Slovenija

Inšpektorji v zasebnem vrtcu: 'Nadzor je še večji, sodelovanje z ministrstvom pa težavno'

Ljubljana, 05. 10. 2018 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
197

Policijska preiskava dogajanja v zavodu Kengurujčki, ki naj bi varstvo otrok izvajal ne le na črno, ampak naj bi z malčki tudi surovo ravnali, je v polnem teku, so nam potrdili na policiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Varuhi otrok?
    06:10
    Iz 24UR ZVEČER: Varuhi otrok?
  • Iz 24UR: Že pet ovadb
    02:08
    Iz 24UR: Že pet ovadb
  • Iz 24UR: Bolje zaupati javnim vrtcem?
    03:04
    Iz 24UR: Bolje zaupati javnim vrtcem?
  • Iz SVETA: Posnetek kot dokaz
    03:11
    Iz SVETA: Posnetek kot dokaz
Zasebni zavod Kengurujčki
Zasebni zavod Kengurujčki FOTO: POP TV

Kot pravijo, podrobnosti o posameznih fazah preiskave seveda ne morejo razkrivati, je pa preiskava intenzivna.

Po razkritjih, ki so pretresla slovensko javnost, predvsem pa starše otrok, ki so v zavodu Kengurujčki obiskovali varstvo, sta se na policiji zglasili še dve mamici in podali prijavo.

Prav tako potekajo pogovori s pričami in ostalimi vpletenimi v primer, tudi z nekdanjimi sodelavci zavoda Kengurujčki.

Na PU Ljubljana sicer poudarjajo, da preiskava kljub odmevnim posnetkom, ki so naleteli na zgražanje javnosti, ne sloni zgolj na tem pridobljenem materialu, ampak bo potrebnega še veliko policijskega dela, da se zadevo razišče.

Kriminalistična preiskava sicer poteka v smeri sumov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, kar se lahko kaznuje z zaporom do petih let. V primeru sicer doslej še nikomur ni bila odvzeta prostost, še pravijo na PU Ljubljana.

Policija se je sicer dela lotila, ko je prijavo podala vzgojiteljica v zavodu Kengurujčki, ki jo je po nekaj tednih dela šokiralo ne samo delovanje zavoda, ampak tudi uporabljene vzgojne prakse.

Vzgojiteljica, ki je oglas za delo pomočnice vzgojiteljice v zavodu Kengurujčki našla na spletni strani zavoda za zaposlovanje, je povedala, da so bili sporni že pogoji za delo. Od nje naj bi namreč zahtevali, da ustanovi s. p. in "najame" prostore, v katerih se je izvajalo varstvo. Vendar naj najemnine ne bi nikoli plačevala, bi pa naj bila za svoje delo plačana 7 evrov na uro.

Še manj pregledno naj bi bilo poslovanje s starši, ki naj bi za varstvo malčkov plačevali okoli 365 evrov – na roke lastnici. Na računih, ki so bili izdani, pa naj bi bili podatki podjetja vzgojiteljice, čeprav naj jih ne bi nikoli videla, izdajal pa naj bi jih direktor zavoda.

Še bolj sporno pa naj bi bilo ravnanje z otroki. Ustanoviteljica zavoda Branimira Vrečar naj tako ne bi opravljala gospodinjskih del, ampak dejansko vodila vrtec – od hranjenja, povijanja, do pogovorov s starši in določanja dejavnosti. Prav tako naj bi se do otrok vedla neprimerno. Tako naj bi jih žalila in celo fizično maltretirala, med drugim s prisilnim hranjenjem. Če so hrano izbruhali, naj bi jim v usta nazaj zatlačila tudi to. Po drugi strani pa naj bi otroci, ki so želeli jesti, dobili premalo hrane. Prijaviteljici naj bi naročila, da eni od deklic ne daje hrane, saj da mora ta shujšati za vsaj pet kilogramov. Pred spanjem naj bi otroke položila na tla, jim roke zatlačila v hlače, vzela spalno vrečo in jo zavezala, ali jih z rjuho povila okoli telesa, da se niso mogli premikati.

