Slovenija

Inšpekcija ni ugotovila večjih pomanjkljivosti pri govejem mesu Izbrana kakovost Slovenije

Ljubljana, 18. 02. 2022 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
20

Uprava za varno hrano v inšpekcijskem nadzoru preverjanja izpolnjevanja zahtev za stegno govejega mesa, ki jih določa shema Izbrana kakovost Slovenije, v veleprodaji in maloprodaji trgovskih verig Spar in Tuš ni ugotovila večjih slabosti. Preverjali so sledljivosti med obrati, ustreznost označevanja, vodenje evidenc in upoštevanje zahtev iz veljavne specifikacije za shemo za goveje meso. Nekaj je bilo tudi neskladnosti, denimo v nekaj primerih so bile izjave rejcev goveda o načinu vzreje nepravilne ali nepopolne.

Kot so danes spomnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so na podlagi prejetih obvestil o možnih nepravilnostih pri akcijskem trženju stegna govejega mesa z oznako Izbrana kakovost Slovenija izvedli uradni nadzor. Opravili so ga v centralnih skladiščih in maloprodajnih enotah obeh trgovskih verig oziroma pri vseh dobaviteljih mesa mladega goveda. Nadzor je bil tako opravljen pri 10 dobaviteljih mesa, proizvedenega v osmih obratih za klanje živali.

Mesnica
Mesnica FOTO: Dreamstime

Že konec januarja se je izkazalo, da je bila sledljivost Izbrane kakovosti Slovenije zagotovljena skozi celotno verigo in da je bilo sklicevanje oziroma označevanje mesa z oznako ustrezno.

Inšpektorji so z izračunom masnega toka pozneje še ugotovili, da razsekane in dobavljene količine stegna mladega goveda Izbrane kakovosti Slovenije v trženju niso presegale zaklanih količin mesa govedi. Nadzor v centralnih skladiščih je pokazal tudi skladnost med prejeto in odposlano količino v posamezne maloprodajne enote, so poudarili v upravi.

V nekaj primerih izjave rejcev govedi o načinu vzreje nepravilne  

Inšpektorji so zaznali tudi tudi nekatere neskladnosti. V nekaj primerih so bile izjave rejcev govedi o načinu vzreje nepravilne ali nepopolne oziroma reje niso bile certificirane z veljavno različico specifikacije Izbrana kakovost Slovenija.

V enem klavno-predelovalnem obratu so izsledili pomanjkljivosti pri preglednosti podatkov sledljivosti, kar ni omogočalo izračuna masnega toka za izbrano obdobje, zato je bil potreben izračun za daljše obdobje. Razlike v masnem toku niso bile ugotovljene. V drugem obratu je bilo ugotovljeno, da zaposleni niso izvajali svojih nalog v skladu z delovnimi navodili izvajalca dejavnosti oz. nosilec dejavnosti ni izvajal ustreznih lastnih kontrol v procesu razseka in pakiranja.

V posameznih poslovalnicah trgovske verige so prišli do zaključka, da je bilo prodanih več porabniških kosov mesa pod oznako stegno mladega goveda brez kosti, kot je bilo nabavljeno, pri čemer pa "obstaja možnost, da je pri prodaji prišlo do zamenjave z drugimi porabniškimi kosi mesa, denimo mesom plečeta oziroma se je meso mlade govedi zamenjalo za meso govedi".

Inšpekcija zahtevala odpravo neskladnosti

Inšpekcija je na podlagi ugotovitev izvedenega nadzora izrekla ukrepe za odpravo teh neskladnosti, v nadaljevanju pa bo preverila, ali se bo to zgodilo ali ne. Glede na to, da prekrškovni postopki še niso zaključeni, se bodo v primeru potrditve suma nezakonitega ravnanja pri trženju govejega stegna brez kosti Izbrane kakovosti Slovenije izrekle sankcije.

