Slovenija

Ihanski župnik Poznič: Dar 50 evrov temelji na načelu pravičnosti

Ihan, 15. 04. 2019 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ihanski župnik Andrej Marko Poznič se je za našo spletno stran odzval na svoja priporočila vernikom, koliko naj darujejo za cerkev ob veliki noči. "Desetine Cerkev ne pobira več, ostaja pa zapoved 'podpiraj Cerkev po lastnih močeh'," pravi Poznič in dodaja, da se mora vsak vprašati, ali je bil pri svojem daru velikodušen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V pušico dajte 50 evrov
    02:07
    Iz 24UR: V pušico dajte 50 evrov
  • Iz SVETA: Velikonočni 'ofer'
    03:22
    Iz SVETA: Velikonočni 'ofer'
  • Iz 24UR ZVEČER: Župnik Martin Golob o primernosti predloga ihanskega župnika
    04:32
    Iz 24UR ZVEČER: Župnik Martin Golob o primernosti predloga ihanskega župnika
  • Iz 24UR ZVEČER: Dar 50 evrov temelji na načelu pravičnosti
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Dar 50 evrov temelji na načelu pravičnosti

Ihanski župnik Andrej Marko Poznič je za našo spletno stran odgovoril, zakaj je farane pozval, naj se pri darovanju izognejo bakrenim kovancem in kako je izračunal, da je primeren dar tistih, ki redko zahajajo v cerkev, 50 evrov.

"Na ta dan ne mečemo bakrenih kovancev, kakor to delajo mnogi pri pogrebih v svojo sramoto," je Poznič zapisal v velikonočnem priporočilu faranom.

"Da boste sploh razumeli in v upanju, da boste pravično poročali, celostno in v celoti, brez dvoumnih dodatkov in komentarjev (marsikdo bi rekel, da sem naiven), vam odgovarjam na vaša vprašanja," je uvodoma zapisal Poznič. Odgovore objavljamo v celoti.

Zakaj ste se odločili za tak poziv vernikom?

Vzgoja k velikodušnosti je del našega poslanstva. Vsak od nas naj bi daroval 10 odstotkov svojih neto prihodkov v dobrodelne namene. V Svetem pismu Bog terja zase desetino premoženja in sedmino našega časa. Ker Bogu pač ne moremo ničesar dati, saj ničesar ne potrebuje, se vprašamo "kako to misli?" in odgovor je na dlani. Drug za drugega smo odgovorni in zato moramo deliti. Desetine Cerkev ne pobira več, ostaja pa zapoved "podpiraj Cerkev po lastnih močeh".

"Podpirati Cerkev po lastnih močeh je cerkvena zapoved, ki jo je papež Frančišek razglasil," pravi Poznič.
"Podpirati Cerkev po lastnih močeh je cerkvena zapoved, ki jo je papež Frančišek razglasil," pravi Poznič. FOTO: Dreamstime

Če torej ne izhajamo iz desetine, temveč od tega, kar more vsak dati, potem so zneski zelo različni. Ker v Cerkvi nimamo ne milijonarjev ne tajkunov, ki bi lahko darovali milijone (saj jih tudi nočemo, ker so po krivici pridobljeni), je Cerkev odvisna od darov navadnih ljudi, s povsem povprečnimi ali podpovprečnimi slovenskimi plačami. Vsak daruje torej toliko, kolikor more in hoče. A vsak se mora vprašati, ali je pri svojem daru velikodušen.

Za kakšne potrebe župnije pobirate velikonočni ofer?

Velikonočni ofer je ustaljena oblika za podporo župniji. Ker je to slovesna oblika darovanja, je vsem jasno, da se daruje več kakor običajno.

Zahvaljujem se vam, da ste priporočilo razširili po vesoljni Sloveniji. Morda bo koristilo tudi drugje, ker bodo razumni ljudje znali prebrati, kljub negativnim komentarjem in podtonom uslužbencev TV.

Kakšne so potrebe župnije? No, najprej plačujemo davke, ki jih ni malo, potem vse stroške "obratovanja": elektrika, telefonija (tudi vašo POP TV moramo podpirati, posredno preko ponudnika internetnega priključka, ampak ne moremo ubežati), komunalne storitve ipd. Potem pa so tu še čisto tipične župnijske potrebe in seveda obnove, pri katerih moramo plačati najprej 22 odstotkov DDV in niso mačji kašelj.

Ko ni obnov, pa zbiramo za prihodnje obnove, saj vemo, da bodo prej ali slej prišle na vrsto. Ker so to visoki zneski, moramo kot dobri gospodarji od vsakega daru nekaj shraniti za te primere. Vsak pameten gospodar pa ima še nekaj "zlate rezerve" za nepredvidene stvari. Nobena od teh stvari ni poceni in zanje tudi 100.000 evrov ni veliko.

