Slovenija

Ugotovitve inšpekcijskih nadzorov: agencijski delavec delal več kot 400 ur na mesec

Ljubljana, 23. 03. 2023 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nikita Leban, STA
Komentarji
172

V. d. glavnega inšpektorja na inšpektoratu za delo Luka Lukič je predstavil inšpekcijske nadzore in izrečene ukrepe, ki so rezultat večmesečnega spremljanja dela agencijskih delavcev, ki sta jih v Slovenijo posredovali agenciji iz Slovaške. Ugotovili so številne nepravilnosti, med drugim, da je šlo za 379 delavcev, ki so v podjetjih delali tudi po več kot 200 ur na mesec, rekorder je opravil 413 ur. Podali so tudi več kazenskih ovadb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Luko Lukićem
    06:35
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Luko Lukićem
  • Izjava Luka Lukiča o inšpekcijskih nadzorih v slovenskih podjetjih
    06:30
    Izjava Luka Lukiča o inšpekcijskih nadzorih v slovenskih podjetjih

Že več mesecev so preverjali družbi Stominus in Pertas, ki je registrirana na Slovaškem in ki sta v slovenska podjetja posredovali delavce. Šlo je predvsem za delavce iz Srbije, BiH, Severne Makedonije in nekaj delavcev iz Ukrajine.

Že oktobra so zato v več slovenskih podjetjih, kjer so ti delavci delali, izvedli obsežne akcije, in sicer v podjetjih Tomplast, Nimrod, Mahle Bovec in Mahle Komen, Perutnina Ptuj, Marles hiše, Engrotuš, Plamtex, Iskra ISD - strugarstvo, Dondon, Kovinoplastika Lož in Veplas. 

Pri tem so ugotovili več kršitev in med drugim uvedli prekrškovne postopke zaradi nepravilnosti pri izplačilih plač in regresa, zavarovanju delavcev, neizplačilu dodatkov za nočno delo in za nadurno delo, zaznali so tudi neizpolnjevanje pogojev za posredovanje dela v Sloveniji, izplačila plač pod minimalno plačo. Izdali so tudi že več prepovedanih odločb, ker Stominus in Pertas nista več imela dovoljenja za opravljanje dejavnosti posredovanja dela na Slovaškem. Zaradi nedostave dokumentacije in neizvrševanja prepovedne odločbe so bili izdani plačilni nalogi.

Rekorder v mesecu dni delal 413 ur

Ugotovili so, da je šlo za 379 delavcev, ki so v podjetjih delali tudi po več kot 200 ur na mesec, rekorder je opravil 413 ur. 138 delavcev je delalo pri enem od večjih trgovcev pri nas, v podjetju Engortuš, kjer so februarja izvedli dodaten nadzor. Nadzore so opravili v sodelovanju s finančno upravo. Podjetje je eno večjih najemnikov posredovanih delavcev, ki so opravljali delo preko zakonsko dovoljenega časa.

Odgovorni v Stominusu in Engrotušu niso ravnali po predpisih o plači in drugih prejemkih, o delovnem času, odmoru in počitkih ter prepovedi nadurnega dela, pri čemer so te pravice omejevali najmanj 20 delavcem, je pojasnil Lukić. Inšpektorat jih je zato kazensko ovadil, poleg njih pa je zaradi krivega pričanja kazensko ovadbo vložil še zoper poslovodjo ene od Tuševih poslovalnic.

"Z izvajalcem smo imeli sklenjen dogovor za opravljanje storitve polnjenja polic, ki smo ga med tem že prekinili. Inšpekcijski nadzor je bil opravljen, vendar še nismo prejeli odločbe, zato vsebine ne moremo komentirati. Inšpektorat za delo smo pozvali, da nas seznani z ugotovitvami, ki jih je predstavil v medijih." na razkritja inšpektorata odgovarja Tuš.

Ministrstvo agenciji odvzelo dovoljenje

Stominus je kot agencija za posredovanje dela na Slovaškem registriran do 16. decembra 2021, od tedaj naprej pa je voden kot gospodarska družba brez dovoljenja za opravljanje te dejavnosti. V Sloveniji je imel podružnico, registrirano kot agencijo za opravljanje dejavnosti posredovanja delovne sile, do 3. novembra lani. Ministrstvo za delo ji je to dovoljenje nato odvzelo in jo izbrisalo iz registra za posredovanje dela, a ima pravico posle dokončati do 2. aprila.

