Slovenija

Informacije o poslanskih podpisih različne, Janša dopušča možnost izglasovanja nezaupnice

Ljubljana, 13. 01. 2021 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
1402

Na sestanek z voditelji strank, združenih v KUL, je Erjavec prišel praznih rok, čeprav trdi, da ima podpise svojih štirih poslancev. Bratuškova pravi, da je zbranih vseh napovedanih 43 podpisov, a Erjavec od enega poslanca še ni prejel soglasja. Janša je medtem dejal, da obstaja možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, da pa ta ni pa velika.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Trenutno zbranih 39 podpisov
    02:22
    Iz SVETA: Trenutno zbranih 39 podpisov
  • Iz 24UR ZVEČER: Konstruktivna nezaupnica
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Konstruktivna nezaupnica
  • Iz 24UR: Podpise obljubili
    02:19
    Iz 24UR: Podpise obljubili
  • Iz SVETA: Burno zakulisno dogajanje
    03:30
    Iz SVETA: Burno zakulisno dogajanje

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v torkovi izjavi po okoli šesturni razpravi s poslanci svoje stranke sporočil, da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade ter da bodo prispevali svoje podpise pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše. Na vprašanje, ali že ima podpise poslancev ali le njihovo obljubo, je odgovoril, da "imajo te podpise že deponirane". Dodal je, da bodo danes pač zbrani.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Bobo

A po sestanku s predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB, združenih v KUL, kjer naj bi zbrali vse podpise in se tehnično pogovorili, kako bodo izpeljali postopek nezaupnice, so bili prisotni redkobesedni.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je po zaključenem sestanku predsednikov KUL potrdila, da ima Erjavec 43 obljubljenih podpisov, poroča novinar Miha Orešnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erjavec, ki je za 24UR dejal, da "osebno prevzema odgovornost za 43 glasov", pa nedvoumnega odgovora na vprašanje, ali so zbrali 43 poslanskih podpisov, ni podal. 

Od svojih poslancev, zlasti Branka Simonoviča, ki je sinoči pogrešal celovito gradivo in končno besedilo konstruktivne nezaupnice, za uporabo podpisa še ni prejel soglasja.

"Dokler ne dobim kompletno gradivo in preberem, podpisa ne dam," je poslanec potrdil za oddajo 24UR. V isti sapi pa je priznal: "Na razgovoru smo pač rekli, da bomo dali soglasje k podpisu o konstruktivni nezaupnici."

Erjavec pa je prepričan, da bo konstruktivna nezaupnica tudi uspešna.

Oglasil se je tudi Zdravko Počivalšek, predsednik stranke SMC, ki je ključna za usodo Janševe oziroma morebitne Erjavčeve vlade. "Čas je že, da se preštejemo v parlamentu in se ta zgodba razčisti, da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo," je zapisal.

Predlog konstruktivne nezaupnice nameravajo vložiti v petek. DZ naj bi o njej na izredni seji odločal sredi prihodnjega tedna. DZ sicer po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Janša: Možnost, da bi bila nezaupnica izglasovana, obstaja, ni pa velika

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče danes dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavila novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve.

Janša meni, da glede na to, kako se "lomi roke" poslancem DeSUS, se jim "grozi in izsiljuje", da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC. Do glasov za padec vlade bi tako prišli s "protipravnimi in kriminalnimi pritiski", je prepričan Janša.

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Premier je izpostavil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, "kdo bo bolj destruktiven in radikalen", zaradi česar predsednica SD Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko.

Stranka Levica bo zato glasovala za padec vlade, "po tem pa bo kak glas umanjkal za to, da se postavi nova", je dejal Janša.

To bi pomenilo volilno kampanjo sredi vrha epidemije, je dejal in dodal, da so enako že naredili. "Marjan Šarec je vrgel puško v koruzo na začetku epidemije in zahteval volitve. Predstavljajte si, kako bi bila spomladi videti Slovenija, če bi s praznimi skladišči šli v volilno kampanjo," je dejal.

Menil je, da konstruktivna nezaupnica morda lahko uspe, da pa bi "iz istih sestavin", zaradi katerih je enkrat že razpadla, sestavili vlado, ki bi bila učinkovita, pa po Janševi oceni ne verjamejo niti največji optimisti na levi strani političnega prostora.

Na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, je premier odgovoril, da zaupa tistim, ki so v vladi, medtem ko tistim, ki so v državnem zboru "kakor kateremu".

