Slovenija

'Imela sem štiri spontane splave. 'Saj bo' ne pomaga'

Ljubljana, 25. 03. 2023 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
40

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je mama ženska, ki ima otroka. A nimajo vse mame otrok. Približno četrtina brez njega ostane že v času nosečnosti. "Misel na to, da nisem bila sposobna donositi otroka, je bila grozna," občutke po dveh spontanih splavih opisuje Katja. A poleg žalosti so prišli tudi sram, strah in dvom. "Sem še mama? Kako se reče mami, ki izgubi otroka? Lahko tudi jaz praznujem materinski dan?"

Kot razlaga strokovna delavka in ustanoviteljica organizacije Solzice Petra Paver, se vsaka ženska ob izgubi otroka sooča z dvomom, ali je mama ali ne. Prav tako mnoge ne vedo, kako odgovoriti na vprašanje, koliko otrok imajo, predvsem kmalu po izgubi otroka v nosečnosti ali kmalu po rojstvu, pa tudi kasneje.
Kot razlaga strokovna delavka in ustanoviteljica organizacije Solzice Petra Paver, se vsaka ženska ob izgubi otroka sooča z dvomom, ali je mama ali ne. Prav tako mnoge ne vedo, kako odgovoriti na vprašanje, koliko otrok imajo, predvsem kmalu po izgubi otroka v nosečnosti ali kmalu po rojstvu, pa tudi kasneje. FOTO: Shutterstock

"Odkar pomnim, sem si želela biti mama," je svojo željo po otroku začela opisovati 31-letna Katja Bergant. S partnerjem sta se pred približno letom in pol zato odločila, da bosta razširila svojo družino. Ko je zanosila, je novico z največjim veseljem sporočila vsem svojim bližnjim. Kljub temu je Katjo ves čas skrbelo, da nekaj ni v redu. "Potem je prišel prvi pregled in zarodek je bil premajhen. Ni imel utripa, jaz pa sem bila v devetem tednu nosečnosti," je opisala. Ginekologinja jo je poslala domov in čez nekaj dni je spontano splavila.

"Sožalje je zelo primerno izreči, četudi se je izguba v nosečnosti zgodila v prvem tromesečju,"  izpostavlja socialna delavka Ana Tancik.

Približno dva meseca po prvi nosečnosti je sledila druga. "Itak bo v redu. Ne potrebujem še ene take izkušnje," je takrat premišljevala. A na pregledu jo je znova čakal ultrazvok s premajhnim plodom. Spet so jo poslali domov, a se splav ni začel sam od sebe – v takih primerih govorimo o zadržanem splavu. V 12. tednu nosečnosti so jo zato napotili na ginekološko urgenco v Ljubljano, kjer izvajajo umetne prekinitve nosečnosti. Če je zarodek mlajši od 12 tednov, ženska tablete zaužije oralno, drugače pa vaginalno. V prvem primeru nosečnico pošljejo domov, v drugem pa jo čez dan zadržijo na oddelku. 

V primeru, da pride do nepopolnega splava, torej se del zarodka ali posteljice ne izloči, žensko čaka še abrazija oziroma čiščenje maternice. Po 22. tednu nosečnosti pa zarodek postane otrok, saj je zmožen samostojnega življenja zunaj maternice – takrat ob smrti govorimo o tihem porodu oziroma mrtvorojenosti.

Kot je razložila specialistka ginekologije in porodništva Tina Kunič, na ginekološki kliniki v naši največji bolnišnici dnevno obravnavajo od deset do 30 pacientk, povprečno pa 20.
Kot je razložila specialistka ginekologije in porodništva Tina Kunič, na ginekološki kliniki v naši največji bolnišnici dnevno obravnavajo od deset do 30 pacientk, povprečno pa 20. FOTO: Damjan Žibert

Na urgentnem ginekološkem oddelku v največji bolnišnici v Sloveniji vsakodnevno sprejmejo od 10 do 30 žensk z ginekološkimi težavami oziroma nosečnice do 20. tedna nosečnosti. "Urgentna ginekološka ambulanta obratuje 24 ur na dan, kar pomeni, da je praktično vsak trenutek na voljo ginekološka oskrba," razloži specialistka ginekologije in porodništva ter dežurna ginekologinja Tina Kunič. 

