Slovenija

Huliganom desetletna prepoved udeležbe in približevanja športnemu objektu?

Ljubljana, 29. 02. 2024 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Notranje ministrstvo predlaga razširitev pogojev za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil. Ukrep prepovedi udeležbe bi se podaljšal na deset let in bi zajemal tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času izvajanja športne prireditve. Na mizi je tudi zvišanje globe v primerih, če kršitelj ne upošteva prepovedi udeležbe na športni prireditvi ali če ne upošteva odredbe preiskovalnega sodnika.

Strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije so se sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

MNZ je Ministrstvu za pravosodje posredoval pobudo, da v Kazenski zakonik umesti nov člen s področja ogrožanja varnosti na športnih prireditvah in v zvezi s športnimi prireditvami. S tem želijo dolgoročno in učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja.

Spremembe in dopolnitve zakona bodo v medresorsko in strokovno usklajevanje posredovane marca.

Pripravljajo tudi spremembe in dopolnitve Zakona o nalogah in pooblastili policije, s katerimi se širijo pogoji za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil. Ukrep prepovedi udeležbe bi se podaljšal na deset let in bi zajemal tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času izvajanja športne prireditve. 

MNZ bo predlagal tudi zvišanje globe v primerih, če kršitelj ne upošteva prepovedi udeležbe na športni prireditvi ali če ne upošteva odredbe preiskovalnega sodnika. Policiji bo omogočeno tudi, da bo lahko zasegla nevarne predmete upravljavcu prevoznega sredstva, s katerim se prevažajo navijači in lastništvo teh predmetov ni znano, kar je vezano na obstoječe pooblastilo prekinitev potovanja. 

MNZ pripravlja spremembe in dopolnitve Zakona o nalogah in pooblastili policije, s katerimi se širijo pogoji za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil.
MNZ pripravlja spremembe in dopolnitve Zakona o nalogah in pooblastili policije, s katerimi se širijo pogoji za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil. FOTO: Bobo

MNZ pripravlja tudi nov Zakon o varstvu javnega reda in miru, v sklopu katerega bodo preučili možnost umestitve novega prekrška v zvezi z nasiljem in ogrožanjem varnosti na športnih prireditvah.

Prav tako so oblikovali priporočila športnim zvezam za večjo varnost na športnih prireditvah, vezana na odgovornost organizatorjev prireditev in izvajanje konkretnih ukrepov v okviru varovanja športnih prireditev. To so na primer personalizacija vstopnic, zagotovitev ustreznega videonadzora, predhodni pregled športnega objekta in okolice, dosledno izvajanje spoštovanja prepovedi udeležbe ipd.

Sestanek pristojnih o dodatnih ukrepih za varnost na športnih prireditvah.
Sestanek pristojnih o dodatnih ukrepih za varnost na športnih prireditvah. FOTO: Vlada RS

NZS za določitev oseb v klubih, ki bodo odgovorne za varnost

Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije so predstavili predloge na področju izobraževanja in preventivnega dela s klubi in navijaškimi skupinami. Nogometna zveza Slovenije je za večjo varnost predlagala določitev osebe v posameznih športnih klubih, ki so odgovorne za varnost in bodo sodelovale z navijaškimi skupinami ter usklajevale ukrepe za varno izvedbo prireditev, tudi posredovanje relevantnih informacij o potovanju in udeležbi navijačev na posameznih tekmah.

Po Židanovih besedah je na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport v pripravi Nacionalni program športa Republike Slovenije za naslednje desetletno obdobje, ki bo v državnem zboru sprejet do konca leta 2024. Dokument bo osnova za letne programe športa na lokalni in državni ravni ter za celovito nadgradnjo integritete v športu.

Podprli so tudi že oblikovane zakonodajne predloge in poudarili, da bodo tudi v bodoče dosledno izvajali ukrepe v okviru disciplinske politike. 

