Slovenija

'Imeti moramo ničelno toleranco do finančnih 'lumparij', ki uničujejo gospodarstvo'

Ljubljana, 19. 11. 2019 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
200

Finančni kriminal, kibernetske prevare, korupcija, davčne utaje, netransparentnost državnih poslov, razpisi … prevare, ki eni strani prinašajo ogromne dobičke, drugi izgube. Samo stroški korupcije v Sloveniji znašajo 3,5 milijarde evrov. Prevare so globalni problem, do katerih je treba imeti ničelno toleranco in jih je treba razkrivati. To je glavna misel, ki so jo izpostavili udeleženi strokovnjaki otvoritvene slovesnosti Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah.

V svetu v mesecu novembru pod okriljem največje svetovne organizacije za boj proti finančnim prevaram, ACEF (Svetovno Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar), poteka Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah. V tednu od 18. do 22. novembra se bomo na okroglih mizah, panelih ipd. dogodkih pogovarjali o različnih dejavnostih za spodbujanje usposabljanja in izobraževanja za boj proti prevaram.

Statistika slovenske policije dokazuje, da je gospodarski kriminal v Sloveniji velik posel in je v porastu oziroma ne pada, če ga primerjamo z drugimi kriminalnimi dejanji. Na letni ravni nas stane 238 milijonov evrov ali 82 odstotkov vse škode obravnavanih kaznivih dejanj. A to je številka, ki velja zgolj za primere, ki jih je policija že obravnavala, je danes izpostavila Sandra Damijan, predsednica in članica Svetovalnega odbora krovne organizacije ACFE. "Samo v letu 2019 je bilo obravnavanih nekaj čez 5000 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Med njimi prednjačijo kršitve temeljnih pravic delavcev. Če pa se osredotočimo na korupcijo kot kaznivo dejanje, je bilo samo letos obravnavanih 96 primerov, kar je največ v zadnjih 10 letih. Razen leta 2016, ko jih je bilo 143," je povzela statistiko policije.

Kar polovica vseh prevar se v Sloveniji zgodi na področju nabav.
Kar polovica vseh prevar se v Sloveniji zgodi na področju nabav. FOTO: Miro Majcen

Damijanova meni, da naš sistem, ki naj bi bedel nad tem problemom – na primer davčna uprava, policija, urad za preprečevanje pranja denarja – ni dobro prilagojen novim trendom finančnih prevar. Stanje sicer se izboljšuje, saj v zadnjih 10 letih beležimo več finančnih preiskav. "Je pa potrebno poudariti, da se pri nas še vedno dogaja klasični gospodarski kriminal. Res je, da obstajajo nove tehnologije, kot sta blockchain ali cyber kriminal, vendar imamo v Sloveniji več primerov klasičnega gospodarskega kriminala. In tudi za te klasične oblike nismo ustrezno usposobljeni. Če pogledamo, koliko denarja uspemo povrniti, ko se ta kriminalna dejanja odkrijejo, smo blizu ničle," je poudarila.

V Sloveniji prednjači klasični gospodarski kriminal, je izpostavila Sandra Damijan.
V Sloveniji prednjači klasični gospodarski kriminal, je izpostavila Sandra Damijan. FOTO: Miro Majcen

Podobno trdi Yuri Sidorovich, vodilni partner in vodja področja forenzike za jadransko regijo Deloitta, ki ima preko 20 let izkušenj iz preiskovanja finančnega kriminala, svetovanja pri sporih in strokovnih storitvah iz različnih panog in držav ter izvajanja notranjih in zunanjih revizij. Najpogostejše prevare v Sloveniji so podobne mednarodnim. Prednjači korupcija na področju nabav – kar polovica vseh prevar se zgodi na tem področju. Pod to streho sodijo razpisi, javni razpisi, gradbeni, infrastrukturni ali it projekti, je pojasnil Sidorovich: "Prirejeni razpisi so klasična shema, ki v Sloveniji odlično deluje. Kako se denar pretaka po tej shemi? Preko davčnih oaz, preko podjetij v sosednjih državah, preko tehnoloških rešitev kot so kriptovalute."

