Slovenija

Župan: Povišanje cen je manjše zlo za občane kot stečaj Komunale Idrija

Idrija, 10. 07. 2019 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Idrijčani bodo odslej za plačilo položnic za komunalne storitve morali seči globlje v žep. Komunalne storitve se bodo na celotnem območju občine Idrija v povprečju dvignile za 17 odstotkov, saj je Komunala Idrija v resnih finančnih težavah. Občani so razburjeni, na Komunali Idrija pa trdijo, da so doslej prebivalci uživali višji standard storitev, kot so ga dejansko plačevali.

Kot so pojasnili na spletni strani Občine Idrija, so od 1. julija stopile v veljavo nove, višje cene storitev javnega podjetja Komunala Idrija na področju gospodarskih javnih služb. Sklep je z večino glasov sprejel idrijski občinski svet: "Čeprav se vodstvo občine zaveda, da povišanje cen na tem področju ni ravno ukrep, ki bi ga uporabniki sprejeli z odobravanjem, pa je v okoliščinah, v katerih se je znašlo podjetje Komunala Idrija, žal, tako rekoč neizogiben."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izkazalo se je namreč, da je Komunala Idrija v resnih težavah, zato je Inštitut za javno finančno pravo opravil pregled poslovanja, ki je potekal po pravilih notranje revizije. Kot se je izkazalo, je, pojasnjujejo na občini, finančno poslovanje Komunale Idrija zelo slabo, saj ima družba najnižjo bonitetno oceno od možnih: "Poslovanje podjetja je bilo negativno že zadnjih pet let, kritično pa od leta 2017. Dolgoročne obveznosti družbe v zadnjih petih letih so se znižale, kratkoročne obveznosti pa povišale z 984.000 evrov na 2.287.000 evrov, pri čemer je obseg kratkoročnih terjatev ostal praktično nespremenjen. Poslovanje družbe v letu 2018 je zaznamovala izguba, ki je bila ustvarjena tako na javni kot tudi na tržni dejavnosti."

Breme bodo nosili občani

Na vprašanje, zakaj bodo kljub temu, da gre tudi za posledice slabega vodenja družbe, izgubo komunale zdaj morali pokrivati občani, župan Občine Idrija Tomaž Vencelj odgovarja: "Občina je kot soustanoviteljica javnega podjetja po zakonu dolžna pokriti izgubo v poslovanju na področju gospodarskih javnih služb, kar pa lahko stori na dva načina, in sicer s proračunskimi sredstvi primerne porabe ali preko položnic uporabnikom storitev. Ker občina vsa sredstva primerne porabe usmerja v področja, kot so šolstvo, zdravstvo, sociala in druga, katerih financiranje je po državni zakonodaji dolžna zagotavljati, je preostala le druga rešitev."

Na Komunali Idrija, opozarjajo, da tveganje za spremembo cen pomeni uveljavitev novele Zakona o minimalni plači, kjer se bodo cene storitev dvignile na vseh nivojih. Za komunalo Idrija to po njihovih besedah po prvi oceni pomeni dvig za skoraj devet odstotkov.  
Na Komunali Idrija, opozarjajo, da tveganje za spremembo cen pomeni uveljavitev novele Zakona o minimalni plači, kjer se bodo cene storitev dvignile na vseh nivojih. Za komunalo Idrija to po njihovih besedah po prvi oceni pomeni dvig za skoraj devet odstotkov.   FOTO: Thinkstock

