Slovenija

'In če si ne želimo Nata, si mar res želimo režim, kot je v Rusiji?'

Ljubljana, 30. 03. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Leta 2004 je Slovenija v okviru največje širitve severnoatlantskega zavezništva v svoji zgodovini postala članica Nata. 20 let kasneje je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar vstop v Nato označila za pravilno odločitev, ki je izboljšala življenje prebivalcev in varnost Slovenije. Podpora Slovencev vstopu v Nato je bila takrat manjša kot podpora za članstvo v Evropski uniji, kar se vse do danes ni spremenilo. Zagotovo pa je danes svet drugačen, predvsem z vojno v Ukrajini so oboroženi konflikti Sloveniji precej bližje kot ob prelomu stoletja.

"Nato je zagotovilo miru," je v oddaji 24UR ZVEČER uvodoma poudaril nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske, zdaj svetovalec obrambnega ministra, generalmajor Dobran Božič. "Druga alternativa, ki jo imamo, je nevtralnost, ta pa stane veliko več kot članstvo v Natu."

Kot je nadaljeval, živimo danes v krepko drugačnem svetu, kot smo še pred kratkim. "Nato je tisti, ki nam daje zavarovalno polico miru, pomembno je, da smo v družbi najboljših in najbolj demokratičnih držav."  V to pa spadata tako Nato kot Evropska unija. 

"Retorika, da Nato pomeni vojno, pomeni ravno nasprotno. Nato pomeni mir," je prepričan Božič. Kot je poudaril, je zavezništvo skozi celotno zgodovino vselej iskalo mir in ne vojno; bilo je na poti miru. To pa naj bi bilo poudarjeno tudi v pogodbi. "Največkrat je tam omenjena prav beseda mir, nato pa še osebne vrednote in demokracija. To pa so vrednote, ki si jih želimo," je dodal.

A resnica je, da se geopolitična situacija na svetu drastično spreminja, tudi blizu Slovenije. "Nobena svetovna vojna ni šla mimo nas, vojna je vselej prišla k nam. Slovenija je lepa in čudovita, ampak je na križišču in vsaka vojna, hote ali nehote, nas bo oplazila in šla preko nas," je opozoril. Dodal je, da tudi leta 1991, ko smo praznovali samostojnost, večina ljudi ni vedela, da bodo že naslednji dan ulice zavzeli tanki.

Pa bi bilo mogoče, da bi nas kljub zagotovilu, da Nato pomeni mir, potegnil v kakšen konflikt, v katerem ne bi želeli sodelovati? Božič je prepričan, da ne, saj da Nato ni avtoritativna organizacija, kjer o tem, kako bo, odloča ena sama oseba. "Imamo 32 članic, vsaka ima svoj glas, enakovreden glas," je pojasnil. Dodal je, da bo Nato šel v vojno le, če bo napadena ena izmed članic. 

Kako pa je s stroški za obrambo?

Slovenija ves čas obljublja dva odstotka BDP za obrambo, ampak obljub nikoli ne izpolni, tudi zdaj je premier Robert Golob obljubil dva odstotka do leta 2030. "Mislim, da imamo jasne načrte, kako do dveh odstotkov , zelo težko je po sušnem obdobju, ki je bilo leta 2013, priti naenkrat na dva procenta načrtno in preudarno," je pojasnil Božič. A vendar, je dodal, če bi želeli zdaj nakupiti stvari, bi lahko "zelo hitro zapravili dva odstotka". "Ampak smo se odločili, da opremo, ki jo potrebujemo mi in ne Nato, nakupimo počasi in transparentno." Meni, da sta dva odstotka tisti minimalni znesek, ki ga potrebuje vsaka vojska, vsaka država.

Znova se oživlja ideja obveznega naborništva

Ne gre za to, da bi vojake potrebovali danes, je dejal Božič. "Predvsem je pomembno, da se družba ozavesti in da je populacija sposobna v primeru agresije obraniti svojo domovino, kulturo, vrednote." Ob tem je omenil tudi prostovoljno služenje vojaškega roka, kjer je vsako leto večja udeležba.

Zaradi ruske grožnje se Nato hitro širi, nazadnje sta v zavezništvo vstopili še Finska in Švedska. Kako trden pa je Nato navznoter? Božič je prepričan, da Nato še nikoli ni bil tako trden in prepričan v zavezništvo, kot je danes. "Seveda ima vsaka članica svoje interese, zato prihaja do razprav, ampak cilj je vedno dosežen to je mir." 

Nato namreč ni nikoli deloval kot "dežurni policist", je dodal. "Bil sem na dveh operacijah in vedno smo opravljali naloge usposabljanja in vzpostavljanja vojske, policije ... nikoli nismo v državo šli z nekimi bojnimi aktivnostmi," je poudaril.

"Mislim, da določena sporočila, ki jih pošiljajo države izven Nata, denimo Rusija, da so ZDA enako Nato enako imperialisti in enako ubijalci, ne držijo. Lahko smo samo ponosni na to, koliko življenj smo rešili in koliko ljudem smo prinesli boljše življenje v tistem obdobju, ko smo v neki državi delovali," je še povedal Božič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3