Slovenija

Inšpekcijski nadzor na OŠ Prule: Učenke niso ustrezno zaščitili

Ljubljana, 14. 12. 2018 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da spolno nadlegovanje na OŠ Prule ni bil osamljen primer, pač pa gre za razširjen problem, ki se na tej šoli ni ustrezno reševal. Šola nadlegovani učenki ni nudila nobene pomoči, tudi na dan, ko se je zgodil spolni napad, sta bila ob bazenu le dva učitelja, kar dokazuje, da za varnost učenk in učencev v bazenu ni bilo zadostno poskrbljeno.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport, s čela katerega je moral zaradi očitkov o številnih nepravilnostih odstopiti glavni inšpektor Tomaž Rozman, je v zvezi z dogajanji na Osnovni šoli Prule, kjer sta dva učenca pred petimi leti spolno nadlegovala sošolko, v javnost posredoval svoje ugotovitve. Kot so pojasnili, z namenom, da bi bila v zadevi, o kateri je doslej govoril samo ravnatelj šole Dušan Merc, objektivno predstavljena vsa dejstva.

Merc med drugim trdi, da je učencema, ki sta bila osumljena napada na sošolko, prepovedal priti v šolo zato, da bi zaščitil žrtev. "V zvezi s tem pojasnjujemo, da se je šolska svetovalna delavka z materjo učenke dogovorila, da učenka pride v šolo v torek, 11. 6. 2013, medtem ko naj v sredo in četrtek, 12. in 13. 6. 2013, ostane doma, razen v primeru, če ima dogovorjene ure učne pomoči pri učiteljici za kemijo. Dogovorili sta se tudi, da učenka pride v šolo v petek, 14. 6. 2013, na podelitev spričeval. A kljub temu dogovoru dne 11. 6. 2018, ko je ravnatelj oba učenca, osumljena napada na sošolko, postavil pred vrata šole, učenka šolskega praga ni mogla varno prestopiti. Ko je pred šolo opazila postopati omenjena vrstnika, se je namreč zbala, da čakata njo in jo bosta ponovno napadla, zato se je odpravila nazaj domov. Za varnost učenke torej ni bilo ustrezno poskrbljeno," so zapisali.

Ker je ravnatelj ljubljanske osnovne šole Dušan Merc zaščitil osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, se je znašel na sodišču.
Ker je ravnatelj ljubljanske osnovne šole Dušan Merc zaščitil osnovnošolki, ki sta se izpovedali, da sta ju spolno napadla osnovnošolca, se je znašel na sodišču. FOTO: POP TV

'Razširjen problem, ki se na šoli ni reševal'

Iz pobude za ukrepanje zoper šolo in Merca, ki jo je prejel in obravnaval inšpektorat, med drugim izhaja, da to ni bil osamljen tovrstni primer na šoli, ampak gre za razširjen problem, ki se na tej šoli ni reševal. Pobudnik je zato zahteval, da se proti OŠ Prule in odgovorni osebi, torej ravnatelju, ukrepa, da do podobnih stvari ne bi več prihajalo.

Prijava zoper OŠ Prule je bila na Inšpektorat RS za šolstvo in šport podana "zaradi neustreznega oz. nezadostnega ukrepanja ravnatelja in ostalih odgovornih oseb v primeru večkratnega spolnega nadlegovanja, ki se je ob koncu šolskega leta 2013 sprevrglo v spolni napad". Iz prijave je razvidno, da je učenka, kasnejša žrtev spolnega napada v bazenu, že pred novim letom 2013 potožila, da ima v šoli težave zaradi otipavanja s strani nekaterih sošolcev in fantov iz drugih razredov, kljub temu, da je vedno odločno zahtevala, naj tega ne počnejo. Situacijo se je najprej poskušalo rešiti s pogovorom z razredničarko. Ta je sicer ukrepala z opozorilom vpletenih fantov, vendar se otipavanje s tem ni prenehalo.

