Slovenija

Iniciativa pravnikov zaradi cepljenja nadleguje zdravnike

Ljubljana, 14. 07. 2021 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
1237

V boj proti cepljenju se je vključila tudi Civilna iniciativa slovenskih pravnikov, ki z delnimi resnicami poskuša prestrašiti zdravnike do te mere, da bi ti odsvetovali cepljenje. Ta skrivnostna iniciativa brez imen in števila članov je prepričana, da so cepiva eksperimentalni konstrukti, ki kršijo človekove pravice. Dejstva jih ne prepričajo, zdaj pa so slovenskim zdravnikom poslali pismo, v katerem jih opozarjajo na njihovo "odgovornost".

Zavajanje z namenom zastraševanja?
Zavajanje z namenom zastraševanja? FOTO: Shutterstock

Slovenija ima resne težave s skupinami, ki aktivno nasprotujejo cepljenju na podlagi napačnih ali izkrivljenih podatkov, nekateri na politični ravni, drugi pa so zelo aktivni na družbenih omrežjih. Naj bo to Iniciativa slovenskih zdravnikov, ki šteje samo nekaj članov, zdaj pa tudi Civilna iniciativa slovenskih pravnikov. Slednja je sicer začela agitirati predvsem v luči pandemije in cepljenja, za katerega smatrajo, da je škodljivo in s tem prihaja do nepopravljivih posledic. Ni jasno niti koliko pravnikov je v tej iniciativi, niti kdo so, njihova stran pa to vse zakriva. Pregledali bomo nekaj njihovi trditev in pokazali, kje imajo prav in kje se motijo, prav tako so se na njihova pisanja odzvali na Zdravniški zbornici. 

Ta iniciativa ima prav glede pravnih posledic, ki jih predvidevajo kazenski zakonik za malomarno zdravljenje in zakon o zdravilih in še nekateri drugi pravni akti. Problem se pojavi predvsem na ravni razumevanja bolezni in koronavirusa. Pravniki, ki so pisali ta pisma, so zdravnike želeli prestrašiti, to pa poskušali zapakirati ravno s pomočjo navajanja posameznih zakonov in kodeksov, da bi pokazali legitimnost. Da bi poskušali legitimizirati svoja stališča pri razlagi, zakaj posamezni členi zakona veljajo v primeru cepljenja proti koronavirusu, uporabljajo dvomljive vire in tudi podatke. 

V eni trditvi pravijo tako: "Ko zdravniki in pediatri zdravljenje opravljajo z zdravilom, ki je še v eksperimentalni … ravnajo v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke, zato je podana njihova kazenska odgovornost." Težava njihove trditve je večplastna, saj, kot trdijo, je cepivo dobilo le pogojno dovoljenje in je pravzaprav nepreizkušeno in nepreverjeno, kar pa ne drži. Povezano je tudi s slabim razumevanjem pojma pogojna uporaba zdravila oziroma cepiva. Kot pravniki, ki naj bi dobro razumeli pomen same besede in vsebino, ki stoji za njo, tega termina niso razumeli. "Registracijska dokumentacija se pripravlja s pospešenim tempom, kar je mogoče zaradi sofinanciranja razvoja, ki manjša finančno tveganje proizvajalcev. Kljub pospešenemu razvoju se varnost in učinkovitost kandidatnih cepiv proti covidu-19 preverja skozi vsa predpisana klinična preskušanja," je razložila Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke. "Preden so cepiva proti Covid-19 pridobila dovoljenje za promet in bila dana v promet, so morala biti predklinično in klinično preskušena," pa so dodali na Zdravniški zbornici.

