Slovenija

Izsledki nadzora na Sovi: večjih nepravilnosti ni bilo, niso pa preverili nekaterih podatkov

Ljubljana, 29. 11. 2019 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / STA / Ti.Š.
Komentarji
439

Inšpektorat za javni sektor je opravil inšpekcijski nadzor na Sovi in ugotovil določene kršitve pri zaposlitvi štirih zaposlenih, ki se nanašajo na postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta. "Gre za nespoštovanje njihovih internih poslovnih aktov," pojasnjuje glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučkovič.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izsledki nadzora na Sovi
    02:59
    Iz SVETA: Izsledki nadzora na Sovi
  • Iz 24UR: Brez zlorab
    02:47
    Iz 24UR: Brez zlorab
Inšpekcijski nadzor na Sovi je pokazal kršitve pri zaposlitvi štirih uslužbencev.
Inšpekcijski nadzor na Sovi je pokazal kršitve pri zaposlitvi štirih uslužbencev. FOTO: POP TV

V okviru inšpekcijskega nadzora je inšpektorat za javni sektor opravil nadzor nad izvedbo postopkov zaposlitve štirih javnih uslužbencev na Slovenski obveščevalno-varnostne agenciji (Sova).

Kot je na novinarski konferenci pojasnila glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučkovič, so opravili nadzor nad postopki zaposlovanja, zapisnik pa so danes vročili direktorju Sove Rajku Kozmelju. Ta ima zdaj osem dni časa za to, da na zapisnik vloži morebitni ugovor.

Podrobnejše ugotovitve predmetnega inšpekcijskega nadzora z vsemi podatki pa so navedene v posebnem dokumentu inšpektorata za javni sektor, ki je skladno z Zakonom o tajnih podatkih označen s stopnjo tajnosti in javnosti ni dostopen.

V štirih primerih so se kršitve nanašale na postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, v dveh primerih pa tudi na izpolnjevanje določenega pogoja oziroma pridobitev zahtevanega dovoljenja. Poleg tega so bile ugotovljene še nekatere druge manjše nepravilnosti, ki so se nanašale na izvajanje internih aktov agencije v zvezi s postopki zaposlovanja.

"Ugotovitve predstavljamo v dveh delih: en del zapisnik, ki je javen in ki je tudi objavljen, drug del pa je poseben dokument, v katerem so te ugotovitve bolj natančno obrazložene in dokumentirane s konkretnimi podatki, ki pa so tajni," je razložila inšpektorica.

Ugotovili določene manjše kršitve

V nadzoru so skupno preverjali postopke zaposlitve petih javnih uslužbencev – "dve zaposlitvi, glede katerih se je pojavil dvom, ali sta bili zakoniti, še eno v isti organizacijski enoti in v istem obdobju, kot je bila ena od teh dvomljivih zaposlitev, in še dve zaposlitvi, ki naj bi bili izvedeni na podlagi novega načina zaposlovanja v Sovi - na podlagi javne objave," razlaga Apohal Vučkovičeva.

Nadzor je pokazal, da so bile vse zaposlitve predvidene v letnem kadrovskem načrtu agencije. "V vseh primerih je postopek vodila komisija, ki jo je imenoval direktor ob pomoči kadrovske službe. V treh primerih je bilo v postopku izbora več kandidatov in po vnaprej izdelanih merilih za postopek, je bil na koncu izbran kandidat, ki je prejel več točk," pravi inšpektorica. Po njenih besedah so v vseh primerih kandidati izpolnjevali vse pogoje; znanje tujega jezika pa denimo ni bilo v nobenem od teh primerov predvideno kot pogoj za zasedbo delovnega mesta. Vsi kandidati so bili tudi varnostno preverjeni in so opravili zdravniški pregled.

Glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučkovič.
Glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučkovič. FOTO:

Ugotovili pa so druge kršitve. "V dveh primerih je bila kršitev ta, da niso pridobili dovoljenj oziroma potrdil za dostop do dokumentov s tajno oznako EU-Nato," pravi Apohal Vučkovičeva in dodaja, da so se ostale kršitve nanašale denimo na pridobitev določenih dokumentov, dokazil, potrdil o nekaznovanosti ...