Opravili so tudi razpravo o možnostih določitve dodatnih ukrepov v Uredbi o splošnih ukrepih v športnih objektih na športnih prireditvah, ki bi dodatno pripomogli k preprečevanju nasilja in sankcioniranju nasilnih posameznikov.

Sogovorniki so se strinjali, da je bil sestanek, ki sta ga vodila državna sekretarja Helga Dobrin in Dejan Židan, zelo konstruktiven. "Predlogi in rešitve, s katerimi želimo doseči ničelno toleranco do nasilja v družbi, so se nanašali tako na kaznovalno politiko kot na preventivne dejavnosti. Ključno pri tem pa je, da se dogovorjene ukrepe tudi dosledno izvaja," so menili.

Spomnimo

Kot je znano, je bilo na tekmi med nogometnima kluboma Mura in Maribor 18. februarja v Murski Soboti več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Glede konkretnega dogodka na nogometni tekmi v Murski Sobotije Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski postopek. Pri tem ugotavlja, ali je imetnik licence zasebnega varovanja, ki je na dogodku opravljal storitev zasebnega varovanja, izvajal svoje naloge skladno z določbami Zakona o zasebnem varovanju in dovoljenjem pristojne upravne enote. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je tudi že zahteval poročilo policije o njihovih ukrepih v povezavi z varovanjem nogometne tekme.

22. februarja sta se Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han srečala s predsednikoma Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije Franjem Bobincem in Radenkom Mijatovićem. Vsi so ostro obsodili huliganstvo in nasilje na nedavni nogometni tekmi in nasploh na športnih prireditvah, srečanje pa ocenili kot zelo operativno in učinkovito.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

