Slovenija

Inšpektorji odkrili prepovedane aditive v čevapčičih iz večjih trgovskih verig

Ljubljana, 10. 10. 2019 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inšpektorji za varno hrano so že v začetku junija v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili prepovedano rabo aditivov v mesnih pripravkih, in sicer v čevapčičih in pleskavicah. Poročilo o ugotovitvah nadzora je ministrstvo za kmetijstvo objavilo šele po dobrih štirih mesecih, ko je sezona piknikov, ko se porabi največ teh pripravkov, že končana.

Več videovsebin
  • Izjava inšpektorice o aditivih v mesnih pripravkih
    01:19
    Izjava inšpektorice o aditivih v mesnih pripravkih
  • Iz 24UR: Žveplov dioksid v čevapčičih
    02:29
    Iz 24UR: Žveplov dioksid v čevapčičih
  • Iz SVETA: 'Pomlajeni' čevapčiči
    02:31
    Iz SVETA: 'Pomlajeni' čevapčiči

Kot razkriva časnik Dnevnik, so inšpektorji za varno hrano že na začetku poletja odkrili kršitve v mesnicah večjih trgovskih verig. V mesnih pripravkih so namreč odkrili uporabo prepovedanega aditiva žveplovega dioksida.

Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega spada v skupino alergenov, ki lahko pri alergičnih povzročijo hude reakcije. Funkcija sulfita je preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.''Dodaja se ga zato, da meso ne postaja sivo in je zato lahko dlje časa v prometu,''  je pojasnila mag. Nadja Škrg iz UVHVVR, ki je povedala, da so kršitve skupno ugotovili v treh trgovskih verigah, v petih poslovalnicah.

'Uporaba je bila praksa posameznikov'

Kot je zapisano v Poročilu o posebnem nadzoru nad aditivi v mesnih pripravkih, je bilo 6. junija 2019, ob nadzoru v poslovalnici supermarketa ugotovljeno, da se je pri proizvodnji uporabljal aditiv iz skupine sulfitov, žveplov dioksid (E220-E228).

Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega spada v skupino alergenov. Funkcija sulfita je preprečevanje oksidacije mesnega pripravka.
Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena, poleg tega spada v skupino alergenov. Funkcija sulfita je preprečevanje oksidacije mesnega pripravka. FOTO: Thinkstock

Prav tako je, kot piše v poročilu, v drugi poslovalnici, ki deluje v okviru trgovske verige, zaposleni priznal, da uporablja sulfit pri proizvodnji mesnih pripravkov.

Zaradi ugotovljene vsebnosti aditiva v nekaj mesnih pripravkih je Inšpekcija UVHVVR v septembru in oktobru izvedla še poseben uradni nadzor nad uporabo navedenega aditiva. Inšpekcija je izdala devet opozoril, v enem primeru je odredila prepoved prodaje in prometa mesnih pripravkov, v dveh primerih pa je bil uveden prekrškovni postopek.

Pregled je bil opravljen pri osmih trgovskih verigah, v 22 mesnicah in 17 gostinskih obratih.
Pregled je bil opravljen pri osmih trgovskih verigah, v 22 mesnicah in 17 gostinskih obratih. FOTO: Thinkstock

Pregled je bil opravljen pri osmih trgovskih verigah, v 22 mesnicah in 17 gostinskih obratih. Pri teh nosilcih živilske dejavnosti so inšpektorji odvzeli skupaj 34 vzorcev, z analiznimi izvidi je bila uporaba nedovoljenega aditiva potrjena še v enem primeru. Nedovoljena uporaba aditiva pri proizvodnji mletega mesa in mesnih pripravkov je bila ugotovljena predvsem v obratih mesnic, ki so del večjih trgovskih verig.

Iz pregleda dokumentacije je bilo razvidno, da ni šlo za sistemsko načrtno dodajanje nedovoljenega aditiva, kar bi počel nosilec živilske dejavnosti, ampak je bila uporaba le-tega praksa posameznikov. Izvajanje priprave mesnih izdelkov v tem primeru ni bilo skladno z navodilom za delo in recepturo, še piše v poročilu o ugotovitvah. 

Zakaj je trajalo štiri mesece, da so obvestili javnost in potrošnike?

Kot piše Dnevnik, je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ki je upravi za varno hrano odvzelo pravico, da o izsledkih svojih ugotovitev sama obvešča javnost, o teh izsledkih molčalo štiri mesece in o ugotovitvah poročalo šele po tem, ko so jih za to zaprosili novinarji Dnevnika. Z vprašanjem, zakaj ministrstvo potrošnikov o ugotovljenih kršitvah ni obvestilo že po junijskem inšpekcijskem nadzoru, smo se obrnili na MKGP.

