Slovenija

Biserka Marolt Meden: Minister, zbudi se in začni delati

Ljubljana, 15. 12. 2022 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Iniciativa Glas ljudstva je začela s kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Slovenski zdravstveni sistem številnim prebivalcem namreč ne zagotavlja več ustavne pravice do zdravstvenega varstva, opozarjajo v iniciativi in dodajajo, da je brez izbranega osebnega zdravnika že več kot 130.000 prebivalcev, od tega več deset tisoč otrok.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali je javno zdravstvo na robu propada?
    14:53
    Iz 24UR ZVEČER: Ali je javno zdravstvo na robu propada?
  • Iz 24UR ZVEČER: Protest za dostojno zdravniško oskrbo
    04:18
    Iz 24UR ZVEČER: Protest za dostojno zdravniško oskrbo
  • Iz 24UR: "Minister, zbudi se, to je socialna bomba"
    03:38
    Iz 24UR: "Minister, zbudi se, to je socialna bomba"

 

Na novinarski konferenci so v iniciativi Glas ljudstva predstavili javno peticijo za urgentno razreševanje problematike več kot 130.000 'izbrisanih' pacientov ter korake večmesečne kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva. Jaša Jenull je uvodoma pojasnil, da se trenutno dogaja rušenje javnega zdravstva z namenom, da se vzpostavi zasebno zdravstvo. Katarina Rotar s Slovenske filantropije je pojasnila, da želijo s kampanjo vse deležnike spodbuditi k iskanju rešitve glede javnega zdravstva. Povedala je, da sama zdravnika še ima, a se je pred šestimi leti odločila, da zamenja zdravnika, saj je prebolevala težjo bolezen. Takrat, je zdravnika še dobila, in to v Ljubljani, v bližini doma, danes, to ni več mogoče in zaveda se, da bo srečna, če bo kdaj dobila zdravnika več deset  kilometrov od doma. Nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber pa je povedal, da so obljube, ki jih je dala koalicija in vlada po volitvah na področju zdravstva, se ne izpolnjujejo. Odlaša namreč z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in kot kaže, tega ne bo storila. Nezavidljivo stanje zdravstvenih delavcev v ZD se ne izboljšuje in zato injekcije javnega denarja, ki zdaj pritekajo v javno zdravje, bodo še hitreje odtekale v zasebno zdravstvo, je povedal.

Iniciativa Glas ljudstva Ustavimo rušenje javnega zdravstva
Iniciativa Glas ljudstva Ustavimo rušenje javnega zdravstva FOTO: Bobo

Če se bo tako stanje nadaljevalo, bo še več oseb ostalo brez osebnega zdravnika, je opozoril. Oblast po njegovem ne opazi, da gre za strahoviti problem socialne in pravne države in poslabševanje zdravja in večjo umrljivost pacientov brez zdravnika. Gre za pravico do izbranega zdravnika, ki je državljanska pravica, je poudaril in izrazil ogorčenje nad izjavo ministra, da odtoka zdravnikov v zasebno sfero ni mogoče ustaviti. Ogorčeni so tudi nad napovedano stavko zdravnikov zaradi zahtev po višjih plačah. V civilni družbi poznajo rešitve, je dejal in dodal,  da temeljijo na začasnih ukrepih, med drugim gre za zmanjšanje administrativnih nalog zdravstvenim delavcem in pomoč sekundariatov. "Če vlada tega ne ve, jim lahko pri tem pomagamo," je dejal in od vlade zahteval, naj nemudoma ustvari razmere, da bodo lahko vsi imeli svojega izbranega zdravnika. 

Biserka Marolt Meden iz Srebrne niti je pojasnila, da ne bodo pristali na kršenje osnovnih pravic in da si bo minister vzel čas čez dve leti. Akcija je potrebna zdaj, je poudarila in ministra pozvala, naj se zbudi in začne delati. Povedala je tudi, da želijo biti vključeni v reorganizacijo zdravstva in vse kar želijo je, da zdravstvo deluje. 