Katja se je kmalu po drugi izgubi povezala s socialno delavko v gorenjskem odboru Hospica Ano Tancik. Ta je v prostorih v Radovljici začela s prvo podporno skupino v sklopu ustanove, ki je namenjena izključno ženskam, ki se soočajo z izgubo zarodka v nosečnosti. Z več spontanimi splavi se je sicer Tancikova srečala tudi sama."Zaradi moje izkušnje mi ni bilo nikoli težko delati z žalujočimi," ob tem zatrjuje. 

"Imela sem štiri izgube," začenja z opisom svoje izkušnje. Prvi spontani splav je doživela pri 26 letih. Še dva pri 27, četrtega pa, ko je bila stara 28 let. "Pri prvem sem si rekla, da je verjetno prišlo do genske napake, a je bilo vseeno zelo težko," je nadaljevala in dodala, da je bil sicer drugi spontani splav tisti, pri katerem je začela dvomiti v svoje telo. "Nekaj ni v redu," si je rekla in zahtevala nadaljnje preiskave. Osebni ginekolog sicer žensko na nadaljnje preiskave rodil načeloma pošlje šele po tretji izgubi otroka. 

 

"Nisem vedela, če se bom lahko še kdaj sestavila nazaj."
"Nisem vedela, če se bom lahko še kdaj sestavila nazaj." FOTO: Thinkstock

Po preiskavah so Ano poslali na operacijo pregrade materničnega vratu. Naprej se je podala s strahom. Sledila je še ena izguba, tretja. Po tej si je poiskala psihoterapevtsko pomoč. "Nisem vedela, če se bom lahko še kdaj sestavila nazaj." Kljub temu sta z možem Jako nadaljevala. Ob četrti izgubi je bil on tisti, ki je Ani dejal, da bo v redu tudi, če ne bosta imela otrok. A Ana je vztrajala, naročili so jo na dodatne preglede, ki so potrdili, da ima antifosfolipidni sindrom. Začela je z zdravljenjem in sledila je peta nosečnost.

Ta je bila uspešna. "A grozna," pristavlja Ana. Nekaj let za prvim sinom se je zakoncema Tancik rodil še drugi. Starejši sin že obiskuje osnovno šolo, mlajši je še v vrtcu.

Tudi Katja je pred dobrimi osmimi meseci znova zanosila. A obe sogovornici poudarjata, da kljub uspešnim nosečnostim žalost po izgubljenih otrocih ostaja, prav tako pa tudi, da v nosečnosti nista sproščeni. "Nisem bila srečna nosečnica, trebušček sem skrivala. Z mislijo na tiste, ki so imele spontani splav," je opisovala Tancikova. Ob občutkih, s katerimi se srečujejo pari, ki v nosečnosti ali kmalu po njej izgubijo otroka, pa lahko nezavedno v negativno smer pripomorejo tudi dobrosrčni, a načeloma prazni odzivi okolice. 

S spontanimi splavi se po podatkih NIJZ sreča vsaka četrta ženska. Največ izgub v nosečnosti se zgodi v prvem tromesečju, takrat govorimo o zgodnjem splavu. Pozni splav imenujemo obdobje, ko ženska splavi med 12. in 22. tednom nosečnosti. 

Kot je razložila ginekologinja Tina Kunič s Kliničnega oddelka za ginekologijo na UKC Ljubljana, se večina, približno 70 odstotkov splavov v prvem tromesečju zgodi zaradi kromosomskih napak. Med možnimi vzroki so tudi okužbe, vnetja rodil, težave s ščitnico, prirojene ali pridobljene nepravilnosti rodil, bolezni imunskega sistema, genetske bolezni, sindrom policističnih jajčnikov, debelost, motnje pri strjevanju krvi in nekatere druge bolezni. 

 

Pri doseženem 22. tednu nosečnosti in 500 gramih pa zarodek postane otrok, saj naj bi bil zmožen preživeti tudi zunaj maternice. Čeprav je možnosti za zaplete takrat manj, pa do njih vseeno pride. Takrat govorimo o mrtvorojenosti, do nje pa prav tako lahko pride zaradi več različnih vzrokov – nepravilnosti maternice, zavozlanje popkovine ali drugi zapleti s popkovino, okužbe gestacijske vrečke ali popkovine, odluščenje posteljice z maternične stene. Nekateri otroci umrejo v maternici, drugi pa med prezgodnjim porodom.

