Slovenija

'Imeli smo težave s pridobivanjem dokumentacije na gospodarskem ministrstvu'

Ljubljana, 22. 12. 2020 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
127

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pričakuje, da bo do izdaje osnutka revizijskega poročila o nakupu zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov prišlo v tednu dni, nato ga bodo prejeli revidiranci. Pojasnil je, da bo poročilo obsežno in da so imeli velike probleme s pridobivanjem dokumentacije, predvsem od gospodarskega ministrstva.

Tomaž Vesel
Tomaž Vesel FOTO: 24UR

Državni revizorji so spisali kar 200 strani dol osnutek poročila, ki utegne obremeniti tudi predsednika SMC Zdravka Počivalška. Javnost odgovora na vprašanje, ali so v ozadju poslov z Jocem Pečečnikom, Acronom, maskami iz servietov in gumic, tudi Geneplaneta, konflikti interesov, favoriziranje izbrancev, vojni dobičkarji, še ne more izvedeti zaradi blokade zgolj enega namestnika predsednika sodišča, Jorga K. Petroviča, ki osnutek že dlje časa zadržuje v svojem kabinetu.

"Poročilo RSRS o nakupih zaščitne opreme je nastajalo od maja do decembra 2020, sodelovalo je sedem revizorjev in VDR. Kot pristojni namestnik sem osnutek poročila na 262 straneh prejel v četrtek, 17. 12. 2020, zvečer. Do vsebine poročila se bom opredelil v razumnem času, tako kot vedno v svoji 16-letni karieri na računskem sodišču. Tu ne gre za politične, temveč zahtevne strokovne odločitve," se je odzval Petrovič.

Vesel je v izjavi za medije povedal, da je osnutek revizijskega poročila v kabinetu pristojnega namestnika, kjer čaka na soglasje oziroma nesoglasje. "Čakamo, da bo ta faza zagotavljanja kakovosti, ki sicer velja tudi za druga revizijska poročila, minila," je pojasnil. Pričakuje, da bo to lahko glede na obseg revizijskega poročila "storjeno v nekem razumnem času, to je recimo teden dni, in da takrat lahko nastopijo pogoji, da računsko sodišče vendarle izda osnutek revizijskega poročila".

Ob tem je sicer opomnil, da je zakon nedoločen pri tem, kaj se zgodi, če soglasja ali nesoglasja ni. Toda predsednik računskega sodišča računa "na zdrav razum in integriteto vseh vpletenih, da se ta vlak vendarle premakne".

Na vprašanji, kje je vzrok za zadržanje poročila in ali gre tudi za kake politične pritiske, je Vesel odgovoril, da lahko zagotovi le to, da je računsko sodišče zelo odporno na pritiske in da v izdanem revizijskem poročilu "ne bo ničesar, niti enega stavka, za katerega ne bi bila argumentacija za takšen zapis", prav tako v njem ne bo nič, kar ne bi smelo biti, in nič ne bo izločeno zaradi pritiskov.

Ob tem je navedel, da je osnutek revizijskega poročila pripravljala velika ekipa, preverjali pa so ravnanje pri nabavi zaščitne opreme pri več subjektih v državi za daljše časovno obdobje, ne samo v nekaj tednih najhujše spomladanske krize, temveč vse do izdaje osnutka revizijskega poročila.

Pošiljka zaščitne opreme v prvem valu.
Pošiljka zaščitne opreme v prvem valu. FOTO: Miro Majcen

Vsebine osnutka Vesel ni želel razkriti, saj je zaupna. Pojasnil pa je, da je poročilo obsežno, da bo verjetno izdano na vsaj 200 straneh. "Prepričan sem, da je v njem zapisana pravzaprav objektivna resnica, če jo je seveda mogoče podpreti z dokumentacijo," je pojasnil.

Po njegovih navedbah je imelo računsko sodišče s pridobivanjem te dokumentacije kar nekaj problemov. "Izrazito velike probleme" so imeli po njegovih besedah predvsem pri pridobivanju dokumentacije od gospodarskega ministrstva in nekaterih drugih subjektov. "Kar težko je bilo razložiti vloge posameznih subjektov, zlasti v tistem spomladanskem obdobju," je povedal.