Na inšpektoratu sklepajo, da so tovrstne kršitve delavskih pravic v Sloveniji močno prisotne, zato bodo nadaljevali temeljite nadzore, in sicer tako pri naključno izbranih delodajalcih kot tudi v okviru prijav.

Nekateri delavci niso imeli urejene dokumentacije niti na Slovaškem, pa so jih odkrili na delu v podjetjih v Sloveniji, ali pa so bili zaposleni v Pertasu, a so delali za Stominus. Dobili so tudi ponarejene A1 obrazce. Pri nadzorih so ugotovili tudi, da so se delavci na inšpekcijske nadzore pripravili in skušali prikazati, da gre za opravljanje storitev. "Delavci pri trgovcu so zagotavljali, da ure niso ure, temveč da storitve merijo po metrih napolnjenih polic," je pojasnil Lukič.

Nadzori so trajali več mesecev.
Nadzori so trajali več mesecev. FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu si želijo omejite agencijskega dela

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, ob tem pa spomnil na obljubo Levice ob prevzemu mandata, "da bo to ministrstvo postalo ministrstvo za delavce".

 

Po njegovih besedah to problematiko naslavljajo tudi s spremembami zakonodaje. Pri tem je spomnil na v četrtek v DZ sprejeti zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki določa dodatne pogoje o izvajanju čezmejnih storitev tujih podjetij v Sloveniji.

Poleg tega so poslanci v četrtek opravili tudi drugo branje predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki ureja vprašanje evidentiranja delovnega časa. "Verjetno danes tudi ta primer, ko smo ugotovili, da nekateri delavci delajo 300 do 400 ur mesečno, priča o tem, kako pomembno je, da so evidence o delovnem času verodostojne in dostopne inšpektoratu," je poudaril.

Spomnil je še, da je ministrstvo s socialnimi partnerji začelo tudi pogovore o agencijskem delu. Želijo si njegove omejitve, ustreznejše definicije in večjih pravic agencijskih delavcev. Naslovili bi radi tudi problematiko konkuriranja tujih agencij na slovenskem trgu dela, je sklenil Juvan.

Delovna inšpekcija v nadzor tudi na RTVS zaradi številnih prijav

Delovna inšpekcija je nadzore na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po pojasnilih Lukića opravila zaradi številnih prejetih prijav. Če nadzora ne bi opravili, bi "vse skupaj mejilo na malomarnost", je poudaril in dodal, da je bilo kar nekaj prijav zelo dobro utemeljenih in podkrepljenih z dokazili.

"RTVS ni nobena izjema glede na kateregakoli zavezanca," je odgovoril na vprašanje, zakaj je inšpekcija v zadnjem času večkrat obiskala RTVS. Ob tem je dodal, da javna radiotelevizija tudi ni edini zavezanec, zoper katerega so prejeli več prijav, glede na usmeritve inšpektorata za delo pa opravijo nadzor v primerih, ko se število prijav poveča.

Delovna inšpekcija je sicer po neuradnih informacijah v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi naj bi bila prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter prekomerno nadurno delo.

Na inšpektoratu za delo so sicer v torek potrdili izvedbo nadzora, a odprtih postopkov niso želeli komentirati. Je pa Lukić tedaj dejal, da že prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je v torek dejal za STA.