Korupcija in prevare obstajajo v vseh državah. Razlika med razvitimi in manj razvitimi je v nivoju tolerance do te problematike, je prepričan Sidorovich: "Če Slovenija hoče biti v klubu najbolj razvitih držav in imeti lepše življenje, se moramo naučiti imeti ničelno toleranco do finančnih ’lumparij’, korupcije in vseh drugih pojavov, ki kot rakave celice uničujejo naše gospodarstvo, našo državo."

Slovenija je preveč tolerantna do korupcije in finančnega kriminala, meni Sidorovich.
Slovenija je preveč tolerantna do korupcije in finančnega kriminala, meni Sidorovich. FOTO: Miro Majcen

In kje pravzaprav smo Slovenci? Po percepciji korupcije se uvrščamo na 36. mesto na svetu. Sidorovich meni, da smo do tovrstnih vprašanj 'prijazna' država, ki zgodbe, ki dišijo po resnem finančnem kriminalu, hitro pozabimo. "Moramo narediti korak naprej in reči: tej stvari želimo priti do konca in kaznovati krivca. Boriti se moramo proti prevaram, korupciji," je poudaril. Ob tem je dodal, da bomo to lahko dosegli na dva načina. Prvič, če bomo na glas in javno govorili o tem problemu ter ga ne bomo pometali pod preprogo in drugič, če bomo te oblike kriminala preganjali in poskrbeli za ustrezno kazen. Najmanjšo toleranco do te problematike imajo skandinavske države.

Beseda korupcija izvira iz latinske besede corruptus, ki pomeni pokvarjen. Obstajajo različna pojmovanja korupcije, sicer pa je korupcija vsaka kršitev dolžnega ravnanja z namenom pridobiti korist zase ali za drugega.

Korupcija sicer negativno vpliva na socialne, zakonodajne, politične in ekonomske vidike družbenega razvoja. Podatek, ki da misliti, je, da je v evropski raziskavi o korupciji večina vprašanih odgovorila, da korupcije, ki so ji bili priča, niso prijavili. Samo v Sloveniji ocenjeni stroški korupcije znašajo 3,5 milijarde evrov, oziroma 8,5 odstotka slovenskega BDP, je izpostavila Petra Grah Lazar iz podjetja Deloitte in navedla konkretne primere, za kaj vse bi lahko namenili ta denar: "3,5 milijarde evrov je približno 16-kratnik proračuna, ki ga namenimo brezposelnim in skoraj enaka vrednost velikosti državnega proračuna, namenjenega za zdravstveno varstvo. Kaj bi pa za ta denar dobil posameznik v Sloveniji? To je dovolj, da bi vsak moški lahko spil skoraj 1.700 steklenic piva na leto, vsaka ženska pa bi dobila 135 šopkov vrtnic letno."

Javna sredstva so podvržena korupciji in interesom, kako ga na čim lažji način spraviti v zasebne žepe, meni predsednik računskega sodišča.
Javna sredstva so podvržena korupciji in interesom, kako ga na čim lažji način spraviti v zasebne žepe, meni predsednik računskega sodišča. FOTO: Miro Majcen

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je pojasnil, da imajo vsako leto več dela, med drugim tudi zato, ker so vedno bolj prisotni tudi na lokalni samoupravi, struktura proračuna pa se nenehno spreminja. Zdi se mu, da so javna sredstva podvržena korupciji in interesom, kako ga na čim lažji način spraviti v zasebne žepe. "Pred morda desetimi leti smo se zelo veliko ukvarjali z gradbenimi karteli, v zadnjih letih pa se ukvarjamo z dobavami v zdravstvu, z bančno luknjo, ki je tesno povezana tudi s prevarami in korupcijo, s finančnim poslovanjem, kriptovalutami … " je opisal stanje.

Navedel je še primere iz zdravstva, kjer se ustanove z donacijami poskušajo dokopati do opreme, medicinskih aparatov, novih zdravil ali izvajanja storitev: "Kasneje se pogodbe brez razpisa podaljšujejo. Vemo, stroški zdravstva oziroma zdravljenja izrazito naraščajo. Ravno zato se poskušajo nove tehnologije, nove elemente in predmete pripeljati skozi donacije, raziskave in sodelovanje zdravnikov." To je posebnost v zdravstvu, pri investicijah pa so specifika infrastrukturni projekti, je strnil Vesel.

