Slovenija

Imenovanje delegiranih tožilcev: 'Gre za reševanje kože ministra Dikaučiča'

Ljubljana, 19. 11. 2021 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarne stranke so se različno odzvale na četrtkovo odločitev vlade glede začasnega predloga imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev. Stranke vladajoče koalicije so odločitev vlade podprle in pozdravile, opozicijske stranke so bile na drugi strani do tega kritične in jo ocenjujejo v luči interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Janja Sluga iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejala, da gre predvsem za "reševanje kože" ministra.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je menil, da je treba odločitev vlade o začasnem predlogu dveh evropskih delegiranih tožilcev razumeti v luči ponedeljkove interpelacije ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. "Kaže samo na to, da se pač enostavno delajo norca iz celotne Slovenije," je še dejal.

 Stranke vladajoče koalicije so odločitev vlade podprle in pozdravile, opozicijske stranke so bile na drugi strani do tega kritične in jo ocenjujejo v luči interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.
Stranke vladajoče koalicije so odločitev vlade podprle in pozdravile, opozicijske stranke so bile na drugi strani do tega kritične in jo ocenjujejo v luči interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. FOTO: Bobo

Poslanec SD Marko Koprivc je v odzivu menil, da "očitno vlada skuša s tem pomirjati situacijo, kaj se bo pa dejansko zgodilo, pa se bo videlo". "Če bi imela resne namene, bi to naredila že mnogo, mnogo prej," je dejal.

Janja Sluga iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je dejala, da gre predvsem za "reševanje kože" ministra Dikaučiča "na način, da bomo imenovali zdaj oziroma se seznanili z imenovanjem teh evropskih delegiranih tožilcev, pa vendarle zopet začasno. Tako da vse je zelo relativno pri tem ministru in mislim, da je čas, da tudi on odide".

Poslanka Stranke Alenke Bratušek Maša Kociper se je vprašala, zakaj je vlada tako zaostrovala položaj glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev in s tem škodovala ugledu države v Evropi. "V vsej tej sagi in celi zmedi, z novim razpisom, prekinitvijo razpisa, pa neupoštevanjem odločb sodišč, dodati še začasno imenovanje, ki ga zakon ne predvideva in si ga je vlada kratko malo izmislila, je nadaljevanje farse", je dejala. To bi sicer po njenih besedah lahko presekali na ravni EU, da bi imenovanje teh dveh tožilcev sprejeli kot imenovanje za polni mandat.

Vlada je evropska delegirana tožilca imenovala le začasno. (slika je simbolična)
Vlada je evropska delegirana tožilca imenovala le začasno. (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Poslanka Liste Marjana Šarca, podpredsednica državnega zbora Tina Heferle je v odzivu opozorila, da začasnega imenovanja oziroma začasne seznanitve evropskih delegiranih tožilcev "ne predvideva noben pravni akt oziroma zakon o državnem tožilstvu in ne uredba EU". Ocenila je, da gre za "še en neposrečen poskus, kako na vsak način upravičiti dosedanje nezakonito oziroma neupravičeno zavlačevanje pri seznanitvi s tema dvema izbranima delegiranima tožilcema".

Dodala je, da je to "še dokaz več, da vlada in minister Dikaučič na nek način priznavajo, da so doslej ravnali nepravilno, če ne nezakonito, in želijo s tem manevrom začasnega imenovanja oziroma začasne seznanitve zgolj zadimiti to svoje početje".

V koaliciji očitke zavračajo

Poslanec Franc Breznik iz vladajoče SDS pa je četrtkovo odločitev vlade pohvalil. "Sedaj imamo vlado, ki vlada. Vlada, ki se odloča," ko sprejme in pogleda vse argumente. "To je rezultat vladanja, ne pa prisile, da bo nekdo drug vladal v tej državi (...) Kot vidite, so vsi problemi rešeni, ne vidim več nobenih problemov," je še dejal Breznik.

Poslanec koalicijske SMC Gregor Perič je dejal, da je začasno predlaganje dveh evropskih delegiranih tožilcev po njegovih informacijah rezultat številnih "aktivnosti in pogovorov v Bruslju, z različnimi akterji", kot sta evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in evropska glavna tožilka Laura Kövesi. "Kot razumem, je bolj ko ne po naključju prišlo do tega dogovora in do te rešitve, ki jo je vlada spravila v življenje," je dejal.

Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat je menil, da je četrtkova odločitev vlade o evropskih delegiranih tožilcev "optimalna rešitev". Zavrnil je, da gre za odločitev v luči interpelacije ministra Dikaučiča. "O tem smo se vrhu koalicije že nekaj časa pogovarjali. (...) Bo pa treba zakonodajo vsekakor popraviti in potem poslati dva tožilca po novi zakonodaji," je še dejal.

Poslanec stranke DeSUS Ivan Hršak je dejal, da so v stranki zelo veseli, da se je "rešilo breme, ki ga je Slovenija imela čisto po nepotrebnem". Si je pa stranka po njegovih besedah ves čas želela, "da do te sage pravzaprav sploh ne bi prišlo".

Vlada se je na četrtkovi seji odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga oba kandidata, ki sta vložila kandidaturi, torej Frank Elerjevo in Oštirja. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
20. 11. 2021 14.53
+3
/PsihoPacienta/ v EU noben več ne jemlje resno in niti neresno. Vsi komaj čakajo, da predsedovanje prevzame Francija. Še v začetku predsedovanja je bilo nekaj diplomatske uglajenosti, po tistih tvitih sociopata pa je še to poniknilo. Nobene fotografije Ukoma in objavljeni komentarji ne pomagajo spremeniti dejstva, da je sociopat zunaj odpisan, doma pa razen tistih 13% fanatikov nima nobenega. Kot stranka lahko dobi največ glasov, vlade pa ne bo sestavil. Je politično truplo, le sovraštvo in maščevanje ga je. Kako razlagati podpisana pogodba z poslancema manjšin, kjer je kupil njihova glasova? Podlost in koruptivno dejanje. Upam da bo tožilstvo in policija kaj dorekli. V glavnem beda in tuga te države.
User300173
20. 11. 2021 14.47
+2
Dejanski razlog je, da v nasprotnem ne bo EU denarja in ne bo kaj za deliti med prijatelji, saj do volitev le ni tako dolgo. Drugi manj pomemben pa je reševanje pravosodnega ministra Dikaučiča, čeprav ne vem, kako lahko rešuješ pravosodnega ministra, kateri ima vloženo obtožnico utaje davkov, tak mora odstopiti ali ga odstaviti. Poročilo skupine, katera je obiskala Slovenijo bo naslednji teden v EU obravnavi in ni nič kaj ugodna za vladajočo kamarilo in pudlice. Torej, denar iz EU je glavni razlog imenovanja, saj bi se nam hitro zgodila Poljska.
sinhron
20. 11. 2021 09.31
+3
Kakšne pritlehna igre igra ta Janševa vlada nazorno pokaže ta primer delegiranih tožilcev ! Najprej je vlada ( Janša ) preprečil izbranima tožilcema odhod v BRUSELJ zaradi čisto osebnih stvari , potem so iskali vse možne načine , da bi diskreditirali izbrana tožilca , kršili so zakon in ustavo , samo da ne bi prišlo do tega imenovanja , kljub večkratnim urgencam iz EU . Sedaj pa , ko je v prvi točki interpelacije ZOPER PRAVOSODNEGA MINISTRA ravno zavlačevanje imenovanja teh dveh tožilcev sta pa naenkrat postala sprejemljiva tudi in celo za to Janševo vlado ! Morda pa je k temu tudi malo pripomoglo poročilo EU v stanju v SLOVENIJI !
Rudolf Maister
19. 11. 2021 21.38
-3
Zanimivo kako so vsi tiho o aferi" Fajongate", prepravljanje poročila EU na škodo Slovenije. hahahahahaha
sinhron
20. 11. 2021 13.14
+0
Romanine laži vam pa lepo sedejo v ušesa in jih ponavljate v nedogled , da bi jo ljudje sprejeli za resnico . Verjemite sektaši nismo vsi odvisni od mnenja enega , ker imamo svoje !
tirolec
19. 11. 2021 21.05
+1
Brez besed...
borjac
19. 11. 2021 20.44
+1