'Rečejo: 'Zdaj si pa ti na vrsti za otroka.' Ne vedo pa, da si že dva pokopal.'

Včasih se zgodi, da ti kdo, ki te ne pozna, reče: "Zdaj si pa ti na vrsti, da imaš otroka!" ne ve pa, da si tega tudi ti želiš in da si že dva pokopal, razlaga Katja. "Potem mu seveda odvrneš, da ni vse tako rožnato, in upaš, da se oseba zave, da ... je treba kdaj premisliti, preden kaj rečeš," komentira.

Ana opaža podobno, razlog pa išče predvsem v tem, da ljudje na splošno ne vedo, kako pristopiti do žalujoče osebe. "Po eni strani bi ji nudili oporo, na drugi pa ne vedo, kako," pravi. Večina oseb, tudi najbližjih, zato novico o spontanem splavu preprosto ignorira, "da ne bi izpadla čudno".  Kot zatrjuje, je v tem primeru v redu tudi, če paru povemo, da smo ostali brez besed, a da smo na voljo, če bosta potrebovala uho."Sožalje je zelo primerno izreči, četudi se je izguba v nosečnosti zgodila v prvem tromesečju," izpostavlja. 

Kot pravi Paverjeva, se Solzice skupaj s starši "borijo za pravico do žalovanja". V času smrti njene hčerke pred več kot 20 leti je namreč ni smela niti pokopati – saj to s pravnega vidika ni bilo dovoljeno.
Kot pravi Paverjeva, se Solzice skupaj s starši "borijo za pravico do žalovanja". V času smrti njene hčerke pred več kot 20 leti je namreč ni smela niti pokopati – saj to s pravnega vidika ni bilo dovoljeno. FOTO: Aljoša Kravanja

Da se v času neprijetne tišine ne smemo zaviti še globlje vanjo, prav tako opozarja ustanoviteljica organizacije Solzice Petra Paver. Njen tretji otrok, hčerka Brina, je zaradi zapletov umrla teden dni po rojstvu. "Najbolj boli, če se bližnji obnašajo, kot da otroka ni bilo. Na žalost se to dogaja pogosto. Ne iz nesramnosti, ampak iz strahu, neznanja, dvomov," razloži.

Del težave vidi tudi v tem, da smo pri vsakodnevnih interakcijah "naučeno" veseli – ker se takega vedenja učimo že od otroštva, se ob druženju s potrtimi zapremo. "Tak pristop ni koristen ne za nas ne za žalujoče," izpostavlja Paverjeva. Ob tem se namreč zatečemo tudi v t. i. otroške besede tolažbe: "Saj bo, ni bilo namenjeno, ne razmišljaj o tem, daj se nasmej" itd. To ne pomaga, je bila jasna Paverjeva, ki je sicer Društvo Solzice ustanovila prav z namenom ozaveščanja o izgubah otrok med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. 

Kot pravi, se Solzice skupaj s starši "borijo za pravico do žalovanja". V času smrti njene hčerke pred več kot 20 leti je namreč ni smela niti pokopati – saj to s pravnega vidika ni bilo dovoljeno. Prek spletnih forumov se je povezala z ženskami z isto izkušnjo in začela z ustanavljanjem pokopališč za otroke, se zavzela za ureditev pravnih zadev za pokope, društvo sedaj organizira tudi delavnice za zdravstvene delavce, žalujoče, pomaga pri fazah žalovanja ipd. "Ljudje se ne znajo odzvati, a za to niso krivi," je dejala, kasneje pa tudi poudarila, da se ne znamo vesti že v primeru smrti starejše osebe, "kaj šele, če umre otrok". 

'Hčerko sem enkrat zatajila. Ta občutek je grozen. A kako naj odgovorim na vprašanje, koliko otrok imam?'

S podobnimi občutki – dvomom in strahom – se po smrti otroka seveda soočajo tudi matere in očetje. "Ni lepo biti v teh občutkih. Polno jih pride, ne samo žalost," je dodala Katja. 32-letnica se je kmalu po izgubah odločila, da ju mora mentalno predelati, občutke je zapisovala v dnevnik, ob tem pa ugotovila, da za večino stoji sram."Za sramom je stalo tudi dejstvo, da nisem bila sposobna donositi otroka, da moje telo ni bilo sposobno, da se v njem razvije otrok. Za trenutek sem izgubila zaupanje vanj,"  je dejala odmaknjeno.

