Slovenija

Inšpektorji pri delodajalcih ugotovili neupoštevanje varnostne razdalje in pomanjkanje mask

Ljubljana, 25. 03. 2020 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inšpektorji za delo so obiskali več delodajalcev in ugotovili pomanjkljivo izvajanje nekaterih ukrepov. Predvsem se dosledno ne upošteva priporočene varnostne razdalje, prav tako delavcem niso vedno na voljo zaščitne maske. Nekateri delodajalci pa so opozorili tudi, da ne morejo zagotoviti zaščitne opreme.

Inšpektorat za delo je pri nadzoru izvajanja ukrepov pri delodajalcih za preprečevanje širjenja koronavirusa ter varovanja zdravja delavcev in njihove pravne varnosti ugotovil pomanjkljivo izvajanje nekaterih ukrepov. Med drugim ugotavlja, da se dosledno ne upošteva priporočene razdalje in da zaščitne maske niso vedno na voljo.

Inšpektorat za delo te dni izvaja poostren nadzor glede izvajanja ukrepov pri delodajalcih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.
Inšpektorat za delo te dni izvaja poostren nadzor glede izvajanja ukrepov pri delodajalcih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. FOTO: Dreamstime

Dozdajšnje ugotovitve inšpektorata kažejo, da večina nadzorovanih delodajalcev obvešča delavce o splošnih varnostnih ukrepih glede novega koronavirusa, ni pa v praksi dosledno upoštevano pravilo o priporočeni medsebojni razdalji. Tudi zaradi pomanjkljivega notranjega nadzora, so zapisali.

Za zaščitne maske so na inšpektoratu ugotovili, da jih delodajalci, kjer je bil izveden nadzor, niso zagotavljali v vseh primerih, ker naj jih ne bi mogli priskrbeti, v posameznih primerih pa so jih zagotovili takoj po opozorilu inšpektorjev. V nekaterih primerih so uporabo zaščitnih mask zavračali sami delavci, ker naj bi jih ovirale pri delu.

Inšpektorji so ugotovili, da imajo delavci v notranjih delovnih prostorih toplo vodo, milo in razkužila večinoma na voljo, nekateri delodajalci tudi večkrat dnevno razkužujejo delovne prostore in jih zračijo. Na zunanjih deloviščih pa nadzorovani delodajalci praviloma niso zagotavljali razkužil za roke.

O nepravilnostih glede odrejanja letnega dopusta, koriščenja ur, napotitev na čakanje na delo ipd. na inšpektoratu, kot pravijo, za zdaj še nimamo podatkov: "Ugotavljamo pa, da so delodajalci v izogib širjenju koronavirusa uvedli različne začasne ukrepe, kot na primer: namesto troizmenskega dela so uvedli dvoizmensko delo, zmanjšanje obsega proizvodnje, delo na domu, prerazporeditev delovnega časa ipd."

Na inšpektoratu ob tem znova pozivajo delodajalce, da dosledno izvajajo ukrepe za zagotavljanje zdravega in varnega dela ter spoštovanje drugih pravic iz delovnega razmerja delavcev. "Še posebej poudarjamo pomen posvetovanja z izvajalci medicine dela, ki lahko v teh razmerah predlagajo najbolj konkretne in učinkovite ukrepe za vsak posamezni delovni proces. Pomembno je tudi, da delavci upoštevajo navodila delodajalcev in da na morebitne nepravilnosti opozorijo pooblaščenega strokovnega delavca oziroma njihove predstavnike," so zapisali na inšpektoratu, ki deluje v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
25. 03. 2020 21.18
+6
Inšpektorji zrihtajte maske v firme!
AQAM
26. 03. 2020 19.10
+2
Kaj ti bodo maske če proizvodnje niso dezinfekcirane , kje so še skladišča materialov,orodja,
OrodniK
25. 03. 2020 20.49
+12
Kdor dela je pogoltnež in izkoriščevalec, kdor pošlje delavce na čakanje gotovo želi samo profitirat nepovratne krizne pomoči od države, pa delavci bojo samo 80% od plače dobili,...Ja ljudje, nič vam ni prav?!?!
Jožajoža
25. 03. 2020 19.41
+6
delodajalci,zakaj še delate.zakaj pustite, da vas v teh težkih časih nadlegujejo vladni agenti,inšpektorji. vas,ki še imate željo delat in polnit proračun. zaprite, pa boste deležni raznovrstnih državnih nadomestil,odpisov terjatev,davkov itd
tron3
25. 03. 2020 19.45
+7
Joža, nekateri pač nimajo nikoli zadosti, pač bodo šli preko bolezni, v nekaterih primerih tudi preko trupel, samo, da bo dobiček.
Jožajoža
25. 03. 2020 20.50
+13
ne razumeš,ti nekateri delajo, da lahko ti ješ,piješ,kadiš in iz proračuna denarce dobiš.
AQAM
26. 03. 2020 19.12
+0
Vsak bo enkrat umrl ....milijoni gor ali dol...
tron3
25. 03. 2020 19.35
+11
A se kaj čudite ugotovitvam inšpektorjev???