Slovenija

'Imamo občutek, da ZZZS preferira hrvaške zobozdravniške stole'

Ljubljana, 13. 02. 2024 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zobozdravniki opozarjajo na problematiko napotovanja zobozdravstvenih bolnikov v tujino. Do vse več napotitev prihaja, ker ZZZS ne zagotovi dovolj programov v slovenski javni mreži, so ocenili in izpostavili tudi primere zavajajočih oglaševanj, ki pri bolnikih vzbujajo nerealna pričakovanja.

Pravica bolnika do čezmejnega zdravstvenega varstva je odličen mehanizem, vendar pod pogojem, da je zobozdravstveni sistem v bolnikovi državi urejen, je poudaril predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović.

Opozoril je, da je v Sloveniji brez izbranega zobozdravnika okoli pol milijona ljudi, na zobozdravstvene storitve pa nedopustno dolgo čaka več kot 10.000 ljudi.

Zdravljenje lahko čakajoči opravijo tudi pri slovenskih zasebnikih, a ga plačajo iz svojega žepa. Če pa zdravljenje opravijo pri zasebniku v tujini, denimo na Hrvaškem, strošek povrne Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), in sicer do enake vrednosti kot izvajalcem v slovenski javni mreži zobozdravstva, je pojasnil. Gre za odtekanje javnega denarja v tujino, je bil kritičen Pavlović. Meni, da so bolniki, ki enake storitve opravijo pri slovenskih zasebnikih, diskriminirani. 

Znesek, ki ga ZZZS namenja za povrnitev opravljenih zobozdravstvenih storitev v tujini, zadnja leta po podatkih zdravniške zbornice raste. Če so povračila v letu 2018 javno zdravstveno blagajno stala dobrih 71.000 evrov, je zavod lani za ta namen porabil dober milijon evrov. "Imamo občutek, da ZZZS preferira hrvaške zobozdravniške stole pred slovenskimi," je dejal podpredsednik zbornice.

Zobozdravnica specialistka čeljustne in zobne ortopedije v Zdravstvenem domu Ljubljana Martina Mikac Cankar je dodala, da lahko v času ortodontskega zdravljenja, ki traja več let, pride do različnih zapletov. Bolniki, ki jih zdravi ortodont v tujini, pa v primeru zapletov pomoč nemalokrat iščejo v Sloveniji. "Mi teh storitev zavarovalnici seveda ne moremo obračunati," je pojasnila. Po njenih besedah jih bodisi obravnavajo samoplačniško, vse večkrat pa pro bono.

Ob tem je poudarila, da je v Sloveniji ortodontov dovolj, zanimanje za ta poklic je tudi med mladimi, saj je v Sloveniji trenutno 12 specializantov ortodontije. Problem je, ker ni dovolj zdravstvenih programov. ZZZS po njenih besedah v zadnjih letih ni razpisala več kot štirih novih programov, čeprav so jih prosili za vsaj 10 programov.

Zobozdravnik
Zobozdravnik FOTO: Adobe Stock

Oglaševanje posegov v tujini

Zasebni zobozdravnik in član odbora za zasebno dejavnost pri zdravniški zbornici Matej Praprotnik je opozoril, da so pri zbornici zaznali povečanje člankov in oglasov, ki državljane aktivno spodbujajo k čezmejnemu reševanju zobozdravstvenih težav. "Verjamemo, da gre za usklajeno akcijo agencij in ponudnikov v tujini," je ocenil.

Oglaševanje ortodontskih in kirurških zobozdravstvenih posegov, ki so ga zasledili pri zbornici, je po njegovih besedah pogosto agresivno in vzbuja nerealna pričakovanja bolnikov, denimo da gre za povsem enostavne, neboleče posege. Problem pa nastane, če pri bolniku, ki pričakuje neboleč poseg, pride do zapletov.

Opozoril je, da tuji oglaševalci niso "vezani" na kodeks slovenske zdravniške zbornice, slovenski zobozdravniki pa da so podvrženi nadzoru in se opisanih oglaševalskih praks poslužujejo redkeje. V zbornici menijo, da bi moralo biti oglaševanje zobozdravstvenih storitev regulirano na poseben način. Sestali so se že z zdravstvenim in tržnim inšpektoratom. Pričakujejo, da bosta inšpektorata tovrstna zavajanja v prihodnosti obravnavala strožje.

