo zelo dobro sodelovali z Googlom, imeli smo in še naprej imamo odličen odnos z njim, saj danes Google ni samo Google, ampak je Google skupaj s Huaweiem. Združila sta tudi nekatera druga podjetja, da bi prepričala ameriško vlado, da bi nam omogočila več fleksibilnosti in prostora za posel ter da bi lahko več prispevali h kibernetski varnosti. Menim, da tak način prepovedi ni dober za nobeno stran, saj nihče ne pridobi, kar škodi industriji. Po mojem mnenju so Google in vsa ameriška podjetja v zadnjih dveh tednih pokazali poštenost in svojo podporo, za kar se jim zahvaljujem. 

V medijih se je govorilo, da pripravljate novi operacijski sistem (OS), ki ga bo delal Huawei?

Huawei ima zares svoj OS, ampak da ga bomo lansirali konec junija ... to je čista neresnica. Resnično ne načrtujemo lansirati našega OS, nimamo takšnih namenov. Pravzaprav OS, ki se ga omenja v medijih, ni bil pripravljen za kaj takega. Naredili smo ga, ker imamo interni oddelek za razvoj, ki je potreboval posebno programsko opremo za komunikacijo in razvoj umetne inteligence. To je razlog, zakaj smo razvili ta OS že pred mnogimi leti. Pravzaprav nočemo početi tega in razviti nekakšno ’rezervno kolo’. Ampak glavna prioriteta Huaweia je – in naše zelo jasno sporočilo – še naprej bomo prispevali k sistemu Android. Pri svojem poslu so se namreč odlično odrezali, zakaj bi jih morali nadomestiti? V Huaweiu imamo radi Android, veliko uporabnikov ga uporablja in ljudje so ogromno vložili v platformo. Ni lahko razviti novega operacijskega sistema in nimamo namena narediti tega.

"Čeprav smo jim poslali originalno kodo in jim omogočili, da raziščejo, kje je problem, do zdaj še niso mogli dokazati ničesar, kar bi pokazalo, da ima Huawei problem."
"Čeprav smo jim poslali originalno kodo in jim omogočili, da raziščejo, kje je problem, do zdaj še niso mogli dokazati ničesar, kar bi pokazalo, da ima Huawei problem." FOTO:

Slovenskim potrošnikom po vaše torej ni treba skrbeti?

Da. Mislim, da jim ni treba skrbeti. Lahko se še naprej odločajo, da bodo kupili Huaweieve izdelke, zato ker imajo našo besedo, saj ne ogrožamo njihove zvestobe. Če bi zares naleteli na probleme, je Huawei tukaj, da jih reši. Povsem smo prepričani, da bomo prebrodili te izzive.

Kaj pa če ne bodo mogli uporabljati novih posodobitev, predvsem OS Android Q? Novih programov? Starih programov v Androidu?

Huawei o tem še vedno razpravlja z Googlom. Potrošniki bodo še naprej prejemali nadgradnje aplikacij. Mislim, da bomo v bližnji prihodnosti poslali še eno nadgradnjo za Huaweieve telefone, kar bodo uporabniki telefonov tudi videli. In nadgradnje bomo nadaljevali. Za posodobitev na Android Q, če bo prepoved veljala, bomo izkoristili te temne dneve kot prosti čas, ampak še vedno mislim, da se to ne bo zgodilo. Ne glede na posledice bi rad poudaril, da bo Huawei pazil na vas in prevzel vso odgovornost za naše uporabnike.

Na začetku ste rekli, da menite, da je slovenski trg zelo zrel. Na kakšen način?

Pravzaprav smo primerjali prodajo naših najbolj prodajanih in vodilnih telefonov. In to je ena od stvari, ki kaže, da je slovenski trg bolj zrel, saj smo zelo dobri pri prodaji v vodilnih segmentih. Poleg tega nismo zaznali, da bi šumi, ki prihajajo iz sveta, imeli večji vpliv na slovenski trg.

"V Huaweiu imamo radi sistem Android, veliko uporabnikov ga uporablja in ljudje so ogromno vložili v platformo."
"V Huaweiu imamo radi sistem Android, veliko uporabnikov ga uporablja in ljudje so ogromno vložili v platformo." FOTO:

Prva debata med ZDA, Kitajsko in drugimi, ki je bolj politična kot tehnična, je bila drugi amandma – skrb o varni uporabi osebnih informacij. To je bila tudi ena od pozicij, ki so jo zavzele ZDA. Kakšno je vaše stališče do tega?

Pravzaprav je Huawei naredil vse, kar je lahko. Čeprav smo jim poslali originalno kodo in jim omogočili, da raziščejo, kje je problem, do zdaj še niso mogle dokazati ničesar, kar bi pokazalo, da ima Huawei problem. Kakorkoli, Huawei je pošteno, zasebno, komercialno podjetje. Nočemo se vmešavati v politične zadeve. Mi samo opravljamo svoje delo, ponujamo proizvode in rešitve potrošnikom in partnerjem. Podobno delamo kot Google in drugi – zagotavljamo svoje proizvode potrošnikom. Če vam je všeč, prosim, kupite Huawei, če ga ne marate, lahko izberete kaj drugega. To je popolnoma normalno.