Na naše vprašanje, kako na občini odgovarjajo na pritožbe nezadovoljnih občanov, ki bodo zdaj morali nositi finančno breme, je župan Vencelj odgovoril: "S povišanjem cen storitev obveznih javnih gospodarskih služb varstva okolja (vodooskrba, odvajanja in čiščenje odpadnih vod, ravnanje s komunalnimi odpadki) se pokriva samo izguba, nastala iz izvajanja omenjenih javnih gospodarskih služb. Nastala izguba je v največji meri posledica napačnega planiranja količin in posledično prihodkov na področju obveznih GJS. Cene, ki so veljale v letih 2017 in 2018, niso pokrivale niti lastnih stroškov dejavnosti, kar je rezultiralo v izgubi podjetja na področju izvajanja obveznih GJS." Kot poudarja Vencelj: "Povišanje cen predstavlja manjše zlo za občane kot stečaj javnega podjetja ter s tem okrnjeno izvajanje obveznih javnih gospodarskih služb varstva okolja in posledično novo iskanje izvajalcev teh storitev."

Komunala Idrija od leta 2017 ni imela nadzornega sveta

Na Ministrstvu za okolje in prostor glede različnih komunalnih stroškov v občinah pojasnjujejo: S sprostitvijo nadzora in predhodnega preverjanja cen s strani države, je postala naloga odločanja o cenah popolnoma samostojna in v odgovornosti občin. Zakaj je med posameznimi občinami in posledično izvajalci javne službe razlika v stroškovnih cenah, lahko navedemo več razlogov. Med vsemi najbolj izpostavljamo pogoje izvajanja javne službe, ki so zelo odvisni od demografske (števila uporabnikov) in prostorske urejenosti (gostota poseljenosti, vrsta poselitve) območja izvajanja in od tehnične oz. tehnološke pogojenosti izvajanja javne službe (dostopnost do vodnih virov, potrebna dodatna čiščenja, prečrpavanja itd.) Med drugim na stroškovno ceno zelo vpliva stanje in vrednost infrastrukture, namenjene za izvajanje javne službe ter izkoriščenost objektov in naprav za izvajanje javne službe. Ob navedenih pogojih so stroški izvajanja različni in posledično stroškovne cene, ki pa so potem še dodatno lahko različne zaradi odločanja o subvencioniranju stroškovne cene s strani posamezne občine.

Kako bo za posledice slabih poslovnih rezultatov odgovarjala Komunala Idrija, oziroma kdo bo nosil odgovornost, je župan občine Tomaž Vencelj pojasnil: "Komunala Idrija d.o.o. je javno podjetje v lasti Občine Idrija in Občine Cerkno. Družba vse od preoblikovanja v javno podjetje leta 2014 ni imela v odloku o ustanovitvi med organi navedenega nadzornega sveta, kar je v veliki meri pripomoglo k nezadostnemu nadzoru nad poslovanjem podjetja s strani lastnikov. Ukrepe glede optimizacije poslovanja bo vodstvo Komunale skupaj z na novo konstituiranim nadzornim svetom pripravilo v prihodnjih tednih. Pri tem bo upoštevalo tudi podana priporočila iz opravljenega pregleda poslovanja JP Komunala Idrija d.o.o. v letu 2018 in prvih štirih mesecih v letu 2019. Glede na dejstvo, da mandat direktorju podjetja poteče 31. 12. 2019, bo nadzorni svet v prihodnjih tednih objavil razpis za imenovanje novega direktorja podjetja. Do imenovanja le-tega bo glavni ukrep omejitev pristojnosti direktorja in neprestani nadzor nad poslovanjem s strani nadzornega sveta."

Kot dodaja, sta za nastalo situacijo, poleg slabih poslovnih odločitev in napačnega planiranja poslovanja s strani trenutnega vodstva podjetja, soodgovorni tudi občini ustanoviteljici, ki nista izvajali zadostnega nadzora poslovanja podjetja.

Na Komunali Idrija pa zatrjujejo, da se je s prvim julijem 2019 poslovanje Komunale Idrija na področju vodooskrbe, odvajanja in čiščenja odpadnih vod ter zbiranja komunalnih odpadkov stabiliziralo: "Glede na trende povišanja cen komunalnih storitev na državni ravni v podjetju Komunala Idrija pričakujemo, da se bomo s cenami naših storitev na področju VOODKA v primerjavi z drugimi slovenskimi občinami do konca leta 2019 uvrstili pod povprečje, na dolgi rok pa tovrstnih nihanj v cenah ne pričakujemo več." 