"Družba staršev, ki so izgubili otroka, ne sprejema z izgubo vred," je povedala Petra Paver. 

K Paverjevi v Solzice, ki imajo prostore na Dolenjskem in v prestolnici, ženske prihajajo z istimi občutki. Enaki so ob smrti hčerke preganjali tudi njo. Ker je imela že dva živa in zdrava otroka, pa si na začetku sploh ni pustila, da žaluje. "Imela sem občutek, da ne smem žalovati, ker je bil otrok star le en teden," opisuje. Priznala je, da je zaradi gore občutkov hčerko enkrat tudi zatajila. "Tisti občutek je pa grozen," je nadaljevala in povedala, da sicer mame kmalu po smrti otroka težko govorijo o njem. "Jaz sem govorila, da bo vse v redu. Ampak sem vedela, da ni. Saj ne more biti, če mi je umrl otrok."

Neprijetna občutja pa ženske usmerijo predvsem v svoje telo, hkrati pa so nase jezne že samo zaradi občutkov samih.
Neprijetna občutja pa ženske usmerijo predvsem v svoje telo, hkrati pa so nase jezne že samo zaradi občutkov samih. FOTO: Shutterstock

Tancikova je na drugi strani izpostavila predvsem dvome, ki so jo obkrožili pred novimi zanositvami. "Večina se sprašuje, ali je zmožna še enkrat prehoditi isto pot, občutiti še eno izgubo" je dejala. Ob dvomu pa je občutila tudi hudo žalost, jezo in tesnobo. S podobnimi občutki so se srečevale tudi druge ženske, ki so prišle k njej po pomoč, ne le Katja. Neprijetna občutja pa ženske usmerijo predvsem v svoje telo, hkrati pa so nase jezne že samo zaradi občutkov samih. 

A matere se, kot pravita Tancikova in Paverjeva, za obisk skupine žensk s podobnimi izkušnjami odločijo relativno kmalu. Katja je na primer pomoč poiskala po nekaj mesecih, ustanoviteljica Solzic pa je povedala, da večina staršev, približno 80 odstotkov, z njo v stik stopi že pred organiziranim pokopom otroka oziroma zarodka. Na ljubljanskih Žalah v Parku zvončkov potekajo mesečni raztrosi, ki jih običajno obišče približno 15 parov, še izpostavi Paverjeva. 

A na skupinskih srečanjih ženske lahko ob dvomih v svojo žalost kmalu začnejo primerjati svoje bolečine. "Pri delu moram večkrat izpostaviti, da svoje žalosti ne merimo s starostjo otroka." 

Vsak človek ima, ko mu nekdo umre, nato težavo s ponovnim vklopom v družbo. Naše misli to takrat pri minljivosti, drugi ljudje pa živijo naprej, njihove vzpodbudne besede pa gredo nam, žalujočim, včasih kar malo na živce."
Vsak človek ima, ko mu nekdo umre, nato težavo s ponovnim vklopom v družbo. Naše misli to takrat pri minljivosti, drugi ljudje pa živijo naprej, njihove vzpodbudne besede pa gredo nam, žalujočim, včasih kar malo na živce." FOTO: Aljoša Kravanja

 Najprej nastopi šok, šele po dveh mesecih pa začetek predelave

Ob tem obe strokovni delavki povesta, da se pravo žalovanje sicer začne šele slaba dva meseca po izgubi. "Prej smo v šoku. Kar je čisto v redu," zatrjuje ustanoviteljica Solzic. Na tej točki starši ostanejo sami, takrat nastopi tudi notranji proces predelave dogajanja, občutkov, misli. Nekoliko težje se je staršem vklopiti nazaj v družbo. "Vsak človek ima, ko mu nekdo umre, nato težavo s ponovnim vklopom v družbo. Naše misli to takrat pri minljivosti, drugi ljudje pa živijo naprej, njihove vzpodbudne besede pa gredo nam, žalujočim, včasih kar malo na živce," doda, "ker še nismo tam". 

"Družba staršev, ki so izgubili otroka, ne sprejema z izgubo vred. Dokler ne ozavestijo, kako se je primerno obnašati so takih oseb, lahko naredijo več napak izrekajo tolažbe, ki niso tolažbe," nadaljuje Paverjeva. 

