Slovenija

Inšpektor omejil delovanje Termita, omenja se možnost kazenske ovadbe

Ljubljana, 12. 07. 2019 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
13

Okoljski inšpektor je po pridobitvi poročila o analizi tal in vode na vplivnem območju podjetja Termit že v sredo tam opravil nov inšpekcijski pregled. Z ustno odločbo pa je prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov. V primeru utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, pa bodo podali tudi kazensko ovadbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Termit ogroža naravo in ljudi
    03:06
    Iz 24UR: Termit ogroža naravo in ljudi
  • Iz SVETA: Termitu prepoved
    03:00
    Iz SVETA: Termitu prepoved

Družba Termit mora "zaradi neposredne nevarnosti dodatnega čezmernega obremenjevanja okolja" prenehati z obratovanjem naprave za predelavo odpadkov, ki se nahaja na območju peskokopa Drtija, je odločil okoljski inšpektor inšpektorata za okolje in prostor. Odločitev velja do prilagoditve delovanja naprave do predpisanih mejnih vrednosti ali pravil ravnanja. Inšpektorji so se v Moravško dolino odpravili že včeraj, takoj po pridobitvi poročila Agencije za okolje (Arso) glede stanja tal in vode na vplivnem območju podjetja Termit

Organ mora po ustni odločbi stranki izdati pisno odločbo v osmih dneh. Zoper to odločbo ima stranka pravico pritožbe v roku 15 dni od vročitve pisne odločbe, so dodali na okoljskem ministrstvu.

Analiza je po mnenju vodstva družbe Termit pokazala manjša odstopanja, ki jih bodo s sanacijo, ki trenutno še poteka, odpravili, so sporočili.
Analiza je po mnenju vodstva družbe Termit pokazala manjša odstopanja, ki jih bodo s sanacijo, ki trenutno še poteka, odpravili, so sporočili. FOTO: POP TV

Če upravljavec v določenem roku ne izvrši njegove pravnomočne odločbe o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz okoljevarstvenega dovoljenja, lahko ministrstvo na predlog pristojnega inšpektorja to dovoljenje tudi odvzame. Odvzem okoljevarstvenega dovoljenja Termitu je zahteva Občine Moravče in moravške ljudske iniciative.

V skladu z odločbo inšpektorja mora Termit v roku osmih dni po prejemu zapisnika tudi obvestiti ministrstvo o nastali okoljski škodi.

Grozi tudi kazenska ovadba

V okviru poizvedovanj pristojnih organov glede zaznave sumov kaznivega dejanja bo v skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru v primeru izpolnjenih pogojev tudi naznanjeno kaznivo dejanje oziroma podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so še poudarili na okoljskem ministrstvu.

Analiza tal in vode v Moravčah, ki jo je naročilo ministrstvo, potrdila presežne vrednosti nevarnih snovi.
Analiza tal in vode v Moravčah, ki jo je naročilo ministrstvo, potrdila presežne vrednosti nevarnih snovi. FOTO: Svet

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini je pokazala nastanek okoljske škode, je v četrtek povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Analiza, ki je bila po naročilu ministrstva za okolje opravljena aprila, je pokazala onesnaženost tal, podzemnih in izcednih vod.