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
15. 01. 2021 16.33
+0
Ne glede na to ali bo nezaupnica vladi izglasovana ali ne , so v nezaupnici podani relevantni pokazatelji , zakaj bi morala biti izglasovana in ta tretja Janševa vlada bi morala oditi ! Tisti pa , ki jo podpirajo , pa tako ali tako sodijo na smetišče politične zgodovine , kot moralno oporečni !
metronom
14. 01. 2021 21.47
+1
vcas so rekl ,ce se nebos uciv bos ceste pometu. danes ,ce se ne ucis bos gl.p politik
NA LEVO ni OK
14. 01. 2021 15.26
+3
Erjavca boste lahko našli od 15.1.20 naprej le pod črno kroniko. Pod to rubriko se obelodanijo tragi-komedije. Fajonova in Bratuškova mu bosta peli hvalospev, Mesec bo dirigent, Cipresar s Kamnika pa glumac uspešnega preštevanja.
bema1201
14. 01. 2021 15.01
+2
Erjavca so dali začasno v arhiv, da razmisli do jutri ali bo kaj vložil ali ne. Bratuškova in Fajonova sta najbolj nestrpni, Mesec verjetno ne bo svetil ker je prazna luna, Serpentinšek se pa še ni odločil ali bi kaj povedal, ali bi bil raje tiho
Toshiba2010
14. 01. 2021 14.14
+0
Karel, a bejž bejž.... Težave še preden si kao za božič vložil nezaupnico... In to v lastnih vrstah??? Saj ni čudno, KUL je fantazija in pokazatelj vse bede opozicije z Tanjo in tresočim Lukcem na čelu..... Jeeeeej jeeej jeeeeeeej.... 😂😂😂🙈 Aja še to 43 ◀️46
Oknaj 4
14. 01. 2021 14.03
-2
V naši ljubi mali deželici ni problem v temu kdo vlada ampak je hud problem tistih kateri trenutno ne morejo do korita da bi v teh kaotičnih razmerah vlekli mastne provizije . Upam da ta sestava ostane in da ne bo ostalo samo pri ugotovitvah da je po pisarnah javnega sektorja prevelika gužva . Z pričetkom planiranih gradenj drugega tira in cest bodo podjetja rabila delavno silo in jih zlahka prerazporedijo mednje . S tem nebo potrebno uvažati tuje delavne sile
NA LEVO ni OK
14. 01. 2021 13.49
+0
Če bi imeli Slovenci malo več spomina, potem bi vedeli in se spomnili, da KUL skupek ne more obstajat. Kako je SD zmerjal Erjavca, kako je Kordiš preklinjal SD z izdajalci, kako je levica zminirala prejšnjo koalicijo, danes pa kot skupek povezanih kot sijamski dvojčki. Saj se sploh ne marajo med seboj, druži jih le sovraštvo, najprej do trenutne dobre vlade in nato še med seboj, samo da to zadnje zdaj tajijo. Če bodo kdaj skupaj jih čaka explozija kot že znano dejstvo.
Uporabnik1738812
14. 01. 2021 12.00
+0
Nekateri pač imajo čudno mišljenje. Občinski funkcionarji so s to vlado najbolj zadovoljni. Upokojenci so zadovoljni za 10. Vse se ureja, vsaj približno tako kot se mora. Kaj bi ti g. Erjavec rad in s tabo vsi prisotni. Kaj vam učenim ni dovolj, da pogledate trenutno delo. Je mogoče res, da so manjši spodrsljaji, ampak pri delu se tudi greši. Vsa čast današnji vladi, le minister za zdravstvo kot odstopan, si v teh trenutkih zasluži vso grajo. Je pač Desus in Rjavec.
INAZ
14. 01. 2021 11.33
+1
Ejavec se je dobesedno zlagal, da ima podpise-
srebrnibreg
14. 01. 2021 09.52
-4
Kdor koli bi prišel na vlado bi bil boljši od teh kriminalcev in lažnivcev pa, če bi deževnik bil. Vlada katera mora vladati s policijsko uro, zapiranjem državljanov v miniaturne občine, reprisijo nad državljani, ustrahovanjem stavkajočih in mobingom nad njimi tako, da jim jemljejo dohodek ali objavljajo njihove plače, grozijo zaposlenim v DSO, da bodo izgubili službo, če se ne cepijo...ni nobena vlada ampak navadna d ! hal.
Ejga-Tega
14. 01. 2021 16.50
+1
Ejga, a poj so po celi evropi na vladah kriminalci?? Sej so tam tudi taki ukrepi nekje še bolj strogi
totnhem
14. 01. 2021 09.45
-3
Korl ravno zdaj mi je Kociper sporočil da gre delat drva,če greš pomagat dobiš glas tudi od njega.
totnhem
14. 01. 2021 09.41
+1
Hčerka se je poročila z zapufanim zetom,sedaj pa bi ga tast moral zaposlit na nekem ministrstvu.
breza182
14. 01. 2021 09.38
-1
Dejmo Erjavec!! Maš to!! mora ti uspeti, da skenslate omejitev na občine, policijsko uro in še nekatere neumne in nesmiselne ukrepe, ki jih je določil glavni epidemiolog v državi Ivan Janez Janša
puspan
14. 01. 2021 09.31
+3
Krjavelj iz Naklega. Je rekel, da so se pogovorili, kot možje. Možakar ima pa res talent za humor.