portorico 1
05. 03. 2024 18.21
Navijaške skupine so "iznašla" vodstva klubov, da bi imela nadzor nad ekstremnimi navijači. sedaj pa so te skupin prevyele oblast nad klubi in se jih vsi bojijo. To je problem slovenskega nogometa . NZS naj samo pogleda malo čez meje pa bo takoj našla načine kako temu stopiti na rep!
Gamer11
01. 03. 2024 18.15
25.000€ kazni klubu naj zberejo navijači, ker je klubu izrečena izključno zaradi njih. Vodjem navijačev pa doživljenjska prepoved udeležbe na športnih prireditvah na celotnem ozemlju Republike Slovenije.
kwa.dugaja
01. 03. 2024 14.02
+1
premalo. povisat denarne in zaporne kazni in dozivljenjske prepovedi, drugace se to ne bo nikoli resilo.
zdravkob
01. 03. 2024 13.59
-2
Zdaj je treba še lastnika avtobusa kaznovat, če najdejo kaj na avtobusih. Seveda, pri nas je važno samo razširit kazni čim bolj. Takoj ko začnejo z "ničelno toleranco" že vidim, kako bodo birokratsko vpletli noter vse mogoče. Še direktor stadiona naj plača kazen. Pa še vsi gledalci v okolici 100 sedežev, vsak po 400€!
brabusednet
01. 03. 2024 10.32
+2
Pa pošteno zaračunat povzročeno škodo.Bi pa to podobno bilo naredit za politike.Vsi ti z prsti pri lopovščini saj 10 let prepoved v bilo kako politično stranko ali državno službo.Tako pa ti odstavljeni ali odstopljeni politiki še naprej drek mešajo z drugimi funkcijami.Vidimo,kam postavljajo te barabine.
Jožica55
01. 03. 2024 09.53
+3
Tudi 10 let je premalo !!!!!
sLOVEnec56
01. 03. 2024 09.13
-6
Kje pa piše na stadionu, da je prepovedana pirotehnika?
ArkaMast
01. 03. 2024 09.23
+8
Kje na tvoji stavbi pa piše da je prepovedano pretepati? Se pravi te lahko??.... prjatu. Po zakonu je pirotegnika dovoljena par dni pred novim letom, ostali pa prepovedano..... sploh metanje v ljudi, da jih poškoduješ.... ti pa si model?!
Blabla1231
01. 03. 2024 09.33
+4
Kako si lahko tako omejen, da to napišeš? A v tvojem stanovanju piše da se ne sme vstopiti in opraviti veliko potrebo na tvoji postelji? Se pravi če ne piše lahko to ljudje počnejo?
kwa.dugaja
01. 03. 2024 14.05
+1
če rabiš navodila kako bit normalen človek nimaš kaj delat v civilizaciji. poberi se v svojo jamo kjer ne ogrožaš nikogar
mungus
01. 03. 2024 08.45
+10
PRAVILNO!....v red spraviti te huliganske prenapeteže....včasih imam občutek ta si te huliganske barabe lahko dovolijo kar jim kane na mozak....pa se nekak vse skupaj tolerira ....kaj pa če bi se vsi mi tako obnašali?....
cix1
01. 03. 2024 08.43
+8
Pa kamere za prepoznavanje obrazov, da pokrijejo vak sedež in jih imajo v trenutku, te ki delajo zgago.
Banion
01. 03. 2024 08.39
+5
dodati bi bilo tdi da kršitelj ki kršive pobavlja dobi eno leto družbeno koristnega dela v rudniku
Najpametnejši
01. 03. 2024 08.38
+4
Edino pravilno.
ptuj.si
01. 03. 2024 08.35
+8
Super, dobri predlogi, samo je pa problem, če bodo našli huligane, saj tega od zadnjič , ko je vrgel "bombo" na zelenico še do danes niso našli.... Kaj ti pomagajo kazni, če ne najdete povzročitelja in sodišča ne opravijo svojega dela.
smuuki
01. 03. 2024 10.28
Niso ga našli, ker je bil naš. Ni problem ga poiskati je treba tudi preveriti , če je na seznamu nedotakljivih
bohinj je zakon
01. 03. 2024 08.31
+5
Gotofi so. Naj doma razbijajo. Ob tv-ju.
Mekenzi
01. 03. 2024 08.30
+3
Koncno nekaj pametnega, sao če se bodo, ukrepi izvajali, in je vprasanje, kontrole, saj vemo da v Sloveniji, ni nobene kontrole, vse se sverca. 👍🙄🙄🙄🇸🇮
banda56
01. 03. 2024 08.27
+4
Nogometna publika je najslabša od vseh, če izločim prijazne družine ki gredo pogledati tekmo z malčki. Da ne govorim o raznih starčkih. Človek niti blizu ofsajda folk pa vpije in j3b.e mami sodniku kot da je nevem kaj... Pa zakaj je to potrebno? Da se mlajši učijo od takšnih? Groza...
mackon08
01. 03. 2024 08.22
+5
Iz Maribora odšel neznano kam viola, išče 3 točke, ki so se izgubile v M.Soboti.
portorico 1
05. 03. 2024 18.26
Ne iščite ga več. Dobil je službo v simfoničnem orkestru RTV (ki pa ga bodo kmalu ukinili!)
zmerni pesimist
01. 03. 2024 08.12
+3
No pa da vidimo
proofreader
29. 02. 2024 21.59
-7
Keku bi lahko prepovedali dosmrtno.
portorico 1
05. 03. 2024 18.28
Kek bi lahko povedal kolikokrat so ga viole sfockale pod tribuno v Ljudskem vrtu!
BroNo1
29. 02. 2024 21.58
+10
Zadnji čas!!!
Resnica v obraz
29. 02. 2024 21.56
-5
Še niste opazili vi fini ljudje komentatorji, da vas malo je.m v glavo..?ha ha ha...je pa vse res
DuhSaSjekirom
01. 03. 2024 09.23
+1
Ce se hoces it trolanja je pri nas rahlo problematicno. Statisticno je vecina ljudi manj inteligentnih, da pa opazis satiro ali razumes humor ali opazis trola pa je vseeno potrebno malo inteligence.