Prijaviteljica je prijavo torej podkrepila s posnetki. Ali bodo ti uporabni tudi na sodišču, še ni jasno. Na policiji pravijo, da bo to, potem ko bodo primer predali tožilstvu, v rokah tožilcev in sodišča, ki na podlagi sodne prakse v takšnih primerih presoja med pravico otrok do varnosti in pravico posameznika do zasebnosti. Snemanje brez vednosti in dovoljenja posameznika je namreč lahko nezakonito. 

S primerom se ob policiji ukvarjajo tudi na pristojnem ministrstvu, kjer pravijo, da dogajanju v zavodu Kengurujčki ni posledica sistemske napake, ampak gre za anomalijo v sistemu.

Akterji zgodbe so se medtem večinoma zavili v molk, Branimira in Aleš Vrečar, ki se pojavlja kot kontaktna oseba zavoda, izjav ne dajeta, "anonimni predstavnik zavoda" je za STA zatrdil le, da so zgolj nudili prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, sicer novi najemnici, ki je varovanje otrok v teh prostorih prevzela v začetku septembra. Priznal je, da ji je lastnica zavoda včasih pomagala pri določenih "gospodinjskih" opravilih pri varovanju otrok, a zanikal, da bi se kakor koli neprimerno obnašala do otrok.

Kaj pravi minister?

Na dogajanje v zavodu Kengurujčki se je odzval tudi pristojni minister Jernej Pikalo. V posnetku, ki ga je ministrstvo objavilo na portalu Youtube je dejal, da ga je zgodba pretresla tako kot ministra kot tudi očeta dveh otrok: "Želel bi opozoriti vse, ki iščete varstvo za svoje malčke, dobro pozanimate o izvajalcu tega varstva." Poudaril je, da odločno obsoja kakršne koli nelegalne prakse na področju varovanja otrok, "kakršna je očitno bila tudi v primeru tega zavoda, ki za to sploh ni imel ustreznih dovoljenj". "Javni sistem vzgoje in izobraževanja, ki deluje ne samo kot varstvo, ampak tudi kot program predšolskih otrok, zagotavlja visoko kakovost in dostopnost za vse na predšolskem področju. Strokovni delavci so preverjeni, imajo ustrezno stopnjo izobrazbe, strokovni nadzor nad njihovim delom pa se redno izvaja. Javni vrtci so tisti, ki zagotavljajo visok standard etičnih in moralnih norm. Tam je vseskozi zagotovljen ustrezen nadzor in zadeve tam veliko težje uidejo z vajeti. Če ste v dilemi, kam vpisati vašega predšolskega otroka, ali vas zanima kaj glede vrtca in njegovih potrebnih dovoljenj, prosim, obrnite se na nas. Naša številka je 01/400 - 5390 in kadar koli v delovnem času smo vam na voljo. Želim si, da se ta zadeva čim prej razišče. Če se bo izkazalo, da gre za kazniva dejanja, potem verjamem, da bodo vsi pristojni primerno pristopali kot narekuje zakonodaja. Predvsem pa si želim, da se nikoli ne ponovi kar koli podobnega," na posnetku še pravi Pikalo.

Kaj bo za to, da se kaj podobnega ne ponovi, storilo ministrstvo, Pikalo v izjavi ni pojasnil, čeprav je vodja inšpektorjev tudi v povezavi s primerom Kengurujčki dejal, da je velika težava pomanjkanje inšpektorjev, na kar da že dolgo opozarja tudi ministre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Izjave ministra so nezaslišane"

Izjave ministra in dela strokovne javnosti, ki primer Kengurujčki uporablja za promocijo javnih vrtcev, pa so vznejevoljile tako varuhe (intervju z eno od varuhinj lahko preberete TUKAJ) kot tudi zasebne vrtce.

Pogovarjali smo se s Tajo Steblovnik, direktorico vrtca Bambi iz Šmartnega ob Paki, v katerega je v dveh enotah vpisanih 75 otrok. Vrtec ima koncesijo za opravljanje dejavnosti v dveh občinah.

Steblovnikova pravi, da je izjava ministra nezaslišana, kaže pa tudi na nepoznavanje področja, saj minister po eni strani govori o javnem sistemu vzgoje in izobraževanja, kamor spadajo tako javni kot zasebni vrtci in varuhi, vpisani v potrebne evidence, po drugi pa poveličuje javne vrtce, čeprav za zasebne veljajo povsem enaka pravila, ko gre za izobrazbo zaposlenih, normative in nadzor.