"Ni šlo za to, da uslužbenci teh pogojev ne bi izpolnjevali, napaka je bila na strani agencije, ki teh pogojev ni pravočasno preverila. V primeru, ko uslužbenca pogojev nista izpolnjevala, pa je eden jže bil premeščen v drug organ, drugi ki je še v Sovi pa  je bil že dvakrat premeščen na drugo delovno mesto," dodaja.

Izrečeni ukrepi se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, razveljavitev sklenjenih pogodb pa v pregledanih primerih ni prišla v poštev, saj za to ni bilo zakonskih pogojev.

Marjan Šarec

Katere oziroma čigave zaposlitve točno so preverjali, zaradi tajnosti podatkov tako sicer še zmeraj ostaja neznano, je pa inšpektorica danes potrdila, da je ena od teh "odmevala v javnosti". V zadnjem času je bila to predvsem zaposlitev znanke premierja Marjana Šarca, zaradi česar je nadzor nad kadrovanjem na Sovi opravila skupina Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), Sova pa je nato sama ta primer prijavila inšpektoratu za javni sektor. Pozneje je v javnosti odmevala tudi zaposlitev sorodnice evropske poslanke NSi Ljudmile Novak.

Direktorju Sove so oba omenjena dokumenta vročili danes. Direktor ima zdaj pravico vložiti ugovor zoper zapisnik. Za to ima na voljo osem dni.

Iz kabineta premierja Šarca so ob tem sporočili zgolj, da premier pričakuje, da bo Sova sledila priporočilom inšpektorata.

Je pa zadeva napela odnose med Sovo in Knovsom. Ta namerava v zvezi s tem zaslišati direktorja Sove Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.

Tonin v pismu članom: 'Omrežje Damirja Črnčeca ne bo brez boja izpustilo oblasti iz rok'

Vse ostrejše napetosti med Knovsom pod vodstvom Mateja Tonina in Sovo, domnevno sporna zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi, Knovsovo delno javno poročilo o arbitraži in posledična hrvaška razlaga, da Slovenija s tem priznava napake v arbitražnem postopku, in ovadba Sove zaradi izdajanja tajnih informacij zoper neznano osebo. Knovsov predsednik zdaj v pismu trdi, da gre za "omrežje svetovalca predsednika vlade Damirja Črnčeca, ki je zagnalo svoje kolesje".

In to zgolj deset dni po tem, ko je na kongresu v Mariboru dejal, da s Knovsom "drezamo v samo srce novonastajajočega politično-finančnega omrežja". In zato naj bi, tako Tonin v pismu članom NSi, "v omrežjih že snovali načrte, kako se nas bodo lotili". Da je bila najprej diskreditacija, da je Tonina ovadila Sova – ta je, kot že omenjeno, "naznanila sum storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, ki se ne nanaša na nobeno določeno osebo". Ta informacija naj bi, tako Tonin, v javnost prišla od Črnčeca.

Po zaostrovanju odnosov med Knovsom in Sovo Matej Tonin v pismu čanov NSi trdi, da za vsem skupaj stoji "omrežje svetovalca predsednika vlade Damirja Črnčeca".

Prav tako v pismu trdi, da so napetosti med Sovo in Knovsom "posledica blokade demokratičnega nadzora" in da premier Šarec "blokira demokratičen nadzor zaposlitve njegove znanke". "Zanimivo je, da se s primerom, kjer naj bi bilo po Šarčevo vse v redu, že več kot mesec dni ukvarja inšpektorat za javni sektor."