Finta v desno PV Janeza Janše, "Vlada za delegirana tožilca ZAČASNO predlagala Oštirja in Frank Elerjevo", Janša misli, da je EU dovolj birokratska, da bo iz birokratskih razlogov, to se pravi besede ZAČASNO, zavrnila imenovanje tožilcev, in stvar se bo vrnila na začetek, in Janša bo lahko izvedel svojo igro ter imenoval SVOJE tožilce, sedaj bomo videli ali imajo v EU kaj prebrisanosti in pameti, ali pa bodo padli na Janševo finto v desno, če bodo padli, so pač navadni bedaki in jim ni več pomoči.
Rudolf Maister
19. 11. 2021 20.41
-4
Tanji Fajon ostane samo še Jure Tanko. Je pa res da je njen asistent računalniško nepismen. EU poročilo,o katerem mimogrede nihče več ne poroča( zakaj le?) je sfriziral ,tako da je očrnil Slovenijo, po nalogu stranke SD. Je pa tako nesposoben ,da je svoje ime in priimek pustil na poročilu ,ki ga je po nalogu Fajonove prepravljal. Kako se prenese določen del teksta se učijo osnovnošolci v 6 razredu. Če so tako nesposobnega poslali v EU parlament ,se sprašujemo kako nesposobni so šele tile ki so ostali doma.
User300173
20. 11. 2021 19.30
Preberite poročilo parlamenta na to, nič več.
proofreader
19. 11. 2021 19.42
-5
Kaj zdaj sploh še ostane Tanji Fajon? STA so podpisali, tožilca sta.
proofreader
19. 11. 2021 19.41
-6
Zaradi depolitizacije je dogovor, da se za vsako mesto predlaga tri kandidate. In potem namesto šestih za dve mesti predlagajo dva kandidata.
Space Voyager
19. 11. 2021 19.02
-7
Karkoli narediš, bo ta možganosprana raja vedno jamrala...
metuljka
19. 11. 2021 18.50
+7
Ta nula od ministra je postal pomemben. Ta država je postala država nesmislov. Norosti. Korupcije. Avgijev hlev.
JApajaDAja
19. 11. 2021 18.16
-4
med prvimi bo pod lupo vzet zoki in "njegove" stožice....eu je dala denar, balkan pa zgonil!
anatomija
19. 11. 2021 18.08
+8
diktator se je usral . Hitro svečakarji menjat mu plenice
borec91
19. 11. 2021 18.08
+8
ta vlada je sramota demokracije uvajajo diktaturo nas kradejo morijo a velika vecina volilcev jih sovrazimo saj vladajo z pomocjo podkupljenih volilcev ki so prevarali svoje volilce smc so volili ker je bilo zagotovljeno da z psihopatom jansarijem nikoli
inet
19. 11. 2021 18.04
-9
To oblast saj zmorete. Opozicija--Kaj vam dela ha ha! Kar kol ruštie ga fašete. Ali ste vi res opozicija je v ozadju kakšna pogodba. Ne bi se čudil, da obstaja pisni dgovor Sluga-Janša-Fajon-Mesec-Šarec-Jankovič-... Ker tole je že tako mem, mal smrdi...
sinhron
19. 11. 2021 17.48
+13
Kakšne pritlehna igre igra ta Janševa vlada nazorno pokaže ta primer delegiranih tožilcev ! Najprej je vlada ( Janša ) preprečil izbranima tožilcema odhod v BRUSELJ zaradi čisto osebnih stvari , potem so iskali vse možne načine , da bi diskreditirali izbrana tožilca , kršili so zakon in ustavo , samo da ne bi prišlo do tega imenovanja , kljub večkratnim urgencam iz EU . Sedaj pa , ko je v prvi točki interpelacije ZOPER PRAVOSODNEGA MINISTRA ravno zavlačevanje imenovanja teh dveh tožilcev sta pa naenkrat postala sprejemljiva tudi in celo za to Janševo vlado ! Morda pa je k temu tudi malo pripomoglo poročilo EU v stanju v SLOVENIJI ! Jasno je nekaj , opoziciji ne bo uspelo zaustaviti ali z glasovanjem preprečiti škodo , ki jo dela ta Janševa vlada , prav tako ne bo uspela nobena interpelacija , ker so vsi NSI , SMC ,SNS , DESUS in oba poslanca manjšin podkupljeni na tak ali drugačen način , z obljubami milijonskih vrednosti , kar dokazujejo njihove pogodbe s podpisom Janše !
metuljka
19. 11. 2021 18.48
+5
To bi morali organi v Slovenije pripeljati pred sodišče. Odgovarjat bi morali s premoženjem. V zapor.
ivan z Doba
19. 11. 2021 17.28
+15
Gre za reševanje ivanove kožice-dikavčiča.😎
Paskakvali
19. 11. 2021 17.33
+11