Sidorovich je korupcijo primerjal s ščurkom.
Sidorovich je korupcijo primerjal s ščurkom. FOTO: Miro Majcen

Morda za konec še prispodoba korupcije. Yuri Sidorovich jo je primerjal s ščurkom: "Korupcija je kot ščurek – uspeva na zapuščenih in očem skritih, temnih mestih. Ščurek lahko postane tako vsakdanji, da več ne moti, če pa moti, prižgeš luč in se skrije. V temi udobno živi naprej. Ščurek obstaja, a če ga ne vidiš, je težava rešena." Ob tem je opozoril, naj ne ustvarjamo okolja, v katerem uspevajo ščurki in korupcija ter da je nujno znižati nivo tolerance.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macehav
20. 11. 2019 20.50
+2
Največji kriminal je "prijateljsko in družinsko" zaposlovanje v državnih institucijah, javnih podjetjih, bolnišnicah, zdravstvenih domovih, policiji. Kup enega folka, ki ne da nič od sebe in nikoli ne odide. Praviloma na dobro plačanih delovnih mestih.
batom@pinkponk.com
20. 11. 2019 19.30
Lumparij??? Kako nedorasel izraz....
pingo91
20. 11. 2019 19.24
+1
Govorijo z figo v žepu. Zadnjič smo poslušali o uspešnem podjetju Boxmark Kidričevo, ironija je da delavcem ne izplačujejo niti minimalnih plač....
Klotilda H
20. 11. 2019 18.48
+5
DOKLER BODO OBSTAJALE DAVČNE OAZE, FINANČNIH PREVAR IN MAHINACIJ NE BO MOGOČE PREPREČITI, AMPAK LE NEKOLIKO OMEJITI: to je nekako tako, kot bi v velikem zaporu kriminalcem vedno pustil eno veliko odprto okno... samo najbolj pošteni bodo še ostali znotraj!!!
bikoborec69
20. 11. 2019 18.35
+4
Točno se ve kdo pere zunaj in jim nič ne morejo oz nočejo. Nas pa za 10 eur obravnavajo kot največje kriminalce. Hvala za tako državo.
ho?emVšolo
20. 11. 2019 18.32
+8
ko nekdo zmakne v trgovini pašteto za preživetje, je to kraja. Ko pa milijoni odtekajo v zasebne žepe, temu se pa reče lumparija.
ho?emVšolo
20. 11. 2019 18.33
+1
verjetno tudi tako Štefanec uči otroke v vrtcih, ko jih obiskuje med sluźbenim časom
Carmenlula
20. 11. 2019 17.34
+6
Kršitelji delovne zakonodaje bodo lahko znova sodelovali pri javnih naročilih..Trala Hopsasa pa smo tam ko je Slovenija največji kriminalni Balkan ??
vinogradnik33
20. 11. 2019 17.06
+14
Dobro jutro Slovenija , ki se prebuja iz more kriminala in zato bi se morali najprej znebiti ustavnih sodnikov , ki podpirajo kriminal , najprej spustijo vojnega dobičkarja , pralca denarja in koruptivneža iz zapora , potem prepovejo , da se odvzame kriminalcem protipravno pridobljeno premoženje in sedaj dovolijo delovnim kršiteljem , da sodelujejo pri javnih naročilih , ob tem se zastavlja vprašanje ali je naša ustava tako slabo napisana - v tem primeru jo je treba popraviti ali pa ustavni sodniki kršijo ustavo ! Naše sodstvo pa je tako popolnoma na dnu in podpira kriminal in korupcijo !
Bowers
20. 11. 2019 17.31
+4
bikoborec69
20. 11. 2019 18.39
+3
MATEJ5321
20. 11. 2019 16.55
+7
Največje kriminalno zlo za slovensko gospodarstvo je simndikalna mafija. Ta mafija bo uničila in izropala slovensko gospodarstvo! Kdor tega ne vidi je praktično slep
bundy crocodile
20. 11. 2019 16.43
+14