Kot je povedala, je njihov vrtec v sedmih letih obiskal šolski inšpektor, ki je izvedel tako temeljit nadzor, da je ves proces trajal skoraj leto dni, ob tem pa jih je obiskala še armada drugih inšpektorjev - od požarnega, zdravstvenega, tržnega in inšpektorja, ki je preveril električne napeljave.

Prepričana je, da so zasebni vrtci podvrženi še večjemu nadzoru kot javni, kjer se zaradi različnih razlogov kdaj tudi gleda skozi prste, ko gre za dosledno izpolnjevanje normativov ali na primer pri doslednem vpisovanju novih oddelkov, znani so tudi primeri, ko so otroke že nastanili v vrtce brez uporabnega dovoljenja. Obstajali naj bi tudi primeri, ko občina raje plača kakšno kazen. Kot pravi, niso redki primeri, ko k njim v vrtec pridejo ljudje iz javnih vrtcev in se čudijo nad njihovo opremo, ki je pri njih obvezna, v javnih pa je kdaj - ni.

Kot pravi, zasebni vrtci delujejo kot podaljšana roka občin, zato so takšne ministrove izjave neprimerne, saj iz njih med vrsticami izhajajo insinuacije, da se nepravilnosti v varstvih, ki niso javna, lažje dogajajo.

Kar se tiče kadrov poudarja, da so ti tudi pri njih skrbno preverjeni, v vsakem primeru pa morajo pogodbe, številke diplom in celo dokazila o strokovnih izpitih poslati na ministrstvo za šolstvo.

Se pa Steblovnikova sprašuje, zakaj minister staršem v posnetku recitira številko ministrstva: "Ne vem, kaj jim bodo povedali, ker jih mi ponavadi ne dobimo, ko jih potrebujemo. Sodelovanje je velika težava, ponavadi pravijo, da so kadrovsko podhranjeni, da nimajo časa. Mi pa bijemo bitko z birokracijo, medtem ko na ministrstvu za seboj kdaj ne preberejo niti lastnih predpisov."

Sicer Steblovnikova še meni, da je poviševanje enih ali drugih neprimerno: "Povsod so dobri in slabi ljudje. Tega družba ne more preprečiti. Tako kot bodo na cestah slabi vozniki, v družbi morilci, bodo tudi slabi vzgojitelji. Če je v neki ustanovi več zaposlenih se jih morda lažje opazi kot v manjših sistemih. Je pa skrb za otroke področje, ki se ga večina ne loti zaradi zaslužka, ampak ker to delajo s srcem."

Čeprav med starši otrok, ki so vpisani v njihov vrtec zaradi afere ni vznemirjenja, o tem so se z njimi tudi pogovarjali, pa opaža, da se ustvarja slab vtis v splošni javnosti. Naključni ljudje jih tako sprašujejo, "pa kaj je z vami zasebniki".