Pogojno dovoljenje EME torej NE pomeni, da je zadeva nepreverjena, ampak gre za znanstveno preverjanje podatkov, ki so jih pridobili v kliničnih študijah o učinkovitosti in varnosti cepiv. V teh študijah sodeluje na deset tisoče ljudi, podatke pripravi proizvajalec cepiva, rezultate pa izčrpno preverijo neodvisni strokovnjaki in so tudi javno objavljeni.  V primeru resne zdravstvene ogroženosti, ki jo predstavlja pandemija, EMA lahko izda pogojno dovoljenje za promet."To dovoljenje velja eno leto in ga je mogoče podaljševati. Imetnik dovoljenja bo v tem primeru moral izpolniti posebne obveznosti (t. j. tekoče ali nove klinične študije in v nekaterih primerih dodatne analize in dejavnosti), da bo zagotovil izčrpne podatke, ki bodo dodatno potrdili, da je razmerje med koristmi in tveganji pozitivno," še razložijo v JAZMP. Cepiva torej niso eksperimentalna, niso nepreverjena in podatki kažejo, da so varna in učinkovita. Kljub temu ta skupina zahteva pojasnilo ob vsakem cepljenju, da gre za eksperimentalno cepivo in da je to edino pravilno - če tega zdravniki ne naredijo, bodo lahko sledile sankcije. 

"Dovoljenja za promet cepiv proti covidu-19, ki so bila izdana od Evropske komisije (slednja je pred izdajo dovoljenja pridobila pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila; v nadaljevanju EMA), so res "pogojna" (ang. Conditional Marketing Authorisation), vendar pa to ne pomeni, da so cepiva proti covidu-19 v fazi preizkušanja ter da je za njihovo uporabo skladno s 57. členom ZZDej treba dobiti soglasje ministrstva za zdravje in pisno soglasje bolnika."

 

Zdravniška zbornica

Strokovnjaki EME in tudi posamezne nadzorne inštitucije v državah članicah EU sproti preverjajo učinkovitost in varnost cepiva za covid-19. Štiri cepiva, ki imajo dovoljenje za uporabo v EU, so tako preverjena, opravljene so bile študije in nad novimi podatki, možnimi zapleti dnevno in tedensko bedijo številne nadzorne organizacije. Podobno se dogaja pri drugih zdravilih, to ni vezano zgolj na cepljenje. Za štiri cepiva proizvajalcev Moderna, Pfizer, AstraZeneca in Johnson & Johnson pa ravno zaradi morebitne skepse v javnosti opravljajo še dodaten nadzor. V Evropi je bilo sicer opravljenih že skoraj 410.000.000 cepljenj. 

In kar je bistveno: "Varnost in učinkovitost cepiva se pozorno spremlja tudi po pridobitvi dovoljenja za promet v EU, ko poteka postmarketinško spremljanje cepiva (IV. faza). Izvajajo se tekoče študije za spremljanje redkih neželenih dogodkov in preučevanje dolgoročnih učinkov cepiva na prebivalstvo." Določene posledice cepiv in zdravil se pojavijo tako redko, da jih v velikih študijah ne nujno odkrijejo. Takšne primere so odkrili pri zdravilih za zdravljenje visokega pritiska, protibolečinskih pripravkih in recimo tudi pri določenih zalivkah, operativnih posegih ... Cepiva za covid-19 štirih odobrenih proizvajalcev ne izstopajo v ničemer, kar se ni že videlo pri nekaterih zdravilih in tudi cepivih. 

Zavajanje z namenom zastraševanja?

"Jasno je torej, da gre za zdravilo oz. cepivo, ki je škodljivo za zdravje oseb. Tveganje, ki ga prinese okužba, nikakor ni sorazmerno s tveganjem, ki ga prinašajo neznana in nepreizkušena cepiva, ki bodo imela vpliv na človeški organizem še več let po prejemu cepiva (kakšen bo ta vpliv, za zdaj ne ve še nihče in samo upamo lahko, da ne bo katastrofalnih posledic)", so zapisali pravniki. To bode v oči, ker, kot je bilo že v številnih študijah pokazano, ta cepiva ne izstopajo od drugih cepiv, so nekajkrat bolj varna od številnih zdravil. "Pravniki" iniciative se do zdaj niso pritoževali in pisali peticij ali pa grozilnih dopisov zdravnikom, ki predpisujejo aspirin. Ta je pravzaprav neprimerno bolj nevaren od cepiva za covid-19 in po avstralski študiji za 10 odstotkov poveča možnost za notranje krvavitve pri starejših od 70 let. Možnost krvavitev je 38 odstotkov višja, samo v Združenem kraljestvu je po britanski študiji, ki jo je objavil Peter Rothwel, vsako leto več kot 20.000 krvavitev in 3000 smrti zaradi krvavitev, ki jih povzročajo aspirin oziroma druga zdravila proti strjevanju. 