Po novem letu 2013 se je zgodil incident, ko je imel fant te učenke zaradi ponavljajočega se nadlegovanja fizični konflikt z enim od nadlegovalcev, ki se je zatekel v šolo. "Merc v izjavah za medije priznava, da je takrat, v 'predzgodbi', šola zaščitila enega od učencev, ki je bil pozneje sostorilec v dogodkih, ne pojasni pa, kako je šola zaščitila učenko, ki je bila pozneje žrtev napada v bazenu. Primer je obravnavala policija, opravili so pogovore z vsemi vpletenimi. O dogodku je bil seznanjen tudi ravnatelj g. Dušan Merc, ki je takrat prejel vse potrebne informacije za ukrepanje, saj je bil seznanjen z okoliščinami omenjenega incidenta," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Razredničarka ni izrekla nobenih ukrepov, niti ni govorila s starši

Šola nadlegovani učenki ni nudila nobene pomoči, je pokazal inšpekcijski nadzor.
Šola nadlegovani učenki ni nudila nobene pomoči, je pokazal inšpekcijski nadzor. FOTO: Miro Majcen

Pozneje je bila z novim primerom spolnega nadlegovanja iste učenke seznanjena tudi razredničarka, ko je med poukom prestregla listek, ki ga je ta učenka, poznejša žrtev nadlegovanja v bazenu, napisala sošolcu, poznejšemu storilcu spolnega nadlegovanja v bazenu. Napisala mu je, naj jo vendarle že pusti pri miru. "Očitno je bil to klic učenke na pomoč. Ko se je razredničarka med odmorom pogovorila s učencem, bodočim storilcem, ta ni zanikal dogodka in se je posmehoval, češ da si ne more pomagati. Razredničarka s starši deklice in ne dečka ni govorila, prav tako ni izrekla nobenih vzgojnih ukrepov, čeprav so starši nadlegovane učenke razredničarki že prej potožili, da ima učenka v šoli težave zaradi otipavanja s strani nekaterih sošolcev in fantov iz drugih razredov, ki jo nadlegujejo. To je opazila tudi sama razredničarka, ki je na zaslišanju povedala, da je bilo v razredu očitno, da ima deklica težave z nadlegovanjem fantov. Razredničarka se je spomnila, da je isto učenko pogosto nadlegoval tudi nek drug učenec. Razredničarka se je spomnila tudi prej omenjenega incidenta, ki se je zgodil po novem letu in ki ga je obravnavala policija. A kljub vsemu naštetemu ni izrekla nobenih vzgojnih ukrepov, niti ni bilo evidentirano, da bi o tem govorila s starši učenca/ev, ki je/so učenko spolno nadlegoval/i."

Kot trdi inšpektorat, šola nadlegovani učenki ni nudila nobene pomoči. Reševanje te problematike se ni obravnavalo na razrednih urah, saj razredničarka ni vodila letnih priprav strokovnega delavca na razredno uro, niti ne sprotnih priprav na vzgojno- izobraževalno delo na posamezno razredno uro. Razredničarka tudi ni pripravila nobene evalvacije oziroma analize razrednih ur oziroma ur oddelčne skupnosti, v navedeno vzgojno problematiko se ni vključevala šolska svetovalna služba. "Naj spomnimo, da mora razrednik v skladu z zakonodajo analizirati vzgojne in učne rezultate oddelka, skrbeti za reševanje vzgojnih in učnih problemov posameznih učencev, sodelovati s starši in šolsko svetovalno službo, odločati o vzgojnih ukrepih ter opravljati še druge naloge v skladu z zakonom."

Na bazenu z učenci sta bila le dva učitelja

Šolski inšpektor je lahko tisti, ki ima najmanj visoko izobrazbo in sedem let delovnih izkušenj na pedagoškem, svetovalnem, razvojno-raziskovalnem ali upravnem področju vzgoje in izobraževanja ter opravljen strokovni izpit za inšpektorja.