Odvetnica Simona Marko je opozorila tudi, da oglasi čezmejnih in slovenskih agencij ne ponujajo razlag o morebitnih posledicah v primeru zapletov in strokovnih napak. Spregovorila je tudi o izkušnjah pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja do ZZZS.

Zbornica po Pavlovićevih besedah tako predlaga spremembo zakona o Zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da bi imeli bolniki, ki na neko zobozdravstveno storitev v Sloveniji čakajo nedopustno dolgo, možnost to storitev opraviti tudi pri zasebnikih.

Markova je ob tem poudarila, da bo morala politika, pa tudi ministrstvo za zdravje, slej ko prej oblikovati resno strategijo zdravstvenih reform za zagotavljanje dostopa do zdravstvenih storitev za vse bolnike v razumnih čakalnih dobah. Če ne prej, bodo spremembe potrebne zaradi leta 2032, ko se glede na zakonodajo izteče omejeno časovno obdobje trajanja koncesij, je pojasnila.

ZZZS zavrača očitke

Na ZZZS so izjave predstavnikov zdravniške zbornice, da zavod bolnikom onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži, označili za neutemeljene in zavajajoče. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so prepričani, da je treba dostopnost do zobozdravnikov v Sloveniji izboljšati s krepitvijo javne zdravstvene mreže in ne z zasebno zdravstveno mrežo, kjer bi moral pacient zaradi samoplačniških cen kljub urejenemu zavarovanju za opravljeno storitev še dodatno doplačevati.

S tem namenom ZZZS v Sloveniji plačuje vse ortodontske storitve pri izvajalcih v Sloveniji količinsko neomejeno glede na dejanske zmogljivosti ortodontov. Število vseh ambulant v zobozdravstvu, ki jih financira ZZZS, pa se je v zadnjih šestih letih povečalo za več kot 90, so poudarili.

Samo v lanskem letu je tako ZZZS na podlagi javnega razpisa v javno mrežo vključil za dodatnih 20,7 programov zobozdravstvenih ambulant, z razpisom pa jih je bil zavod pripravljen "oddati" skupno 26, a je bilo prejetih ponudb manj od povpraševanja zavoda.

Lani 1504 povračil za storitve v tujini

S področja zobozdravstva je javna zdravstvena blagajna v lanskem letu plačala 1504 povračil za storitve v tujini. Od tega je bilo največ povračil s področja ortodontije (755), medtem ko je bilo na račun ZZZS v Sloveniji izvedenih 2,8 milijona obravnav pri zobozdravnikih, so pojasnili na ZZZS. Ob tem so dodali, da so lani skupaj odobrili 2843 vlog za povračilo stroškov specialističnega zdravljenja, nabavo medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU in na tej podlagi zavarovanim osebam po prvih ocenah povrnili približno 1,3 milijona evrov. Vsi izdatki ZZZS za zdravstvene storitve, opravljene v Sloveniji, pa so v letu 2023 znašali tri milijarde evrov.

V tujini pa je bilo lani na račun ZZZS opravljenih za manj kot 0,1 odstotka storitev v primerjavi s storitvami, ki jih je ZZZS plačal slovenskim izvajalcem, so dodali.