Na komunali dodajajo še, da je Občina Idrija v letu 2018 pri Komunali Idrija naročila za 150.000 evrov manj naročil kot leto poprej, zaradi poplačila izrednih stroškov zimske službe, za katere je porabila večino teh sredstev: "Na drugi strani smo bili o krčenju sredstev obveščeni v septembru 2018 in tako velikega izpada prihodkov nismo mogli nadomestiti. V letu 2019 naročila potekajo normalno in posledično se ne kažejo bistvena tveganja za poslabšanja poslovanja. V stalnem prizadevanju, da bi bilo naše delovanje kar najbolj transparentno, odprtih rok sprejemamo tudi uvedbo nadzornega sveta, ki bo imel vse pristojnosti za presojanje dela uprave komunale in sprejemanje primernih odločitev."

Na Komunali so na nedavni seji občinskega sveta tako zatrdili, da uporabniki doslej krize Komunale niso občutili in da so prejemali višji standard storitev, kot so ga dejansko plačevali.
Na Komunali so na nedavni seji občinskega sveta tako zatrdili, da uporabniki doslej krize Komunale niso občutili in da so prejemali višji standard storitev, kot so ga dejansko plačevali. FOTO: Thinkstock

'Uporabniki so prejemali višji standard storitev, kot so ga dejansko plačevali'

Na Komunali Idrija pojasnjujejo, da gre razloge za 11- do 17-odstotno povišanje cen (odvisno od tipa gospodinjstva) komunalnih storitev pripisati predvsem potrebi po pokrivanju dejansko nastalih stroškov na dejavnosti oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter zbiranja odpadkov. Delno se bo z novimi cenami v letu 2019 in 2020 pokrilo še razliko plačila storitve za nazaj, saj je Komunala Idrija uporabnikom v letih 2017 in 2018 zaračunavala prenizko ceno storitev glede na dejansko nastale stroške: "Občani občine Idrija ne bodo pokrivali izgube Komunale Idrija na tržnih dejavnostih, bodo pa od 1. julija 2019 pokrivali dejansko nastale stroške na dejavnosti vodooskrbe, odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter zbiranja odpadkov ter delno tudi razliko plačila storitve za nazaj, kar so v preteklosti plačevali premalo. Če poenostavimo: kar smo občanom v letih 2017 in 2018 obračunali premalo, se bo v storitvah poračunalo v letih 2019 in 2020, kot predvideva metodologija za izračun cen. Kot dodajajo, je za svoje storitve Komunala Idrija v preteklosti postavila prenizko ceno predvsem zaradi upada količin prodane pitne vode ter posledično odvedene in očiščene vode, po drugi strani pa so se bistveno povečale količine zbranih komunalnih odpadkov. Razlog za neustrezno kalkulacijo je še v prenizko ocenjenih stroških na posameznih dejavnostih Komunale. Novi elaborati so bili pregledani z izrednim pregledom poslovanja podjetja in ugotovljeno je, da so napovedani stroški ter količine ustrezne, nove cene pa primerne za sprejem. Torej ne gre za oškodovanje občanov, ampak le za sprejem cen, ki pokrivajo dejansko nastale stroške dejavnosti. Glede na zahtevno infrastrukturo, ki jo upravljamo, v podjetju Komunala Idrija ocenjujemo, da so nove sprejete cene v slovenskem povprečju. Verjamemo tudi in prizadevamo si, da vse aktivnosti izvajamo gospodarno in strokovno."