Iniciativa Glas ljudstva je s simbolično akcijo (za vsako osebo, ki je brez osebnega zdravnika) na fasado ZD Ljubljana Moste-Polje prilepila papirnatega možička.
Iniciativa Glas ljudstva je s simbolično akcijo (za vsako osebo, ki je brez osebnega zdravnika) na fasado ZD Ljubljana Moste-Polje prilepila papirnatega možička. FOTO: POP TV

Dr. Janez Jančar pa je pojasnil, da je napovedana stavka zdravnikov, kljub nedavnemu dogovoru plač mladim zdravnikom, dejanje brez primere in izsiljevanje države, ki na to ni ostro reagirala. Dejstvo namreč je, da je več kot 130.000 ljudi brez zdravnika. Zdravniška stavka po njegovem mnenju deluje kot cinično mahanje z rdečo zastavico pred javnostjo, ki tega ne bo zlepa pozabila. Prepričan je, da bo kampanja za ohranitev javnega zdravstva naletela na širok odziv ljudstva.

Jenull je pojasnil, da trenutna vlada in minister nista kriva za razpad zdravstvenega sistema, gre za situacijo, ki se ruši že več časa, sta pa kriva, če ne bosta nemudoma ukrepala. Mi potrebujemo ukrepe zdaj, ne leta 2024, je poudaril. Ukrepi, kot pravi, ne smejo biti v smeri gašenja požara, ampak morajo sprejeti sistemske spremembe v smeri krepitve javnega zdravstva. Druga zahteva je, da je treba nemudoma ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je nepravičen davek, saj je regresiven. To je eden glavnih instrumentov, ki sredstva pretaka v zasebne žepe in zavarovalnice. Vse procese, kjer se javna sredstva stekajo v zasebne žepe, je treba prekiniti in stimulirati javno zdravstvo. Tretja zahteva je, naj minister jasno pove, da je prihodnost v javnem zdravstvu, četrta pa, da je treba situacijo dvoživkarstva nujno prekiniti in omejiti ter dati jasni znak, da gre za konflikt interesov. Peta zahteva pa je, da je trenutno v Sloveniji uzakonjen sistem preskakovanja vrst, saj zavarovalnice bogatim ponujajo, da s plačilom zavarovanja pridejo na pregled k specialistom pred drugimi. "In to je treba zakonsko prepovedati. Zdaj," je poudaril.

Dosedanji ukrepi zdravstvenega ministrstva in drugih odločevalcev po njihovem mnenju zaenkrat ne kažejo, da so pacienti in zanje dostopno javno zdravstvo prioriteta. Statistični podatki letošnjega leta kažejo, da izbranega zdravnika vsak dan izgubi več kot 60 oseb. Samo decembra naj bi zdravnika izgubilo že 3600 oseb. Podobno stanje je pri dostopu do izbranega ginekologa, saj je brez osebnega ginekologa več kot 200.000 oz. 25 odstotkov žensk od 13. leta starosti. 

A pomanjkanje zdravnikov sploh ni edina kritična točka javnega zdravstva, opozarjajo v iniciativi. "Dolge čakalne dobe, zapiranje oddelkov, kadrovsko siromašenje zdravstvenih domov, koruptivne prakse pri nabavi opreme in storitev, spodbujanje zdravniškega 'dvoživkarstva', pritiski sindikatov, usmerjeni zgolj v višanje plač in možnost preskakovanja čakalnih vrst za bogate, so samo nekateri izmed mehanizmov, ki prispevajo k rušenju zdravstvenega sistema in jih bomo naslavljali v sklopu kampanje," so pojasnili.