Na ZZZS so še pojasnili, da lahko slovenski zavarovanci v drugi članici EU prejmejo tudi zobozdravstvene storitve, ki jih v Sloveniji krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovanci pa v tujini ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in ki jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, temveč zgolj storitve, za katere je njihov osebni ali napotni zdravnik izdal napotnico. Gre denimo za endodontsko zdravljenje, oralno kirurgijo ali ortodontsko zdravljenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andraa
14. 02. 2024 09.35
zobozdravnikov je dovolj tudi čakanja ni - dvakrat do trikrat na leto za en zob,konec leta pa ti ga izpuli,če pa te pošlje na kirurgijo pa pač čakaš še par mesecev
andraa
14. 02. 2024 09.33
ortodontov je dovolj samo otroci čakajo tudi do šest let na aparat
sosed5
13. 02. 2024 21.50
+1
Ja, sedaj pa javkajo, ker so hrvati cenejsi in dosti hitrejsi!!??. Ortodonti so v sloveniji velikanski problem. Na prvi pregled 3 leta. Nato pa na morebitno zdravljenje se do 5 let?, pa kaj ste normalni, otrok med tem casu postane foter, ce malo pohiti. In ko zzzs najde resitev, pa v jok. In samo tisti, ki cakamo na ortodonta za otroka vec leeettt, vemo kako je to sprevrzeno. Tak da ostali, ki nimate teh izkusenj, bodite rajsi tiho.
hrenII
13. 02. 2024 21.36
+5
Bravo ZZZS! Edino pravilno. Tudi sam sem bil na Hrvaškem pri zobozdravniku, vendar sem storitev plačal sam. Izkušnja pa je čudovita. V Sloveniji sem čakal 13 mesecev, da bi mi zobozdravnik izpulil boleči zob, na Hrvaškem pa so mi vse zobe popravili v dveh tednih. Ena prevleka, trojni mostiček, mostiček za pet zob in plombiranje dveh zob. Pri nas bi na to čakal verjetno 5 let. Podpiram sistem, ki velja trenutno. Predlagam, da se enako obravnavajo tudi ostale zdravstvene storitve. Občanom, ki plačujemo zdr. zavarovanje je treba dati možnost izbire in možnost zdravljenja. Naši zdravniki pa kar naj stavkajo, napihujejo mišice in umetno podaljšujejo čakalne vrste. ZDRAVNIKI, LAHKO VAS JE SRAM! ČE VAM NI ZADOSTI DENARJA, POIŠČITE DRUGO DELO.
symn
13. 02. 2024 21.12
-1
❓Zakaj ZZZS ne plača JAVNIH zobozdravstvenih storitev izvajalcem (koncesionarjem, ZD-jem) nad LETNO pogodbeno normo?❓
Slavko Badič
13. 02. 2024 21.19
+6
…edina rešitev za slovensko zdravstvo je ta, da bi ZZZS plačal VSE, ne glede na to, kje uporabljam storitev. Zakaj mi ZZZS govori, kam lahko grem? Ali pa se naj uvede izbira pri zdravstvenem zavarovanju. Manjka konkurenca na tem delu.
symn
13. 02. 2024 21.27
+2
❓Zakaj ZZZS ne odobri širitve programov?❓
Slavko Badič
13. 02. 2024 20.49
+3
Preden komentirate, se vprašajte, če je res normalno, da ZZZS krije poseg pri zasebniku na Hrvaškem, enak poseg pri zasebniku v Sloveniji pa ne. To je bedarija, ki je možna le v Sloveniji.
Uporabnik1727405
13. 02. 2024 20.25
+8
Krunoslav joče zaradi izpada dohodka v Sloveniji,ob tem ,pa ne pove ,da mastno služi na kliniki doktor 24 ur ,kjer ima svojo ordinacijo.Dvoživka,ki ogromno zasluži na račun čakalnih vrst.Zavod za zdravstveno zavarovanje ima popolnoma prav,ko napotuje pacijene na Hrvaško,ker takoj dobijo storitev,po bistveno nižji ceni ,kot jo zaračunavajo pri nas,tudi Krunoslav...
Rast112
13. 02. 2024 20.22
+6
