Slovenija

'Podpis izjave bo upočasnil uvajanje tehnologije 5G in jo podražil za uporabnike'

Ljubljana, 13. 08. 2020 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
311

V podjetju Huawei Technologies so prepričani, da podpis skupne izjave z ZDA ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij. "Nasprotno, takšne neutemeljene omejitve bodo imele negativen vpliv na nadaljnji proces uvajanja 5G v Sloveniji," meni njihov predstavnik Radoslaw Kedzia. "Slovenski politiki, ki so za fototermin z ameriškim ministrom podpisali to licemerno izjavo, so še enkrat pokazali, da jim je popolnoma vseeno za interese lastnih državljanov," pa so ob obisku Pompea v Sloveniji ostri v Levici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obisk predstavnikov ZDA
    00:59
    Iz 24UR: Obisk predstavnikov ZDA
  • Iz 24UR: Helikopter in varnostniki
    02:33
    Iz 24UR: Helikopter in varnostniki
  • Iz 24UR: Skupaj za varnost 5G omrežij
    03:43
    Iz 24UR: Skupaj za varnost 5G omrežij
  • Iz SVETA: Koga vse smo že gostili?
    04:03
    Iz SVETA: Koga vse smo že gostili?
  • Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G
    06:55
    Iz SVETA: Izjava o varnosti v omrežjih 5G

 

Ob obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji so se oglasili tudi v podjetju Huawei Technologies. "Prepričani smo, da podpis skupne izjave z ZDA ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij ali izboljšal kibernetsko varnost države v katerem koli pogledu," so zapisali.

Da pa bo podpis izjave "imel močan negativni učinek na nadaljnji tehnološki razvoj države", meni Radoslaw Kedzia, podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo. In še, da bo to "upočasnilo proces uvajanja 5G tehnologije, ki bo za uporabnike tudi dražja”.

"Če pogledamo podobne skupne izjave, ki so jih podpisale druge države, so le te subjektivne, netransparentne in vprašljive," poudarja Kedzia in dodaja, da izjava ne pojasni, zakaj so izpostavljeni zgolj elementi ocenjevanja dobaviteljev, niso pa upoštevani številni varnostni elementi, ki so ključni za zagotavljanje varnosti omrežij 5G. Podpisana izjava po mnenju predstavnika podjetja ne določa niti pregleda stanja kibernetske varnosti dobavitelja kot posebnega ocenjevalnega elementa, niti ne priznava pomena strogih zahtev za varnostno preverjanje, ki jih že podpirajo države članice EU in neodvisne strokovne organizacije, ki izvajajo certificiranje.

“Podpiramo države pri sprejetju skupnega, vseevropskega pristopa, ki temelji na tehnologiji, objektivnemu ocenjevanju, dejstvih, preteklih varnostnih zapisih, standardih in nenehnih tehničnih pregledih, v kolikor velja za vse dobavitelje enako,” dodaja Kedzia.

Ker teh zahtev ni mogoče objektivno izmeriti in oceniti, obstaja veliko tveganje, da bodo uporabljene nepošteno in pristransko. Takšen pristop odraža in spodbuja pristranskost do dobaviteljev opreme 5G iz določenih držav in je v nasprotju z zakonodajo EU in predpisi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), so še zapisali v podjetju, kjer pozivajo "k vzpostavitvi višjih standardov kibernetske varnosti, ki so objektivni in nediskriminatorni".

Huawei je sicer že pred časom slovenski vladi ponudil podpis izjave ter zaprosil za srečanja glede vprašanj varnosti in preglednosti omrežij 5G. "Zainteresirani smo za srečanje s slovensko vlado in relevantnimi deležniki, saj želimo predstaviti naša stališča, poglede in izkušnje, ki smo jih pridobili kot eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju 5G tehnologije," še pravi Kedzia.

Levica: Američanom ne gre za varnost, ampak da bi nadzor pridržali zase 

"Tako imenovana varnostna vprašanja so krinka za ekonomsko vojno proti Kitajski, s katero poskuša ZDA ohraniti svoj primat v svetu. Kitajska ni več sposobna zgolj kopirati tujih tehnologij, ampak razvija lastno, ki je naprednejša in cenejša, zato za ohranjanje ameriškega monopola ne zadostujeta več patentno pravo in boj proti piratstvu. Zdaj je treba tekmece dobesedno izriniti s trga," pa menijo v stranki Levica.