Tonin nadaljuje z arbitražnim poročilom, ki "z dokazi ovrže hrvaške obtožbe in pritrdi Sloveniji, da je delovala v dobri veri", predsednik NSi pa zatrdi tudi, da v javnem delu poročila ni objavljenih nobenih tajnih podatkov. "Očitno je tako menila tudi Sova, saj je bila prvih 17 dni od objave poročila zadovoljna. Ko so Hrvati v Večernjem listu objavili lažni članek, kjer so si gladko malo izmislili, da je Slovenija sama priznala goljufanje, so v kabinetu predsednika vlade in Karl Erjavec zaslutili priložnost za obračun z menoj in Knovsom."

Pismo sklene z besedami, da "omrežje Damirja Črnčeca ne bo brez boja izpustilo oblasti iz rok", ter dodaja, da je padec Šarčeve vlade odvisen od tega, "kako dolgo bodo njegovi koalicijski partnerji tolerirali umazane igre Damirja Črnčeca", in ne od opozicije.

Zapisnik o inšpekcijskem nadzoru na Sovi
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
01. 12. 2019 11.49
Pričakovano, ne bo vrana vrani izčuvala oči. Najbolj žalostno, da korupcijski primer, ki ga vidi vsak preprost človek, ostaja nepojasnjen oz. saj bo še kak organ kdaj kaj rekel na to temo. Lev
piljan
30. 11. 2019 16.16
+1
Sožalje svečke.Nič ne de,saj vam že nekaj časa pravim,da zlimajte kaj novega.Sigurno že garate na tem.
01xxy
30. 11. 2019 07.40
+4
Kašni "mojstri", ki se smatrajo za "elito". Tonin, pa predsednik stranke! In kar v parlament ga izvolijo!
Kaktus111
29. 11. 2019 20.06
+9
Zdi se mi , da je tole Janez veliki poslal Tonina pa Mah-nič-nič-a prevert če je kaj vode v bazenu .........
poneumljanje
29. 11. 2019 20.30
+7
Ja saj če jima je naročil bosta skočila. Če ni vode in bosta skočila na glavo ne bo nobenih posledic, če skočita na noge pa se lahko kaj polomita !
Uporabnik113189
29. 11. 2019 20.05
-3
Tokrat gre za zanimivo težavo.. Vsem je jasno, da je Tonin razkril preveč. Mediji na vse načine poskušajo izvedeti, katera so tista razkritjam ki so zaupna.. Imajo listino v rokah, le ugotoviti morajo, je vse prej kot preprosto.. Tudi politiki bi zelo radi razkrili, srbi jih jezik, pa jim je prepovedano, pod grožnjo. Torej vsi gledajo dokument in ne vidijo "zajca". Za obveščevalne službe pa je vse skupaj mala malica, so že pospravili, v arhiv, skrivnosti razkrite, lanski sneg..
ina5785
29. 11. 2019 19.51
+5
Puklasti je že tvitnil, tonin se bo pa požrl. . . . . . . . . .
poneumljanje
29. 11. 2019 19.54
+6
Zdaj so tiho, imajo sestanek in razmišljajo kje bi sprožili novo namišljeno afero. Še Požarja so za svetovalca angažirali !
BobbyP
29. 11. 2019 19.40
-1
Agent brez znanja tujega jezika je lahko le "gestapovec". Dober prikaz režima po meri za slovenske volilne ovce. 🙄
poneumljanje
29. 11. 2019 19.46
+3
Daj, ker si poln znanja razloži mi, kako, da predsednik največje opozicijske stranke ne obvlada nobenega tujega jezika, razen tistega s katerim je napravil doktorat ?
BobbyP
29. 11. 2019 20.12
-3
A je JJ morda Sovin agent ali si le ti popoln defo? 🙄
poneumljanje
29. 11. 2019 20.14
+5
Vsi bivši zagriženi komunisti so delali za UDBO !
BobbyP
29. 11. 2019 20.18
-4
Tabletko vzemi in še enkrat preberi članek. 🙄
poneumljanje
29. 11. 2019 20.22
+4