Na RTVS pa so v torek v odzivu zapisal, da se očitki inšpektorata nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca. Nekateri primeri pa da so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ta je očitke zavrnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24. 03. 2023 10.03
Zadnjih 30 let, so delavci iz tujine, načrtno izkoriščani. Delodajalci in prekupčevalci (agencije), pa so veselo služili, na njihov ih hrbtih. To vedo vsi, ki so v tem poslu. Inšpektorji bi morali, redno, pregledati vso dokumentacijo pri podjetjih, ki zaposlujejo tujce. Očitno jo ne. Zakaj?
maniaxxx
23. 03. 2023 21.55
+0
Ti delavci so bili placani na uro, zato so zeleli delati cim vec. Pa vecina jih ni nic jamrala, so bili kar zadovoljni, tako da super da kaj dela inspekcija, vendar je tole bolj za medije, kot da bi resnicno komu pomagali
ZIPPO
23. 03. 2023 20.55
+9
Zanima me ali je ta delavec, ki je opravil 413 delovnih ur, dobil na račun dve plači in pol?? IN ZAKAJ NE???!!! Sužnjelastniški kapitalisti, ki izkoriščate tuje delavce, ki niti slovenskega jezika ne znajo!! M. R. Š.
nikhrast
23. 03. 2023 21.43
-3
Kaj pa sindikati, zakaj ne poskrbijo da se plača vsaka ura, pa nadura, pa dvakrat več na uro za vikende.
MIH?E
23. 03. 2023 20.38
+2
Pol privatnikov nas dela po 300 ur na mesec ali več
Brakedirt
23. 03. 2023 21.05
+5
Na pol ovca
23. 03. 2023 20.18
+3
POTREBNO je ločiti med tujim delavcem ki je prišel v Slo SLUŽIT in HOČE delati nadure in tistim ki je v to prisiljen ali celo ni plačan. Res pa proračunski parazit ki ni nikol delal težko razume da so nekater pripravljeni delati vsak dan 10 ur
Jožajoža
23. 03. 2023 19.47
+5
Sem danes slučajno gledal janßustično trobilo rtv.tam so poročali samo o kršenju delavskih pravic pri Tušu,nič pa o kršenju na janßistični rtv.take svinjarije se tam dogajajo,da si človek tega v današnjem času ne more predstavljati
Jožajoža
23. 03. 2023 19.43
+2
Na janßistični propagandni rtv,pri dnevniku,je bil prispevek o kršenje delavskih pravic v Tušu.o diskriminacija na rtv janßističnemu trobilo,pa nič.sramota.
Anion6anion
23. 03. 2023 19.35
+8
Te kadrovske agencije je treba prepovedati.
Anion6anion
23. 03. 2023 19.34
+5
Vihar v kozarcu vode. Kaj pa kozina in tiste firme tam. Se vedno delajo kot da niso nič kršili.
1x2x3x4....
23. 03. 2023 19.23
+5
Mi v lth ne delamo vec kot 20 nadur(😉😉) mamo pa 500 evrov prevoza in stimulacije,ker smo primorani se peljat iz dalec.
Petra ?eh 1
23. 03. 2023 19.14
+8
Ne razumem? Ni prav, da se to dela, ampak zdravniki, ki so v državni službi pa lahko? Zakaj pa oni niso sankcionirani?
Teofil
23. 03. 2023 19.13
+8
Izkorisčanje tujih agenciskih delavcev traja že od davnega leta 2000,ne vem kaj so inšpektorji delali zadnih 22 let.
Xxdproxx
23. 03. 2023 19.07
+8
Komunala Trebnje- gradbena enota: avgust 2019: 4 dni dopusta, en dan praznik, kljub temu sem imel 101 naduro…
amigp
23. 03. 2023 18.51
-1
Tolk dela vsak povprečni slovenski kmet v sezoni
Slavko BabIč
23. 03. 2023 17.28
+5
no imamo hujši sistem, kokor Kitajci!oni imajo 12 urni delavnik, kar je 366 ur!
proofreader
23. 03. 2023 16.55
+11
Medtem pa javni sektor 30% zaposlenih stalno na bolniških in dopustu.
akize
23. 03. 2023 16.51
+9
Aleks975
23. 03. 2023 16.39
+5
Aleks975
23. 03. 2023 16.38
+13
Naj plačilne liste pogledajo osnova 562eur dodatek k minimalcu 320eur to gre od davkoplacevalcev...da se lahko direktorčki vozijo z đipi...regres zraven plače kao iz 6 ali 10 delov ko to vidiš kaj tam piše in da vncelem letu nima tudi ene nadure na plačilki😁. In da to naši specijalni visokošolani inšpektorčki spregledajo ...verjetno za vsako oko po 500eur pa gremo naprej.
Aleks975
23. 03. 2023 16.16
+16
Inspektorji so očitno podkupljeni...ker nič ne delajo že leta. Verjetno jemlejo podkupnine in zato ni posledic. Evo en primer vsi varnostniki v Sloveniji delajo 200+ ur . Klasika zadnjih 20let na račun minimalec ostalo gotovina keš ali boni natega. Prijavjajo že vsa leta ...ste že slisali za kako afero ...ne ..ker to ocitno država podpira. Vprašajte varnostnike na recepcijah,trgovinah povedali vam bodo sami. Gledaš ga vsak dan en in isti 24-25dni po 12h..a je to normalno..? Prijaviš ne zgodi se nič Eu standardi.
škrga škrga
23. 03. 2023 18.18
+7
Z Dizakom je bila ena afera z dvojnim knjigovodstvom. Takrat je Dizako propadel, prevzel ga je Sintal. Se pa spomnim, da so delavci prijavljali navedeni način prejemanja plač, pa so na koncu skoraj bili obtoženi dela na črno.