"Povišanje cen predstavlja manjše zlo za občane kot stečaj javnega podjetja ter s tem okrnjeno izvajanje obveznih javnih gospodarskih služb varstva okolja in posledično novo iskanje izvajalcev teh storitev."
"Povišanje cen predstavlja manjše zlo za občane kot stečaj javnega podjetja ter s tem okrnjeno izvajanje obveznih javnih gospodarskih služb varstva okolja in posledično novo iskanje izvajalcev teh storitev." FOTO: iStock

Na Komunali so na nedavni seji občinskega sveta tako zatrdili, da uporabniki doslej krize podjetja niso občutili in da so prejemali višji standard storitev, kot so ga dejansko plačevali. Kot pojasnjujejo, navedena trditev pomeni, "da smo kljub temu, da so bile cene naših storitev v preteklosti prenizke, vlagali vsa razpoložljiva sredstva in napore v zagotavljanje kakovostne oskrbe s pitno vodo, odvoza odpadkov in ustrezno čiščenje vse nastale odpadne vode. Prizadevali smo si za visok nivo opravljenih storitev tudi na drugih gospodarskih javnih službah podjetja, kot so vzdrževanje cest, zimska služba ter urejanje zelenih in javnih površin. Prav tako smo od leta 2016 upravljavec športnih in kulturnih objektov v Občini Idrija, kjer cena storitve ne pokriva vseh stroškov. Ne glede na to so vsi objekti delovali nemoteno s predpisanimi standardi ogrevanja ipd. Zavedamo se svoje odgovornosti do občanov in tako tudi ravnamo. Z novo občinsko upravo v Idriji pričakujemo, da bomo rešili tudi vsa tista odprta vprašanja, ki jih v preteklosti žal nismo mogli. Ocenjujemo, da je nerazčiščenih zadev med občino in Komunalo Idrija še za dobrih 300.000 evrov. Ko bomo uskladili vse odprte zadeve – kar bo predvidoma najkasneje v letu 2020, se bo boniteta Komunale po naših pričakovanjih dvignila nazaj na raven leta 2016."

Zaradi uveljavitve Zakona o minimalni plači tveganje za dodaten devetodstoten dvig cen

Na vprašanje, ali si lahko v prihodnosti občani obetajo dodatno povišanje cen, župan pravi, da ''dodatno povišanje cen v prihodnjih letih ni predvideno, razen v primeru drastičnega povišanja stroškov dela, nastalih na podlagi novele Zakona o minimalni plači, ki lahko stopi v veljavo z letom 2020.'' 

