Slovenija

Inšpekcijski nadzor pri Termitu ni pokazal nepravilnosti

Moravče, 29. 01. 2019 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inšekcijski nadzor pri družbi Termit, ki jo je Občina Moravče obtožila odlaganja nevarnih odpadkov, ni pokazal nepravilnosti. Na ministrstvu za okolje medtem pripravljajo javno naročilo za odvzem in analizo vzorcev tal, s katerimi želijo neodvisno preveriti očitke moravškega župana, da so tam odlagali tudi material, ki ga ne bi smeli.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Fenol v zemlji?
    04:27
    Iz SVETA: Fenol v zemlji?
  • Iz SVETA: Pogovor z Alenko Pavlin, svetovalko uprave podjetja Termit
    03:18
    Iz SVETA: Pogovor z Alenko Pavlin, svetovalko uprave podjetja Termit
Moravški župan Milan Balažic trdi, da Termit na območju občine zakopava strupene odpadke. Inšpekcijski nadzor nepravilnosti ni pokazal.
Moravški župan Milan Balažic trdi, da Termit na območju občine zakopava strupene odpadke. Inšpekcijski nadzor nepravilnosti ni pokazal. FOTO: Svet

Inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor je 16. januarja pri družbi Termit, ki jo je Občina Moravče obtožuje odlaganja nevarnih odpadkov, opravila izredni inšpekcijski nadzor, ki pa nepravilnosti ni pokazal. 

"Pri nadzoru izvajanja določil veljavnih predpisov, ki sodijo pod pristojnost inšpekcije oz. veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, inšpekcija nepravilnosti ni ugotovila," so sporočili z ministrstva za okolje in inšpektorata.

Opravljen je bil tudi vpogled v informacijski sistem za ravnanje z odpadki. Inšpektorji ugotavljajo, da so vse kode odpadkov navedene v okoljevarstvenem dovoljenju, prav tako skupna količina ne presega dovoljene. 

Minister za okolje in prostor Jure Leben je sicer na podlagi očitkov Občine Moravče naročil tudi nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Javno naročilo za opravljanje teh meritev je v postopku priprave razpisa, so povedali na okoljem ministrstvu.

Spomnimo. Župan Občine Moravče Milan Balažic je v začetku januarja zatrdil, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremenovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa. Podjetji Termit in Kemis sta očitke zavrnili. Geološki zavod Slovenije pa je zavrnil Balažiceve trditve glede nestrokovnega in zavajajočega vzorčenja v času njihove analize na območju nekdanjega odkopa Drtija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RiskAnalysis
01. 02. 2019 11.22
+0
Zakaj pa Termit sploh mora zakopavati odpadke. Razumem, da koplje, saj rabi pesek. Zakopavati pa nima kaj na območju črpališč vode. V razdalji nekaj 100 m so štiri črpališča, in to na vsaki strani deponije!
flojdi
29. 01. 2019 20.15
+5
. a inšpekcijske nad zornike kdo nad zoruje ? in zakaj ne ?
vinogradnik33
29. 01. 2019 19.36
+5
Balažič in Ljudmila sta si zakuhala grdo godljo zaradi lažnih obtožb !
dragan krstic
30. 01. 2019 10.10
+3
Mal potrp. Dokler ni neodvisne analize opravljene v tujini ne verjamem nikomur.
Principat
29. 01. 2019 19.29
+9
ja katera inšpekcija bi sedaj prevzela odgovornost , ,, priznali bi nesposobnost !! saj so tudi v lasti države in te cifre bi bile abnormalne ,, v desetih letih so se te odgovorne javne službe tako polenile in specializirale vse za dobrobit kapitala " kapiš " ?? rešitev je nova lokacija in sedaj sprašujem te jezičneže , kdo je pripravljen jih sprejet ,, tu je tako lepa poanta , zakaj je stanje tako lansirano od inšpekcijskih služb in laboratorijev
dacer
29. 01. 2019 17.56
+10
Bilo bi zelooo narobe, če bi po vsej tej medijski gonji in skoraj dveh mesecih " priprav" - zasipavanj, odpovedi prevozov sumljivih odpadkov, ipd... v termitu našli kakšno napačno deponiranje. Najmanj bi letela t.i. svetovalka uprave za okolje, ki že več kot 12 let skrbi da vse poteka " po predpisih". Vesoljna Slovenija si je lahko ogledala dokumente v fasciklih na soočenjih! Javno vprašanje Termitu_ koliko sredstev ste v teh letih namenili za t.i.strokovnjake in pooblaščene firme, ki so sestavljale mešanice za odlaganje ODPADKOV!
dacer
29. 01. 2019 18.00
+4
In še višino prihodkov iz naslova odpadkov! Samo od Energetike Ljubljana za pepel iz toplarne TERMIT prejme cca 250.000€ / iz javnodostopnih podatkov!/
Crotop
29. 01. 2019 18.16
+2
boj?ek3
29. 01. 2019 17.31
+5
bla bla bla,da inšpekcija- korupcija do nebes, saj piše kje smo drkači
deltex
29. 01. 2019 17.12
+10
Stokrat sem že napisal, da Balažic ni kredibilen. Komaj je začel mandat, pa že vidi bele miši tam, kjer jih ni. Tudi če bo tisoč raziskav pokazalo drugače, bo on še vedno trdil svoje.
proofreader
29. 01. 2019 16.31
+6
To pa je bil fail od Ljudmile.