Slovenija

Incidenti ali izgredi?

Ljubljana, 24. 01. 2007 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski vojaki so med vajo na Madžarskem razgrajali, minister Erjavec pa pojasnjuje okoliščine incidentov.

Ker je na vaji sodelovalo 1000 vojakov, je bilo pričakovati izredne dogodke, pravi obrambni minister Karl Erjavec
Ker je na vaji sodelovalo 1000 vojakov, je bilo pričakovati izredne dogodke, pravi obrambni minister Karl Erjavec FOTO: POP TV

Minister za obrambo Karl Erjavec je predstavnikom parlamentarnega odbora za obrambo pojasnil okoliščine incidentov, v katere so bili vpleteni slovenski vojaki med lansko vajo na Madžarskem. Minister v svojem poročilu odboru namreč omenja razgrajanje vojakov v lokalu po končani vaji, izginotje dveh raket in zmedo med nočnimi vajami.

Mednarodna vojaška vaja 'Sokolji udar' je potekala lansko jesen na Madžarskem, kjer so Natovi strokovnjaki dali vojakom iz desetega motoriziranega bataljona Slovenske vojske - za razliko od podobne preizkušnje lani spomladi - pozitivno oceno in so zato usposobljeni za misijo Kforja na Kosovu.

"Naj vas podučim, da tu ne gre za ocene od 1 do 5, ali od 1 do 10. Gre zato ali si naredil ali pa nisi naredil. Go v Nato, ali pa ne greš v Nato," je povedal minister Erjavec.

Zanimivi so Erjavčevi pismeni odgovori na vprašanja o incidentih med vajo, ki so mu jih poslali člani parlamentarnega odbora za obrambo. Minister pojasnjuje, da je bilo glede na to, da je na vaji sodelovalo 1000 vojakov, pričakovati izredne dogodke. Kot dogodek visokega tveganja so zato denimo ocenili izhod vojakov v mesto.

Med obiskom lokala so se namreč vojaki ''sporekli z lastnikom lokala, ki je zahteval, da lokal zapustijo. Ob izhodu je en vojak v jezi brcnil v dva, pred vhodom parkirana civilna avtomobila. (...) Skupna škoda (...) je bila ocenjena na okoli 668 evrov. Škodo bo v celoti moral povrniti povzročitelj, proti kateremu je bil sprožen tudi disciplinski postopek'', je med drugim zapisano v ministrovem pisnem odgovoru poslancem.

Poleg tega so v poročilo zapisali, da niso izgubili nobenega kosa vojaške opreme. In obenem dodajajo, da je ''v noči na 10. november 2006 (...) prišlo do odtujitve raket. Kot se je kasneje izkazalo, je bil storilec civilni uslužbenec madžarskih tehničnih delavnic na strelišču.'' Neeksplodirane rakete so namreč v skladu s pogodbo predali Madžarom, pojasnjuje minister.

Nekateri slovenski vojaki so se med vajo na Madžarskem zapletli s civilisti
Nekateri slovenski vojaki so se med vajo na Madžarskem zapletli s civilisti FOTO: POP TV

Takšne vaje so namenjene tudi reševanju zapletov, kakršen se je zgodil med vojaki na vaji z manevrskim, torej ne bojnim strelivom: ''Na tej vaji je prišlo do neprepoznavanja dveh enot v stiku v nočnem času. Ocenjevalna skupina (...) je to ocenila kot pomanjkljivost v izvedbi, hkrati pa je bil odlično ocenjen postopek obeh enot po stiku.''

Ti dogodki po ministrovem mnenju niso bistveni. "Ocena, da je prišlo do nekih resnih nepravilnosti, je pretirana. Bilo je 11 dogodkov. Zdaj smo tudi pojasnili zakaj je šlo. Tako da kakšnih resnih nepravilnosti in kršitev zakona ni bilo," meni Erjavec.

