Slovenija

Stanovalcem grozila zastrupitev, lastnik kljub temu ni želel zamenjati kurilne naprave

Ljubljana, 04. 05. 2021 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V večstanovanjski stavbi v Ljubljani so že leta 2017 odkrili nepravilnosti na kurilnih napravah in dimnih tuljavah, zaradi česar je več osebam grozila smrtno nevarna zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Kljub številnim posredovanjem inšpekcije za okolje in prostor pa eden od etažnih lastnikov nikakor ni želel zamenjati svoje kurilne naprave in je vztrajal pri trditvi, da nevarnost povzroča (le) skupen dimnik. Po več letih ga je okoljski inšpektorat s še nekaterimi drugimi službami le prisilil, da je nevarno napravo odstranil.

"Inšpektor za okolje je v letošnjem letu, samo zaradi svoje vztrajnosti, izkušenj in iznajdljivosti uspešno zaključil primer, v katerem je zastrupitev z ogljikovim monoksidom oziroma dimnimi plini grozila stanovalcem večstanovanjskega objekta," so uvodoma zapisali na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP).

Nadalje so pojasnili, da njihovi inšpektorji od leta 2017 opravljajo tudi nadzore v zvezi z emisijami dimnih plinov in ogrožanjem človekovega zdravja zaradi tveganja zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO), ki nastaja kot posledica ogrevanja z malimi kurilnimi napravami.

Na podlagi prijave dimnikarske družbe glede možnosti zastrupitve s CO je postopek glede neprimernega delovanja kurilne naprave enega od etažnih lastnikov v večstanovanjski stavbi v Ljubljani začel že zdravstveni inšpektor. "V postopku, ki ga je leta 2017 prevzel v reševanje inšpektor za okolje, pa se je pokazalo, da so razsežnosti tveganja za zdravje in življenja ljudi še mnogo večja. Ugotovljeno je bilo, da so dimne tuljave v njihovi stavbi povsem neprimerne in nevarne za uporabo, tako s stališča požarne varnosti kot tudi nevarnosti zastrupitve s CO," so sporočili z IRSOP.

Inšpektor za okolje je takoj, ko je prevzel zadevo, začel z inšpekcijskim postopkom, so povedali na Inšpektoratu. "Zaradi nevarnosti zastrupitve z dimnimi plini, je etažnemu lastniku izdal odločbo o prepovedi uporabe njegove kurilne naprave in z njo povezanih dimnih vodov vse dokler nepravilnosti ne bodo odpravljene ter bo to potrdil dimnikar," so dodali.

Ker zavezanec na naslovni organ ni sporočil, ali svojo kurilno napravo še uporablja ali ne, je inšpektor pozval dimnikarsko družbo, da preveri, ali je etažni lastnik izvršil odločbo. Ta je ugotovil, da naprava še obratuje in da še vedno predstavlja veliko nevarnost zastrupitve z dimnimi plini in CO. "Ker ukrepi iz izdane ureditvene odločbe niso bili izpolnjeni, je inšpektor za okolje pričel z izvršilnim postopkom s prisilitvijo oziroma z denarnimi kaznimi. Zavezanca je večkrat vabil na zaslišanja, a se jih nikoli ni udeležil, prav tako izostankov ni opravičil. Tudi na pozive inšpektorja, da se izjasni o zadevi, ni odgovarjal. Zaradi neodzivnosti lastnika in nespoštovanja izdanih ukrepov je inšpektor zoper kršitelja uvedel prekrškovne postopke, a glob, ki so mu bile izreče v teh postopkih ni poravnal. Prav tako ni poravnal tudi denarnih kazni izrečenih v izvršilnem postopku," so povedali na IRSOP.

Zaradi zavezančeve neodzivnosti in izjav, s katerimi je dal dimnikarju večkrat jasno vedeti, da ne glede na vse ne misli prenehati uporabljati svoje kurilne naprave na zemeljski plin, je inšpektor za okolje v letu 2020 začel iskati drugo rešitev. "Stopil je v kontakt z upravnikom večstanovanjske stavbe, ki o omenjeni problematiki ni vedel nič. Prav tako je osebno govoril z lastnikom sporne kurilne naprave, ki pa inšpektorju, upravniku in dimnikarju ni dovolil vstop v stanovanje z namenom pregleda naprave in z njo povezanih dimnih vodov. Dimnikar je tudi takrat v prostoru izmeril previsoke vrednosti CO, zavezanec pa je vztrajno trdil, da za to ni kriva njegova kurilna naprava, ampak dimnik večstanovanjskega objekta, na katerega je vezana," so zapisali na IRSOP.

Inšpektor je o zadevi obvestil Center za socialno delo v Ljubljani in Javno podjetje Energetika Ljubljana, podal pa je tudi prijavo suma storitve kaznivega dejanja za povzročanje splošne nevarnosti za življenje ljudi.

