Slovenija

Vršič pobelil sneg, padavine bodo ponehale

Ljubljana, 31. 10. 2023 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V zgodnjih jutranjih urah se je pas intenzivnejših padavin vzpostavil v jugovzhodni Sloveniji. V Osilnici je v dobrih petih urah padlo kar 126 litrov dežja na kvadratni meter. Močnejše padavine so se razširile tudi nad Belo krajino in Kočevje, kjer je meteorna in podtalna voda poplavila več kot 20 objektov. Na Obali pa je precej nevšečnosti povzročilo visoko plimovanje morje. Naš najvišje ležeči cestni prelaz Vršič je medtem pobelil sneg. Ponoči bodo padavine sicer povsod ponehale, razjasnilo se bo. Reke v večjem delu države naraščajo, Kolpa je v zgornjem toku prestopila bregove in poplavila izpostavljene ceste in objekte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Padavinski rekord v Osilnici
    03:15
    Iz 24UR: Padavinski rekord v Osilnici
  • Iz SVETA: Še vedno povečana nevarnost plazov
    02:54
    Iz SVETA: Še vedno povečana nevarnost plazov

Počitniški teden bo v znamenju nestabilnega vremena. Agencija RS za okolje (Arso) je za danes zaradi napovedane večje količine padavin za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo. 

Oranžno opozorilo Arsa velja za severozahod in jugovzhod države.
Oranžno opozorilo Arsa velja za severozahod in jugovzhod države. FOTO: Arso

Kot so zapisali vremenoslovci, se je kmalu po polnoči nevihtni pas iznad Italije preselil nad Slovenijo in segal od Istre preko Krasa do Julijskih Alp. Padavine so se širile proti vzhodu. Pas je segal iznad Kvarnerja preko Kočevja, Novega mesta in Krškega vse do vzhoda države. V zgodnjih jutranjih urah se je pas intenzivnejših padavin vzpostavil v jugovzhodni Sloveniji, nove padavine so zajele tudi skrajni zahod Slovenije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Osilnici je v dobrih petih urah padlo kar 126 litrov dežja na kvadratni meter. Močnejše padavine so se na tem območju obnavljale in razširile tudi nad Belo krajino in Kočevje. Ker so padavine nastajale v pasovih, so bile količine od kraja do kraja precej različne, so sporočili z Meteoinfo.

Dopoldne so nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra prešle večji del države. Ozračje se bo najpozneje zvečer povsod umirilo. Delno se bo zjasnilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reke v večjem delu države naraščajo, Kolpa poplavlja 

Reke v večjem delu države naraščajo, najmočneje Kolpa. Pretok se v zgornjem toku trenutno že umirja, tudi v srednjem toku se postopno naraščanje upočasnjuje, vendar na tem rečnem odseku Kolpa še poplavlja, je pojasnil hidrolog Agencije za okolje Andrej Golob. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kolpa poplavlja na območju pogostejših poplav. Visokovodni val se bo proti večeru in pa v noči na sredo gibal po reki navzdol, je pojasnil Golob. Dodal je, da se val ne bo bistveno povečeval, saj spodnji pritoki Kolpe niso tako narasli.

Razlivanje voda manjše težave povzroča tudi v notranjosti države. Po besedah Goloba se reka Ljubljanica razliva na območjih vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju, naraščajo pa tudi reka Krka in njeni pretoki, ki se bodo tekom noči razlili v manjšem obsegu.

Povečan je pretok reke Drave na meji z Avstrijo. Ob tem pretoku se Drava vzdolž svojega toka že razliva, v naslednjih urah in pa tekom noči se bo začela razlivati tudi v spodnjem toku. Na tem območju se Drava sicer razlije v nekoliko širšem obsegu, vendar pri tem ne ogroža stanovanjskih objektov, je še pojasnil.

Obilne padavine so po besedah meteorologa z Arsa Anžeta Medveda danes sicer za nami. "Sedaj smo v pričakovanju prehoda vremenske fronte, ko bodo še nastale posamezne plohe in nevihte, ampak res tako burnega dogajanja, kot je bilo ponoči in zjutraj, pa vseeno ne pričakujemo več," je dejal za STA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ponoči se bo vreme povsod umirilo in tudi delno razjasnilo. V sredo zjutraj lahko po nekaterih nižinah pričakujemo megleno jutro, nekaj več oblačnosti bo na zahodu, kajti še bo pihal vlažen jugozahodnik. Čez dan bo na zahodu oblačno, lahko rahlo dežuje. Predvsem proti vzhodu, severovzhodu pa bo nekaj več jasnine, zato bo tam tudi najlepše vreme, je še dodal Medved.