Vendar pa parlamentarni odbor z Erjavčevimi pojasnili ni bil povsem zadovoljen. "Od tega, da je šlo za bližnje srečanje med delom vojakov in civilistov, od zadev v zvezi z medicinsko oskrbo in do znamenitega lova in še nekatere druge stvari so se zgodile," pravi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anton Anderlič. Zato bo odbor zahteval dodatna pojasnila. Popolno sliko naj bi poslanci dobili v poročilu vojske.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gesges@email.si
25. 01. 2007 15.23
Lepo..lepo Januš105 kako lepo si pokazal zaplankanost rpi omembi referenduma..še ene metode manipulacije Oblastnika.. Pa greva takole: vir:http://nato.gov.si/slo/slovenija-nato/referend... 2 milijona prebivalcev - NEljudje (otroci,bolani,prizadeti..itd..itd..) = cca 1.6 milijona prebivalcev z volilno pravico Vililo ZA 637 tisoč Volilo PROTI 327 tisoč TOREJ: ZA to kretensko ritolizniško odločitev je bila LE slaba tretina Najbolj zmanipuliranega prebivalstva!! I nemoj mi sad prijavit opet kako v stilu da so tudi drugi imeli možnost it na referendum..pa da je zaradi tega ljudstvo krivo neposredno..ljudstvo pa je vsekakor krivo posredno ker so zmanipulirani in se ukvarjajo samo s stvarmi ki so nepomembne.. Kot je bilo pri tem referendumu je tudi pri drugih rezultat vedno podoben..isto je z volitvami..NIKOLI NE ODLOČA VEČINA...NIKOLI!! Odločajo le zmanipulirane betice..ki jih vzpodbujajo mediji glede na potrebe oblastnika..pri čemer sploh nima veze kdo je na oblasti..lds..sd..ss..sss ali žkljm Vsi delujejo iz strahu za strah pohlep..moč in nadzor
rosomoh@email.si
25. 01. 2007 15.10
Mislim,da se oglaša nekaj mladincev,ki ne razumejo posledic določenih odločitev.Svetujem jim naj malo povprašajo svoje očete kako so "pi..zdili "zaradi izdatkov za oboroževanje jugo armije,ki je na koncu res usmerila puške v tiste,ki so jo dolga leta vzdrževali.
gesges@email.si
25. 01. 2007 14.27
heh..tako državo boš težko našel Danes..saj Vrhovni Štab sedi v Vatikanu in nadzoruje tako "demokracije" kot "diktature" po svetu..vključno z muslimanskim svetom.. Edina možnost je kaka džungla..med kakimi plemeni ali aboridži.. Vse drugo je ena sama velika Matrica kjer je posameznik le vir prihodkov in suženj sistema--če to posameznik vidi ali ne vidi..prizna ali ne prizna..je šolan ali ni šolan...
janez105@gmail.com
25. 01. 2007 14.23
@gesges: Večina Slovencev se je na referendumu odločila, da hoče v NATO. Ti oklepniki so posledica te odločitve, torej si je ljudstvo samo krivo in ne vlada. Tudi denar iz vojaškega fonda NE more preseliti v zdravstvenega, pa če bi si vsi želeli tako. Tak je sistem. Če je zdravstvo slabo, za to v NOBENEM primeru niso krivi oklepniki, tudi če so 3x preplačani. Če hočeš pljuvati po Janši, ti svetujem, da to počneš ob kaki drugi temi, kjer ne boš izpadel bedak. @albertinum: podpiram te pri odločitvi pri selitvi v kakšno manj komunistično-diktatorsko-fašistič... državo. Adijo!
predaI
25. 01. 2007 14.11
Dejte no malo umirit konje! Pretiravat pa spet ni potrebno. V cisto vsaki drzavi placas davek in cisto vsaka drzava ima v proracunu namenjen denar za vojsko. Vse NATO drzave bi morale porabiti 3 procente BDP-ja za vojsko. V bivsi drzavi je to bilo se veliko vec. Ne vem od kod vam, da bo to orozje kdaj usmerjeno v nas!? .
albertinum@excite.com
25. 01. 2007 13.41
Gesges, saj se strinjam s tabo. Napišem pač svoje mnenje, da se ne strinjam z diktatorjem Janšo. To je vse, kar lahko naredim do naslednjih volitev. Resno pa razmišljam o selitvi v kakšno manj komunistično-diktatorsko-fašistično državo.
gesges@email.si
25. 01. 2007 12.58
Ravno v tem je finta "potem bomo pač vsi plačevali zanje"...JAZ NE!!! NIKOLI!!! NE DAM za puško ki bo jutri usmerjena vame!! In ravno zaradi takega strahopetnega odnosa kjer se sprijaznite s tem da je OBlastnik pač tudi vaš Lastnik..Lastnik vašega telesa in Lastnik Vašega Uma boste jutri dobesedno živeli kot opice v kletki..Vaši otroci pa imeli še elektronske iplantante v telesih..vse v imenu "varnosti".. Korejski Diktator je še odzadaj..nerazvit..v starem sistemu totalitarizma kjer je bilo potrebno Ljudstvo stradati fizično..Novi sistemi..modernejši uporabljajo bolj sofisticirane metode kjer stradajo posameznikov Razum in manipulirajo z njegovim Umom.