Tisti, ki so proti cepljenju, pri prepričevanju drugih večinoma ne uporabljajo verodostojnih podatkov.
Tisti, ki so proti cepljenju, pri prepričevanju drugih večinoma ne uporabljajo verodostojnih podatkov. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji so do 4. julija po podatkih NIJZ izvedli 1.481.232 cepljenj, prejeli pa 7.095 prijav o nezaželenih učinkih. Velika večina teh je bila povezana s slabšim počutjem, mrzlico, bolečino na vbodnem mestu. Od teh 7.095 prijav je v povprečju približno dva odstotka resnih, kar bi bilo približno 140 primerov. Zagotovo so lahko potrdili le eno smrt v povezavi s cepljenjem, ostali primeri so zelo malo verjetni, so zapisali na NIJZ. Če predvidevamo, da je vseh 140 ljudi bilo hospitaliziranih, je možnost, da vas cepljenje "spravi" v bolnišnico, 0,009-odstotna, možnost za smrt pa 0.00007-odstotna. Za primerjavo, možnost, da zaradi koronavirusa potrebujete bolnišnično pomoč, je od 2 do 4 odstotkov, odvisno od starosti, v državah, kjer je delujoč zdravstveni sistem, je možnost za smrt v povprečju manj kot en odstotek, drugje pa precej višji.

Samo v Sloveniji je zaradi epidemije covida-19 umrlo 4.765 ljudi, kar je več kot en primer smrti zaradi cepiv in nevarnost postavlja v resno razmerje. Njihova trditev iz začetka pisma, da tveganje, ki ga prinese okužba s koronavirusom, nikakor ni sorazmerno s tveganjem, ki ga prinašajo neznana in nepreizkušena cepiva, je tako pravilna. Covid-19 je več tisočkrat bolj nevaren od cepljenja, tudi za mlade zdrave osebe. Po podatkih NIJZ je zaradi koronavirusa umrlo 89 ljudi, mlajših od 54 let, s tem da so potrdili šestkrat manj okuženih s koronavirusom v primerjavi s številom cepljenj, za njih ta stavek iniciative vsekakor drži, a ne v smislu, kot želijo pravniki predstaviti.

Oba argumenta sta neprimerljivo močnejša od tistih pri cepljenjih, a hkrati ta iniciativa pravnikov še vedno vztraja, da so cepiva hujša in nekako zlovešča. Prav tako trdijo, da so zdravniki odgovorni za posledice cepiv, ker da gre za eksperimentalna zdravila, a, kot smo že pokazali, so bila opravljena vsa predklinična in klinična preizkušanja, stranski učinki so v pričakovanih vrednostih. Vse podrobnosti o cepivih in učinkovinah je objavila že EMA, v slovenščini tudi NIJZ. Ta iniciativa pravnikov tako zmotno vztraja, da gre za eksperimentalna in nevarna cepiva, za katero je potrebno pisno soglasje tistega, ki se bo cepil in natančna obrazložitev vseh možnih stranskih učinkov, kot zahteva 27. člen Zakona o pacientovih pravicah. Podobno so razložili tudi na Zdravniški zbornici: "V zvezi s standardom medinskega posega, povezanega z večjim tveganjem ali večjo obremenitvijo, izpostavljamo, da manjša možnost nastanka hujše posledice pri cepljenju še ne dovoljuje sklepa, da je samo cepljenje proti Covid-19 medicinski poseg, povezan z večjim tveganjem ali večjo obremenitvijo."