Tancikova pa izpostavlja, da starše na "izgubljenega otroka ves čas opominjajo vsakodnevne aktivnosti mama na sprehodu z vozičkom, mimoidoči". 

Kje lahko najdem pomoč?

  • Društvo Solzice
  • Društvo Hospic
  • Druge podporne skupine
  • Zavod Živim
  • Knjige o soočanju z izgubo
  • Strokovna literatura
  • Pogovor (partner, bližnji ...)
  • Obisk psihologa, psihoterapevta

Žalovanje očetov: 'Ti si ga čutila, jaz sem ga videl samo mrtvega'

Nekoliko drugače kot mame, ki so se z zarodkom oziroma mrtvim otrokom povezale, ko je bil ta v trebuhu, pa žalujejo očetje, prav tako opažata obe. "Mama občuti jutranjo slabost, spremembe v telesu, utrujenost, po izgubi pa lahko že izloča mleko. Za moškega se tako močne spremembe v življenju vse do rojstna otroka ne zgodijo," opis začne Petra.

Prav tako pred moškim kar naenkrat stoji "nova, nepoznana ženska". V že omenjeni dvomesečni fazi šoka ženska namreč deluje močno, nato pa "vse butne ven", dodaja tudi Tancikova. "Mož pa ne ve, zakaj je kar naenkrat žalostna, če je bila prej že v redu," pristavi. Moški takrat prestopi v vlogo stebra družine, občutek ima, da je edina podpora za žensko, hkrati pa je ne razume.

A o temi, ki je boleča, se je težko pogovarjati. Že s partnerjem, kaj šele okolico. A Katja ugotavlja, da je le skozi težak pogovor lahko spoznala ženske ter se z njimi povezala.
A o temi, ki je boleča, se je težko pogovarjati. Že s partnerjem, kaj šele okolico. A Katja ugotavlja, da je le skozi težak pogovor lahko spoznala ženske ter se z njimi povezala. FOTO: Aljoša Kravanja

Včasih se pari med žalovanjem tudi oddaljijo. Večina žensk se namreč zapre, moški pa svoje občutke večinoma predelajo s športom, gibanjem, naravo, pri parih opaža Paver. "Ženska potem partnerju očita, da hodi ven in ne žaluje." A očitki lahko prihajajo tudi z druge strani – očetje čutijo primanjkljaj, včasih celo jezo, da se je ženska z otrokom lahko bolj povezala kot oni. "Ti si ga čutila, jaz sem ga videl samo mrtvega". Obe poudarjata, da je ključen pogovor.

A o temi, ki je boleča, se je težko pogovarjati. Že s partnerjem, kaj šele okolico. A Katja ugotavlja, da je le skozi težak pogovor lahko spoznala ženske ter se z njimi povezala. "Kot nekdo, ki izgube ni doživel, ne veš, da je to pogosto. O tem ne slišiš. Ko enkrat vstopiš v ta svet, pa te šokira," je komentirala. "Takrat z vseh strani slišiš: 'Ja, tudi meni se je zgodilo.' In začutiš pogostost." "Tega res ne bi potrebovali skrivati," je zaključila.

Drugačne mame: Desetletni boj z neplodnostjo

V prihodnjih dneh se serija prispevkov Drugačne mame na portalu 24ur.com nadaljuje. Svojo zgodbo je z nami delila tudi ženska, ki se je več kot deset let borila z neplodnostjo. Po šestih postopkih umetne oploditve, devetih prenosih zarodkov ... se je njena zgodba boja z neplodnostjo končala brez otroka. 