Brez pediatra je tudi več deset tisoč otrok.
Brez pediatra je tudi več deset tisoč otrok. FOTO: Shutterstock

Zdravniška zbornica: Rešitve so razbremenitev nezdravniških nalog  ter zagotavljanje konkurenčnih pogojev dela

Na vse bolj uničujoč javni zdravstveni sistem opozarjajo tudi v Zdravniški zbornici Slovenija, kjer pravijo, da so edine rešitve, ki bodo vsem državljanom omogočile dostopnost zdravnikov ter njihovo strokovno delo razbremenitev nezdravniških nalog, učinkovito vodenje javnih ustanov ter zagotavljanje konkurenčnih pogojev dela. Kot opozarjajo, pomanjkanje zdravnikov ter zdravstvenega osebja ni nepričakovano, saj so na to opozarjale tako zdravniške organizacije kot druga strokovna javnost v strokovnih krogih in javno. Večkrat pa so tudi predlagale ključne spremembe. 

V zbornici pojasnjujejo, da se stanje od takrat le še poslabšuje, saj so zdravnicam in zdravnikom zavarovalnica, državna uprava in razne komisije širile nabor nezdravniških nalog, kar pa jim omejuje možnosti dela z bolniki. Po podatkih ZZZS se je število zavarovancev hkrati povečalo, in sicer od leta 2004 za 160.000 oseb. Število se ujema s številom oseb brez izbranega osebnega zdravnika, dodajajo.

"Predlogi za še dodatno obremenitev preostalih družinskih zdravnikov stopnjujejo pritiske, zaradi katerih je delovna mesta v največjem slovenskem zdravstvenem domu v zadnjih dveh letih zapustila dobra tretjina ali skoraj 40 družinskih zdravnikov, in gredo torej v povsem nasprotno smer od predlaganih rešitev. Zavzemanje za takšno idejo pomeni spodbujanje dodatnih odhodov in še več oseb brez oskrbe v javnih zdravstvenih zavodih," opozarjajo v zdravniški zbornici.

Kot dodajajo, avtorji tovrstnih idej in osebe, ki jih s svojim podpisom podprejo, tako ne zahtevajo varnega in kakovostnega zdravstva, temveč se verjetno nevede zavzemajo za povečanje obremenitev, ki so že tako glavna težava družinske medicine in osnovni razlog za odhode. Tovrstne zahteve pomenijo manj časa za obravnavo bolnika, nižanje kakovosti ter daljše čakanja pred vrati ordinacij.

Zdravniki ZD Ljubljana Center: Dolžni smo zagotavljati zdravstveno oskrbo v skladu s strokovnimi smernicami

Zdravniki družinske medicine zdravstvenega varstva odraslih ZD Ljubljana Center so se odzvali na odhode kolegov in pojasnili trenutne razmere v primarnem zdravstvu. Poudarili so, da potrebujemo takojšnje rešitve za državljane, ki so in bodo v prihajajočih tednih oz. mesecih ostali brez zdravstvene oskrbe. "Tako kot vsi ostali državljani, smo tudi mi del svobodne demokratične republike in samo naša zavezanost Ženevski ali v preteklosti Hipokratovi zavezi ne pomeni, da smo dolžni vztrajati v zlorabljenem položaju. Prav tako nismo dolžni zagotavljati ustavnih pravic državljanom – to je naloga države. Dolžni smo zagotavljati zdravstveno oskrbo v skladu s strokovnimi smernicami. In to nameravamo opravljati še naprej, ob pomoči naših neprecenljivih zdravstvenih sodelavcev, brez katerih timi družinske medicine ne bi obstajali in so vedno postavljeni v ozadje razprav," so zapisali. 