Inšpektorica za varno hrano mag. Nadja Škrg je pojasnila, da je ''toliko časa trajalo, ker je bilo odvzetih 34 vzorcev in nekaj časa je trajalo, da smo dobili rezultate. Ko je bilo vse skupaj zaključeno, smo pripravili končno poročilo in ga objavili na spletu. Prvi indici so bili dani v juniju. Naši inšpektorji redno preverjajo, kako nosilci dejavnosti izvajajo svoje naloge. Pregledovalo se je tudi dokumentacijo in v okviru teh aktivnosti nismo potrdili kršitev, to so potrdili šele rezultati poostrenih analiz, ki so začeli prihajati pred desetimi dnevi, zadnje smo dobili prejšnji teden.''  

Ko so dobili rezultate analize, živil ni bilo več v prometu

Na vprašanje, če bi informacija šla mimo javnosti, če na to ne bi opozoril časnik Dnevnik, Škrgova zatrjuje, da to nikakor ne drži: ''Naša praksa je, da na spletni strani sproti objavljamo tiste informacije, ki so pomembne za potrošnike.''

Kot je pojasnila, če se živilo, pri katerem odkrijejo nepravilnosti, še vedno trži, o tem nemudoma obvestijo potrošnike. A v tem primeru je šlo za živila, ki ga je potrošnik kupil in v času, ko so dobili rezultate analiz, tega živila ni bilo več v prometu: ''Zato se o tem konkretnem primeru ni seznanjalo javnosti, ko pa smo dobili širšo sliko, se je pripravilo skupno poročilo, s katerim smo seznanili javnost.''