O tem, kako se spopadajo s spontanimi splavi in tihimi porodi, pa smo povprašali tudi zdravstvene delavce, ki pravijo, da se v težkih občutkih in šoku pogosto skrijejo za profesionalnost. Kako zadovoljne z obravnavo na urgencah, porodnišnicah ter v bolnišnicah pa so bile naše sogovornice?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinaya
25. 03. 2023 20.51
+0
Tezka izkušnja za vsako žensko katera si želi otroka,pa se ne izide .Višja je nosečnost težje je .Meni draga oseba je to doživela ,in tega ne privoščim nikomur ...Kaj občuti ženska,ki nosi otročka in se počasi pripravlja na materinstvo in potem udari kot strela z jasnega,plodu ne bije več srček morali boste v porodnišnico ...Meni je bilo težko kamoli osebi,ki bi naj postala kmalu mamica ,razlogov je lahko veliko ,ampak to še ne pomeni manjše bolečine in žalosti ,ki jo nosečnica občuti. Tem mamicam je treba bit v oporo,da lahko izrazijo svoje občutke in čustva,da niste same in,da je stiska in žalost popolno normalen pojav ob izgubi otročka.
ČrniSokol
25. 03. 2023 17.23
-11
Po štirih neuspelih poskusih je pa res že skrajni čas, da se sprijazniš z usodo in nehaš maltretirat zarodek/zarodke...Umor je umor, nameren ali nenameren. Ženščina neodgovorna.
Mau83
25. 03. 2023 20.17
+3
orhideja79
30. 03. 2023 14.40
koliko umorov pa potem ti zagrešiš oziroma narediš ko masturbiraš? Vsakič ko izločiš svojo spermo in ne oplodiš jajčeca je to umor po tvoje. Zamisli se malo kaj si napisal
Abrams
25. 03. 2023 17.16
-4
A je problem darilo ? Pa sej tega praznika nismo nikoli praznovali. Za zvezdarje je AFŽ in 8.marec vse ostalo je ... A ne mesečin-golobarji ?
METKA102
25. 03. 2023 16.32
+3
Kaj pa mame, ki so izgubile odraslega otroka? Kaj naj te porečejo? Ste kar pozabili nanje. Le poglejte koliko je nesreč in izgubljenih življenj, in vsak ima tudi mater, ki žaluje za njim(njo). In potem se gospodje vladarji igrajo s človeškimi življenji in pošiljajo mladeniče v smrt zaradi svojih bolnih ambicij in sovraštva.
mmickica
25. 03. 2023 16.30
-6
S cim vse si nekateri delajo probleme? Ce si mama, ko nimas otroka, ali ne...?! Bizarno do amena! A nimate drugih skrbi, dela, zivljenja, karkoli...?
Flavio
25. 03. 2023 14.42
-14
S kakšnimi kriza mi se šele čez leta soočajo matere, ki so samovoljno šle na splav otroka
MojsterSplinter
25. 03. 2023 15.03
+2
O, ko bi o teh krizah posneli dokumentarec, pa da bi se lahko naslajal, a?
XVXC
25. 03. 2023 14.06
-5
Vsaka ženska si želi otroka. Punce glavo gor. Srečen materinski dan.
alea777
25. 03. 2023 14.41
+11
mmickica
25. 03. 2023 16.27
+4
jank
25. 03. 2023 14.02
+8
Nihče se ne vpraša za počutje tistih, ki si želijo biti mame pa tega ne zmorejo. Kaj pomeni za njih materinski dan, ko se časti samo matere in se jih postavlja na pidestal. V bistvu se samo časti žensko kot rojevalko otrok. To je izmišljen cerkveni praznik, ki je diskriminatoren do žensk brez otrok. Ta praznik so privlekli po letu 1990 tako kot npr. valentinovo. Nič skupnega s slovenstvom in tradicijo.
Razmetana
25. 03. 2023 17.08
Razumem misel, vendar itak se z nobenim praznikom ne zadosti vsem skupinam. Vedno so neke izjeme. Materinski dan pa tudi ni slab, da se izpostavi vloga matere. Ženska je bila vedno podjarmljena in tudi s takim praznikom se naredi nekaj da se ozavesti delo matere, v čemer ne vidim nič slabega. Za ženske pravice pa imamo tudi praznik - dan žena. Čeprav tudi ni vsem jasno da je to praznik ženskih volitev in osamosvojitve in ne dan poročenih žensk ;)
MojsterSplinter
25. 03. 2023 13.53
+15
"Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je mama ženska, ki ima otroka. A nimajo vse mame otrok." Žal, slovar je tu jasen, ne mi zdaj spreminjati besed.
Fluxx
25. 03. 2023 13.50
+9