Dodajajo še, da je "absurdno, da o varnosti interneta odločajo ZDA, ki že nadzorujejo globalna omrežja". Spomnili so na Edwarda Snowdna, ki je že leta 2013 razkril, da ameriški obveščevalci sistematično nadzorujejo internetni in telefonski promet tako v ZDA kot v svetu. "Ameriškemu establišmentu torej nikakor ne gre za to, da bi preprečil zlorabe IK tehnologij in politični nadzor informacijskih tokov, ampak da bi možnost zlorab in nadzorovanja pridržal zase," so prepričani v Levici.

"Slovenski politiki, ki so bili za fototermin z ameriškim ministrom pripravljeni podpisati to licemerno izjavo, so še enkrat pokazali, da jim je popolnoma vseeno za interese lastnih državljanov in da so pripravljeni za članstvo 'v elitnem klubu Nato' žrtvovati ne le svoje dostojanstvo, ampak tudi ugled države," so še ostri v Levici.

V SD zaskrbljeni, kako bo podpis izjave vplival na odnos Slovenije in Kitajske

Stranko SD skrbi današnji podpis izjave o varnosti omrežij 5G, ker da je neusklajen z EU. Milan Brglez kot skrb zbujajočo izpostavlja še možnost, da bi podpis za Slovenijo postal pravno zavezujoč, boji pa se tudi poslabšanja odnosov med Slovenijo in Kitajsko.

"Četudi nas veseli, da je obisk Pompea potrditev prijateljstva med državama, nas sočasno skrbi podpis izjave o varnosti omrežij 5G med Slovenijo in ZDA, ki je neusklajen z državami članicami EU in z Evropsko unijo. In to ob dejstvu, da je zaskrbljenost javnosti v državah članicah EU pokazala veliko potrebo po usklajenem pristopu celotne EU," je v odzivu zapisala SD.

Kot je dodatno menil evropski poslanec iz vrst stranke Milan Brglez, podpis tudi ne sledi interesom Slovenije, ki da bi v mednarodni skupnosti morala imeti vlogo "nepristranskega posrednika", še posebej v času priprave na naše predsedovanje Svetu EU. "Obstaja namreč celo možnost, da bi ta podpis politične izjave postal za Slovenijo, kot enostranski pravni posel, tudi pravno (ne samo politično) zavezujoč," je dodal.

"Prav tako me skrbi, da bi lahko današnji podpis izjave poslabšal odnose med Slovenijo in Kitajsko, česar si gotovo nihče ne želi," je poudaril Brglez.

Dodaja, kako v zadnjih mesecih spremlja po njegovem skrb zbujajoč trend, kako aktualna vlada in tudi zunanje ministrstvo "z veliko lahkotnostjo kršita zaveze, ki smo jih z veliko večino leta 2015 podprli v Državnem zboru".