Kot so še dodatno pojasnili na ministrstvu: ''Poročilo ni prišlo v javnost šele štiri mesece po nadzoru. UVHVVR sproti obvešča potrošnike na svoji spletni strani, in sicer o tistih živilih ali krmi, ki se še nahajajo v prometu oz. bi jih potrošniki lahko hranili doma. Sem spadajo predpakirani izdelki kot tudi nepredpakirani izdelki z daljšim rokom trajanja. Dne 6. 6. 2019 so inšpektorji UVHVVR odvzeli dva vzorca v trgovini (živilo v mesnici je bilo namenjeno za takojšnjo porabo), za katera smo prejeli rezultat analize dne 13. 6. 2019.To živilo takrat ni bilo več v prometu in obveščanje zato ni bilo izvedeno. Nosilec dejavnosti je takoj prenehal z dodajanjem nedovoljenega aditiva. Ker je bilo na podlagi te ugotovitve sklepati, da gre za sum nepoštene prakse jo je inšpekcija želela s posebnim poostrenim nadzorom raziskati in ugotoviti dejansko stanje.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
11. 10. 2019 19.04
+2
Predlagam da se na čevapčičih napiše isto kot na cigaretah. Škodljivo meso itd
Zsolt1
11. 10. 2019 11.48
+4
Saj so ljudje sami kupovali meso, nihče jih ni silil... Aja, to ni Afera s krediti v CHF... Kako je vsem jasno, da je ponujanje toksične hrane, nekaj nesprejemljivega in kaznivega, pa čeprav je posledica zgolj driska. Ko pa gre za ponujanje toksičnih kreditov, ki povzročajo ločitve, izgube domov ali celo izgube življenja, pa so ljudje menda sami krivi...
HorstWiesel
11. 10. 2019 12.01
-1
Sam si si kriv, če si kupil "toksične" čevape ali pa najel "toksične" kredite.
KrTakoNeki
11. 10. 2019 08.10
+12
...sam delam v industriji, ki se ukvarja ravno s tem...sami v čevape ne dodajamo popolnoma nič drugega kot sol, poper in česen...in ravno zaradi tega imamo težave z kupci, ki nas ŠE ne poznajo, saj je barva naših čevapov res "klavrna", sploh kjer je košček česna, meso še prej posivi...ampak naši zvesti kupci to poznajo in ni nobenih težav...boli me glava, ko gledam pakete čevapov po trgovinah in kar izžarevajo nenaravno živahno rdečo barvo...tam veš, da je sama kemija..
KrTakoNeki
11. 10. 2019 07.59
+8
...A v tem primeru je šlo za živila, ki ga je potrošnik kupil in v času, ko so dobili rezultate analiz, tega živila ni bilo več v prometu....potem je vse skupaj nesmisel, saj smo strupe vseeno pojedli...4 mesece po vzorčenju mahati z pozitivnimi vzorci je totalna bedarija...
Nimasmisla
10. 10. 2019 20.39
+6
mislim da bom še naprej jedel čevapčiče
VirusX
10. 10. 2019 19.32
+6
Vegani ter ostali travojedi danes sem jedel tisto česar vi nimate! MOŽGANE Z JAJCI....
nightangel
10. 10. 2019 20.00
+4
Če nimaš svojih pa so tudi svinjski dobri ne?
VirusX
10. 10. 2019 21.56
+3
Dokler nisi ti povedal kako delaš sploh nisem razmišljal v tej smeri...
RealCRr7
10. 10. 2019 19.32
+7
Danes ze tko ni vec nic zdravo, vsa hrana raznorazne stvari vsebuje tudi tist, kar presejes na polju je onesnazeno, uzivajte, jejte ne boste ziveli vecno.:)
Uporabnik1095190
10. 10. 2019 18.56
+25
Skoraj vsa živila so že polna razne svinjarije,mesni,mlečni izdelki,sadje,zelenjava,testenine,... Še tistim eko in bio oznakam ne gre ravno zaupati,ker se mi zdi,da pretežno služijo nabijanju cen.
bodi
10. 10. 2019 18.50
+10
In kaj se bo sedaj zgodilo a bo kdo plačal narodu škodo katero je nastalo pri vnosu tega živila . Dajmo tožit proizvajalca za tako nategunstvo.
Nightrider
10. 10. 2019 20.09
-5
gasper111
10. 10. 2019 17.38
+35
Članek brez vsake teže. Ne vemo v katerih trgovinah, ne vemo točno kateri izdelki in ne vemo katerih proizvajalcev. Vemo le, da UVHVVR svojega dela ni opravil v roku, da bi informacija dejansko komu koristila ampak sedaj, ko je že vse mimo. Kot, da bi sedaj, ko je poletje že za nami objavil test sončnih krem.
štrekeljc
10. 10. 2019 17.11
-21
V ćevapćićih tudi svinjine ne bi smelo biti, pa se nad njo nihče ne razburja!
štrekeljc
11. 10. 2019 08.48
+1
Dragi moji, ćevapćiće so na naše konce prinesli Turki, muslimani, ti pa svinjine ne jedo. Kako naj bo torej v ćevapćićih? Svaljku iz svinskega mesa lahko mogoče rečeš svinjski lulček, ćevapćić pa nikakor ne!
Aijn Prenn
10. 10. 2019 17.05
+10
V cvečku in podobni langi je tega precej več kot v čevpčičih... ;-))
piu
10. 10. 2019 16.47
-10
Predlagam, da se lewakom izplačuje plača-pokojnina v čevapih.....
26277
10. 10. 2019 16.55
+10
cirenij
10. 10. 2019 16.57
+13
Si pa res bolan, ne moreš brez levakov. Zato pa je kot je, same delitve med ljudmi on politiki. Kake veze pa imajo levaki pri oporečnem mesu?
akmt
10. 10. 2019 17.22
+0
Hellsrael
10. 10. 2019 16.46
+8
In... krsitve so kje ?
kajpavzdevek
10. 10. 2019 16.44
+21
A bi če že pišete o tem navedli ime oz naziv vseh teh trgovin katere nam prodajajo to zastrupljeno svinjarijo ? ! Da vemo kdo to prodaja in da nas ni več tam blizu ! Bomo začeli cenit poštenjake in pri njih kupovali
26277
10. 10. 2019 16.54
+2
Malo v razmislek...kmetija Žgajnar..je kao bio...kupi tam, pri poštenih, tudi vino je bio. Lp
akmt
10. 10. 2019 16.38
+20
Ze samo oznaka "mesni pripravek"pove vse. Pomeni, da niste kupili fasiranega mesa npr. ampak meso z raznimi dodatki." "Mesni pripravek" ne pomeni najnovesjega, najkvalitetnejsega in najboljsega izdelka ampak vse prej kot to. NOBEN MESAR SI TEH MESNIH PRIPRAVKOV NE KUPI SE ZASE, to pove vse
akmt
10. 10. 2019 17.23
+5
Folk mi pa se minuse daje za to informacijo, namesto da mi bili hvalezni, hahaahahaha
Ineb
10. 10. 2019 16.38
-1
BogiEmil
10. 10. 2019 16.33
+11
Kakšen bedast izgovor. Eni imajo to mogoče še v zamrzovalni skrinji. " A v tem primeru je šlo za živila, ki ga je potrošnik kupil in v času, ko so dobili rezultate analiz, tega živila ni bilo več v prometu: ''Zato se o tem konkretnem primeru ni seznanjalo javnosti, ko pa smo dobili širšo sliko, se je pripravilo skupno poročilo, s katerim smo seznanili "
dajno
10. 10. 2019 16.32
+16
Sosedi pa so objavili kdo! evo :.... da so bile kršilke poslovalnice treh trgovskih verig, Mercatorja, Tuša in Špara, in sicer na treh lokacijah – v Grosuplju, Ljubljani in Kranju.
dajno
10. 10. 2019 17.53
+1
A minusi pa od trgovin ali inšpektoric? Pfuj
štrekeljc
10. 10. 2019 16.30
+15
Saj se ponavljam kot kak svečkar, ki komentira po naročilu: Žveplov sulfit ni PREPOVEDAN, proizvajalci morajo njegovo prisotnost v živilih le OZNAČITI, če vsebnost sulfitov, izraženih kot SO2, presega 10mg/kg. Mar ste ljudje res tako blesavi, da novinarjem verjamete vsako bedarijo?
Rafael Kramar
10. 10. 2019 16.38
+2