V noči na četrtek bodo na jugu nastale rahle padavine in do jutra že ponehale. Čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. V četrtek zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale. Arso je za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno opozorilo.

Pozor, nevarnost plazov

V Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da zaradi povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili.

Vršič pobelil sneg

Naš najvišje ležeči cestni prelaz Vršič je medtem pobelil sneg. Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov, poroča Meteoinfo Slovenija. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Meteorna voda poplavljala v Novi Gorici, Kopru in Postojni

V Kočevju, bližnji okolici in v Kočevski Reki so zaradi močnega deževja zabeležili več intervencij. Gasilci devetih PGD gasilske zveze Kočevje trenutno posredujejo na 24 lokacijah. Po večini črpajo vodo iz zalitih kleti in nameščajo protipoplavne vreče, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

V občini Osilnica sta bili zaradi močnega deževja zabeleženi dve intervenciji. Gasilci PGD Osilnica posredujejo na več lokacijah – črpajo vodo iz zalitih kleti, varujejo plaz, ki se je sprožil nad stanovanjsko hišo, ter čistijo prepuste in odmašujejo obcestne odtoke.

Že zjutraj je vremenska fronta z neurjem je prizadela območja regijskih centrov za obveščanje Nova Gorica, Koper in Postojna. Gasilci so izvajali protipoplavne ukrepe, črpali meteorno vodo iz objektov in odstranili podrto drevje. Skupno so zabeležili 13 dogodkov, od tega osem na obalnem območju. Kot so zapisali na Centru za obveščanje RS, je zaradi obilnega deževja meteorna voda poplavila nekaj ulic, pritlične prostore hotela, gostinski lokal, prostore dostave trgovskega objekta ter gospodarski objekt. Ogrožala je tudi nekaj stanovanjskih objektov. Zaradi udara strele je zagorelo drevo. Močan veter pa je podrl nekaj dreves.

Ob 6.45 sta v Lokah v občini Nova Gorica gasilca JZ GRD GE Nova Gorica povlekla na cesto reševalno vozilo, ki je zdrsnilo s cestišča in nasedlo v blato.

Padavine težave povzročile tudi v kočevski občini

Padavine so nekaj nevšečnosti povzročile tudi v občini Kočevje, kjer je meteorna in podtalna voda poplavila več kot 20 objektov. Gasilci, ki so iz poplavljenih kleti črpali vodo in nameščali protipoplavne vreče, so z intervencijami na terenu po večini že zaključili, je za STA potrdil vodja civilne zaščite Kočevje Igor Kalinič.

Gasilske enote vseeno ostajajo v visokem stanju pripravljenosti. Na teren se bodo zopet vključile, če bi reka Rinža prestopila bregove in bi bila ob tem potrebna morebitna dodatna zaščita s protipoplavnimi vrečami, je dodal Kalinič. Sicer ocenjuje, da je to malo verjetno.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje sta bili dve intervenciji zaradi močnega dežja danes zabeleženi tudi v občini Osilnica. Gasilci PGD Osilnica so črpali vodo iz zalite kleti, čistili prepuste in odmaševali obcestne odtoke. Varujejo tudi plaz, ki se je sprožil nad stanovanjsko hišo.

V Piranu in Izoli sprožili sireno

Visoko plimovanje morja in močnejše deževje je zlasti ponoči in zjutraj na Obali povzročilo precej nevšečnosti. Morje je prestopilo rob obalne črte v Izoli in Piranu. Več cest so poplavile meteorne vode. V Šalari je narasla reka Badaševica ogrožala tamkajšnje naselje.

Kot poroča center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, je v koprski občini v močnejšem deževju v nočnem času meteorna voda zalila nekaj stanovanj na Izletniški ulici. V Šalari je narasla reka Badaševica ogrožala tamkajšnje naselje. Pri črpanju vode so sodelovali gasilci PGD Babiči. Nekaj po 2. uri so padavine ponehale in črpanje ni bilo več potrebno.