Kazenske ovadbe, če bodo zdravnike prijavljali Policiji oziroma tožilstvu

Zdravniki, s katerimi smo se pogovarjali, so nam dejali, da jih je strah, ker jim grozijo s kazenskimi ovadbami, četudi neupravičenimi, saj počnejo tisto, za kar so poklicani, torej skrbijo za zdravje ljudi in pričakujejo od pristojnih, da jih zaščitijo. Podobno so dejali tudi na Zdravniški zbornici: "Svoje delo opravljamo z veliko odgovornostjo in predanostjo, kar se je pokazalo tudi med samo epidemijo, ko smo, četudi v izrednih razmerah, poskrbeli za precepljenost drugih bolezni, da ne bi izbruhnile še otroške bolezni, zato nas toliko bolj žalostijo pisanja in namigovanja o neustreznosti našega dela."

Na Zdravniški zbornici pravijo,  da je svoboda izražanja vrednota enkratnega pomena in eden najpomembnejših ciljev ustavne demokracije. Menijo, da izjave, četudi zavajajoče, iniciative niso dosegle stopnje, ko bi morali uporabiti pravna sredstva."Zbornica kljub temu izpostavlja, da ima tudi svoboda izražanja svoje omejitve. Tako med drugim ni varovano izražanje, s katerim posameznik grozi ali žali drugega." 

Nadaljnje so vse člane zbornice pozvali, da grožnje zaradi izvajanja zdravniške službe vedno prijavijo. "Zbornica na koncu izpostavlja, da bo zoper neznane posameznike, ki v okviru CISP pripravljajo izjave, vložila kazensko ovadbo zaradi suma izvršitve kaznivega dejanja krive ovadbe, v kolikor bo izvedela, da ti člane zbornice, ki izvajajo cepljenje proti covidu-19, skladno s pravili zdravniške znanosti in stroke prijavljajo Policiji oz. državnemu tožilstvu."

