Slovenija

Inšpektorji prvi dan prepovedi pri gostinskih obratih ugotovili eno kršitev

Ljubljana, 17. 03. 2020 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstveni inšpektorat je od ponedeljka, ko je v veljavo stopila prepoved obratovanja gostinskih obratov, prejel 60 prijav. Opravili so 30 pregledov na terenu in preko telefona 40, ugotovili pa eno kršitev.

Največ prijav, ki so jih v ponedeljek obravnavali inšpektorji, se je nanašalo na neživilske trgovine in gostinske obrate, so povedali na inšpektoratu. Za kršitev odloka so za pravne osebe predvidene globe od 417 do 41.700 evrov, za fizično osebo oz. posameznika pa od 43 do 417 evrov.

Lokali samevajo.

Skladno z zakonom o inšpekcijskem nadzoru lahko inšpektorji pravni osebi zaradi neizvršitve odločbe izrečejo globo v višini 1500 evrov, samostojnemu podjetniku posamezniku pa 500 evrov.

Prepoved obratovanja je eden od ukrepov nove vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa. "Konec bo lokalov, konec bo druženja, država bo poskrbela za to, da bomo razumeli, da ne smemo ogrožati sebe in drugih. Začeti moramo pri sebi," je bil v nedeljo ob sprejetju ukrepa jasen uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin.

Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je bil v preteklih dneh, še preden je vlada sprejela ukrep, a so že veljala priporočila za samoizolacijo, kritičen do nespoštovanja priporočil. V soboto je dejal, da je utrip v lokalih še živahen, kar kaže na razumevanje potrebe po omejevanju kontaktov. "A to bo ključno, da bo število bolnikov, ki jih bo zdravstveni sistem obravnaval, postopno in da bo vsak lahko deležen ustrezne pomoči," je pojasnil.

Ukrep o prepovedi obratovanja gostinskih lokalov je v veljavo stopil v ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
18. 03. 2020 10.20
+2
Pa dobro kdo se sedaj dela norca iz koga. Tukaj bi morala zdravstvena inšpekcija nujno ukrepati in pregledati vsa delovna mesta, kjer se dela. Ugotoviti ali je zaščitna oprema, katera je namenjena delavcem priemrna in ali je sploh zagotoviljena. Tukaj pa sedaj vidimo, da BLUZIJO PO GOSTILNAH. Bolano, da ni para. Prav tako bi morali na teren, da uredijo javni prevoz za delovna mesta, katera se sedaj delajo. Ne tega ne bodo naredili, ker iščejo kako bi krizo izrabili za polnjenje svojih žepov in sebi zagotoovili nagrade. ZMERJANJE ŠARCA IN SEDAJ VIDIMO, DA DELAJO NA ISTI NAČIN.
flojdi
17. 03. 2020 14.05
-3
.. to so se pa končno enx hudo namatral . vsekakor si zaslužijo PoVišico
TOP MOJSTER
17. 03. 2020 15.21
+8
Če, so opravili 30 pregledov, se pravi, da je bilo na delu 12 ekip, ki so priklopljeni na državno joško. Zdaj si pa izračunaj koliko tisoče € je ta obhod stal realni sektor.
flojdi
17. 03. 2020 15.48
+1
.res si me zRazumel . vsa čast. pričakovano.
Darko32
18. 03. 2020 10.25
+2
V času biološke okužbe, kar lahko primerjamo z vojnim stanjem je potrebno te službe organizrat tako, da bodo šle v podjetja in nadzirale uporabo zaščitne opreme. Tudi poučevat bi lahko šla, če je kje prišlo do problema. Tako bi lahko bili suport Civilni zaščiti za pomoč iz zdravstvenega vidika. Tukaj pa vidimo, da hodijo nabirat denar po GOSTILNAH. Nagnati vse in poslati pod uredbo na rdeči križ, da bodo pomagali ljudem.
majmun11223344
17. 03. 2020 13.32
+13
Prosim, če vam kaj zmanjka od živil, pojdite kupit, po pameti, edino na kolenih vas prosim pojdite v jagra ali tuš, svabi bodo preživeli, so bogati, pomagajte Slovencem, prosim!!!!
krnekilojz
18. 03. 2020 09.22
+0
jagra v Ljubljani ni, ali pa jaz za njega ne vem, do tuša imam pa 6km, mercator in špar v krogu 500m! Mislim, da pri meni ne bo šlo!