"Zadeva je zaradi vseh, ki so naredili več kot le tisto, kar velevajo predpisi, dobila srečen konec, a ostaja grenak priokus, kako malo je manjkalo, da bi se vse skupaj končalo povsem drugače," so zapisali na Inšpektoratu.
"Zadeva je zaradi vseh, ki so naredili več kot le tisto, kar velevajo predpisi, dobila srečen konec, a ostaja grenak priokus, kako malo je manjkalo, da bi se vse skupaj končalo povsem drugače," so zapisali na Inšpektoratu. FOTO: Dreamstime

"Zaradi trditev zavezanca, da je za presežene vrednosti CO v njegovem stanovanju kriv skupen dimnik, na katerega je povezana njegova kurilna naprava, je inšpektor pričel postopek zoper upravnika večstanovanjskega objekta z namenom ugotovitve ustreznosti dimnikov oziroma skupnih delov stavbe," so nadalje pojasnili na IRSOP. Pri pregledu dimniških tuljav s kamero, ki ga je opravila dimnikarska družba, je bilo ugotovljeno, da so dimniške tuljave res neprimerne in nevarne za uporabo, tako s stališča požarne varnosti kot s stališča nevarnosti zastrupitve s CO. "Iz poročila dimnikarske službe je razvidno, da so dimniške tuljave močno poškodovane in delno zamašene z gradbenim materialom. Upravniku je bila izdana ureditvena odločba, da preneha z uporabo sedanjih dimniških tuljav, vse dokler nepravilnosti na skupnih delih ne bodo odpravljene in bo to potrdil dimnikar," so sporočili z Inšpektorata.

Ker dimniške tuljave niso bile primerne za uporabo, je inšpektor z odločbami prepovedal lastnikom malih kurilnih naprav tudi uporabo vseh plinskih naprav, katerih dimni vodi so bili speljani v te neprimerne in nevarne dimne tuljave z namenom preprečitve zastrupitve s CO.

Ker je bilo ugotovljeno, da obstoječe dimne tuljave ni mogoče sanirati, so vsi lastniki, razen prvotnega kršitelja, zamenjali svoje male kurilne naprave na plin s kurilnimi napravami za ogrevanje na elektriko. "Ker zavezanca ni bilo možno prisiliti, da bi tudi sam zamenjal način ogrevanja, se je inšpektor za okolje obrnil na dobavitelja plina, da preveri, če ima mogoče on kakšno možnost, da bi na podlagi svojih predpisov preprečil najhujše. Njihov odgovor je bil pozitiven, še več, pri uporabniku so opravili varnosti odklop, demontirali plinomer in zapečatili notranjo napeljavo, tako da uporaba zemeljskega plina v stanovanju ni več možna," so pojasnili na IRSOP.

