Slovenija

Inšpekcija o ravnanju z dvojčkoma: Obravnava je bila primerna

Zagreb, 29. 01. 2019 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško javnost je včeraj pretresel primer dvojčkov, potem ko so se na družbenih omrežjih pojavile fotografije zanemarjanja v hrvaški bolnišnici. Inšpekcija trdi, da je bilo vse v skladu s strokovnimi smernicami, mama se je za odziv opravičila.

Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje je pokazala, da niso bile zaznane strokovne napake pri obravnavi dojenčkov, poroča N1. Kot so zapisali v poročilu, je bilo za dojenčka primerno poskrbljeno. "Vsi deli kože in sluznic, razen mest, ki so bila v stiku z drisko, so zdravi in odlično negovani. Ne zgleda, da so bili otroci na kakršen koli način neprimerno obravnavani ali zanemarjani."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktorica bolnišnice Fran Mihaljević v Zagrebu je z mamo že stopila v stik in jo povabila na sestanek, da ji pojasni, kaj se je dogajalo. Mama petmesečnih dvojčkov Ana Treščec se je po pogovoru z zdravniki odzvala drugače. Razume, zakaj je bil otrok privezan na posteljo in razloge za rdečo kožo, a še vedno misli, da bi otroke lahko bolj pogosto previjali. Direktorica bolnišnice Alemka Markotić se je za nesprestano komunikacijo opravičila in dodala: "Tudi mi smo ljudje in imamo včasih nespreten odziv."

Fotografije so tudi sprožile grožnje s smrtjo v komentarjih pod objavo, za kar se je mama že opravičila, so zapisali pri 24sata. Oglasili so se tudi pediatri, ki pravijo, da se takšna rdečica na intimnih predelih lahko pojavi zelo hitro in da o zanemarjanju v tem primeru nihče ne more govoriti.

Zanemarjanje ali strokovna obravnava?

Spomnimo, po hrvaških družbenih omrežjih so zaokrožile fotografije petmesečnih dvojčkov, ki se zaradi rotavirusa in gripe že teden dni zdravita v bolnišnici Fran Mihaljević v Zagrebu. 

Klinika Fran Mihaljević
Klinika Fran Mihaljević FOTO: Facebook

Eden od dvojčkov je bil po njenih besedah privezan na posteljo, njegova oblačila so bila mokra in umazana. Na rokah sta imela papirnate tulce, plenic jima več kot očitno že dlje časa niso zamenjali. Za mamo je bilo najhuje gledati posledice na koži, ki je bila zelo rdeča.

Zanemarjanje otrok v hrvaški bolnišnici
Zanemarjanje otrok v hrvaški bolnišnici FOTO: Facebook
Klinika Fran Mihaljević
Klinika Fran Mihaljević FOTO: Facebook

"Poiskala sem sestro, našla sem jo na drugem oddelku, pila je kavo. Rekla mi je, da ne more vsakih pet minut preoblačiti mojega otroka," je mati povedala za Dnevnik.hr in dodala, da sta bila otroka popolnoma zanemarjena, rdečica pa je naravnost strašna. Zdravnica v bolnišnici pa naj bi ji dejala, da imajo polno otrok ter da jih ne morejo stalno previjati.

Vznemirjujoče fotografije vnete kože in zanemarjanja dojenčkov so se razširile po hrvaških družbenih omrežjih. "Njuna zadnjica in vsi intimni predeli so videti kot žive rane. Dejansko, to so žive rane. Si lahko zamislite, kakšno bolečino in travmo preživljata?" je ob tem zapisano v objavi.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
30. 01. 2019 09.43
+2
Če je to primerna obravnava, potem pa res ne vem, kaj je sploh neprimerno ....
NotMe
29. 01. 2019 21.18
+0
Na sliki vidim tako polno plenico, kot je je pridelal naš enoletnik potem, ko je zmazal skoraj pol lubenice naenkrat. Plenice petmesečni dojenček pač takole ne nafila, sploh pa ne z drisko, ta prva runda je obilnejša, potem pa skoz po malem rumena plenična. Uboga malčka :(
tiffany1
29. 01. 2019 19.48
+19
sama sem delala na intenzivnem kardio in na gastro odd.dojenckov in otrok do 2 let Rota in tudi druge okuzbe, ki povzrocijo hudo drisko in imajo posledicno zelo rdeco kozo so nadloga, ki je resljiva samo z neprestanim previjanjem,mazanjem, ja tudi s stalnim preoblacenjem saj sprica kisla voda -driska do pasu in do stopal. Groza-ne razumem kaj je z rolami na rokah. Lahko bi pustili otroka brez plenic,da se le podlozeno plenicko lahko takoj odstrani,vnetje pa hitreje celi. Tudi kavo in odmor si lahko med tem delom vzames,ko so otroci urejeno
PickaKadicka
29. 01. 2019 20.37
+12
Lahko bi staršem dovolili, da so zraven, pa ga pač preoblačijo, če medicinska sestra nima časa in mora na čik. Sploh pa to, da so preobremenjene, sploh ne vem, če bi blo še za verjet. Prideš na pregled in slišiš, kako babnice notr reglajo po 20 minut skupaj. In potem potrkaš, pride ven in te nadere.
AxisDeus
29. 01. 2019 18.21
+19
Je šla spet kaka kuvertica pod mizo ...
Žac
29. 01. 2019 18.02
+19
Dajte mi razložite,kako se tu da komentirati,a požar v Jesenicah ne da. Ok, znamo odgovor,ampak če vas ima kaj v hlačah odgovorite. Vem da me boš zbrisal,tako in tako je bilo namenjeno temu kateri kroji politiko komentiranja tukaj.
tiffany1
29. 01. 2019 19.59
+9
ja ziva malomarnost a sta bila polita z bencinom, da so prepozno opazili malomarnostim ni in ni konec , te pa mecejo senco na pridne, marljive in bolnokom predanim ljudem