Spor, ki se vleče že nekaj časa.

Treba je razumeti, da je spor med Huaweiem in ZDA širšega izvora in daljše zgodovine. Glavni očitek Washingtona je, da Huawei kitajski vladi omogoča dostop do številnih osebnih in drugih podatkov, ki jih zbira Huawei. Washington je namreč zato Huawei dodal na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo trgovati, če nimajo dovoljenja vlade.

Donald Trump je pred kratkim rekel, da je "Huawei naredil nekaj zelo nevarnega. Če pogledaš, kaj so naredili z varnostnega vidika, z vojaškega vidika. Zelo nevarno." Nato pa je omilil svojo izjavo, ko je dejal, da bo mogoče Huawei del trgovinskega dogovora s Pekingom. "Če bomo dosegli dogovor, si lahko predstavljam, da bi bil Huawei lahko vključen v kakšni obliki ali kakšnem delu," je dejal.

Razvoj vzporednega operacijskega sistema bi naredil potrošnikom več škode kot koristi, saj bi potrošnike lahko še dodatno zmedli in jih morali navaditi na novo programsko okolje.
Razvoj vzporednega operacijskega sistema bi naredil potrošnikom več škode kot koristi, saj bi potrošnike lahko še dodatno zmedli in jih morali navaditi na novo programsko okolje. FOTO: Shutterstock

Kitajski tehnološki gigant je že večkrat zavrnil očitke, da njegovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo in da so neodvisni od kitajske vlade. Song Liuping, vodja pravnega oddelka Huaweia, je prav tako poudaril, da "ameriška vlada ni posredovala nobenih dokazov, da Huawei pomeni varnostno grožnjo. Ni niti ognja niti dima, zgolj namigovanja".

Ali se bo spor še poglabljal ali razrešil, bo znano v prihodnjih tednih. Če bi se poglobil, bo Huawei najverjetneje moral razviti svoj operacijski sistem do konca, a za to bi potreboval, po nekaterih ugibanjih strokovnjakov, čas, do začetka naslednjega leta. Nov/star sistem bi temeljil na Androidovem odprtokodnem sistemu in bi omogočal delovanje aplikacij na obeh platformah. Za zdaj, kot smo lahko prebrali, se je Huawei zavezal za nadaljnje sodelovanje z Googlom in njegovimi platformami, a bo to predvsem odvisno od politične volje v Washingtonu in Pekingu.