"Zadeva je zaradi vseh, ki so naredili več kot le tisto, kar velevajo predpisi, dobila srečen konec, a ostaja grenak priokus, kako malo je manjkalo, da bi se vse skupaj končalo povsem drugače," so še zaključili na Inšpektoratu.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mandan
05. 05. 2021 09.12
kot prvo. dimnike vsako leto pregleduje kdo???? vemo kdo, naj bi jih tudi čistil, a ne?? če so neustrezni, ali zamašeni z gradbenim materialom, kako jih je lahko čistil, in ai jih sploh je??? a je vsako leto izdal račun za pregled in čiščenje?? glede na to, da delam v tej stroki dobr poznam vse fore ki jih ...., pa nikoli nič krivi, država in institucije pa jih ščitijo bolj kot kočevske medvede. tukaj je omenjeni mel prav, kriv je sigurno dimnik (ker ni vzdrževan, niti pucan kot bi moral biti, kar je največji krivec za nepravilen vlek teh starejših peči), pa seveda tudi izvedba tuljave do dimnika, saj v veliki primerov ni prav izvedeno (cca 40%), govorim iz izkušenj. vendar ne
proofreader
04. 05. 2021 13.52
+3
NPU naj preišče kazensko odgovornost inšpektorjev.
proofreader
04. 05. 2021 13.51
+4
Tu se vidi naš javni sektor, če bi šlo za dijaka, pa bi bil že na sodišču.
proofreader
04. 05. 2021 13.51
+4
Niti Cerar niti Šarec nista rešila, edino Janša je uspel.
deeexit
04. 05. 2021 13.49
+3
Ja evo, prisilit ga je bilo treba, to je vse. Mislim, kaj so delali vsa ta leta?!?
proofreader
04. 05. 2021 13.55
+5
METKA102
04. 05. 2021 13.47
+3
Toplarna ali pa toplotna črpalka. Vse ostalo je nevarno, drago, onesnažuje preveč itd.
Janez Francl
04. 05. 2021 13.41
+2
V moji nekdanji zgradbi , grajena 1936 l. , prva do plinarne , je bilo vse na plin že od začetka gradnje , gretje , bojler in štedilniki . Dimniki so bili iz zidakov , nobeden se ni zastrupil ! Ko pa je zamenjana vrsta plina , je cela zgradba ostala brez plina , kajti cevi so bile na navoje in ne verjene . Izklopili plin , oz. odrezali priključno cev , ne da bi koga kaj vprašali ! Tako se tudi dela , ne pa da se morajo za napake plinarne sedaj zezati inšpektorji , dimnikarji, upravniki in še kdo.
Janez Francl
04. 05. 2021 13.29
+2
In niso mogli takoj izklopit plina ? Hvalite se s čisto nesposobnostjo ukrepanja v kritičnih situacijah ! Že sama pogodba za odvzem plina zagotavlja , da bo koristnik uporabljal dobavljeni plin po vseh predpisih !
Apostol1
04. 05. 2021 13.18
+5
Monoksid je smrtno nevaren plin in v tem slučaju vsi v arest , lastnik in inšpektorji , ki so z tako resno grožnjo mešetarili 4 leta , bo dobra šola za vse bedake in inšpektorje.
JAZsemTI
04. 05. 2021 13.02
+5
Samp 4 leta so bila potrebna za "akcijo"🤔 Samo pri nas je to možno.
TistoPravo
04. 05. 2021 13.00
+1
Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je lahko daljše obdobje samo delna, kar vpliva na celotno telo...še najbolj pa na možgane in razmišljanje...ljudje se v primeru izpostavljenosti tudi težko pravilno odločajo.
TistoPravo
04. 05. 2021 12.56
+1
Plin je nevaren pa še dodatno vlago v zaprtem prostoru povzroča ob obratovanju. Vlage imamo pa v tem podalspeskem prostoru več kot preveč. Za vodo gret bi bil še najboljši direktni grelec...
Strojan
04. 05. 2021 12.55
-1
Pro....SDS-ovec
NopeNoNever
04. 05. 2021 12.47
+2
Torej v bistvu res ni bil kriv on.
Model1a
04. 05. 2021 12.43
+3
4 leta... ŠTIRI... to bi moralo biti zrihtano najkasneje v pol leta.
Cuti 89
04. 05. 2021 12.24
+1
Cogo
04. 05. 2021 12.20
+1
Bravo, sem že mislil, da ne bo nikogar, ki bi za tole okrivil Janšo. Valjda, zna se ko je kriv.
fasulas
04. 05. 2021 12.27
+1
lilihip
04. 05. 2021 12.29
+4
a morete cisto v vsak članek mešat politiko pa leve in desne?
xmp125
04. 05. 2021 12.19
+0
To so neumnosti, ko so naenkrat postale neprimerni vsi bojlerji na plin v Trnovskih blokih, po tem ko so že 25 let normalno delovale (bloki zgrajeni 1980). Zgodilo se je nekaj zastrupitev, ker so bedaki pri prenovi kopalnice dejansko zazidali zračnike, in si naredili lastno plinsko celico, ter se zastrupili. Zato je inšpekcija 160 stanovanjem prepovedala uporabo bojlerjev na plin. Jaz sem se tisti odločbi sicer pokoril, ampak se mi zdi popolnoma nora. Če je gradbeni material zatrpal zračnike, je treba to popraviti, kazni pa izreči tistim, ki so to povzročili! Odgovoren je upravnik, ki ni poskrbel da bi skupne napeljave ostale v delujočem stanju, in tisti stanovalci, ki so kopalnice obnavljali v nasprotju s predpisi.
Cogo
04. 05. 2021 12.18
+12
Haha srečen konec! Namesto da bi sanirali dimnik, so morali vsi zamenjati peči, da se lahko sedaj ogrevajo 2x dražje. Krasen konec!
fasulas
04. 05. 2021 12.28
+4
Če bi članek prebral bi vedel, da dimnika ni bilo mogoče sanirati.
Janez Francl
04. 05. 2021 13.34
+2
Dimniki so pregradna stena v stanovanjih in jih zato ni bilo mogoče na noovo napraviti , same cevi so pa al iz salonita al pa iz opečnatih modulov , tako da jih ni mogoče z vrtanjem razširiti in vgraditi v njih nove rostfrai cevi !
Škrinca
04. 05. 2021 12.09
+0
zanimivo, takrat ko so imeli vsi plinsko napeljavo pa ni bil nihče ogrožen......
krucyfix
04. 05. 2021 12.45
+1
Nekaj desetletij pač niso vedeli da so ;)