Slovenija

Huda ura v Ljubljani: več tisoč klicev občanov in skoraj 400 intervencij za gasilce

Ljubljana, 30. 09. 2021 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
167

Močno neurje, ki se je razbesnelo v večernih urah, je samo v Ljubljani zalilo več kot 500 različnih objektov, regijski center pa je med 8. in 24. uro prejel več kot 2700 klicev občanov. Zalilo je objekte – šole, dijaške domove, tudi urad predsednika republike in državni zbor – pa ceste, parkirišča in podvoze, v visoki vodi je obtičalo več osebnih vozil. Gasilci so danes do 9.30 opravili skoraj 400 intervencij. "Toliko intervencij v tako kratkem času še nismo doživeli. Žled je bil podobna situacija, ko se je usulo veliko število klicev, a kar se tiče dežja, je bilo to sinoči ekstremno," opisujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hud naliv v prestolnici
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Hud naliv v prestolnici
  • Iz 24UR: Voda zalila tudi UKC Ljubljana
    02:21
    Iz 24UR: Voda zalila tudi UKC Ljubljana
  • Iz 24UR: Odpravljanje posledic neurja
    02:40
    Iz 24UR: Odpravljanje posledic neurja
  • Iz 24UR: Na terenu bilo več kot 100 gasilcev
    03:06
    Iz 24UR: Na terenu bilo več kot 100 gasilcev
  • Iz SVETA: Sanacija neurja
    02:38
    Iz SVETA: Sanacija neurja
  • Poplava v enem od ljubljanskih gostinskih lokalov
    00:25
    Poplava v enem od ljubljanskih gostinskih lokalov
  • Izjava predstavnikov GB Ljubljana
    04:22
    Izjava predstavnikov GB Ljubljana
  • Gasilec: Takih prizorov še nisem videl
    00:30
    Gasilec: Takih prizorov še nisem videl
  • V vodi je obtičalo več vozil
    00:37
    V vodi je obtičalo več vozil
  • Poplavljena SNG Drama Ljubljana
    00:44
    Poplavljena SNG Drama Ljubljana
  • Iz 24UR ZVEČER: Neurje ohromilo Slovenijo
    01:58
    Iz 24UR ZVEČER: Neurje ohromilo Slovenijo

V sredo se je v poznih popoldanskih urah nad državo razbesnelo neurje z močnim dežjem, ki je najprej zajelo severovzhod države, območje Beltincev, zvečer pa predvsem območje Ljubljane. 

Kot so zapisali v poročilu centra za obveščanje RS Uprave za zaščito in reševanje, je v kratkem času padlo zelo veliko dežja. 

Zalite kleti, ceste in podvozi: v vodi obtičalo več vozil

Samo v regijskem centru Ljubljana so med 8. in 24. uro prejeli več kot 2700 klicev občanov. Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče.

Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, vodi je obtičalo tudi več osebnih vozil. Promet je med drugim obstal pred podvozi na Celovški, Dunajski in Šmartinski cesti. Zalilo je tudi podhod Plava laguna in železniško postajo. Veter je podiral tudi drevesa.

Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležena sta bila tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo.

Poplavljena Ljubljana.
Poplavljena Ljubljana. FOTO: POP TV

Gasilci v Ljubljani opravili skoraj 400 intervencij, zalilo tudi DZ in urad predsednika

Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana je v današnji izjavi za medije pojasnil, da so prvi klic dobili ob 8.50 in so kmalu ugotovili, da bo šlo za dogodek večjega obsega, zato so aktivirali prostovoljne gasilske enote in enoto za podporo vodenju, ki jih je koordinirala.

Danes do 9.30 so opravili skoraj 400 intervencij, poleg GB Ljubljana je v njih sodelovalo še 33 prostovoljnih gasilskih društev. "Prihajalo je do malenkostnih zamikov, ker je bilo toliko klicev, ampak smo šli na vsako lokacijo in zadevo primerno opravili," je dejal. 

Takšne intervencije so po njegovih besedah specifične v urbanih okoljih. "Dejstvo je, da se je pokazalo, da je javna gasilska družba dobro organizirana in lahko učinkovito opravljamo svoje delo."

Tine Juvan, ki je bil vodja oddelka v službujoči izmeni, je naštel, da so opravili kar nekaj intervencij na objektih, ki so vitalno pomembni za delovanje tako občine kot države. Med njimi so osnovne in srednje šole, dijaški domovi in državne ustanove, kot sta urad predsednika republike in državni zbor. Veliko objektov pa je bilo seveda tudi takih, ki so v lasti posameznikov. "Šlo je za enormne količine vode v zelo kratkem času, klicev je bilo zelo, zelo veliko, kar pomeni, da niti številka 112 ni mogla sprejeti vsega naenkrat. Lahko pohvalimo delo operaterjev, ki so obdelali vsak klic in ga predali, da smo mi lahko posredovali tam, kjer je bila naša pomoč potrebna," je dejal.

Po njegovih besedah je bil začetek v šentviško-vižmarskem koncu, potem pa se je fronta premikala proti Šiški in južnemu oz. zahodnemu delu Ljubljane – na Vič, proti centru in Barju. "Tudi okolica je bila prizadeta, je pa tam bila glavnina dogajanja."