Navajate, da nekateri na pogrebih mečejo bakrene kovance v svojo sramoto. Je po vašem sramotno darovati malo? Ste kdaj kakšnega vernika soočili s tem, po vaše, sramotnim ravnanjem?

Ihanski župnik Andrej Marko Poznič
Ihanski župnik Andrej Marko Poznič FOTO: Spletna stran župnije Ihan

Ali bi bili vi ponosni, če bi vas kdo zalotil, da vržete enega, dva ali pet centov? Nihče ne gleda, koliko kdo meče, torej nastavljam ogledalo vsakemu v njegovi vesti. Kdor je v vesti prepričan, da je prav metati "baker", mu bo dobro. Drugi bodo pa premislili, ali je metati baker vredno imena "dar". Nikoli nisem nikogar soočil s tem dejstvom, tudi tistih ne, ki vztrajno mečejo tolarje, stare prebite pare ali podobne kovance. Bolje se mi zdi, da jim napišem priporočilo in se vsak po svoji vesti odloči, kako in kaj.

Zakaj imajo tisti, ki pridejo redko v cerkev, dolžnost dati več? Kako ste prišli do zneska 50 evrov, kolikor priporočate takim?

Vsak vernik je dolžan podpirati Cerkev po svojih močeh. Prav zaradi tega, ker prihaja redko, je tedaj, ko je slovesno darovanje, dolžan vreči več, saj sicer ne prispeva ničesar in prelaga breme vsega na druge. To pa ni pravično.

Podpirati Cerkev po lastnih močeh je cerkvena zapoved, ki jo je papež Frančišek razglasil. Povprečen dar nedeljnika se giblje okoli 0,80 evra na nedeljo (všteti so tudi otroci). Če pomislimo, da je nedelj nekaj čez petdeset in da imamo še nekajkrat nabirko, potem pomnožimo povprečnino s tem in že smo okoli 50 evrov. Torej sloni moje priporočilo na načelu pravičnosti.

Zakaj pravite, naj vržejo toliko, da če se bodo že hvalili, da bi jih drugi občudovali? Mar ni hvalisanje greh in bi potemtakem morali odsvetovati tako početje?

Očitno ste spregledali pogojnik. "Če" se že boš hvalil, potem se hvali za kaj vrednega in se ne blamiraj z vsoto v centih. Ker je dar popolnoma oseben in nihče ne ve, koliko kdo meče, če že poveš, boš povedal prijateljem za kakšno mizo in vsak ve, kako se znamo v taki rundi pohvaliti.

Hvalisanje je seveda greh, to delate npr. novinarji POP TV, ko nekritično poročate o sedanji vladi. To, kar delate, je hvalisanje in je greh, pa tudi zavajanje državljanov, ki smo prikrajšani za pomembne novice.