Na vprašanje, ali je deležen kakšnih pritiskov, je odgovoril, da sam v sferi latentnih pritiskov živi že zelo dolgo in da to zanj ni nič novega. Ne dela pa primerjav v tem primeru z drugimi, je pojasnil, ob tem pa dodal, da je poročilo specifično, ker prihaja v času, ki je politično obremenjen.

Poudaril je še, da kriza, ki jo je povzročila epidemija, še ni končana, in da se oprema še vedno naroča, zato so njihova priporočila in popravljalni ukrepi, ki jih bodo najverjetneje zahtevali, pomembni in bi bilo dobro, da bi bilo revizijsko poročilo čim prej zaključeno.

Na vprašanje, ali je premier Janez Janša zahteval sestanek z njim, je Vesel odgovoril, da je seznanjen s klicem na sodišče z željo po razgovoru, ki pa se ni zgodil zaradi prevelike obremenjenosti v tem času. Po Veselovem mnenju ni nič nenavadnega, če se predsednik računskega sodišča dobi s predsednikom vlade, kar se tudi dogaja, saj računsko sodišče daje pripombe in priporočila za spremembo številnih zakonov, nujen je tudi pogovor o nekaterih drugih vprašanjih. Kot ocenjuje Vesel, je denimo skrajni čas za modernizacijo zakona o javnih financah.