Večinoma je šlo pri intervencijah za črpanje vode iz zalitih objektov, opravili pa so tudi nekaj reševanj vozil iz podhodov. Nikjer ni bilo evakuacije večjega števila ljudi, le posameznikov. 

Na vprašanje, ali so že kdaj doživeli kaj podobnega, je Juvan odgovoril: "Doživeli smo že marsikaj. Toliko intervencij v tako kratkem času jaz osebno še ne. Žled je bil podobna situacija, kjer se je usulo veliko število klicev, a kar se tiče dežja, je bilo to sinoči ekstremno." Razlog je bila po njegovih besedah velika količina vode. "Nobena kanalizacija ne more požreti take količine vode v tako kratkem času. Videli ste obvoznico, kako je stala voda. Infrastruktura tega ne omogoča in je ni na svetu takšne, ki bi omogočala, da bi tako količino vode odvedla."

Na terenu je sicer še vedno 10 enot, ki posredujejo v Ljubljani.

Iz Drame evakuirali gledalce, v Moderni galeriji voda vdrla v depoje 

Med drugim je poplavilo ljubljansko Dramo. Jernej Pristov, vodja službe za odnose z javnostmi, je za 24ur.com pojasnil, da je med predstavo Požigalci na velikem odru Drame voda pričela vdirati čez streho. "Streha je dotrajana, voda je na oder in v zaodrje drla v potokih." Predstavo so prekinili, evakuirali gledalce, izklopili vso elektriko. "Kaj takega se v zgodovini Drame še ni zgodilo," je dejal. Danes je za STA povedal, da že od jutra poteka dodatno izsesavanje vlage, pomagajo si tudi z razvlažilniki. Zaradi odstranjevanja posledic neurja so nocojšnjo in petkovo predstavo Požigalci odpovedali, hkrati danes v hiši ne poteka nobena vaja.

V Moderni galerij pa je bilo zaradi vdora vode še posebej prizadeto desno krilo, kjer so ravno postavili razstavo Picassovih grafik. Slednje so uspeli nepoškodovane pravočasno odstraniti. "Stavba trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave," so po poročanju STA zapisali v sporočilu za javnost. Voda je vdrla tudi v depoje, kjer so jim pri reševanju umetnin na pomoč priskočili gasilci, skupaj pa jim je uspelo večino del spraviti na varno. Zaradi poškodovane strehe, notranjih prostorov in električne napeljave je Moderna galerija začasno zaprta, oceno celotne škode pa bodo opravili v naslednjih dneh. "Prav tako bomo opravili natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi," so dodali.

Meteorna voda je preplavila tudi nekatere prostore in spodnjo dvorano Slovenskega mladinskega gledališča. "Žal moramo zaradi izrednih razmer jutrišnjo (petkovo) predstavo GEJM odpovedati. Ponovitvi bosta v soboto, 2. in v nedeljo, 3. oktobra, obe ob 20.00," so sporočili na družbenih omrežjih. 

Poškodovano vozišče na ljubljanski severni obvoznici

Močno neurje je povzročilo tudi poškodbe na ljubljanski obvoznici. Kot so sporočili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars), je zaradi velikih količin vode poškodovano cestišče na severnem delu ljubljanske obvoznice med Celovško in Saveljsko cesto proti Zadobrovi oz. Štajerski. Tam je zato zaprt vozni pas, promet na delu ceste v dolžini 300 metrov pa poteka le po prehitevalnem pasu. Promet za tovorna vozila nad 7,5 tone je v smeri iz Gorenjske in Primorske proti Štajerski preusmerjen na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico.

Kot so še zapisali, trenutno potekajo ogledi na terenu, pripravljajo oceno škode in sanacijske ukrepe, ki jih bodo izvedli v najkrajšem možnem času.

Težave tudi drugod po Sloveniji

Močno neurje je zajelo tudi Pomurje. Na Goričkem je padlo kar 93 litrov dežja na kvadratni meter, voda je ob številnih cestah in kleteh zalila tudi dve osnovni šoli, v številnih krajih so morali posredovati gasilci, Agencija RS za okolje (Arso) pa je na Sotinskem bregu na Goričkem zabeležila rekorden naliv.

O močnih nalivih poročajo tudi iz Kranja. Gasilsko reševalna služba Kranj je skupaj s prostovoljnimi gasilci iz PGD Kranj-Primskovo, Kokrica, Breg ob Savi, Bitnje in PGD-ji iz GZ Kokra črpala vodo in nudila pomoč občanom.

Kakšno vreme nas čaka?

Padavine so se do jutra umirile. Po napovedih vremenoslovcev bo današnje dopoldne v večjem delu Slovenije oblačno. Tu in tam bo lahko še padla kakšna kaplja dežja. Popoldne bo vreme prijaznejše, saj lahko pričakujemo tudi nekaj sonca. Petek bomo marsikje po nižinah začeli z meglo ali nizko oblačnostjo, nadaljevali pa s soncem. Burja na Primorskem bo ponehala. V soboto bo povečini sončno z nekaj jutranje megle po nekaterih nižinah. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. 