Zdravstveno varstvo odraslih so zaradi manjka zdravnikov iz ZDL Moste začasno preselili v ZDL Fužine.
Zdravstveno varstvo odraslih so zaradi manjka zdravnikov iz ZDL Moste začasno preselili v ZDL Fužine. FOTO: ZD LJUbljana

Da si želijo le finančne stimulacije, ki naj bi zadovoljila in kratkoročno rešila položaj družinske medicine, ocenjujejo kot zavajanje javnosti, to pa se jim zdi, ne le nekorektno, temveč tudi pokroviteljsko. Kot pravijo, ravno zaradi odgovornosti, ki jo čutijo do svojih pacientov, že dolgo časa vztrajajo v nevzdržnih razmerah, zato se jim zdi pozivanje, naj še dodatno delajo prekomerno, preko svojih zmožnosti, ker je to v skladu z etičnimi načeli in poslanstvom poklica, sprevrženo.

Zdravniki tudi poudarjajo, da je njihova naloga in poslanstvo zdraviti, ne opravljati vlogo administratorja, ZZZS agenta ali administratorja specialistu sekundarnega/ terciarnega nivoja. "Javnost in mediji radi operirajo z besedami, zakaj se ni povečal vpis na medicinsko fakulteto ali na specializacijo. Tudi če se poveča vpis, dokler naš poklic ne bo razbremenjen, dokler pogoji dela ne bodo urejeni, dokler ne bomo tudi ustrezno cenjeni in finančno nagrajeni, kadra ne bo," so jasni.