Podobno pojasnjujejo tudi na Komunali Idrija, kjer prav tako opozarjajo, da tveganje za spremembo cen pomeni uveljavitev novele Zakona o minimalni plači, kjer se bodo cene storitev dvignile na vseh nivojih. Za komunalo Idrija to po njihovih besedah po prvi oceni pomeni dvig za skoraj devet odstotkov.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
11. 07. 2019 16.31
+1
Včasih se sprašujem, kdo sodi med mentalno prizadete v idrijski bolnišnici. Ne glede na to, da je tudi za smeti potrebno poskrbeti. Kdo za to skrbi pa je že drugo vprašanje. Kot kaže na prvi pogled, je Komunali več do dobička in njegove delitve. Ljudje so v drugem planu.
RUGBYPLAYER
10. 07. 2019 20.09
Ne Juznjaki sokrivi za vse
RUGBYPLAYER
10. 07. 2019 20.08
Ti se vedno verjames v dedeka mraza
RUGBYPLAYER
10. 07. 2019 20.08
Arsenovic je kriv!!
Miran Vovk
11. 07. 2019 16.35
-1
Počakaj da svoje pove Jelinčič. Dozdeva se mi, da so za vse krive reke iz Afrike in Azije, ki nas onesnažujejo s plastiko. Zadnjič je po televiziji pozabil povedati katere reke so to. Mogoče mu bo tokrat uspelo povedati do konca.
karolinakarolina
10. 07. 2019 19.40
+3
Zahvalimo se lahko le tistim, ki so volili Ljubljanskega Šerifa.
Miriyam
10. 07. 2019 19.26
+11
Komunistom, Levičarjem vedno zmanjka tujega denarja poznajo pa samo 4 metode ali načine kako priti do denarja Nacionalizacija, Kredit, Podražitev in KRAJA drugega v teh 75 letin niso pokazali in zato je Juga segnila in končala v krvi bratstva in JEDINSTVA in spet v Sloveniji enaka zgodba isti ljudje enaki prijemi ENAKA POT V BREZNO BREZ POVRATKA.
Miran Vovk
11. 07. 2019 16.43
-1
Če prištejemo obdobje od osamosvojitve do danes, Kalimeru res nič ni uspelo v zadnjih tridesetih letih. Očitno so krivi vsi drugi, predvsem pa Murgle, kajti razen kreditov Kalimero ne pozna. Mu je pa potrebno priznati, nategoval je en cel mandat in še malo drugega. Zakaj so šli ljudje na cesto?
Miran Vovk
11. 07. 2019 16.45
-1
Eh, ta medij... Popravek: "... kajti razen kreditov in zdrah, Kalimero drugega ne pozna."
Chon
10. 07. 2019 19.17
+1
BobbyP
10. 07. 2019 19.15
+5
Če je že vsa država ena velika greznica, je popolnoma normalna podražitev komunalnih storitev. 🙄
Kruh+sol!
10. 07. 2019 17.27
+6
Najvecje zlo je Jankovic, ki je za ponovno izvolitev z avtobusi vozil juznake v Lj.
Sortegilio
10. 07. 2019 17.10
+16
Nekdo bi rad zaslužil pa zapravljal, pa se je treba izmisliti podražitev.
bossanoga
10. 07. 2019 17.06
+27
ta župan odkrito podpira slabo vodenje in krajo sredstev s strani vodilnih v podjetju. Zihr bo še enkrat izvoljen.
Eastman
10. 07. 2019 16.55
+7
Zanimivo, ko se v Ljubljani podraži vrtec, je naslov: JANKOVIČ PODRAŽIL VRTEC, ko se v Idriji podraži komunala je v naslovu opravičilo župana... A to je novinarstvo ali senzacionalizem?
Marko Vidmar
10. 07. 2019 16.36
+14
Kako lahko podjetju, ki ima monopol pri odvozi in upravljanju z odpadki grozi stečaj? Ako bi bilo v Občini več podobnih konkurenčnih podjetij, bi človek to že nekako razumel... Tako pa?? 🤔🤔
murate
10. 07. 2019 18.14
+5
E Marko, stečaj grozi podjetju,ki ima višje stroške poslovanja kot prihodke.Se pravi,da če firma pošlje na teren kamijon za pobiranje odpadkov in ta kamijon porabi vsak dan vožnje 1000 € več goriva kot ga uporabniki plačajo ,potem je izguba in v primeru ne dviga cen sledi stečaj.Cene in stroški bi morali biti več ali manj izenačeni,ker so to podjetja ,ki naj nebi delala z profitom in tudi z minusom ne.Vsi imamo kakšnega svojca v domu za ostarele ,glej domovi več ali manj vsi delajo z profitom letno kr nekje 3000€ po zaposlenem in tudi to plačamo uporabniki storitev.Vsi govorimo o plači zaposlenih,minimalni plači-vedimo da vse to plačamo kupci storitev neke firme...