Za 3,5 milijarde se ve, kje je ostalo. V Sloveniji, je v 25ih letah izginilo preko 100milijard in to niso bili stroški korupcije ampak čista kraja. Če želijo resno korupcija zatret, bo treba začet pri Jankovičih in tistih, ki nam kradejo milijarde ne delavcev, ki dobijo 100€ na roke zato ker imamo fauš zakone. Če bi bil interes, je možno dobit nazaj kr nekaj milijard, ker se točno ve kdo, kje in kdaj jih je vkradel ampak te ljudje so običajno zelo blizu ravno tistim, ki takšne zadeve in zakone predlagajo in posredno sestavljajo. Larifari...
bikoborec69
20. 11. 2019 18.37
+2
Točno imajo sedaj možnost, da se pri jakovičih pokažejo ti veleumi!
Jullia
20. 11. 2019 16.42
+3
O Buon giorno! kje ste do sedaj bili?
Yokte
20. 11. 2019 16.26
+6
Če želimo v državi zmanjšati korupcijo, moramo spremeniti volilni sistem, zlepa ali zgrda. Dokler bodo na oblasti in ne v zaporih vedno isti politiki, do takrat se bo korupcija samo širila. Torej prisiliti parlament, da z ustavo spremeni proporcionalni volilni sistem !!!
MATEJ5321
20. 11. 2019 16.56
+1
Dokler bo na oblasti sindikalna mafija !!! Oni obvladujejo celotno slovensko politiko. Zapomni si
User300173
20. 11. 2019 16.25
+8
Ničelna toleranca do finančnih "lumparij"? Je 3,5 milijard (ta zadnjih) zgolj "lumparija"? Nekaj v podobnem smislu je rekel kardinal Rode o milijardnem dolgu RKC državi od propadlega Zvon 1 in 2, da je to zgolj "lokalni spodrsljaj"! Taka otroška poimenovanja težkega gospodarskega kriminala ne kaže na nobeno resnost. V 30. letih so postavili gor SFRJ in ob razpadu Sloveniji ostalo 2 milijardi dolga. V enakem obdobju so "pravoverni" Slovenci Slovenijo pokradli in ustvarili 35 milijard dolga, narod obubožali, sebi pa nagomilali pokradenega denarja, dobre plače in penzije, da o odpravninah ne govorimo. Ne me basat z neumnostmi, kvečjemu vas strpat v italijanske ali francoske zapore, kjer bi občutili kaj je zapor.
travc
20. 11. 2019 16.02
+14
To bo učinkovalo,ko boste prvega takega lumpa obsodili na dolgo zaporno kazen in pobrali premoženje. TO BO DELOVALO.
vomo
20. 11. 2019 15.53
+11
BLA BLA. v 30 letih se je nabralo ogromno računov v davčnih oazah, kateri so v lasti sodnikov in politikov, kateri so mnogim in sebi pomagali do ukradenega bogastva. zakaj se njih ne preverja in vpraša od kod jim tolikšno bogastvo...
HUSO BOSS
20. 11. 2019 15.00
+3
In od kje jim te številke?? 3.5mrd??
Sputnik8
20. 11. 2019 15.39
+3
Pogledal so v svojo malho pa seštel......
Levcekk
20. 11. 2019 14.57
+12
Slovenija je mafijska država kjer lopovske elite in izbranci plesnijo in nič se jim ne zgodi kaj šele, da bi jim nakradeno premoženje država vzela in sodstvo, policija,, zdravstvo itd. je povsem vodeno z strani politike in vsi vse vedo vendar se bojijo mafijske države in maščevanje ali pa so zraven in jim tako odgovarja.
Vitruvio
20. 11. 2019 13.49
+18
Slovenija ima korupcijo zapisano v Ustavi !
brabusednet
20. 11. 2019 12.52
+9
Najbolj je ustanovit fakulteto,ki bo poučevala laž,krajo,korupcijo in ostale nečednosti pa smo zmagali.Vsi bomo kradli,dokler bo kaj.
brabusednet
20. 11. 2019 12.49
+7
Levičarske vlade že dobrih 26 let tako skrbijo za svoje volilce.Če pa slučajno kako preiskovalno komisijo ustanovijo pa vsi tudi mlajši postanejo dementni.Na sodišču pa tako tiste z partijsko izkaznico ne obsodijo.Pa tako je Šarec vpil o ničelni toleranci.Pa sem razmišljal,kdo je tu nor in laže pa vse bolj ugotavljam,da on.