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
28. 06. 2019 17.05
+2
Ze 3G j3 blo dost....f4 je ze pretiravanje g5 je pa ze aevanje v mozgane
BUONcaffee
02. 06. 2019 20.40
-41
Ostajam zvest jabolki. Raje dam več pa imam odličen telefon in trpežen telefon. Več denarja, več muzike.
Slavica Miljkovi? Jeram
21. 09. 2019 10.03
Ja a slph veste koliko v resnici stane eno vaše jabolko ? Ja naj dražji Apple je 120€ vse ostalo se plača ime znamke.
BUONcaffee
02. 06. 2019 20.20
-27
Tej telefoni so narejeni za Balkan, preslabi, da jih bi Američani BLOKIRALI. nIČ SE BAT.
BUONcaffee
02. 06. 2019 20.19
-18
Torej za telefone Od Albanije do Slovenije je en direktor, ista trgovina in ista kvaliteta telefonov??????
Supervillain
02. 06. 2019 17.35
+1
Samo Mate serija od Huawei je špica ostali pa ne,ker nimajo ne stereo zvoka in ne najvišje ločljivosti.
BobbyP
02. 06. 2019 10.07
-24
Android je prosto dostopna platforma, ki jo je razvil Google. Huawei pomagal? 😂😂😂Kaj? Kopirati druge OEM-e? "Oplemenititi" software z vsemi povezavami na kitajske serverje? Proizvodnja mobilcev je bila včeraj konkretno zmanjšana in naročila za komponente zmanjšana. Huawei lahko še vedno uporablja Android, saj je javna in prosto dostopna platforma. Le Googlovih storitev ne smejo več uporabljati. Če so že tako dobri pa naj uporabljajo svojo platformo, ki jo baje že imajo. Ampak ni v temu poanta. Poanta je v informacijah, ki jih lahko pridobiš, če uporabljaš Google Play Services. 🤫
JohannDoe
02. 06. 2019 11.11
+5
Google je razvil Android, tako kot je svoje cajte Red Hat razvil Linux. 80% pobral open sourca pa dodal še malo svojega. Potem so ga pa vsi kopirali pa brandirali. Kdo je kaj razvil?
velikizmaj
02. 06. 2019 12.31
+17
Kaj pa Apple ki je kopiral osnovni model od Samsunga ali pa poglejmo malo v zgodovino kako je moral Bill Gates reševati to gnilo jabolko pred propadom da lahko zdej kupujete precenjeno skropucalo pod imenom Apple phahaha 😂😂😂
sagesse
02. 06. 2019 10.00
+4
zda imajo 400 milijard letnega trgovinskega primankljaja z kitajsko.verjetno večina vas ne ve,da če hoče neko tuje podjetje pislovati na kitajskem,mora tam odpreti svojo tovarno in na kutajskem ne velja prosta trgovina,kar je izredno nepošteno.nekateri tu napadate trumpa,toda vi se ne zavedate,da vam posredno ščiti vaše delovno mesto.če evropa ni imela jajc narediti karkoli v tej smeri,so to naredili američani.obstoječi poslovni model,je pisan na kožo zahodnim multinacionalkam z velikimi dobički in na škodo manjšim lokalnim pidjetjem in posledično smo videli propad večini slovenskih in evropskih proizvodnim pidjetjem,katere enostavno,ne morejo cenovno konkurirati kitajskemu delavcu,kateri nima nobenih delavskih pravic,kjer ima kitajski delavec 1 dan dopusta na leto,brez plačane bolniške,z 12 urnim delovnikom in podobno.američani z svojo politiko,,,trump je samo izvajalec,,,bodo samo prisilili kitajce da postane trgovina malo bolj uravnotežena in to je smisel vsega skupaj.....
JohannDoe
02. 06. 2019 11.13
+1
Trump ščiti moje delovno mesto. Zdej pa spim mirno. Nikomur drugemu ni treba ničesar storiti,
bundy crocodile
02. 06. 2019 09.59
+12
Tisti, ki tako povelučujete Trumpa.. no, upam, da imate vsi Huawei telefone, ko ste že mislili, da se vas njegova umazana politika ne bo nikoli dotaknila, ker smo v Sloveniji. Pajac dela škodo vsakemu slehernemu človeku na zemlji in zelo me veseli, da se danes tega zavedamo tudi pri nas. Ker ne uporabljam pametnega telefona pa pravim.. novim zmagam na proti. Trump za predsednika še en mandat, ker dokler malega, naivnega človeka dobesedno ne pohodiš, mu ne bo nikoli kapnilo, že dobro znana praksa sploh pri ofcah.
Antropozofija
02. 06. 2019 09.54
-3
Zanimivo je to, da tudi Kitajci vidijo Slovenijo na balkanu saj jo prištevajo v isto yržno skupino skupaj z Albanijo.. Značilnost tega trga je nezahtevnost potrošnikov in višje cene ter posredno slabša kvaliteta izdelkov.
DAEMONIUM
02. 06. 2019 09.30
+47
Joj pa glih sem hotel nabaviti Huawei 30 Pro, ki ima noro kamero s 5x opticno povecavo, kar do sedaj se nikomur ni uspelo narediti. Mislim da je Huawei popolnoma pohodil iphona zato pa taksen odziv amerike.
BobbyP
02. 06. 2019 10.12
-14
😂😂😂 To bo to. Naj kamero bo jeseni spet imel Googlov Pixel 4, kot jo je imel Pixel 3 v času Huawei 20 Pro. i phone? 🤣🤣🤣
tron3
02. 06. 2019 09.05
+2
Vsak heker ki ma pet minut cajta, pa da spije en pir Vam lahk vdre v telefon Vaš pametni, to velja tudi za ostale, ni problem, zravn bi še moral dodat operaterje, ki jim je tudi čist veen za Vašo varnost, da Vam je jasno. Najbolj varni so telefoni cenovni razred okol 80€ mi pove prodajalec mobitelov.
Uporabnik113189
02. 06. 2019 09.17
+11
100% je res. najbolj varni so tisti enostavni..
proofreader
02. 06. 2019 08.41
+24
Brez panike, Trump ne bo večno predsednik.
Cesar007
03. 06. 2019 08.28
+1
Levi ameriški analitiki pravijo, da bo Trump zmagal 2020 razen če močno ne zajebe pred volitvami ali pa gospodarstvo začne padati.
anakondabox
02. 06. 2019 08.05
+33
Podjetje Huawei miri Slovence : "Skrb je odveč!' Podobno nas mirijo naši politiki: 'Popolnoma varni ste, bodite brez skrbi!' Potem te pa že za prvim vogalom čaka Hudič (kraja, davki, nediplomatsko obnašanje, sistemska onesposobljenost). #lažnalažresnica
kuhankrompir
02. 06. 2019 08.53
-7
ajde slovencki, vam zvisamo place..si boste lahko vec privoscli...in potem se naslednji dan zbudis ves prepotjen s moskim spolnim udom v riti...
Supervillain
02. 06. 2019 07.45
+15
Proti koncu leta naj bi prišel ven model Huawei Mate 30 Pro to je serija Mate,ki ima vse najboljše v primerjavi z ostalimi modeli Huawei,Lp
komar
02. 06. 2019 07.25
+52
Vedno in povsod,so Američani vmes in mislijo,da so gospodarji vesolja.
Krainerland
02. 06. 2019 08.33
-14
Levak pa vedno nekje daleč za njimi Zanimivo ane?
nikhrast
02. 06. 2019 09.48
-9
Kdo drug pa bo zraven? Zraven bo tisti ki kaj ustvaril.