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burjica
13. 08. 2021 20.37
+1
Protesti v Franciji...poročate kaj o tem...poročate o tem, da v Izraelu in Islandiji, kjer je cepljenega več ko 80% prebivalstva, okužbe strmo naraščajo...poročate o grožnjah državljanom s strani stroke...kaj to ni kaznivo...poročate o dvojnih merilih...Kustečeva ne nosi maske na gala prireditvi, na odgovornost pa poziva dijake...
dante
15. 07. 2021 19.13
+2
Kot zdravnil se raje odpovem službi najbolje bi bilo kolektivni odhod, kakor svojemu zdravju. Mi že vemo kaj cepivo vsebuje, vendar o tem ne bomo na tem portalu
Nikko01
15. 07. 2021 17.29
+1
24ur je zagotovo najbolj verodostojen vir. Kako pa kaj protesti v drugih državah? A boste kaj poročali o njih? Kako je pa kaj kovid sedaj na Kitajskem? Pa na Japonskem, v Rusiji? Celo zimo in pomlad, ko smo mi bili zaprti, je imela znanka delavnice o izdelovanju nakita v živo v Moskvi. Nobenih mask, nobenega cepljenja, nobene varnostne razdalje, lepo javno objavljene fotografije,... Mi pa zabarikadirani, medtem ko so si politiki in privrženci delili dodatke.
zdrava.pamet
15. 07. 2021 17.20
+0
Korona bedaki!
Manca Masochova
15. 07. 2021 14.16
-3
In to ravno pravniki. Poznam jih veliko, delajo pa ogromno škode na vseh področjih. V gospodarstvu, s katerim nikoli niso imeli opravka in ga v bistvu niti ne razumejo, v zdravstvu, kjer ne razumejo niti osnov biologije človeka. Taisti ljudje pričakujejo od teh ljudi najvišje strokovno znanje in najboljšo kakovost zdravljenja, ko se sami spravijo v neugodne situacije, ko zaradi eksesivnega kajenja dobijo raka na pljučih, ko se zaradi svojih prepričanj in furjavosti poškodujejo ... Naj se kavsnejo nekam, se opravičujem izrazu. Vsi nakladajo o tem, kako so pričeli s študijem, ker so hoteli pomagati ljudem, v resnici pa v večini primerov škodijo, kjer se le da.
Face
15. 07. 2021 18.47
+4
No jast sem podpisnik in zagovarjam pravnike . Ko bo Pop tv poklical nobelavca franconskega virologa da nauči to stroko kaj je prav in kaj ni. Bo šel ves medij ki zavaja v zrak in ljudje bi vas razkosal če bi vedeli kaj se v resnici dogaja . Ni me razočar nova 24 ker vem v katero smer peljejo ampak pop tv sem si pričekova vsaj mal morale .etika
kvasonorci
15. 07. 2021 09.30
+3
kolenčka se tresejo! ne cepivu!!!
Uporabnik1812060
15. 07. 2021 09.12
+0
Potem naj gre ta skupina 'pametnih pravnikov' ki ima očitno za seboj tudi vsaj 7 letni študij medicinskega študija in vsi, ki jim zato zaupajo, v primeru, če bi zboleli in da ne bodo delali gneče v bolnicah, do tete Pehte, ker za vsako bolezen rožca raste. Le zakaj bi zaupali zdravniku, če ti začne zalivati pljuča, da te bo pravilno oskrbel? Verjamem, da ima teta Pehta v teh časih tudi cvetlični respirator.
Pubec123
15. 07. 2021 09.07
+1
Sicer je to bolj delo novinarjev, ko pa jih niti ni več...
Pubec123
15. 07. 2021 09.05
+0
Če prav razumem, je govora o cisp.si? Whois pokaže, da je lastnik domene Krona plus d.o.o., ko se ukvarja s tečeji tujih jezikov (oz. Se je do januarja 2020) kronaplus.si. Kot krbnik domene je navedena ga. Tatjana Vuzem, ki je tudi v vlogi direktorja in družbenika tega podjetja. Potem pa je tu gospa, ko se ukvarja z energijo pravnistva (preveri na FB)
Perivnik
15. 07. 2021 08.50
+3
Ali imajo ti pravniki tudi imena?
Mars1212
15. 07. 2021 08.45
+5
Nekoč so bile "varne" tudi amalgamske plombe, azbestne plošče, barve s svincem, heroin, saharin, pesticidi, herbicidi, ftalati,... Pa povejte kako se je to izšlo? Ko je v igri kapital in ko ti voditelji govorijo o "skrbi za ljudi" ne zamerit, če ljudje ne nasedejo na prvo žogo.
RipeApple
15. 07. 2021 08.31
+2
To je kot bi kuharji pametoval mehanikom kak avte popravljat. Vse te pravnike bi bilo treba postaviti na svoje mesto.
TistoPravo
15. 07. 2021 08.30
+1