mhm1234
10. 07. 2019 14.30
+27
Če bi tudi delavci znotraj Komunale delali (ne vsi) kot je potrebno in bi znali delati z odpadki, bi bili tudi stroški manjši, ne pa da pol prazne kontejnerje v katerih je prostora še za pol toliko vozijo stran. Če bi bil interes na Komunali bi se stroške lahko bistveno zreduciralo in teh 17% definitivno ne bi bilo potrebnih.
Samo K
10. 07. 2019 14.32
+8
Teh 17 % je za kritje izgub iz leta 2017, k temu prav nič ne pomaga, če začne Komunala delati s 100 % učinkovitostjo. Za naprej pa je seveda treba marsikaj storiti.
enakatalena
10. 07. 2019 14.37
+23
Teh 17% je samo začetek... še bomo plačevali in pokrivali izgubo za nazaj. Za začetek bi bilo pošteno, da bi pod drobnogled vzeli vodilne v podjetju.
Samo K
10. 07. 2019 14.47
-3
enakatalena
10. 07. 2019 14.48
+15
Samo K
10. 07. 2019 14.52
-2
V mejah tega, kar je možno in smiselno. Gre za proces "zdravljenja", ne milostnega odstrela, čeprav ima marsikoga, da bi pritisnil na petelina (tudi mene).
puer2
10. 07. 2019 14.23
+29
Idrija je ena velika gnojna jama, najbolje se pa obnesejo zadovoljni sužnji ..
enakatalena
10. 07. 2019 14.27
+15
Samo K
10. 07. 2019 14.37
+11
Idrija je raj na Zemlji, majhen odstotek prebivalcev s prevelikim vplivom pa jo duši. Upati je, da bodo krajani v bližnji prihodnosti zbrali malo več poguma in to uredili.
DeadBull
10. 07. 2019 13.59
+19
V vseh občinah je cilj vsakega "mestnega svetnika", ali pa kandidata zaposlitev kot direktorja komunale. 3 tisoč neto ne gine. Občani pa plačujejo. Ceneje bi bilo, da vse odpustijo in zaposlijo strokoven kader. Ampak vemo, da to ne bo.
Samo K
10. 07. 2019 13.47
+29
Kdor kaj ve o delu prejšnjega župana, ne more reči, da ni imel nič zraven. Če drugega ne, je bil zraven pri oblikovanju Komunale in nameščanju direktorja, kot član sveta ustanoviteljev tudi ni mogel spregledati, da nobeno podjetje ne more zares delovati brez nadzora. Je pa seveda veliko verjetneje, da je bil pomanjkljiv nadzor nameren. Tu je tudi verjetna vloga Kolektorja - odgovor na vprašanje spodaj in nekatere druge odgovore, da Kolektor pri tem nima nič. (Kolektor ima kaj pri VSEM, kjer se obrača kaj denarja v Idriji.)
enakatalena
10. 07. 2019 14.03
+23
Prejšnji župan je sam postavil sedajšnjega direktorja Komunale. Prejšnji župan je bil marioneta Kolektorja.
Samo K
10. 07. 2019 14.11
+13
Tako je. Je pa res, da so svoje prispevali tudi občinski svetniki. Ali so zavestno tako ravnali, ali so preneumni, da bi dojeli, kaj so počeli, ali pa niso imeli dovolj jajc, da bi se zavedali, da je občinski svet najvišji organ občine.
enakatalena
10. 07. 2019 14.25
+7
Samo K, ena ali druga možnost te kot občana lahko navdaja z grozo: kdo kroji naše usode (položnice).
Samo K
10. 07. 2019 14.42
+0
enakatalena, v demokraciji nimaš druge možnosti, kot da se udejstvuješ v politiki. Lokalna politika je k sreči vsaj na pol prebavljiva. Če pa nisi pripravljena sodelovati, se v resnici nimaš (moralne) pravice pritoževati.
enakatalena
10. 07. 2019 14.49
+5