Zajc je v četrtek napovedal, da bo Termit območje moral sanirati. Ni pa še bilo mogoče reči, ali je zaradi onesnaženja ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Moravški župan Milan Balažic je zahteval temeljito sanacijo in odvzem okoljevarstvenega dovoljenja Termitu. Ta je namreč po oceni občine deloval "izjemno neodgovorno in škodljivo".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
13. 07. 2019 08.18
+1
Ta zadeva z moravškim županom je za presojo Jana Zobca in ustavnih sodnikov.
Levcekk
12. 07. 2019 20.54
+5
V nasi mafijski drzavi se molk zagotavlja z ustrahovanjem in mascevanjem saj je vendar ogromno ljudi vedelo kaj se dogaja in koliko pomnim je politika zastrasevala,da bodo vse stroske in posledice nosili narocniki analiz.
Simoni?
12. 07. 2019 20.23
-1
Kakšen mesec nazaj je bilo vse "po predpisih". Lepo so se norčevali iz nekdanjega veleposlanika v Avstraliji, ki pa ni odnehal. Zdaj pa krajani naj lepo tožijo in naj že enkrat zaprejo to gnojno jamo imenovano "Termit"...
pravakritika
12. 07. 2019 18.12
+25
Lastniku zapleniti firmo, vodilnim in inšpektorjem "ki niso nič odkrili" pa vse premoženje. Potem pa temeljita sanacija.
biggbrader
12. 07. 2019 16.13
+33
Zanimivo, da pod prejšnjim županom, ki je bil slučajno iz bivše ZKS, pa je bilo v Termitu vse OK.
Trend01
12. 07. 2019 16.19
+11
Napačno razmišljaš. Rebolj pri tem ni imel nič. Termit ni nikoli dobil zemlje od občine, temveč od sosednjih lastnikov parcel. Res pa je, da ex župan ni nikoli forsiral takšne ali drugačne preglede. Ali po domače - zamižal je na obe očesi. Pozabljaš, da je bila vmes županja tudi ga. Novak. Itd, itd. Vsi so nekako mižali. A v prejšnjih letih (več deset let) je bilo v podjetju zaposlenih cca. 120-130 Moravčanov. Zdaj le še cca. 35. Ostali so iz Bosne, Romunije, Bolgarije. Eden celo iz Bangladeša. Stvari se menjajo. Kakor tudi odnos domačinov do firme.
Trend01
12. 07. 2019 16.23
+12
Aja, pa še to. Takrat je imela vsaka družina nekoga zasposlenega v firmi. Kdo je pa kaj upal povedati? Pa takrat ni bilo človeka kot je dr. Kočar, ki je upal stavri speljati. Itd
dragan krstic
12. 07. 2019 17.04
+3
Ja čist prov je moravčanom. Zakaj so pa Balažica izvolil. Če bi ostal župan tovariš Rebolj bi bilo še naprej vse OK.
dacer
12. 07. 2019 18.10
+12
Navajaš napačne podatke; termit je pričel z dovozom in zasipanjem s strupenimi odpadki industrije s prvim mandatom župana Rebolja in sicer takoj po referendumu občanom , ki je zavrnil dovoz in zasipanje deponij. Ignoanca referendumske volje občanov in pa tiho strinjanje vseh občinskih struktur , predvsem svetnikov njegove liste so omogočili 12 letno zastrupljanje moravške doline. Zaposleni in pogodbni izvajalci pa so tiho spremljali dogajanje. Sami sebi so ščitili zaposlitve , neoziraje se na škodo, ki jo bodo trpeli zanamci.
Trend01
12. 07. 2019 18.17
+2
Referendum je bil ravno zaradi tega, ker so se luknje na polno začeli kar naenkrat zasipati. Iz neznanih virov. In ne obratno.
Trend01
12. 07. 2019 15.31
+42
"...Družba Termit mora "zaradi neposredne nevarnosti dodatnega čezmernega obremenjevanja okolja" prenehati z obratovanjem naprave za predelavo odpadkov..." Sliši se zelo dobro, lepo. Ampak; kaj pa tista roba, tisti kamioni, ki vozijo direktno na deponijo? Ti so v večini. Ali kdo misli, da gredo strupi skozi "predelovalnico"? Jih tudi daleč ne vidijo. Direktno na deponijo. Kaj pa sodi, ki so že desetletja zakopani v Hribcah? v starem peskokopu? Tam je na stotine sodov. še iz časa direktovanja Otrina. Torej; zdaj pa vprašati g. Serianza, g. Cerarja, g. Capudra, ga. Banko, ga. Kuhar, g./ga. ...... jih je preveč.
Trend01
12. 07. 2019 15.32
+21
Jih "malo" pozvati na odgovornost! Na moralo je tako ali tako prepozno!
JESTTI
12. 07. 2019 15.59
-10
NE ropotaj tu na portalu!Pojdi na policijo,daj prijavo , ker imaš ravno čas. Ne se "razburjat", Lep dan še naprej.