Slovenija

Podražitve v Ikei: V Sloveniji se bodo cene dvignile za povprečno deset odstotkov

Ljubljana, 30. 12. 2021 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
10

Švedska multinacionalka po celem svetu draži svoje izdelke. Preverili smo, kako visoke so podražitve izdelkov v Sloveniji in kaj se obeta v prihodnjih mesecih.

Švedski pohištveni velikan Ikea je po božiču občutno dvignil cene, kar so kupci hitro izpostavili na družbenih omrežjih. V odgovoru so v podjetju pojasnili, da ne zmorejo več sami kriti naraščajočih stroškov. Na globalni ravni se bodo cene dvignile za devet odstotkov, podražitve pa se bodo med državami razlikovale, saj se razlikujejo tudi stroški, je pisala STA. 

Ikea draži izdelke.
Ikea draži izdelke. FOTO: Bobo

Cene celotne ponudbe se bodo v povprečju dvignile za deset odstotkov

Preverili smo, kakšne podražitve so doletele slovenske potrošnike. Kot so  odgovorili za 24ur.com, so spremembe cen v veljavi od 30. decembra naprej. Povišanje cen se bo v Sloveniji gibalo od nekaj odstotnih točk do nizkega dvomestnega odstotka. 

V povprečju se bodo cene celotne ponudbe dvignile za deset odstotkov, so pojasnili. Kot so sicer dodali, so cene mnogih izdelkov ostale enake, nekatere cene pa so se znižale. Kot pojasnjujejo, so  nekatere cene v njihovi ponudbi zvišane zaradi naraščajočih stroškov surovin in dobavne verige.  

Na vprašanje, pri katerih artiklih oziroma vrstah izdelkov, se bo cena dvignila, odgovarjajo, da se bodo podražili izdelki, ki imajo negativno bruto maržo zaradi zvišanja nabavne cene. 

"Kljub temu se še vedno se osredotočamo na zagotavljanje konkurenčne ponudbe za čim več ljudi. Ostajamo pri svoji ambiciji, da postanemo cenovno ugodnejši, dostopnejši in trajnostni," poudarjajo.

 Kot dodajajo, se še naprej  zelo trudijo, da bi cene ohranili čim nižje in kar se da stabilne: "Vendar pa trenutne razmere v transportu in ​omejitve glede surovin vplivajo na industrije po vsem svetu in IKEA pri tem ni izjema. Nabavni in transportni stroški naraščajo zaradi motenj v logistiki in podražitev surovin na takšni ravni, da se ne moremo več izogniti dvigu maloprodajnih cen mnogih naših izdelkov."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spranex
01. 01. 2022 16.14
+1
A je potrebno samo ikeo izpostavljati!? Kaj pa ostali trgovci ala špar tuš Mercator itd. Novinarji zlati raje povejte za koliko so se podražile osnovne dobrine
saknukdhwkfnnkj
08. 01. 2022 10.40
+1
Točno tako! Kupujem zadnjih 10 let (90% v SPAR-u) in vam laićno povem da je zadnje 2 leti šla večina cen gor za 20-30%)
nikhrast
01. 01. 2022 16.13
+0
Bom videl če so se "meat balls", pa lososi kaj podražili, pred corona virusom je pa bila restavracija vedno nabasana.
RdecaZvezda
01. 01. 2022 11.44
Nič novega,lanskoletna inflacija 4,9% in letošnja 4,2% ,ampak trgovci vedno dodajo še kaj malega,ropat je treba dokler je še kaj in za kaj takega so zelo usposobljeni,žal.
ivan z Doba
31. 12. 2021 17.50
+0
Ikea? Poceni iverka, ki že montažo težko prenese. Kar je kvalitetnega pa je drago tako kot drugje. Poleg tega, da ta trgovska firma proizvajalce slači do gat!
KladivoSi
01. 01. 2022 10.31
+2
Poceni iverka, sem imel možnost nekaj pohištva razžaģat, pa ti rečem kje se le da je satovje iz papirja, nosilni spoji so iverka ali les odvisno je od debeline. Zagotovo pa iverica ni takšne kvalitete, ki smo je vajeni. Zadnjih 10+ let se ikea cenovno zelo podražila. Za ta denar, za ta karton, grem k mizarju pa mi na mero naredi bolj kvaliteten izdelek.
RdecaZvezda
01. 01. 2022 11.48
+3
Slovenska lesna podjetja so izdelovala daleč najboljše pohištvo,a hlapci so vse to izničili za svoj obstanek in debele denarnice.
ne rabimo predsednika
02. 01. 2022 09.23
-2
ivan z Doba
02. 01. 2022 16.59
+1
Ja, razni spreobrnjenci, komunajzli. Ćelavec npr.
Roxy79
31. 12. 2021 10.27
+1
Dol mi visi za IKEO.....dokler, bomo še lahko kupovali semenski krompir v kmetijskih trgovinah ME NE SKRBI. Ko pa, se tega ne bo več dalo dobiti..... takrat me pa bo začelo skrbeti.