Iz prijave na inšpektorat še izhaja, da je učenka, napadena v bazenu, od dveh fantov, ki sta jo že prej nadlegovala, pozneje spet prejela grožnje,"da šola ni edini kraj, kjer se lahko srečajo". Te grožnje sta fanta uresničila s spolnim napadom na športnem dnevu 6. junija 2013. Po mnenju prijavitelja OŠ Prule oz. odgovorni ravnatelj Merc ni ukrepal zadostno, saj ni storil ničesar, kar bi lahko učenko zaščitilo pred nadlegovanjem v prostorih šole ali na dogodkih, ki jih je šola organizirala.

To se je v inšpekcijskem nadzoru tudi potrdilo. "Na športnem dnevu, kjer se je zgodil spolni napad, je bila učenka prepuščena nadzoru osebja športnega centra Atlantis in zunanjega izvajalca, skupaj z omenjenima fantoma, brez da bi bilo osebje seznanjeno z možnostjo nadlegovanja ter brez možnosti, da bi otroke nadzorovali delavci šole, ki so bili takrat spremljevalci," so zapisali. Od 16 spremljevalcev učencev sta bila tistega dne v ali ob bazenu Atlantis le dva učitelja šole. Isti dan so storilci spolno napadli še eno učenko. Nadzor je pokazal, da se šola ni ustrezno pripravila na športni dan oz. da ni ustrezno poskrbela za varnost učenk in učencev v bazenu. "Učitelji spremljevalci so bili v času kopanja prosti, nekateri so čakali zunaj v preddverju, kjer je tudi lokal, namesto da bi bili skupaj z učenci v ali ob bazenih. Navodilo zunanjega izvajalca, ki je izvajal tipski animacijski program, je bilo, da je zaželeno, da so učitelji v bazenu poleg otrok, čeprav delo prevzamejo vaditelji z društva. Na morebitne moteče učence sta bila tako dejansko pozorna le dva učitelja, ki naj bi jih najprej opozorila na red in disciplino, se z njima osebno pogovorila in po potrebi odstranila z bazena."

Na športnem dnevu, kjer se je zgodil spolni napad, sta bila le dva učitelja osnovne šole.
Na športnem dnevu, kjer se je zgodil spolni napad, sta bila le dva učitelja osnovne šole. FOTO: Thinkstock

Na šoli tudi nasilje

Na inšpektoratu so navedli tudi druge ugotovitve iz inšpekcijskega nadzora na OŠ Prule: primer učenca 7. razreda, ki je bil do sošolcev zelo nepredvidljiv in nasilen, tako fizično kot verbalno. Kot izhaja iz zapisnika izrednega roditeljskega sestanka v šolskem letu 2012/2013, je bil ta učenec vpleten v številne pretepe, pri čemer naj bi enega od učencev celo tako močno "knokavtiral", da je izgubil zavest.

Sklep šole ob tem je bil zgolj ta, da se vsaka kršitev šolskega reda s strani učencev zapiše v zvezek ter da razredničarka starše obvesti o kršitvah učencev in si zapiše povzetek pogovora. Ravnatelj je je na sestanku s starši pojasnil, da prešolanje v drug zavod ni tako preprosto, na ravni oddelka pa je izrekel 4 ukrepe: dve kazni na prvi stopnji - šolski opozorili in dve kazni na drugi stopnji - šolska opomina. Ko je eden od staršev ravnatelja opozoril, da bi lahko učenca, ki moti vzgojno-izobraževalno delo, med uro, ki jo moti, preselili v drug razred ali pa bi ga preprosto odstranili iz razreda, je ravnatelj to možnost zavrnil. Starši otrok so bili s takšno neodzivnostjo zelo nezadovoljni in so razmišljali celo o najemu odvetnika, ki naj ukrepa zoper šolo. Starši so o vsem tem želeli govoriti tudi s šolsko svetovalno delavko, da bi pojasnila, zakaj ne in kako bi lahko v bodoče  šola ukrepala zoper nasilne učence. A ko so prišli do svetovalne delavke, ta ni želela dati nobenih pojasnil, ker ji ravnatelj ni dovolil srečanja s starši.