"Ugotovljene neskladnosti ne kažejo na večje pomanjkljivosti ali slabosti v prostovoljni shemi Izbrana kakovost Slovenija, zaznana so bila manjša tveganja, ki lahko zaradi rutinskega načina izvajanja notranjih postopkov kontrol ter vodenja evidenc pripeljejo do manjših odstopanj od predpisanih zahtev sheme," so še navedli v upravi.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 02. 2022 10.40
+1
Tukaj vidimo, da korupcija v inšpekcijskih službah in vv tem uradu za varno hrano deluje. Namreč kako lahko dajo na tržišče meso z neresničnimi podatki. Rejci naj bi zavajali z neresničnimi podatki. Kako lahko potem pri končnem trgovcu zahtevajo, da poda točne podatke, če pa je že v začetku verige ponarejanje in korupcija. TUKAJ JE VEČ KOT OČITNO, DA GRE ZA ZAVESTNO KRIMINALNO POČETJE VETERINARJEV V SPREGI Z PREPRODAJALCI. NAMREČ VETERINARJA SE PODPLAČA IN UREDI ZADEVO. TUKAJ V TEH PRIEMRIH JE POTREBNO KAZNOVATI Z ODVZEMOM DOVOLJENJA ZA DELO V PRVI VRSTI PRISTOJNE VETERINARJE, KATERI SO SODELOVALI PRI PRIREJANJU LISTIN IN JIH ZAVAJAJOČE PRIKAZOVALI. Poglemo primer. Kako so izvajali nadzor nad kvaliteto in boleznimi živali, če pa niso vedeli kakšno prehrano imajo. Vse to samo pokaže, da so NAJVEČJI BARABINI PRAV NA MINISTRSTVU ZA KMETIJSTISTVU. SEDAJ PA GOVORIJO, DA SO NEKE ADMINISTRATIVNE NAPAKE. VETERINAR JE NAJVEČJI PREVARANT IN GOLJUF, KAR VIDIMO V RAZVOJU IN POJAVIH RAZNIH VIRUSOV IN BOLEZNI, KI VEČINA PRIDEJO IZ SMERI NJEGOVEGA DELA.
nikhrast
19. 02. 2022 15.43
-2
Folk pa ves zmešan, poglej koliko jih sprašuje če je goveje meso sveže. Vsak mesar ti bo pa povedal da more goveje meso viseti enih šest tednov da se uleži predno ga lahko nažagaš na steake. Meso se pa nažaga, tako je uniforme debelosti.
123soba
18. 02. 2022 19.35
+2
Seveda niso nič odkrili, ker še nikoli niso nič. Najprej odkrijejo novinarji, potem pa stroka...
LoToGo
18. 02. 2022 19.28
+2
Pomanjkljivosti so ali pa niso, vmesne poti ni. Zamenjati "pomotoma" mlado goveje za staro goveje meso, za mesarje ne more biti "pomotoma", temveč zavedno, zaradi različne cene. In to je goljufija, ne pa pomanjkljivost.
Darko32
20. 02. 2022 10.42
+1
Navedli so vmesno pot zato, ker so ponarejali listine veterinarji in sedaj je potrebno oprati sramoto. TUKAJ JE EDINA REŠITEV V VSEH PRIMERIH PREPOVEDATI DELO VSEM VETERINARJEM, KATERI SO BILI VPLETENI V TE PRIMERE.
_Heisenberg_
18. 02. 2022 19.18
-3
Prosim vas nehajte jesti meso.A se vam zivali nic ne smilijo?V mukah se rodijo,zivijo in umrejo 😔 Pojdite v klavnico in boste vse videli.To ni za nobenega.Slabo vam bo ze po 5min.Zivali pa tam zivijo,ne morejo domou.Zapor od rojstva. 😔
niktalop
18. 02. 2022 19.28
-1
Mogoče v naslednjem življenju če se bom rodil kje v Indiji.
_Heisenberg_
18. 02. 2022 19.31
-1
Skinwalker
18. 02. 2022 19.11
+0
So pa nasli POMANKLJIVOSTI?!
graf
18. 02. 2022 18.28
+2
V Sparu imajo piščančje peruti v akciji po nekaj manj kot 3€ za kilo ... kar roko na srce res ni veliko ! A ko vprašam od kod je to meso izvem da je iz EU ! Ko sem ga pobaral da bi moralo biti v vitrini označeno poreklo mesa ...sem izvedel da to velja za svinjino in govedino ! Ugibajte če sem kupil ...
rabmubisit
18. 02. 2022 18.59
-2
tali?ni tom
18. 02. 2022 19.08
+0
ni res,res je tako,perutnina pa je verjetno iz ukrajine ali poljske,drugje ni mogoče pridelat mesa za tako ceno! kaj pojedo in kako jih prirpravljajo za prodajo in s čim preparirajo,je vprašanje! isto tuševo meso ali še od kake skonto fiirme! belo kot smrt! za meso po tri evre ne moreš pričakovat da je dobro in zdravo,kaj šele sveže,isto za neverjetno svinino v šparu ali tušu,ker vemo kako gre vzreja,koliko stane,da je vse to zdravo ,je lajko edino če jim dedek mraz nosi! drugače pa
CORONENIVEC
18. 02. 2022 18.17
-2
Kaksna reklama za *kakovost is slovenije*,hahahahah . No kul zdj en let nerabjo 1lwt preverjat hah
periot22
18. 02. 2022 17.44
+0
Naša inšpekcija je gnila kot vlada!
User723439
18. 02. 2022 18.10
+1
Potem pa ti najdi nepravilnosti, če je tako enostavno.
niktalop
18. 02. 2022 17.13
+6
Očitno je trgovskim verigam prepovedano prodajati govedino 50% ceneje. Govedina z oznako Izbrana kakovost Slovenija mora biti še dražja kot je, tako da si večina Slovencev tega mesa ne bi mogla privoščiti. Samo za elito ki ima prefinjen okus in se ne želi poistovetiti z reveži na minimalcu.
McGregor---
18. 02. 2022 18.00
+3
Raje za isti denar pojem 300g kakovostnega mesa kot pa kilogram nesa sumljivega izvora in vzreje (vzrejeno v EU)
User723439
18. 02. 2022 18.12
+2
McGregor, kako si pa siguren, da je tisto meso visoke kakovosti? Izkazalo se je 6e večkrat, da se lokalni kmet tudi poslužuje spornih praks. Lahko me pljuvte, kolikor želite, ampak živim na vaši in vidim, kako vse špricajo.
Lihtirna
18. 02. 2022 18.27
+2
ves katero meso je res domace in kvalitetno??? tisto ki se prasice hrani z domacem runklom ,krompirjem zelenjavo . tivina pa enako .trava ,sorot ki je doma narejen iz ne spricane koruze . in pa koruznico ce ves kaj je sploh to . da ko koruzo potrgas in posekas koruznico jo das v snope in zivini ko je suha .za to se zivina stepe . pol reci da je 100 % domace . dokler pa kmetje krmijo silazo , z krmili v katerih je kemikalij da je joj,ni pravo domace meso .
borec91
18. 02. 2022 19.11
+1
tocno pri nasih kmetih je domace in kvalitetno samo tisto ki zase pridelajo