"Menim, da je čas, da se to preneha in da slovensko zunanjo politiko ponovno utirimo v okviru obstoječe deklaracije o zunanji politiki," je zapisal in dodal, da bi moral tu bolj odgovorno vlogo privzeti tudi odbor DZ za zunanjo politiko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
18. 08. 2020 09.55
+1
Tudi utekočinjen plin (UP) iz skriljavcev bi nam Pompi poturil! Proizvodnja in transport na velike razdalje je daleč najdražji energent na svetu. Pa še plinskega terminala nimamo. Krk je za SLO odpadel, razen če Vikrtor drugače odloći. Leta 2011 se je načrtovalo, da nemški TGA dovaža utrkočinjeni plin v Koper s skladiščenjem v Serminu. Kljub temu, da je šlo za čisto in varno tehnologijo, je zadeva blokirana. Zdaj bi pa od amerikanosov uvažali daleč dražji utekočinjeni plin, termila pa nimamo. So pa res brihtne tele vladne glave.
revolucija_mb
13. 08. 2020 19.54
+1
Ker enostavno rabite nekaj o čemer nimamo pojma ? Hitrejši internet za skok v neznano ? Kako vam bo žal da vidite sveto v tehnologiji.
CyberWorm00000
13. 08. 2020 19.47
-5
če si hlapec kitajcem to ni nič narobe : ))) če si pa hlapec amerikancem je pa to žiwa pisdarija : ))))
Neutrino
13. 08. 2020 19.21
+3
Gre izključno za memorandum, ki na videz rešuje edinega ameriškega razvijalca 5 generacije mobilnih omrežij, Cisco, pred propadom. Gre samo za to da postane v 5g tekmi Amerika eden glavnih tekmecov, čeprav z nekajkrat dražjo opremo, kar bo posledica nujnosti koriščenja patentnih pravic od podjetja Huawei, katero je mimogrede vodilno v 5g tehnologiji z preko 5000 registriranimi patenti in večina rešitev mikrovalovnih oddajnikov temelji na Huaweijevih 3GPP patentiranih rešitvah. Seveda to lahko pomeni da če Huawei recimi določenega patenta ne odobri za vsestransko uporabo, le tega ne morejo uporabiti oz. jih čakajo gromozansle tožbe in odškodnine, ki so sicer stalnica v tem sektorju, npr med Samsungom in Applom. Huawei je predvsem močan v tehnoloških rešitvah, katere je sam razvil kot je masive Mimo in celovitih rešitvah za vzpostavitev omrežij od serveja do antene. To vedo mobilni operaterji in bo bilo zanimivo slišati kako bodo sedaj nekatere rešitve sploh vpeljali, saj od Cisca za to ne bodo mogli dobiti licenc. Vse bo nekajkrat dražje z več baznimi postajami in na koncu ne bo garantiralo minimuma ki ga zagotavlja Huawei, to je 1 milion mobilnih naprav istočasno povezanih na km2.
endva
13. 08. 2020 18.53
-1
Kitajci so kot kobilice. Kamorkoli pridejo pustijo opustošenje...
miselna policija
13. 08. 2020 18.51
-3
je isti kot paškova in carlova sam pri njemu ne vemo še kolk računa!!
miselna policija
13. 08. 2020 18.42
+12
jajčko je že na brniku pričakal pumpea z spuščenimi hlačami!!
endva
13. 08. 2020 18.52
-5
Kollerik
13. 08. 2020 19.19
+7
Titej je bil legenda, kar za naše vrtne polže, ki smo jih danes gledali, kako skačejo okli gostov...ne mormo trditi niti v snu....
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.34
-2
Zame je še kako pomembno KAJ mi nudi nov mobitel?ZA MOJE POTREBE-BRIGA ME,ČE JE IZ AMERIKE,INDONEZIJE,JAPONSKI,FRANCOSKI.Z mojim A1 Alpha sem zadovoljen.Z VIBER-VIDIM SOGOVORNIKA!STRANKA SDS je NEKOČ POD NUJNO ZAMENJALA VSEM ČLANOM OPERATERJA-BAJE SO NJIM PRISLUŠKOVALI?Mene to na skrbi,poznam le izdelke v KATERIH JE OGROMNO NAPREDNE KITAJSKE TEHNOLOGIJE,POČIVALŠEK NIMA POJMA IO NMTEM,
Mladi? Plasto
13. 08. 2020 18.55
+3