Ni potrebe, sem prebral, tabletk ne jemljem, ti pa le svečko prižgi pa lahko noč !
krmeki
29. 11. 2019 18.13
+15
Potem je Tonin spet lagal o nepravilnostih?
poneumljanje
29. 11. 2019 19.28
+3
Saj ni lagal, povedal je le kar mu je mentor Janez naročil !
Blond James
29. 11. 2019 16.58
-11
Celotni javni sektor v večino firmah je sporen sploh v lokalnih skupnostih
Kaktus111
29. 11. 2019 16.51
+17
A je Tonin že umaknu oznako tajnost s inšpekcijskega poročila ..........????
Volga Malek
29. 11. 2019 16.38
-52
Kako je ze rekel Ivo Andric o tem da pridejo vcasih casi - 'dodzu vremena kad....' Preglejte tisti njegov slavni rek in videli boste mentaliteto tovarisa Marjana & Co. 😂
wolfterier
29. 11. 2019 16.06
-32
Torej so manžoretke legitimno zaposlene kot tajne agentke,al kva.
wolfterier
29. 11. 2019 16.00
-23
Seveda ni hujših napak,če sami sebe nadzorujejo.
srebrnibreg
29. 11. 2019 16.01
-14
Glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučkovič.............Točni. Le kako nismo tega videli, da ta prihaja iz SOVE.
wolfterier
29. 11. 2019 16.20
-26
wolfterier
29. 11. 2019 16.20
-22
Simoni?
29. 11. 2019 15.50
-53
Burekmakerov sin si je le oddahnil. Lidija je pogruntala da je skoraj porinil Nataško...Kdo bi si mislil da bo človek, ki se je v nagravžnem traktorističnem kombinezonu plazil pod odrom kot triletni otrok, postal takšen macho man? Njegov življenjski moto je: Če jih je Cerar položil že sedem, jaz jih bom toliko krat sedem! Korčetova že joče, ker jo ni dal v "kvoto"!
prašek
29. 11. 2019 15.52
+30
Burekmakerov sin ?? Misliš Ivani Jansha ????
srebrnibreg
29. 11. 2019 15.56
-15
Stonickni pa kaj s tabo? Zadnjič si izdal vašo sektaško skrivnost, da je varda vaša vojska sedaj pa še in spet pljuvaš po svojem fehtarskem idolu. Ne boš ti več dolgo živel na račun Trstenjakove, če boš tako pljuval po svoji sds sekti.
prašek
29. 11. 2019 15.48
+35
Spoštovani tovariši, a je že kakšna nova laž za padec vlade ???? sam prašam
Kaktus111
29. 11. 2019 15.49
+31
Še nič .... zdaj samo pihajo ..... so še v šoku ...
srebrnibreg
29. 11. 2019 15.50
-16
Preveč naj ne pihajo, ker jim bo vso slamo iz tintare odneslo.
Kaktus111
29. 11. 2019 15.45
+21
Pa kdaj sem jim že povedu da majo slab lim ...... bo treba novga nabavt ........!!!!!!!!!!!!
Karantanija
29. 11. 2019 15.36
+17
Zdaj si bodo morali pa tile mladeniči zopet nekaj novega izmisliti. Vlada ne bo padla ...
Brakedirt
29. 11. 2019 15.38
+22
nekateri ne morejo sprejeti dejstva, tudi ce pade 100 vlad ne bodo vec vladali.
korintos23
29. 11. 2019 15.39
+15
BrezZavor
29. 11. 2019 16.26
-31
Tudi varda ni: DZ zavrnil hitro sprejemanje zakonodaje za pregon vaških straž in vard
Simoni?
29. 11. 2019 15.26
-48
Slovenski mandatarji in predsedniki vlad so pravi asi. Drnovšek je onegavil še sončnice. Da so se le premikale. Janša se je odpovedal dolgoletni partnerici. Bratuškova se je odpovedala Velovu, Pahor se je zatrapal v Kosorjevo. Le Peterle je ljubil čebele in Janković svojo Mio, ali pa tudi ne.
Kaktus111
29. 11. 2019 15.20
+15
Kaj je svečke ........ a peče ........ ???????
zulj001
29. 11. 2019 15.20
-8
Šarec ,napolni bazen ,da ne boš skočil v praznega.....