Kompletno zdravstvo bo ostalo brez dela, ko bomo bolniki šli še zdravit v tujino. Pa na konec koncu je ceneje in bolj prijazni so. Namesto, da se pritožujete se lepo zahvalite Fidezu in sdsu, da so vas peljali lačne čez most. Tako boste ostali lačni mi pa celi. Verjetno ne veste, da vas je doletela karma, ker ste že več kot 3 leta izvajali beli strajk, da bi naredili čimvečjo čakalno vrsto, nato pa izsiljevali z povišico,oziroma, da bi uničili javno zdravstvo. Žal ni vam uspelo in še dobro za nas. Zdaj vam teče v grlo voda, lahko še spremenite in nehate stavkat, če se vam več ne bodo svetili cekincki, drugače pa čao
SEJBOBOL
13. 02. 2024 20.18
+3
Pravilno če naši nočejo delat jih je potrebno povedati na drugačen način ...
Cupko
13. 02. 2024 20.15
+5
Če so se odločili za stavko, naj bodo le tiho. Jim bodo pač drugi prevzeli del posla. Itak se čaka vsaj 6 mesecev, da prideš na pregled
Banion
13. 02. 2024 20.04
+6
če bi hoteli zaposliti nekaj hrvaških zobozdavnikov bi zdravniška zbornica zagnala vik in krik, da ne znajo jezika, da niso ustrezno usposobljeni in še kaj. Enako je za zdravnike, kjer so umetno ustvarili manjko da lahko delajo nadure in zaslužijo pa še izsiljujejo zraven
Doomguy
13. 02. 2024 19.55
+4
Nič ZZZS ne preferira, po evropski zakonodaji mora kriti zdravljenje tudi v tujini. Pri nas pa pač gredo po liniji najmanjšega odpora, tako kot večina organizacij javnega sektorja, ki so leta in leta umetno držali status quo, sedaj pa bi stavkali kar vsi vsepovprek. Ni mi pa jasno, glede na epsko slovensko javno/zasebno navezo, ki je imela tihe sodeležnike v praktično vsaki vladi doslej, kako to da zasebniki do sedaj niso uspeli izsiliti spremembe zakonodaje? Ali pa vsaj še kaki dve dodatni zdravstveni zavarovalnici, ki bi konkurirali ZZZSju?
M_teoretik
13. 02. 2024 19.44
+3
Na radikalna izsiljevanja, radikalno. Zaposlenim, ne fajat soglasij za privatnike. Potečene koncesije ne podaljševat, ampak jih podpisovat z cenejšimi kolegi s HR.
Misika1967
13. 02. 2024 19.41
+8
Aha bilniki bomo zmeraj sli resevat svoje zdravje. Umetno ste ustvarili cakalne vrste na vseh podrocjih,stavkate in izsiljujete za denar nas bolnike ki vas placujemo. Kaj vam ne pase?? Vi placo dobite mi pa placujemo za nic. Sram vas bodi da se spotikate kje se kdo zdravi.
Roadkill
13. 02. 2024 19.32
+8
ammm mogoče zato ker so pol cenejši?
zurc
13. 02. 2024 20.01
+3
in 10x prijaznejši ,ker imaš denar ,pri nas tudi za denar ne dobiš prijaznosti
JB007
13. 02. 2024 19.25
+12
Naj raje tujci služijo kakor naši požrešneži
humantec
13. 02. 2024 19.13
+9
ste predragi in nedosegljivi
M_teoretik
13. 02. 2024 19.11
+11
Mam že termin pri HR kolegih. Sorči, sami ste si krivi!?
symn
13. 02. 2024 19.10
-2
Po pregledu komentarjev je več kot očitno, da najmanj naiven narod nima pojma o narativi ZZZS. 🧐 Večina jih še vedno misli, da je ZZZS zavarovalnica (kje vidite vašo VIŠINO GLAVNICE?) in da monopolist plača VSE OPRAVLJENE storitve! (zakaj minusi bolnišnic in ZD-jev ob PRESEGANJU NAREJENEGA PROGRAMA???) Zakaj imajo JAVNI PROGRAMI pod pogodbami za koncesije državnih in privat ustanov LIMIT⁉️ ŠT. TOČK‼️ Zakaj npr. zobozdravniki NE DOBIJO plačanih storitev od ZZZS, ki presežejo 5% pogodbenega normativa...zakaj npr. 106% ni več plačan❓ 🤔 Zakaj tudi ne gre narod po zobe v 🇦🇹🇩🇪🇨🇭🇮🇹...slaba kvaliteta na severu?!
M_teoretik
13. 02. 2024 19.02
+8
Država naj po hitrem postopku ukine vse po pogodbi potečene koncesije. Namesto teh pa slenejo koncesije z hrvaškimi in srbskimi zrfavniki in zobozdravniki, ki so enako dobri , venejši. ZZZS in državni žakej bi prrišparal. Polh, ki bi radi imeli Švicarske plače, pa naj gredo v Švico, al pa v javne ZZ!?