in zato walter , ker te briga samo za svojo rit , bi neki totalitarni državi omogočil zbiranje in hranjenje podatkov :D ..... kar se napredne tehnologije tiče , je baje veliko ukradenega :D , ampak tebe to ne briga ,ker je važna samo tvoja rit in tvoje ugodje (da je čim cnej) ......... v svojem pogledu na svet si tako omejen , da te je prav smešno brati :D
BitterTruth
13. 08. 2020 18.59
+2
pa koga zanimajo tvoji podatki lepo te prosim, si stevilka, prah v vetru... kake informacije bodo kitajci izvedel od tebe ubogo revše
buhibatina
13. 08. 2020 18.59
-2
Mislim, da tebi ni cisto nic jasno zakaj podpis in kaj je namen tega.
Mladi? Plasto
13. 08. 2020 19.03
-3
@ReapWhatYouSow .... tebe očitno ne zanimajo :D ..... so pa ti podatki , podjetju cambridge analitica pomagali do vplivanja na zadnje ameriške volitve :D .... ubogo revše si pač ti , ki misliš , da boš s svojimi pamfleti preusmeril pozornost :D .... ker jodl :D
Rade 74
13. 08. 2020 18.33
+11
Kar kaplja od vazelina na Trstenjakovi.
endva
13. 08. 2020 18.34
-1
KleniSDSar
13. 08. 2020 18.36
+7
Kollerik
13. 08. 2020 19.20
+4
Logar klon pa čist objokan, saj so ga pustili kar zadaj capljati....
Jan088
13. 08. 2020 18.29
+6
S Trumpom gre od America "first" bolj k "last". Podobno kot Slovenija z Jenezkom in prepotentnimi ministri-cami, kjer so v pol leta - razen afer, porabe MIO eur za prijatelje, kadrovanja, omejevanja, zavajanja... naredili kaj?
endva
13. 08. 2020 18.21
-14
Jajo bi moral (kot Vučić) napisati twit Hvala striček Ši. In lewakom bi se uresničile sanje...
Kollerik
13. 08. 2020 19.21
+4
Ulizujete se zdaj amerom, vučiću in orbanu hkrati.... da nimate niti kančka časti, pa že itak vemo....
Kaktus111
13. 08. 2020 18.18
+13
Nič bat Kitajci bojo povozli USA do kraja ..... samo tile naši desni so se spet postavli na stran poražencev kot jim je v navadi .......................!!!!!!!!!
Rade 74
13. 08. 2020 18.33
+11
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.46
+2
Glej,nekoč sem prinesel iz Francije ALCATEL mobi,pa ni bil dolgo hit,Kitajci so naredili,tanjše,širša slika,bolšja kamera,večja tipkovnica/SLEDILI so drugi.VSI PROIZVAJALCI SE DNEVNO TRUDIJO,LA TRUMP SE BOJI NAPREDKA DRUGIH-MORA BITI MADE IN USA!ZAKAJ?ZAKAJ PA IMAJO VSI AVTOMOBILI NA SVETU TEHNOLOŠKE REŠITVE ELEKTRONIKE Z OZNAKO:MADE IN KINA ALI TAIWAN?
Mladi? Plasto
13. 08. 2020 18.57
+5
če bojo kitajci prevzeli sceno , pozabi , da boš takole komentiral , razen , če želiš , da je tvoj karierni domet smetar in dopust v državi , ker te čez mejo ne bodo spustili zaradi slabe bonitetne ocene :D ..... butalec :D
Rothschild1
13. 08. 2020 18.58
-2
:))) daj no. Kaksne resitve "made in Kina, Taiwan". Na vseh pise, da so dizajnirane v USA in narejene na Kitajskem. Kitajci niso slabi. Se vedno pa za kaksno desetletje zaostatajo za USA.
endva
13. 08. 2020 18.17
-9
Delajte vi levaki za 200 evrov, kot kitajci. Jaz ne bom !!!!
Anti SdS
13. 08. 2020 18.18
+14
Pojdi delat v Ameriko dva šihta kot večina, da lahko preživi.
Kaktus111
13. 08. 2020 18.22
+8
Pejt v ameriko delat za 200 dolarjev .... tam je biljš ......
endva
13. 08. 2020 18.23
-8
Borut sem živel. Natančneje v Miamiju. Če delaš 8 ur kot pri nas, si kralj. Ampak kaj, ko polovica prebivalstva tam ne dela. Oni imajo dovolj svojih Strojanov. So jih žal uvozili....
CyberWorm00000
13. 08. 2020 18.33
+3
amerikanci že napolno bežijo w wenezuelo : )))
CyberWorm00000
13. 08. 2020 18.45