"Iz vseh zbranih ugotovitev inšpektorata izhaja, da na šoli o vzgojnem delovanju niso razmišljali dolgoročno, poleg tega se niso ustrezno odzivali v primeru nasilnih učencev in tudi niso razmišljali o ukrepih prešolanja takšnega učenca. Šola ni imela nikakršne vizije preprečevanja nasilja. Prepričani smo, da do nedopustnega nasilja nad učenkami, ki se je zgodilo, ne bi prišlo, če bi šola storila vse, kar se od nje pričakuje. Če bi šola pravočasno v reševanje vzgojne problematike vključila starše vpletenih otrok, sama pa aktivno ravnala pri preprečevanju vsakovrstnega nasilja na šoli, bi se po našem prepričanju vsa zgodba lahko odvila povsem drugače," so še zapisali na inšpektoratu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
18. 12. 2018 18.40
+1
Spoštovani g. Merc, namenjam vam moj poklon do tal...
mallonge
15. 12. 2018 19.47
-7
kako naj kaj takega uravnavajo učitelji, ko pa sami v ptičo otrok seksajo v zbornicah na mizah? Znani primeri.
nezhy123
15. 12. 2018 18.28
+5
Dušan Merc je super človek, osebno ga sicer ne poznam, sem pa poslušala/brala par intervjujev z njim. Nasilje (psihično, fizično, spolno) na šolah se vedno je in bo dogajalo. Ne more pa ravnatelj vsakega otroka 24 ur na dan nadzorovat in držat za roko. Problematični otroci vedno so. To je odgovornost staršev. Če so preveč, naj jih dajo v zavod, ne pa da knockoutirajo do nezavesti. Edino krivdo vidim pri učiteljih, ki sta raje šla v lokal in skozi steklo spremljanja (ali ne?) dogajanje na bazenu
Geodet
15. 12. 2018 14.54
+2
Ne podpiram samo ce mislijo na inspektoratu da se da v OŠ oreprecit vsakrsno nasilje in zbadanje potem nerabimo na msrs po vesoljce ker teli niso iz tega planeta
emilzapata
15. 12. 2018 14.03
+9
tole s pohotnimi 15letniki se je dogajalo tudi v moji mladosti pred 55 leti, samo da nismo bili takom polni vseh dobrot tega sveta in hormonov iz živalskega mesa, itd. Samo učitelj in ravnatelj sta lahko naredila red na preprost in efikasen način, najprej nekaj krepkih okrog kepe in izključitev iz šole, oziroma na prepis na drugo šolo, čeprav je bila 10km stran.
Freya
15. 12. 2018 10.53
+19
Žal je tako, da danes učitelj sam zelo težko ukrepa pri kakršnemkoli neprimernem vedenju otrok. Otroka se ne sme niti dotakniti, kaj šele, da bi mu lahko pripeljal kakšno okoli ušes (ker s tem krši njihove neštete pravice), iz razreda jih ne sme odstraniti (ker je v času pouka odgovoren za otroka), ne more ga na mestu oceniti (ker ni bilo napovedano v naprej), ne sme mu reci nic (ker so takoj užaljeni in že starši trkajo na vrata z odvetnikom), ce o tem obvestijo starse, jih ti takoj napadejo, da "njihov pa že ne" in spet smo pri odvetniku. Vsi tako radi pravijo, da mora strokovno usposobljen učitelj biti kompetenten na mestu najti "primeren" način ukrepanja. Pri nas je to tako, kot bi te zvezanega in obteženega z betonom vrgli v vodo in rekli, da če si dober plavalec boš lahko splaval. Naj raje napišejo seznam prekrškov in zraven za vsak primer KONKRETEN predlog ukrepanja, pa naj velja za vse šole v sloveniji, pa še mularija in starši bodo točno vedeli kaj jih čaka in ne bo dilem z odvetniki.
