Slovenija

Huda ura v Vuzenici: narasli potoki, zemeljski plazovi, poškodovane ceste

Vuzenica, 01. 07. 2020 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
7

Vroči poletni dnevi s seboj prinašajo tudi močne nevihte in neurja. V torek je hudo neurje prizadelo Vuzenico, kjer so potoki prestopili bregove, zaradi česar se je sprožilo več plazov, ki so poškodovali ceste in hiše. Potok Cerkvenica je odplavil celo del zaščitne škarpe.

Včeraj popoldne je občino Vuzenica zajela huda nevihta z močnim dežjem, ki je povzročil naraščanje hudournikov in potokov. V zelo kratkem času so tako hudourniki in potoki prestopili bregove, kar je sprožilo zemeljske plazove, ki so poškodovali ceste, dvorišča in hiše. Kot opisujejo na občini, so narasle vode zalile nekaj domov in kleti, zaradi ogrožujoče nevarnosti naraslih voda pa se je ena družina začasno umaknila k sorodnikom. Potok Cerkvenica je pri izlivu v reko Dravo celo odplavil del zaščitne škarpe. 

Na občini Vuzenica opozarjajo na neodgovorno sečnjo in spravilo lesa, ki ga nadzira in odreja Zavod za gozdove. Pri sečnji in spravilu se dogajajo grobi posegi v gozd: nove vlake in poškodbe gozdnih tal ter nepravilno odlaganje posekanega lesa in vej.

Zaradi posledic včerajšnjega neurja pa cesta na Livarski cesti plazi proti železnici, je na svoji spletni strani zapisala Uprava RS za zaščito in reševanje. Na občini Vuzenica so pojasnili, da gre za državno cesto, ki je, kljub dvema manjšima vsadoma, vseeno prevozna. Prav tako je prevozna tudi železniška proga.

Ob tem pa na občini opozarjajo na odgovornost pristojnih služb, saj občina ni pristojna za urejanje potokov in hudournikov. Za vode je pristojno okoljsko ministrstvo oziroma direkcija za vode, ki je koncesijo podelila podjetju VGP Ptuj. Iz omenjenega podjetja so sporočili, da so se s predstavniki občine dogovorili o čimprejšnjem pričetku izvajanja intervencijskih del na najbolj prizadetih odsekih strug. "Začela se bodo izvajati intervencijska dela na Levem pritoku Crkvenice – Požarskem jarku. Intervencijska dela zajemajo vzpostavljanje pretočnosti struge - odstranitev lesenega plavja ter podrtih dreves, odstranitev naplavin, formiranje strug, … )," so sporočili in dodali, da je sredstev za izvajanje rednih vzdrževalnih del premalo, da bi lahko vodno infrastrukturo ohranjali v dobrem stanju. "Na srečo so se v zadnjih letih na več odsekih Crkvenice izvajala vzdrževalna dela, zaradi česar so bile posledice delovanja visokih vod manjše. Glavni vzrok za povzročeno škodo so bili intenzivne padavine in z njimi povezani visoki vodostaji v strugah.  Lokalno je do večje škode prihajalo v območju premostitev in zagozdenega plavja (posledice sanitarne sečnje po vetrolomu, razmah podlubnikov, …)," so dodali.

Ogled in odstranjevanje škode že potekata, na občini pa pojasnjujejo, da so se takoj ob prvem klicu na pomoč odzvali prostovoljni gasilci, aktiviral se je štab civilne zaščite, na pomoč so priskočili podjetja z gradbenimi stroji ter posamezniki in sosedje, ki so pomagali najbolj ogroženim. In prav vsem se na občini Vuzenica zahvaljujejo, obenem pa prosijo za strpnost pri odpravljanju nastale škode.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOS - T
01. 07. 2020 10.31
+3
Ah, idila in veliko samohvale, kako imam krasno hišo na super lokaciji, ob potočku in v senci gozda! Potem pa padla drevesa, plazovi, hudourniki in poplave in vsi drugi so krivi, samo ta ne, ki si je tam zidal kjer to ni pametno početi.
jesenvoyo
01. 07. 2020 11.01
+7
Ta trditev seveda ne drži, večina ogroženih hiš je starih, ki so jih gradili že precej let nazaj, pri novogradnjah so ljudje bolj previdni. Res pa je, da so vodotoki slabo vzdrževani, da do poplav prihaja tudi, ko se na hitro zamaši kakšna gostejša mreža na jašku. Svoje so doprinesli še grobi posegi v gozdove, nepravilno skladiščenje podrtih dreves in vejevja. Ne manjka pa tudi primerov, ko so majhen potoček speljali pod cesto v ozki cevi, ko pa pride do močnega naliva je ta takoj zamašena in vse skupaj plane čez cesto. Res pa je Vuzenica zelo lep kraj, za katerega bodo krajani že poskrbeli.
Uporabnik543728
01. 07. 2020 09.41
+9
V Vuzenici se vsako leto dogajajo poplave, to nam lahko pove samo to, da se je gradilo tam, kjer se ne bi smelo graditi. Preiskati bi bilo potrebno tiste, ki so izdajali tovrstna gradbena dovoljenja. Lepo je imeti hišo ob manjšem potočku, vendar se veliko ljudi ne zaveda, da imajo majhni potočki v hribovitih predelih Slovenije hodourniški značaj in samo lokalni poletni nalivi so potrebni, da se zgodi to, kar se je sedaj zgodilo v Vuzenici, kjer so imeli podobne poplave tudi lani in tudi 2012.
jesenvoyo
01. 07. 2020 11.18
+6
V Vuzenici gre pri poplavah za dve zelo različni obliki, do ene pride pri zelo visokem pretoku reke Drave, pri drugi pa ob izrednem povečanju vseh hudourniških potokov ki tečejo v dolino. Najslabša kombinacija je ko se zgodita obe hkrati. Če je nekdo dobil gradbeno dovoljenje in postavil hišo pred tridesetimi ali več leti, pa ni imel nikoli težav z poplavami, danes pa, potem je treba razloge iskati še kje drugje kot v napačni lokaciji gradnje. Mala struga potočka mora biti lepo urejena in to zato, ko potoček postane velik, lahko nemoteno teče, ne pa da se pretok zamaši in na hitro utira nove poti po katerih se vlije voda, kjer ni nikoli sploh tekla.
Lisec7
01. 07. 2020 09.11
+0
..zakaj pa ni šel na to območje Gale, bi malo indijansko žvižgal, pa bi voda tekla v strugi.
LOS - T
01. 07. 2020 10.33
+2
si pa prispeval enega med najbolj neumnimi komentarji ta mesec.....čestitke.
matejcko
01. 07. 2020 13.13
Mesec se je sicer šele dobro začel, ampak ja, med prvimi tremi zagotovo ostane.....