Iz kabineta predsednika vlade glede srečanja s predsednikom računskega sodišča odgovarjajo, da je vabilo bilo posredovano tudi kabinetu predsednika sodišča, ki pa je "preko svojega kabineta odgovoril, da bi se raje sestal neformalno, zato do srečanja ni prišlo." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 "Kriza, ki jo je pripeljala epidemija covida-19, ne bo samo enoplastna, ne bo se zaključila s političnim preštevanjem moči ali s kakšnimi drugimi akcijami, ampak jo bo seveda treba tudi javnofinančno preživeti. Nastaja nam krepak dolg, verjetno bo treba popolnoma prevrednotiti javnofinančne prioritete," je pojasnil.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
23. 12. 2020 16.07
+1
Kako lahko Jorga k. Petrovič namestnik predsednika sodišča blokira revizijsko poročilo . Kaj je vzrok in kdo stoji za tako odločitvijo in kod pritiska na njega , da se ne more odločiti , da gre to poročilo v javnost.
Recenzor
23. 12. 2020 11.02
-2
kdo je že stric tega Vesela?
ina5785
22. 12. 2020 21.32
+3
No twito, tule si se pa FEJST zmotil, g.VESEL NI na prodaj!!!! NI tako požrtn na denar kot ti, zaveda se, da se samo enkrat živi, ti pa misliš da boš svoj lajf potrojil. . . . . . . . . . . . . . ???? Moral si pa živeti v presneti revščini, da nimaš nikoli dovolj, moralno etične vretnote so ti tuje, nihče te jih NI naučil!!!!
Tobias Tik
22. 12. 2020 21.53
-1
To pa res. G. Vesel bi se rad sestal NEFORMALNO, G. Jansa pa FORMALNO. ocitno ne razumete razlike ravno, glede na to, da se za vas kupuje nekoga na formalnem pogovoru, neformalen pogovor pa zavraca.... Saj razumete verjetno, kaksno nesmisel ste napisali🤣🤣🤣 Ce bi Jansa zelel neformalen sestanek, potem bi vaš zapis bil ok. Tako pa žal... Malo logike vklopit🤣🤣
jaseveda
22. 12. 2020 21.31
-1
Saj ta potek je jasen že nekaj dni. Vse za kul. Nič novega niste povedali.
amedeo
22. 12. 2020 21.27
+4
Človek ne more verjeti kaj počne ta koruptivna oblast! Sramota!
Belabreza
22. 12. 2020 21.14
+5
In spet kabinet pv daje zavajajoče izjave. Ne bo dolgo, ko bodo obrnili besede, da je gospod Vesel prosil jajota, če se lahko sestaneta. Tako manipulativni so vsi v tej vladi. Dizaster, s čim vse se ukvarjajo, samo z virusom ne.
Tobias Tik
22. 12. 2020 21.56
-1
Izjava je tako zavajajoca, da se s tem še celo g. Vesel strinja 🤣🤣 Ampak ocitno ni zavajanja, ko se obe strani strinjata z izrecenim... Ocitno premalo spremljate dogajanje ali pa ne zelite slisati vsega🤣
big_foot
22. 12. 2020 21.11
+6
Svečke... zakaj se sedaj vnemate. Po vaših besedah je ta vlada delala super transparentno brez kraj in ostalih nepravilnosti. Kot pravite čisti vzor kako bi morali vladat. Torej zakaj potem panika če pa je res tako.... razen če.... :-)
bojer
22. 12. 2020 20.34
-4
Za zamujanje z objavo je morda kriva "prenizka ponudba" članu računskega. Sicer ne vem zakaj bi se Vesel bodisi formalno ali neformalno sestajal z Janšo.
motorist_mb
22. 12. 2020 21.04
-3
Poshten
22. 12. 2020 20.21
+10
Lopovi, v zapor morate iti.
anatomija
22. 12. 2020 20.14
+11
Pritisnite na te lopove v vladi in n botra mafije Janšo . Da se Slovenija reši nesnage
mosqito
22. 12. 2020 20.17
+0
bc123456
22. 12. 2020 20.22
+3
iga_biba
22. 12. 2020 20.12
+11
Logično, ne. Počivalškovi delajo težave. Otežujejo.
mosqito
22. 12. 2020 20.09
-5
LEVNUHI čakajo,če bo Počivalšek prestopil v BUREK KOALICIJON....takrat bo nabava mask povsem v skladu z zakoni in dobre prakse...če pa NE,. bo pa Počivalšek največji lopov,....takoj za Jankovičem in Patria Erjavcem.
iga_biba
22. 12. 2020 20.12
+8
Realni
22. 12. 2020 20.05
+7
Zvestoba poplačana z .... zaposlitvijo
GAYPROPAGANDA
22. 12. 2020 19.46
-7
"Iz kabineta predsednika vlade glede srečanja s predsednikom računskega sodišča odgovarjajo, da je vabilo bilo posredovano tudi kabinetu predsednika sodišča, ki pa je "preko svojega kabineta odgovoril, da bi se raje sestal neformalno, zato do srečanja ni prišlo." Hmmm
big_foot
22. 12. 2020 21.12
+4
Finta je da čisto možno da je bilo vabilo poslano, ampak če bi imeli tak odgovor da bi se rad neformalno sestal, bi trstenjakovci to že obesili na vsak možen portal....
GAYPROPAGANDA
22. 12. 2020 19.43
-5
"Državni revizorji so spisali kar 200 strani dol osnutek poročila, ki utegne obremeniti tudi predsednika SMC Zdravka Počivalška. Javnost odgovora na vprašanje, ali so v ozadju poslov z Jocem Pečečnikom, Acronom, maskami iz servietov in gumic, tudi Geneplaneta, konflikti interesov, favoriziranje izbrancev, vojni dobičkarji, še ne more izvedeti zaradi blokade zgolj enega namestnika predsednika sodišča, ki osnutek že dlje časa zadržuje v svojem kabinetu." In kdo je ta namestnik predsednika sodišča?
Slovenskimuri
22. 12. 2020 19.39
+5
A vam ni nerodno da požar en mesec prej pove kaj boste naredil da bi uničili smc
mosqito
22. 12. 2020 19.45
+2
Danes so Levi AKTIVISTI NAPADLI DOM POSLANCA SMC ... AL O TEM NA TEM PORTALU NE SMETE PISAT?
iga_biba
22. 12. 2020 20.13
+0
tabla je napad? heroj ali ..... ? to je napad?
FAUSTOS1
22. 12. 2020 19.38
+4
mafija janšistična je pod krinko pandemije obilno napolnila žepe sds ter svoj račun v bosni ,ki ga vodi njen računovodja snežič.
mosqito
22. 12. 2020 19.40
-7
motorist_mb
22. 12. 2020 19.36
+1
Torej dezerterji delajo skup z sodiščem za rušenje Zdravka in pristopa poslancev za padec vlade,nič novega!
Kollerik
22. 12. 2020 19.31
+10
Mafijska država!
krmeki
22. 12. 2020 19.31
+6
To SMC poslanci podpirajo?