Cepivo in čimveč slabega vremena za vsakega...zdravniška zbornica l.r. v sodelovanju z zdravstveno zavarovalnico
cicer
15. 07. 2021 08.25
+5
Prvi stavek vašega članka "Slovenija ima resne težave s skupinami, ki aktivno nasprotujejo cepljenju na podlagi napačnih ali izkrivljenih podatkov, nekateri na politični ravni, drugi pa so zelo aktivni na družbenih omrežjih".. Mislim da ima politika in njene lovke problem z ozaveščeno maso ljudi in ravno tako jo imate vi mediji ker ljudje nabirajo informacije preko neodvisnih in politično neopredeljenih medijev informacij, doktorjev ki se držijo hipokratove zaprisege itd itd, tak da ne posploševat prosim da so to posamezniki ali skupine, to so ljudje ki ne gledajo vsak dan to debilno škatlo od TV ja in uporabljajo svoj zdravi razum------>smo si na jasnem??
FRC-H
15. 07. 2021 08.41
-1
Torej to so kavč strokovnjaki, ki so dilopmirali po 1 mesecu branjaFB in gledanja YT?
cicer
15. 07. 2021 09.17
+1
Ne ..zadeva je bol kompleksna, mogoč več let gledanja in zbiranja podatkov, tale izraz "kavč strokovnjaki" je kr dobra besedna zveza za manipuliranje mase in degradiranje ljudi ki razmišljajo s svojo glavo.... a veš ka mislim H-CRF ;)
FRC-H
15. 07. 2021 11.19
+1
Dejstvo je, da nekateri sploh ne bi smeli razmišlajti s svojo glavo, ker ne zanjo logično in kritično razmišljati. Ker v poplavi vseh dezinformacij na internetu je to nujno potrebno. Tako, da rezultat razmišljanja s svojo glavo in "I did my research" dostikrat pripelje do flateartherja...flatearhter kot skrajni extrem glupega folka, ki ne bi smeli sploh uporabljati neta,
cicer
15. 07. 2021 13.02
+1
Gledano skozi zgodovina je bila vedno kritična manjša v manjšem številu.Ne mešati flateartherjev nesmiselno metati ljudje v neke skupine in posploševat zadeve, vsak človek je na svoji stopnji ozaveščenosti in dojemanja. Glede na videno pa je kritično razmišljanje na strani necepljenih .Predvsem zaradi videnega, od medijske manipulacije,do političnih igrc in koristolubja...verjemi da se logično razmišlja in med cepljenimi in necepljenimi to nima veze, problem je v "razširjenem" in "zaprtem" pogledu na situacijo + dotoku vseh informacij ki so politično neopredeljene.....
Streznitev
15. 07. 2021 16.50
Ti kar vztrajaj na svojem. In uspešno borbo s kovidom ti želim ali pa več sreče prihodnjič.
Omas1313
15. 07. 2021 08.21
+0
Vsem , ki so cepljeni priporočam naj na mesto vboda naslonijo kovanec ena stran odbija druga privlači probajte 100% resnično na tv vam govorijo , da je to neresnica probajte imate 30s dela in se prepričajte!!!!
NotMe
15. 07. 2021 08.20
-1
Grem stavit,da Teršek fuzla za tem
Perivnik
15. 07. 2021 08.18
+2
Da ni Šarec med temi pravniki. Sicer je samo 2 x glumac, vendar svoje stroke očitno ne ceni najbolj. Saj je poplljuval diplome, dosežene v komunizmu. Kar vse počez. Če mu niso všeč zdravniki, inženirji, ekonomisti, ... iz yuge, še razumem. Da je pa izničil profesorje iz Akademije za film, igro, ..., kjer je sam študiral, se je pa zaklal. Zagotovo so njegovi profesorji še iz prejšnjega sistema. Če so zanič, tudi njega niso moglni prav nič naučiti in je njegova diploma NIČNA.
TheGreatRusia
15. 07. 2021 08.14
+3
DEJSTVO PA JE, DA ZDRAVNIKI NISO NIKOLI BOLJE ŽIVELI KOT SEDAJ.
TheGreatRusia
15. 07. 2021 08.13
-1
VERJETNO SO PRAVNIKI OZ. "PRAVNIKI" KOT NAVAJA ČLANEK V ZMOTI, MAR NE? VERJETNO SE JE TREBA PRECEPITI IN VERJETNO BO VSE OK??? GLEJTE IN BERITE NAS, MI BOMO POSKRBELI ZA "RESNICO", NA VAS JE, DA NAM SLEPO SLEDITE.
Damjan Qwertz
15. 07. 2021 08.11
-3
jensen in zeneca povzročata strdke, sputnik pa NE, pa vendar ni pri nas registriran ? po cepljenju s pfizerjem je umrlo cca 16 ljudi od 600 000 ?, sputnik 0 od 2,8M (argentina), zgleda da cepiva so kar biznis, lobiji se slinijo
Perivnik
15. 07. 2021 08.14
+4
Iz katere baze imate verodostojne podatke?
Streznitev
15. 07. 2021 16.52