nezhy123
15. 12. 2018 18.32
+6
ker ti dam lahko samo en +, ti jih tu eno vrstico ++++++++++++++++++ ;). V naših časih (pa nisem tako stara ti je turšica vrgla kredo ali celo šop ključev v glavo, pa je imela mir in avtoriteto. Redko katerega tovariša/ico smo zaje....li.
mallonge
15. 12. 2018 10.20
+8
V komplotu zmedenosti in zablojenosti pojmov in početij v tem šolstvu ste se popolnoma izgubili in ne veste več kaj počnete.
mallonge
15. 12. 2018 10.18
+17
Ta Fajonkin sistem je cel bolan. Ne vem kako sploh ločite učenke od učencev po teoriji spola na FDV in FF so to sedaj vse učenke???????????
zoooom
15. 12. 2018 10.31
-8
Fajonkin sistem je bolan? Men se zdi, da je tukaj nekdo drug bolan...
Bitktamp
15. 12. 2018 10.11
+12
žalostno je, da so si tudi inšpektorji izborili višje plače - za ne-delo
Bitktamp
15. 12. 2018 10.12
-4
martinov
15. 12. 2018 09.56
-10
Bil je nekoč ravnatelj in mali vsevednež, katerega drugi ravnatelji niso imeli radi. Rad ga ima samo še POP TV, da kvasi zgodovinska dejstva ! Čisto drugače bi lahko reševal takratne zadeve, pa je delal z levo roko !
zoooom
15. 12. 2018 09.32
+5
A mate mal problemov? Najprej linc inspektorja, sedaj pa tole porocilo! Se je tezko sprijaznit s tem, da ste na prvo zogo komentirali? In zato ni cudno, da je veliko komentarjev v stilu to pisarjenje je brez veze... itd. Nekako razumem vaso jezo, ampak dajte no prosim... za otroke gre!
elrocco77
15. 12. 2018 09.28
+16
Tole pisarjenje je kr neki - brezveze... Samo da se prevali krivdo na ravnatelja. Rešitev je samo v razpustitvi inšpektorata in totalni osami omejencev kot je tale Rozman, vključujoč medijski linč.
wolfterier
15. 12. 2018 09.55
+12
Tudi nasilneže bi morali primerno obravnavati,naprimer s pendrekom,a ne.
mitja999
15. 12. 2018 08.53
+49
Pa to je cista igrca... na racun zrtev in storilcev. Vse bi naredili da bo na koncu kriv ravnatelj. Najprej je naredil prevec. Ko so doziveli reakcijo naroda da to ni posteno pa obrnejo plosco in je naredil premalo. Ni poskrbel da zrtev pride v solo, saj se je le ta obrnila tik pred solo ko je zagledala dva ucenca ki imata zaradi ravnateljevega ukrepa prepoved vstopa v solo. Popolnoma trapasta razlaga... da je za to kriv ravnatelj. Kje so starsi fantov ki bi jih po ukrepu zadrzali doma? Kje so starsi zrtve, da je niso pospremili do sole ce je bilo jasno kaj se dogaja? Pa jaz ne pustim otroka samega na poti v solo ce mi otrok potolazi da ga nadlegujejo... a za njih je kriva sola in ravnatelj.
zoooom
15. 12. 2018 09.36
-13
Dej se enkrat si preber. Nic ne pise, da je kriva sola. Pise, da so se ukvarjali pretezno s storilcema, z zrtvijo pa ne. Kar je cudno a ne, sprico dejstva, da ga je tega Merca to tako skrbelo. A vam se zdi, da je tole dogovarjanje kdaj bo kdo prisel v solo pa ok? Da se tako dela? Lepo vas prosim... Merc je serif in dela kakor mu pase..