Tudi zasebniki si zato želijo, da se afera čim prej razišče, predvsem pa, da na njih ne pusti neupravičenega črnega madeža.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
06. 10. 2018 11.46
+0
Dokazi so zbrani, celo video film imajo. Kaj še manjka, da bi policaji priprli, če ne že zaprli ovadene? O veliko, veliko! Pri nas je ustava še nedosledna in KZ velja samo v določenih momentih. Še dobro, da ima pravica zavezane oči, drugače bi se ji 'odpeljalo' od vseh teh gnusnih neumnostih. N.D. bi zapela: 'čez tisoč let ko naju več ne bo, takrat bo v državi dobro šlo' #pritrjujem
Vest-naroda
06. 10. 2018 10.20
+2
Staršem, ki so plačevali v gotovini, se je seveda zdelo vse OK...
FRC-H
06. 10. 2018 10.47
+2
Ja pa kaj je narobe z gotovino, če dobiš izstavljen račun?
kakafonijaprava
06. 10. 2018 09.20
+3
ah, ni samo tako, v Italiji priklepajo starčke na postelje pri zasebnikih, ki jih hranijo s trdimi skorjami kruha. skratka zasebna iniciativa!
ezzy5
06. 10. 2018 07.04
+4
To, da se ljudje v javni upravi polenijo je svetovni pojav in ni opazen samo pri nas, tako pač je, ker ni ščuke v ribniku. Ko je otrok ogrožen, se po naravnem nagonu starša prelevi v mladiča in......bog pomagaj babi. Vsaj tako je pri Štajercih.
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.58
+3
Le koliko ljudi dela brez ustrezne izobrazbe??????
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.57
+2
Melanija še ni obiskala teh otrok??????
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.57
+3
Še ena velika črna pika padla na državo prijaznih ljudi.
Sunshine73
05. 10. 2018 22.52
+6
Francoski predsednik MAKARON je lepo rekel: Malo manj jamrajte ...
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.52
-1
Zanimivo pa tole da je stvar prišla ven pred županskimi volitvami.
Sunshine73
05. 10. 2018 22.51
+3
Gradbene, gostinske, vzgojitelske šole naj se ukine,ker že čisto vsak lahko dela v teh branžah brez ustrezne izobrazbe !!
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.47
+3
Cerar molči o tem. Sigurno bo rekel da je zunanji minister in da ima pomembne naloge.
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.46
+5
Briga politike za vse skupaj.
M_teorija
05. 10. 2018 22.45
+7
Tole so posledice, kjer je denar edina vrednota!?
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.44
+11
Drugič ko greste h zdravniku preverite, če je zdravnik z pravo izobrabo, da njegova diplomska naloga ni plagiat, hi, hi,.......adijo pamet, kaki neumni nasveti naši politikov kateri nosijo del odgovornosti za to. Niso starši tisti kateri morajo preverjati ali je vrtec na črno in ali imajo vzgojitelji izobrazbo.
M_teorija
05. 10. 2018 22.37
+9
Tovšakova, Zidar, Patria,.... in tale zavod imajo nekaj skupnega. Pohlep!?
NotMe
05. 10. 2018 22.37
+19
Zvračanje odgovornosti in apeli, naj starši preverjajo licence in razvide je neokusno. Ali naj torej še gledamo, ali ima trola tehničnega in voznik 00?! In gremo v kuhinjo gledati, ali je vse po hasapu? Pa preverjat, ali je prenočišče registrirano? Ali ima taksist licenco in vsa zavarovanja, nič ponarejenega?Pa kaj še!! Na biziju ven vrže malo več kot 400 zadetkov za varstvo otrok, tudi če jih na črno dela še enkrat toliko, bi en ali dva inšpektorja lahko čisto vse preverila enkrat na leto, vsako leto. Nekako človek računa, da se tako odgovorno dejavnost čekira, ne pa da zdaj starši brskajo po nekih razvidih, za katere mnogi ne vedo, da sploh obstajajo.
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.39
+6
Kaj češ to je odgovor nesposobnih politikov kateri manipulirajo z ljudmi. Briga njih za vse skupaj in državo. Zato je do tega tudi prišlo.
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.41
+11
Dajte no, kot, da bi nekoga ustavil policaj on pa bi preverjal, če je policaj z vsemi dokumenti, službeno pogodbo, izobrazbo in ni vinjen na delavnem mestu. Ah ne se pustit da politiki delajo norca iz vas.
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.35
+5
A so ugotovili kdo je v Nemčiji oropal Kohlove specijalce?????
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.37
+3
Mogoče še kako strgano uniformo ukradli.
Pan1
06. 10. 2018 10.06
+0
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.34
+2
To je zrcalo Cerarjeve vlade in velika sramota. Sam se neki hvali kako je uredil državo, pa gospodarstvo itd. Kako je tožil Hrvaško in kako bo uspel. JavnI zavod deloval na črno. Kako je to mogoče se jaz sprašujem pa tudi kdo drug. Mogoče bo Cerar znal povedat.
Christi Miles
05. 10. 2018 22.28
+9
Nič se ne bo izcimilo iz te zgodbe. Na koncu bodo še starši kazensko odgovarjali, ker so podpirali tole ustanovo na črno
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.30
+5
Točno tako. Očitno za državo ni nekaj tako groznega, sicer jo bi priklenjeno pripeljali pred sodnika in 30 letni zapor. Čim govorijo bo, če bo največ 5 let, pomeni da od tega ne bo nič.
general_war
05. 10. 2018 22.25
+4
inšpektorji nujno v dvojicah po vseh opravkih in pregledih. ker enega samega, ki pogosto hodi v isto ustanovo in dobro pozna direktorja, lahko kaj kmalu premamijo denarčki
BUONcaffee
05. 10. 2018 22.26
+2