Vsem parom priporočam, da ne čakajo predolgo ko se pojavijo težave! Pri nas imamo najboljše strokovnjake iz področja reproduktivne medicine na svetu! Zelo so strokovni in prijazni in res naredijo vse da se zadeve obrnejo, tudi nama so pomagali do hčerke. Kar pogumno naj vas ne bo strah ste v dobrih rokah.
orhideja79
30. 03. 2023 14.55
Me zanima, kako bi se počutil in, kako bi ravnal, ko bi ti takoimenovani najboljši strokovnjaki iz področja reproduktivne medicine na svetu rekli, da nikoli ne boš imel otrok. Niso vsi tako prijazni kot opisujete. Na koncu sva se s partnerjem odločila za drugega in tam, pa je res bilo vse super in dobila sva sina.
85391
25. 03. 2023 13.33
+10
Splav je del življenja, ogromno je tega in prav je, da se govori o tem, ker je marsikatero žensko preveč sram povedat, ker misli, da se samo njej ni nosečnost izšla po planu. Večina punc, ki jih jaz poznam, ima za sabo kak splav. npr. 3 ali 4 nosečnosti in imajo 2 otroka ali 4 nosečnosti - 1 otrok. Nikjer pa ne pise da potem enkrat ne bo tudi uspelo tudi ce ima veliko splavov ta sabo.
Flavio
25. 03. 2023 13.33
-7
Izguba otroka? Pravite, da to še ni otrok in da je splav legitimen
Flavio
25. 03. 2023 13.32
-11
Kako izguba otroka, če pa pravite, da otrok v maternici še ni živjo bitje in ženska z njim lahko dela kar ona želi, tudi ubiti ga lahko da
Fluxx
25. 03. 2023 13.46
+13
Pri nas je splavov na željo žensk zelo malo tako da ne bluzi in pokaj s temi krščanskimi moraliziranji.
trac
25. 03. 2023 16.35
Saj, za tiste, ki se borijo za priznanje življenja od spočetja, ne pa od določenega tedna naprej, marsikdo ne najde ravno lepih besed. Tudi tu. Je treba samo malo pobrskati med starimi novicami.
pojtrarara
25. 03. 2023 13.18
+15
Izjemno težke stvari so to. Objem vsem tem staršem, ne samo mamam. Tudi očetje so in imajo čustva in jih ravno tako boli ta izguba. Pa še upam, da bo tudi očetovskemu dnevu v medijih tudi namenjena enakovredna pozornost.
vidnik2
25. 03. 2023 13.17
+19
Eni želijo, a ne dobijo in drugi imajo, a nočejo.
Anion6anion
25. 03. 2023 13.34
+0
Za tiste ki imajo pa nočejo je rešitev kontracepcija... Za tiste ki želijo in ne dobijo pa ni tako enostavne rešitve
vidnik2
25. 03. 2023 13.36
+5
rikozi
25. 03. 2023 19.46
+2
Za vse, ki želijo pa zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo je čisto preprosta rešitev - posvojitev. Aja, samo to pa večini sebičnim ljudem nikakor ni všeč, ker pač če ni moje krvi pol pa ni moj al kaj. Toliko je po svetu zapuščenih, neželjenih otrok, pa redki otroci dobijo priložnost za novo družino. Zato, ker se večina ljudi še vedno raje par let in več matra, se uničuje fizično in psihično in je na koncu raje brez otrok kot pa da bi posvojili. Če si otroka res želiš potem ne bi smelo bit razlike med moj ali pa posvojen. Človeška sebičnost ne pozna meja.
Anion6anion
25. 03. 2023 13.05
+10
Res so to težke preizkušnje.
the kop
25. 03. 2023 13.04
+0
siliti v starševstvo je napaka
VelikoVedro
25. 03. 2023 13.14
+3
the kop
25. 03. 2023 16.19
če telo ne pusti pač ne pusti, zakaj silijo po nepotrebnem? Za vsako ceno bi bila mama, tudi na račun lastnega zdravja!!
pooyayoo
25. 03. 2023 19.38
+1
Ne vem, ali imaš otroke, ampak slišiš se kot " s polno ritjo je lahko s.r.a.t" ljudje, ki nimajo težav, ne razumejo..
the kop
26. 03. 2023 10.22
otroci pa rešijo vse težave a ne?! Če ne gre pač ne gre, imeti otroka ker ga moraš imeti je bolano!!
oldii
25. 03. 2023 13.00
+9
Moje mnenje je da igra veliko vlogo genteska kompatibilnost. Eni so zdravi pa jim ne rata. Ja so pa tudi take komplikacije s sindromi oz napakami s porodili al nekaktak izraz. Pac vcasih so rojevali samo zdravi ljudje, zdaj pa medicina pomaga. Kar je prav. Samo ne razumem pa tega da rodijo otrokakljub temu, da se ve, da bo nenormalen.