Samo K, ves čas sodelujem. Včasih je to glas vpijočega v puščavi. Zato se tudi oglašam.
Samo K
10. 07. 2019 14.57
+0
Ne vem, zakaj misliš, da je "glas vpijočega v puščavi". Glede Komunale je velikanski korak že to, da se je ugotovilo nepravilno delovanje (žal s posledicami za krajane). Če se oblast pred pol leta ne bi precej spremenila, bi šlo vse po starem in za izgube ne bi niti vedeli. (Samo toliko: Še letos je direktor napovedoval pozitiven poslovni izid za preteklo leto!!!)
asgard
10. 07. 2019 15.02
+11
Mene samo nekaj čudi : kako niso ob nastavitvi preverili ozadja direktorja ?? Ali se ni mogoče smelo ker kolikor mi je znano je iz SD in SD očitno lahko počne od občinske ravni navzgor kar hoče ( se je videlo včeraj s Fajonovo in hčerko od Hana se mi zdi ). No tudi ostali niso imuni, samo za SD lahko trdim da oblada 3/4 Idrije. Ostalo drži v rokah SMC, ostali pa dobijo drobiž. Vsaj za prejšnji mandat mi je povedal nekdo kateri je bil občinski svetnik. Kar je rekel SD ali SMC je bilo sveto, ostalo zavrženo kot smeti. Dvomim pa da ima res kaj Kolektor tukaj zraven, ok prejšnji župan je prišel od tam, no prejšnji je bil isto Krapš se mi zdi da je bil.
je še kdo pošten
10. 07. 2019 12.31
+37
komunala je zlata jama za določene ljudi.... pa še provizije vodilnim kaj pade....mal preverite premoženja podizvajalcev.... nove hiše avti, avtodomi, pa še kaj skritega.....
sail666
10. 07. 2019 13.27
+10
Podizvajalcev? Podizvajalci cakajo na placilo dolgo, predolgo... Ce pa mislis dobavitelje, si pa na pravi poti...
En procent
10. 07. 2019 11.57
-2
Kot prvo: Župan, ki je trenutno na položaju je ODLIČEN! kot drugo: Tudi prejšnji župan ni mogel kaj dosti, ker nobeden razen vodstva ni vedel, kaj se dogaja. Kot tretje: Idrija in okolica je čisto okolje, kar pomeni, da je aparat v tej smeri lepo delal. Tisti ki ne poznate, zadeve, se sploh ne oglašajte. Večina, ki pa tukaj komentira, sploh članka ni prebrala. Kot krajan občine Idrija odobravam odločitev Župana in OS. tako, kakor tudi večina prebivalcev. Tako, da nam ni treba iz Grosuplja ali Novega Mesta, govorit, kaj naj tu počnemo. Ker stanje Idrije in okolice je zavidanja vredno!
asgard
10. 07. 2019 12.17
+34
Kot krajan sokrajanu ti z veseljem prepustim 17% višjo položnico !!
En procent
10. 07. 2019 12.33
-12
Embalažar? :) Drugod po Sloveniji plačujejo 60€ tko da, raje vidim malce višjo položnico, kot pa neko novo firmo in še višje položnice.
asgard
10. 07. 2019 12.35
+22
Embalažar ? Kaj je to ? Saj ni poanta v višini položnice, ampak v delu vodstva komunale. Če bi delali vestno in pošteno ne bi bilo teh 17%
enakatalena
10. 07. 2019 14.06
+9
Ne, Primo77gavec, prejšnji župan je IZBRAL trenutnega direktorja Komunale. Torej je še kako vedel, ZAKAJ in KAJ je izbral. Ne, ne odobravam odločitve OS, saj bi morali prej razčistiti, kam je izginil denar. Edina stvar, s katero se strinjam je to, da je trenutni župan res zavzet za to, da bi izboljšal stanje na več področjih.
VSEZNALECno1
10. 07. 2019 11.40
+16
V Ljubljani so volivci zadovoljni, plačujejo dražje vrtce, delajo jim delavci iz Mrkonjič Grada, vse presežke KPL izvozimo v Republiko Srbsko..... Ljubljančanom paše Avstroogrska fasada z Balkan Stylom mafijo v ozadju.....
SDS_je_poden
10. 07. 2019 14.05
-7
VSEZNALECno1: Nisem vedel, da si tak expert za Ljubljano.... To je ta kader, o katerem sem govoril že dolgo nazaj.... vseznalci z znanjem o ničemer.