balon200
25. 01. 2007 12.55
Diktator JJ ima u0161e en tipiu010Dno diktatorski hobi,...u010Dim bolj se oborou017Eiti in se braniti pred 'zunanjim sovrau017Enikom'?
grega83@mail386.com
25. 01. 2007 12.42
ima jou0161 jugo armade.
albertinum@excite.com
25. 01. 2007 12.32
Če veliki vodja JJ pravi, da rabimo oklepnike, potem bomo pač vsi plačevali zanje. Imamo srečo, da ne živimo v S. Koreji, kjer veliki vodja Kim strada ljudstvo zaradi oklepnikov. Mi se vsaj lahko izselimo, če nam ne paše, da nam veliki vodja JJ krade denar.
gesges@email.si
25. 01. 2007 10.53
albertinum...itaq da je firer JJ po svoje nezrel Militanten otročiček..ampak te svoje igračke naj si kupuje sam..zarad mene lahko kupi ves natov arsenal če ga to veseli AMPAK BREZ mojega denarja. Jaz mu za puško s katero bo Jutri Streljal Name NE DAM!!! Jasno pa je da bodo Razni rosomohi in črni panterji podpisovali lastno smrtno obsodbo če so nepismeni...tak je pač ta svet...in še nekaj časa bo..
rosomoh@email.si
25. 01. 2007 10.42
Slovenska vojska je postala profesionalna,kar pomeni malo spremenjen način življenja vojakov,tako kot v vseh podobnih vojskah.Kakšen mali izgred je vedno možno pričakovati od kakega posameznika. Je pa ogabno kako nekateri novinarji potencirajo take stvari,poskušajo vso krivdo zvaliti na vlado ali posameznike v njej in na ves glas pritrjujejo ključavničarski sposobnosti razumevanja politike Anderliča,hujskaškemu načinu Kacina in pokvarjencu Jurij(ć)u.
albertinum@excite.com
25. 01. 2007 10.27
Gesges, kaj ne veš, da je veliki vodja Janez Janša vojak? Pusti mu no igrače za pol milijarde evrov. Saj bomo nekako zmogli plačati, pa tudi če ne bo za zdravstvo in hrano. Janša vsak trenutek z ljubeznijo misli na svoj narod - dajmo mu pokazati, da to cenimo, in mu kupimo še kakšen oklepnik.
gesges@email.si
25. 01. 2007 10.19
Fašistični Oblastnik nameni 511 Milijonov EUR za Vojsko medtem ko nameni LE 88 Milijonov EUR za Zdravstvo Vi Militantni Kreteni pa jih v tem podpirate..jim plačujete davke in se še živcirate ter prepucavate o tem kaj je "prav" in Kaj "narobe"
gesges@email.si
25. 01. 2007 10.14
Fašistični Oblastnik nameni letno 511 Milijonov EUR Za Vojsko medtem ko nameni LE 88 Milijonov EUR Za Zdravstvo Vi Militantni Kreteni pa jim plačujete Davke in se še živcarate ter prepucavate o tem kaj je "prav" in kaj "narobe.
albertinum@excite.com
25. 01. 2007 10.00
Črni panter, tebi pa očitno vse prav pride, da bi očrnil opozicijo. Članek govori o nabavi oklepnikov, ti pa nabijaš čez LDS (SD, ki pa se liže z Janšo, pa je po tvojem konstruktivna). Vidim, da imaš potrebo očrniti LDS in postopati proti njej, kakorkoli se da. Si pač Janšev oboževalec, ne glede na vso korupcijo in bedarije, ki jih počne njegova vlada.
?rni panter 1
25. 01. 2007 09.47
Nekaterim pač vse prav pride da bi očrnili ministre, premijeja, vlado,...Ker nima opozicija nobenega pametnega programa (LDS se sesuva sama vase, SD pa se trudi kolikor toliko konstruktivno sodelovati), potem je pač potrebno očrniti karkoli se zgodi in je treba apiori postopati proti vladi, kakorkoli se da. Zelo slabo jim uspeva,...
Tonček Balonček
25. 01. 2007 09.16
"Go in NATO" ali "NOT GO in NATO" je čisto brez zveze. Slovenija je v NAT-u. Večina vojakov, ki tam deluje, so plačanci, več ali manj tipi, ki biradi kaj zaslužili (za študij, za življenje kasneje ali kar tako), kar je čisto normalno. Za komandante je pomembno, da ubogajo in delajo po ukazih, če so pa to tipi, ki nimajo nobene zveze s civilnim življenjem in obnašanjem, jih pa ne zanima. Prej ali slej je projekcija NATA, da se vse pomeša, neka nova varianta bivših francoskih, portugalskih ... tujskih legij. To "smo" izglasovali na referendumu, demokratično. Z močno medijsko podporo (novinarji so bili na večih "strokovnh ekskurzijah kot npr. farmacevti", imamo kar imamo. Kdor razume, pač razume! ! Velik del krivde za stanje gotovo nosijo novinarji!!
kgb@akcija.net
24. 01. 2007 20.59
naj se raje ukvarjajo z resnimi barabijami ne pa z takimi banalnostmi