wolfterier
15. 12. 2018 09.56
+3
In kaj so naredili storilceme,kupili kondome,al kaj...
zoooom
15. 12. 2018 09.58
+0
Jurek Jurek
15. 12. 2018 08.44
+45
Ja, zdaj pa " serejo" po Mercu, da bi inšpektorske napake pripisali njemu. Sicer pa itak vemo kako je s temi nestrokovnimi delavci na inšpektoratu.
SKRIPT
15. 12. 2018 08.42
+42
Inspektor ni vreden, da bi nadziral ovce, ne pa osnovne sole, tipa, ki sta nadlegovala bi morala biti izkljucena iz sole, starse pa poslati na druzbeno koristno delo
zoooom
15. 12. 2018 09.37
-3
Luther
15. 12. 2018 08.21
+58
Krasno! Zdaj hoče inšpektoriat razdeliti krivdo med vse učitelje na šoli in še posebej nag. Merca. On je edini vsaj nekaj ukrepal. S tem poročilom inšpektoriat pove, da so mu težave na tej in verjetno tudi na drugih šolah bile poznane, vendar NE UKREPA POPOLNOMA NIČ. Dejstvo je tudi, da učitelji in ravnatelj nimajo nobenega vzvoda, da bi lahko ukrepali. Osnovna šola ni več VZGOJNO izobraževalni zavod, je samo izobraževalni zavod. Za vzgojo ne skrbi več. In potem se čudimo, da mladina nima narodnega ponosa.
murinar
15. 12. 2018 08.19
+26
Sedaj ,ko se razkrijejo stvari ,so začeli mlatiti !
Ate_ist
15. 12. 2018 07.57
+9
kaj je to reklama za ločeno šolstvo? fantje posebaj, deklice posebaj
boljši jutri 1
15. 12. 2018 07.50
+13
Imam eno vprašanje.Toliko se piše o tem primeru ampak še vedno ne vemo, kakšen spolni napad se je zgodil?
nezhy123
15. 12. 2018 18.43
+0
verjetno le otipavanje - pa saj to se je vedno počelo, vendar so danes bolj ozaveščeni ;) - me smo se v OŠ hihitale, če nas je kdo za rito prijel, priznam.
Cogo
15. 12. 2018 07.04
+20
Primer Prule je popolnoma identičen problemom, ki so jih imeli v šoli mojih otrok in tudi pred 40 leti v moji šoli. Tedaj so sošolci množično šlatali sošolke, ki so se režale. Takrat je bil to hec, za spolbo nadlegovanje še slišali nismo. Tudi sedaj, ko se o vsem piše, se nasilje v šolah enako dogaja in šole enako nič ne ukrepajo. Zakaj? Po mojem se vsi po malem vsalogar bojijo in je najenostavneje pomesti pod preprogo.
morituri
15. 12. 2018 07.18
+59
Merc ni hotel pomesti pod preprogo. Nekateri bi jo že iz strahu pred raznimi inšpektorji, ki ti potem iščejo vse mogoče in nemogoče, namesto, da bi šoli in ravnatelju pomagali zadevo razčistiti in sanirati. In kaj storijo inšpektorji? Enostavno prijavijo ravnatelja tožilstvu. Bog nam pomagaj s takim ministrstvom, ki zdaj pojasnjuje vse mogoče samo zato, da bi se opralo.
ziggy
15. 12. 2018 08.54
+9
Ko je v Avstro-Ogrski še šiba pela, je bilo malo več reda. Sedaj, ko pa vsak, ki ima malo več pod palcem pride z odvetnikom in teži učiteljem in ravnateljem, se pa dogodki sučejo drugače. Moj praded je bil nadučitelj v MB in so bile stvari urejene, kolikor sem slišal, čeprav ga nisem nikoli poznal. Moj predlog rešitve omenjene težave: razseliti tole mularijo po celi LJ in OŠ, pa bo za nekaj časa mir. Pa lep pozdrav.