+3
ene 10 miljonou amerikancou stoji pred mejo za w wenezuelo : ))) zemlja snowa : ))))
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.49
-3
PLAČA JE TEDENSKA,DOBIŠ ČEK!NI GOTOVINE,TUDI MALENKOST PLAČUJEŠ Z KARTICO-NEKATERI JIH IMAJO CEL KUP!200 USA DOLARS?KJE PA TI ŽIVIŠ?TO JE ZA DAN DELA!PLAČA SE SEŠTEVA,TER SE IZRAČUNA LETNOI,TER SE REČE:IMAM 20-50-ali 100TISOČ DOLARJEV PLAČE,ŽE Z ODBITKI,A ŠE NEPLAČANIMI DAVKI!
Kollerik
13. 08. 2020 19.22
+4
S tem, da boš znal nekaj naredit, čvekanje po netu je premalo....
endva
13. 08. 2020 18.15
-4
Če bi levaki podpisali enak sporazum bi bil nasov Kakšen uspeh slovenske diplomacije...
Kollerik
13. 08. 2020 19.23
+4
Majhen popravek: Kakšen uspeh orbanovske diplomacije...
No pasaran
18. 08. 2020 08.28
t.i lewaki kot jim praviš, tega nikoli ne bi podpisali in izdali Slovenijo.
Machetekills007
13. 08. 2020 18.12
-4
5G je zakon. 5G v vsako slovensko vas!
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.51
-1
Boljši od 4 generacije,jasno,a za Amerikance moteč!
Tone 12345
13. 08. 2020 18.09
+0
Jaz bi nazaj uvedel iskrine telefone na omrežju ki so dobili mednarodno nagrado za dizajn!!pa vam povem da bi gospodarstvo boljše laufalo kot z temi i phoni in to navlako ki samo mede svetovni folk in ga forsira v brezno NEPOVRATNO!
exdetektiv
13. 08. 2020 18.40
+0
Ne piši tako pesimistično no...tako sem napisal spis v srednji šoli v tem stilu in dobil negativno oceno, ker sem omenil brezno in nepovratno tega se dobro spomnim. Naslov spisa pa je bil človek in narava.
Walter Pravicek
13. 08. 2020 18.59
-2
Imam v hodniku+prenosnega v dnevni,kličejo le,ko nadlegujejo z ponudbami o takšnih strojih,ki vse ugotovijo-bolezni mislim.Povprtašam:ste vi doktor?Paxse zveza prekine.Namreč gre za trik,da vam prodajo:čajčke,mazila in tako nič vredno kramo,katero sedaj na rtvs reklamira oni Čuk pPtrebuješ!Slušalka je super!
Roninax
13. 08. 2020 18.08
-7
pa dajte kaj bi vi se nekateri radi z kitajci male otroke meli???? kitajci so zlooo
endva
13. 08. 2020 18.18
-4
exdetektiv
13. 08. 2020 18.43
-2
zlooo fajn a ne... za koga nasankat ali z neresničnimi podatki ali kvaliteto njihovih izdelkov ...mislim na večino njihovih proizvodov ne vse.
Walter Pravicek
13. 08. 2020 19.05
+0
Ksenofob?Kitajske gate nosiš,kolo voziš,a avtu je ogromno tehnologije,sicer napisana:made in germany!ALI MADE IN ITALY-PA VERJEMI ROBA NI IZ TEH DRŽAV-TUDI KUHINJSKA POSODA!So ljudje,kot mi!Nič narobe,če ne zmorejo rečti R.So VSAJ ti TRGOVCI,GOSTINCI POŠTENI,DELOVNI,BORIJO SE ZA SVOJ BOLJŠI DAN.SO PIONIRRI V EU-SLOVENIJI!V času Jugoslavije jioh ni bilo.ZLOOO NISO!MOJ BRAT PO OROIŽJU JE BIL KITAJEC-TEPEL JE ZA TRI DRUGE!BOLJE NE ŽALI,ČE NA VEŠ KAJ SPLOH HOČEŠ POVEDATI!
laufar1978
13. 08. 2020 18.08
-5
Spet leva scena pametuje, ce bi bila na vladi SD in levica bi bili pa tiho, tolk o tem paradajzerji...😜😜😜
CyberWorm00000
13. 08. 2020 18.08
+5
še wedno mi najboj jasno zakaj kitajci niso dobli posla pr drugmu tiru : )) takrat je bil cmerobaba na ablasti : ))))
CyberWorm00000
13. 08. 2020 18.16
-3
nori lewaki : ))) podpirajo kitajce napolno pol jh pa zawrnejo pr drugmu tiru : ))))
Uporabnik1292093
13. 08. 2020 18.07
+15
Tale podpis je katastrofa. Vzeli bi najcenejšega ponudnika, ne pa američane. Smo vsaj kaj dobili v zameno? Najbrž nič.
No pasaran
18. 08. 2020 08.36
+1
Nekateri verjetno so. Saj so izšolani za korupcijo in podkupnine.