Menijo, da bi k izboljšanju razmer v družinski medicini nedvomno prispevalo zmanjšanje administrativnih obremenitev, kar bi zdravnikom omogočilo tudi več časa za strokovno obravnavno pacientov. "Veliko rešitev in naših predlogov imajo odločevalci že v svojih rokah. A so žal, v kolikor se dejansko uresničijo, srednjeročnega in dolgoročnega dometa. Potrebujemo takojšnje kratkoročne rešitve, zato potrebujemo pomoč vsakega državljana," so še dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1908615
16. 12. 2022 10.34
-7
TI POBUDNIKI INCIATIVE SO DEL PROBLEMA IN NE REŠITVE, saj zagovarjajo propadlo socialistično-komunistično javno zdravstvo, ki se niukjer v svetu še ni obneslo namesto, da bi se zgledovali po EU, kjer so družinski zdravniki in zobozdravniki popolnoma samostojni zasebni izvajalci javnega zdravstva, ki se sami organizirajo tako, da so lahko čimboljši in čimbolj učinkovciti, ter vedno dostopni in sami kličejo svoje paciente po njihovi potrebi in tudi pri nas bi čudežno izginile vse čakalne vrste in problem pomankanja zdravnikov, tako kot se to dogaja pri svobodnih odvetnikih
Branko Šil?ek
16. 12. 2022 10.24
-2
Kako bo zdravnik dal zdravila če ne ve resnice,kako bo delal če imam NOREGA NORIH PAR SOSEDOV,ko je država delala sodišče in zdravniki leta 1976 vas norcev kateri mislijo ko ti jaz vklopim napravo ti 100 tablet ne pomaga.In takšni so po celi sloveniji,Prvo te ljudi aretirajte tudi ministra za zdravstvo če tega ne ve pa sodišče ko bolečine delajo ljudem pa boste na pravi poti.TO KAJ PIŠE JE RESNICA,POD PRISEGO PRAVA SEM.MLADEN
Ugovor vesti 133.člen
16. 12. 2022 08.13
-7
Izvolili ste SVOBODO. Kakšen zdravnik in pravica v zvezi s tem?! Saj niste volili programa, ampak ideologijo in PROTI nekomu, namesto ZA nekaj konkretnega in boljše življenje. Po 4 letih boste večinsko naredili enako, saj se to ponavlja že četrti zaporedni redni mandat. Zatorej plešite in slavite to oblast.
MitraljezovDarko
16. 12. 2022 08.02
+3
30 let en in isti problem z zdravstvom.....nova vlada pa par mescov na oblasti pa bi moglo vse stimat
VirusX
16. 12. 2022 09.02
+0
Bodo janšisti še kak referendum dali, da bodo še bolj zavrli delovanje vlade.
kekec9999
16. 12. 2022 09.22
+0
Kstane
15. 12. 2022 21.47
-3
Protest je bil velik in na nivoju.Lahko bi bila prisotna vsaj dva kolesarja ( za štimung ).
Salting
15. 12. 2022 21.44
+7
Janšisti so sedaj v precepu, ker so zatrdili, da Iniciativa Glas ljudstva nikoli ne bo protestirala proti vladi dr. Goloba. A kot smo včeraj videli v primeru parazita Mahnića, zgolj sklepajo po sebi. Pravi svečkar je pred pravnomočno obsojenim janšo tiho, odpre usta le, ko sliši zadrgo JJ.
main
15. 12. 2022 21.22
-6
Uzakonjeno sledenje brez odredbe sodišča......Smrt golobizmu, svoboda narodu!
Ugovor vesti 133.člen
15. 12. 2022 21.19
-5
Nikica je prekinila dopust in se je vrnila iz Brazilije. Ampak se vrača na dopust.
Ugovor vesti 133.člen
15. 12. 2022 21.17
-6
V Tarči Nika Kovač, Jenull, Muki in še eden zagovornik lebičarjev znova o Janši, namesto o svojem bogu, ki je res bogi.
za naše
15. 12. 2022 20.52
-6
Veliko volilcev svobodnih boljševikov je zdaj brez zdravnika 🤣🤣🤣 zdaj pa plešite kolo oprančki
nur-amrabar
15. 12. 2022 20.25
-1
uvoz 500 zdravnikov iz Srbije-to je takoj!
nur-amrabar
15. 12. 2022 20.21
+0
oglaša se babnca, ki je kot direktorica 10 let gradila pediatrično kliniko!
jodr
15. 12. 2022 19.59
-3
Minister za zdravstvo pa res dela; dela kot minister in še na dveh privatnih klinikah. Superminister.
User300173
15. 12. 2022 19.55
+4
Sedaj prihaja iz Katarja "kamelja"gripa. Se bo "dohtar pomagaj"...
BroNo1
15. 12. 2022 19.14
-9
Ta vlada je poguba za drzavljane. Zanima jih status in da je njim dobro. Pa ja niste mislili, da bo ta “svoboda” kaj zrihtala?! Aja, saj je, lenuhom še več denarja za bluzenje, samo da ni treba delat???
nikhrast
15. 12. 2022 18.40
-3
Tu v Kanadi pa morem paziti da ne zamudim datum in uro za zdravnika ali bolnico, če sem "no show" me stane globa $50.
St. Gallen
15. 12. 2022 18.34
-2
prvi pregled pri os zdravniku 200€ , pri specialistu 400€. Sonce, ples, upanje. vecina je volila, samo da ni J...
piu
15. 12. 2022 18.30
-4
Golubovi lewaci so slepi in gluhi......
User300173
15. 12. 2022 18.28
+7
Spoštovana vlada. V kolikor niste opazili, da vam puklasti na vse možne načine meče polena pod noge, je sedaj čas ukrepanja z isto mero plus noto višje. Ukiniti vso popoldanska dovoljenja za delo pri konkurenci. Za to imate vse zakonske možnosti. Kje v svetu lahko zaposleni dela v neposredni konkurenci? Nikjer, niti v kakšnem afriškem zaostalih zaledjem. Dokler tega ne uredite, ne bo nič z zdravstvom.
cakra
15. 12. 2022 19.46
-3
Primorec kako naj ukinejo popoldansko delo ko pa sam minister dela popoldne privat pri dveh zasebnih klinikah. Glede da omenjaš človeško hibo pove mnogo o človeku in njegovem karakterju. Če res nekoga ne maramo se vsaj probajmo izogniti hibam.
Jožajoža
15. 12. 2022 18.23
+0
odvzet koncesije tistim privatnimkom,katerim so jo podedili janšisti.
Ho Chi Joža
15. 12. 2022 20.08
-5