V nedeljo se bo oblačnost povečala. Na zahodu bo že dopoldne rahlo deževalo, popoldne pa bo lahko nekaj kapelj dežja seglo tudi nad osrednjo Slovenijo. Jugozahodni veter se bo okrepil. To bo le uvod v vremensko zelo nestabilen začetek prihodnjega tedna, ko bodo možne tudi nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik483970
01. 10. 2021 08.59
+3
Da grejo vsi lublančani v svoje rodne domovine Ljubljana postane slabš ko Pripyat...
Uporabnik483970
01. 10. 2021 08.57
+3
Zokiland v vsem svojem sijaju...protestniki, poplave, bosanska enklava...počasi postaja še arabska enklava...
brezcasni
01. 10. 2021 08.50
+0
demonstrantje so tolk zagnani ,lahko bi oni očistl ker oni to znajo,oni to hočejo,oni to zahtevajo..........od drugih seveda,sami bi pa le kontrolirali.......
NA LEVO ni OK
01. 10. 2021 08.46
+2
Razbesnelo neurje ne prizanaša, le včasih za nekaj ur zamuja.
Nimasmisla
01. 10. 2021 08.40
+1
sedaj bi pa to lahko že zbrisali tudi drugod je bil dež
borjac
30. 09. 2021 21.48
-1
Hvala gasilcem za njihovo požrtvovalno delo, ali je Tonin že zbral tistih par fičnikov za dodatek k plači, vojski pa dobesedno denar v r..t sili.
kolerik
30. 09. 2021 21.40
+2
Komunalno podjetje oz. tisti, ki so odgovorni za vzdrževanje kanalizacije( cestnih požiralnikov, ki niso bili očiščeni eno leto ali več ) naj čistijo tako, kot je potrebno in za kar so plačani, pa bi bilo veliko bolje.
Kosmatiprašniki98
30. 09. 2021 21.26
+2
Po mnenju levice je SDS tudi za vreme odgovoren
freakica123
30. 09. 2021 21.15
+3
Še vreme protestira.
Mother Russia
30. 09. 2021 20.21
+4
YUblančani. Evo vam ga zakon o vodah... Da ne boste jamrali, pa to...
Mother Russia
30. 09. 2021 20.20
+1
No, pa bodo Jankovići spet kasirali iz državnega proračuna...
Specialist
30. 09. 2021 20.14
+5
Kar naj odplakne vič!!!
StricKozamurnik
30. 09. 2021 20.02
+5
Ima boga!!! Po protestih je svoje dodal še oni od zgoraj he he! So postavili preredke ograje, da bi preprečili povodenj!
Specialist
30. 09. 2021 19.47
+2
a lahko že komentiram..
Perivnik
30. 09. 2021 19.36
+2
Dragi Ljubljančani, ravno vi ste bili najbolj proti "Zakonu o vodah". S svojim PROTI ste mislili, da škodujete vladi, sedaj se je pa že drugič pokazalo, da ste škodovali sebi. Saj veste, ta zakon naj bi urejal meteorne in druge vode.
yanay
30. 09. 2021 19.46
-1
Noben zakon ne more urediti in nadzorovati "hude ure". Ob taki količini vode, tudi noben zakon ne more urediti meteornih in drugih voda, pa se lahko še tako trudimo. Bolj je pomembno, da se mestne oblasti zganejo in preverijo, kako bi rešili ta problem v bodočnosti, saj se bodo take naravne ujme samo še stopnjevale.
Krotilec ognja
30. 09. 2021 19.01
+3
A ste pričakovali kaj drugega veliko asfaltiranih površin pa nič odtočnih kanalov "rek " iz mesta ven to ne požira vse vode katera se zbere na asfaltni podlagi
Senzor
30. 09. 2021 18.48
+5
Vsak dan je najhujša ura odkar nas omejujete z odloki. Ostale ure si nekam zataknite. Ni hujše ure, kot življenje pod tiranijo odlokov. Ljudje bi tudi več nalivov in ujm prenesli samo vašega zatiranja človeških pravic ne.
Ana desetnica
30. 09. 2021 19.18
-3
A se sploh še kaj lahko zgodi, da se ti ne bi počutil zatiran od države?
vinchi
30. 09. 2021 18.18
+5
Pred leti je bila na Discowery chanell oddaja o zemlji in njenem vremenu . Znanstveniki , ki so sodelovali v tej oddaji so povedali , da se zemlja počasi vrača v svoje normalno stanje in da je zadnjih par stoletij malo počivala , tako , da nismo samo ljudje krivi za to , kar se dogaja z vremenom , če gre verjeti takrat povedanemu . Smo pa pomagali .
omega _v6
30. 09. 2021 18.08
+2
Ljubljančani dajte zadevo na ustavno sodišče saj bo le to zadržalo vodo!! Bo ukazalo naj dežuje počasi saj so ti naši sodniki eksperti za vse!!
V SHESHELJ
30. 09. 2021 17.04
+1
Ško da ni parlamenta zalila...še bog je biu na strani ljudstva!