kiropraktik
14. 01. 2021 09.27
+6
Erjavec je prišel praznih rok in prazne glave! Edino žepe ima polne!
srebrnibreg
14. 01. 2021 09.45
-3
Naštej njegove kraje s katerimi si je napolnil žepe. Včeraj sem enega že isto vprašal ša mi še do danes ni naštel nobene njegove kraje kar pomeni, da samo lažete in zavajate kot vsak janšist.
srebrnibreg
14. 01. 2021 09.17
-3
Janšisti vidim, da ste polni strahu pred izgubo oblasti. Narod je namreč spoznal, da ste navadni kriminalci, korptivci, lažnivci, sramotilci naše države, uničevalci gospodarstva in delovnega človeka...Zadolžili ste nas za 10 milijard v rekordno kratkem času, vodite nas v novo usanovljeni Varšavski pakt, zapirate nas v miniaturne občine, zaradi strahu pred protesti in izgubo oblasi uvajate policijsko uro brez potrebe, lažete o okuženih, grozite zaposlenim z izgubo služb, če se ne bodo cepili čeprav je po ustavi cepljenje prostovoljno, maščujete se stavkajočim z objavo njihovih plač...Zapret bi vas morali v samice in vas tam pustiti trohnet koliko gorja ste naredili državljanom.
Ve?ni optimist
14. 01. 2021 09.30
+0
Tebi se vidi, da bolj počasi razmišljaš. Prosim te lepo, Erjavec, .....
cupavec
14. 01. 2021 09.30
+1
Misliš, da bo pod Erjavcem kaj bolje??? Malo morgen, vsi so osti, samo za stolčke in oblast se jim gre, za nas jim ni mar!!!
saturnsky23 saturnsky23
14. 01. 2021 09.31
-2
BaretiĆu, kaj imaš sploh naše državljanstvo?
Scorpionnn
14. 01. 2021 09.32
-4
Zapiranja v samice intd so že poznana in tudi ve se, kdo je to počel za politične nasprotnike,to bi vi počeli,ker se bojite za vaše privilegije ki jih imate...
puspan
14. 01. 2021 09.34
-2
Srebrni, a si slišal, kar je g. Vidmar zadnjič rekel? Tovariše utišaš samo, če jim zapreš pipico.
muci007
14. 01. 2021 09.36
-2
srebrni, žalostno in pomilovanja vredno mora biti tvoje življenje, da cele dneve le komentiraš in zagovarjaš na neuspeh obsojeni KUL in vse lumparije tvoje politične opcije. Pojdi ven, na sveži zrak, sprehodi se, vdihni globoko. Se boš bolje počutil in tudi misli se ti bodo počasi zbistrile.
totnhem
14. 01. 2021 09.39
-3
srebrnibreg
14. 01. 2021 09.39
+2
@muci- malo obratno. Cele dneve si ti na tem portalu pod stoterimi nicki in to od jutra do zadnje sekunde možnosti komentiranja. Farbaj stare mame s svečami v rokah ne mene.
NA LEVO ni OK
14. 01. 2021 13.42
+2
srebrni breg- usmiljena vreden. Res si bogi vsaj po duši, drugih podatkov o tebi pa nimam. Mogoče imaš še kakšno drugo hibo, a ti lahko pomagam.
Castrum
14. 01. 2021 09.12
-5
Karkoli že bo, sam dejte hitro, da se končno ta špageti nadaljevanka konča in da začne vladna koalicija delat na polno, ne pa da se ukvarja s pučem. Upam, da bo od vložene nezaupnice do glasovanja minilo samo tistih minimalnih 48 ur, ne pa maksimalnih 7 dni.......dejmo hitro!
zek
14. 01. 2021 09.03
+4
Vprašanje je,če sploh bodo vložili nezaupnico,če pa jo bodo pa zaradi tajnega glasovanja ne morejo preseči 40 glasov in zagotovo vam lahko povem,da vsaj eden poslanec SD in eden poslanec AB ne bo glasoval za nezaupnico kako pa bodo glasovali poslanci DESUS pa po teh kolobocijah z Erjavcem presodite sami.
cakra
14. 01. 2021 12.11
+2
Saj niso vsi nori da bodo dali glas temu komedijantu, spomnimo se kaj so pred dobrim letom v stranki SD govorili o Erjavcu kot da je največji šelebajzer v SL.. politiki.
kiropraktik
14. 01. 2021 08.57
+8
Zadnjih 10 let se dogaja beg možganov iz SLOVENIJE. Če bo Erjavec PV, bodo bežali še upokojenci!
Bolfenk2
14. 01. 2021 08.56
-1
Žalostno, kaj je KUL naredil iz slovenske levice. Sramotijo se z nekimi Damjani in Karli. SD pod Fajonko postaja ekstremistična levica in izključujejo še redke normalne v stranki. Imamo dve avtokratski stranki, ki nosita imena svojih voditeljev. Tega ni niti v Severni Koreji. Slovenska levica potrebuje streznitev in en temeljit reset. Da jim bom pomagal do streznitve, bom na naslednjih volitvah volil Janšo. SDS je glede na zadnja dejanja tako še najbolj leva stranka v parlamentu.
puspan
14. 01. 2021 09.37
-1
Edini, ki je v SD verodostojen, je nekdanji član Levice Trček.