Greh je tudi, da vas prazniki popolnoma nič ne zanimajo in ne sporočate gledalcem o njegovi vsebini (že govor v tretji osebi je tu problematičen), ampak poudarjate le neke poganske, komercialne poteze, o Jezusovem vstajenju, ki je novica vseh novic, pa nič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (726)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
03. 04. 2021 13.05
Naj državni koloektiv prispeva, sej so kolegi z .... višjimi predstavniki. ( 90 ne-izbranih )
robespierre16
03. 04. 2021 12.48
+3
od mene lahko dobiš sam neki čelnega.....😂😂😂😂
ziganm
03. 04. 2021 11.44
+4
Pokvarjenost delomrzna ki se ze tisocletja pase na plecih ljudi. Nikoli nihce delal, samo nategovali ljudi da so jim pobirali pred smrtjo. Zdaj so ze nov sistem pogruntali da dnar molzejo. Ker naivnih pred smrtjo je zmanjkalo
Karantanija
19. 04. 2019 15.14
+8
Tisti, ki da evro ali dva, prav gotovo ne more dati petdesetaka, ker ima doma nekaj lačnih ust, otroke, ki hodijo v šolo, hišo, ki kliče po popravilu. Veliko družin je, kjer ne dela nihče, ali pa je v službi samo eden .... Verjamem pa, da to ne more razumeti en duhovnik, ki nima takih skrbi in si samo želi, da bi bil ofer čim večji. Slovenci danes večinoma težko živijo in "če je vojna, naj bo vojna za vse", so včasih rekli! Umirite se in spustite se na realna tla, gospod župnik ihanski!
Karantanija
19. 04. 2019 15.16
+0
Z božjo pomočjo, boste tako kot mi, tudi vi previharili viharje. Naj bo vam in nam Bog milosten!
Karantanija
19. 04. 2019 15.04
+12
Evangeličanska vera je najbolj skromna, nič zlata, nič razkošja, tudi cerkve so skromne, pa še duhovnice imajo lahko. Jezus je bil skromen človek, danes in v preteklosti pa tisti, ki širijo njegov nauk, hodijo okoli v zlatu, brokatu, živijo v razkošju, se vozijo v dragih avtomobilih .... Zelo zelo so zašli s prave poti! Samo Rodeta poglejte!
ziggy
18. 04. 2019 16.27
+10
Hoj, Če se sramuje bakra, naj ga odstrani s strehe cerkve, žlebov in farovžva ter pripadajočih objektov. Z velikonočno nabirko (moj predlog), naj kupi enosmerno karto za letalo in gre DELAT k patru Pedru Opeki na Madakaskar in ne samo pametovat na prižnici. Pa lep pozdrav.
BolecaResnica
17. 04. 2019 14.37
+1
Pred zid lopova
komarec
17. 04. 2019 12.30
+5
Največji lenuhi so fari, znajo pa fehtat in prepričevat sploh pa reveže.
Brabus
17. 04. 2019 09.23
-2
Sramota, da vas mora fehtat za tistih ušivih 50€. Jst bi sam dal 100€, če bi jih imel, tako pa ....
owlic
16. 04. 2019 20.28
+9
Me prime da bi mu vrgu not 50 evrov po 1 cent... baraba vatikanska.... a niso centi tudi denar.... neee oni bi papir da je lazje stet zvecer.... banda
Brabus
17. 04. 2019 09.17
-3
bus303
16. 04. 2019 19.23
+7
Takoj obdavičit!
LedenaGora
16. 04. 2019 16.45
+4
Verni dajte jim dinarčke no 😂😂😂😂 a nevidte kok so revni sam 1 miljardo majo hočejo 2 dajmo zberte skupaj denar de bo cerkev nazaj bogata
KavčStrokovnjak
16. 04. 2019 15.53
+6
KavčStrokovnjak 16.04.2019, 8:37:04 +63 Naj mi nekdo napiše KJE v stari zavezi piše, da je treba "bogu" darovat 1/10 premoženja in 1/7 časa? KJE? Ni lepo lagat Marko Poznić.
KavčStrokovnjak
16. 04. 2019 15.54
+5
In ni se našel korenjak, ki bi našel kaj takšnega v bibliji. Seveda ne, če pa nikjer ne piše nič podobnega. A ni temu človeku nihče povedal da se ne spodobi lagat? Pridigajo eno, delajo pa kontra!
Marjan Štimec
16. 04. 2019 14.01
+4
Škoda besed, kdor tega ne razume kot razdeljevanje ljudi, ne vem kaj naj mislim.
yaxscdvf
16. 04. 2019 13.37
+1
Sam, je pa fina ta odprta družba, k lahko kogarkoli popljuvaš kadarkoli ti paše; rdeče, tabele, fajmoštre, Kučana, lovce, vegije, kolesarje, verce in neverce, liberace, konzervativce, amerikance, ruse,....
Gutenberg
16. 04. 2019 13.19
+3
No končno je članek izginil s prve strani... In že skoraj dve uri ni novega komentarja!
yaxscdvf
16. 04. 2019 12.54
+1
v glavnem, kar v vrsto, župnik ima nove FarmClipper Profi, 350w
sodelujem
16. 04. 2019 12.29
+4
Da nam ostalim in tistim ki še cerkvi dajo pobira tista vlada,ki se razglaša za "socialno" do revežev...že vsa leta od konca tistih časov izkoriščanja ljudi...pa nobenega ne boli??Pobirajo upokojencem,pobirajo delavcem (ne zaposlenim v JU) pobirajo na vseh koncih pa nič..
jg57
16. 04. 2019 12.25
+0
V naši fari imamo župnika, ki pa pravzaprsv zelo malo gospodarskih zsdev naredi. Zvonik je črn od plesni, potreban nujne obnove, stopnice se drobijo, z robniki je žalost. Vseskupaj v sramoto župniku in faranom. Imam pa že rajši takega, ki pove koliko denarja rabi, da bo kaj naredil. Je pa tak, da praviloma župnik v faro inč ne prinese in tudi ne odnese. Pripelje se s svojim avtom, pogosto s staro kripo, če nima glih bogatih sorodnikov, da bi mu kupili kaj boljšega, odtane kskih 7 let in se odpelje z še bolj staro kripo. To kar je naredil, obnovo cerkve, župnišča, itd. pa ne more vzeti s sabo. V bistvu je delal za lastno preživetje, da ne rečem gratis, na koncu pa dobil šopek, veliko zahvsl in pohval pa tudi očitkov. To je to, ni jahte in ne marcedesa.
Karantanija
19. 04. 2019 15.07
+3
nestabilen
16. 04. 2019 12.07
+4
Ne bit prevec kriticen ker admin vse take pridno brise.
speedball
16. 04. 2019 13.34
+1
to jetisto svoboda govora.....če pa vlada dirigira te kutke na pop tv.....čakam na brisanje