Tudi v Izoli so meteorne vode ponoči zalile več ulic, in sicer Skladiščno ulico, Južno cesto in Prešernovo cesto. Posredovali so gasilci PGD Izola, a ukrepanje povsod ni bilo možno, voda pa je potem, ko so padavine prenehale, odtekla. Okoli druge ure so meteorne vode poplavile tudi pritlične prostore hotela San Simon Izola. Vodo so prečrpavali zaposleni hotela s svojo črpalko, lokacijo pa so si ogledali tudi gasilci.

V občini Piran je v nočnem neurju na parkirni prostor v Seči padlo večje drevo. Koprski gasilci so posredovali tudi v Strunjanu, kjer je strela udarila v cipreso, ki je zagorela in ogrožala stanovanjsko hišo. V Kopru je zjutraj v Semedeli močno deževje na cestišče naneslo večjo količino peska, ki so ga odstranili delavci Marjetice Koper. Manjša količina zemljine je zdrsnila tudi na cesto za naselje Šared v občini Izola ter v Ulici borcev NOB v Luciji.

Regijski center za obveščanje Koper je ob 8.44 zaradi povišanega plimovanja morja v Izoli sprožil sireno z opozorilom na nevarnost. Morje je prestopilo rob obalne črte in delno zalilo parkirni prostor v Ulici Prekomorskih brigad in carinski pomol. Že ob 8.07 pa so zaradi povišanega plimovanja morja sprožili sireno tudi v Piranu, kjer je morje zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Gasilci PGD Piran in predstavniki Civilne zaščite so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke.

Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. in polnočjo in v sredo med 8. in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini do 10 centimetrov, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mentorhercul
01. 11. 2023 09.35
Če bo pretoplo bo cena drv padla!
Rafael Kramar
31. 10. 2023 21.02
+1
Zahvaljujoč vremenu, končno ni več kolesarjev po cestah...!!
SlepiSlovenc
31. 10. 2023 20.29
-1
To je za nas drifterje duper.
Naj bi
31. 10. 2023 20.22
+5
Rabimo ornk zimo tam okoli -30°C, da se "mrčes" uniči. Samo, da Kolpa ne zamrzne, ker potem nebo pravega učinka.
Jun2
31. 10. 2023 20.12
+3
roten
31. 10. 2023 19.48
+5
čas je že bil da malo snega na vršiču vrže
nemski_ovcar
31. 10. 2023 19.35
+8
Kje so časi ko so se ženske za 1.nov na pokopališčih bahale s pelc montli.
TLO81
31. 10. 2023 19.56
-2
Hja, danes zvečer pa pelc mantl na Žalah marsikateri kar prav pride, ni več tako tropsko vroče.
CyberWorm00000
31. 10. 2023 19.25
+6
noro kaj naj rečem : ))) clo nowembra bo padal sneg : )))
duhccc
31. 10. 2023 18.48
+1
to je sele zacetek za kjubljansko kotlinno,,,
PomisliNaSonce
31. 10. 2023 19.03
+3
To bomo pa še vidla. Vsi naokrog bolj ogroženi
PomisliNaSonce
31. 10. 2023 17.06
-16
Ob 15.00 so obremenili kontra še 2x 400kv iz Avstrije mimo Maribora proti Cirkovcem. Dobesedno se uscalo. Ampk smo popucal. Še prej so daljnovod za daljnvodom obremenili nazaj proti zahodu in jugu...od Lj - Divača, Cirkovci proti Podlogu, Iz avstrijske smeri proti Podlogu, iz Krškega proti hrvaški. Energijsko podrejsnje v vsem svojem sijaju!
VoxP
31. 10. 2023 16.20
+5
ma morda pa nas nekaj res opominja da vse skupaj je prešlo meje. pač človek želi videt le stvari ki mu ne škodi na zaslužku. da je kriva sprememba katero smo jo sami sprožili in nismo sposobni je več ustaviti. lahko da se bo enkrat prebiralo moderne hieroglife
avgust.
31. 10. 2023 16.00
+8
Ne razumem, kaj točno govori Pomisli na sonce, a vseeno je nekoliko čudna frekvenca padavin pri nas in severni Italiji v primerjavi z ostalo EU. Pa potres je bil v S.Italiji, ohladilo se bo.
ZIPPO
31. 10. 2023 16.09
+7
avgust, zdaj je že oktober, jutri pa že november 😉😁
Raček Pujsaček
31. 10. 2023 15.37
+3
Zanimivo! Čez to nevihtno nebo ! Ki je pred celjem bilo 💨sivo na drugi strani bolj tintnosivo / nebo ima ☁️💨različne oblake ! Proti mariboru vidš med nizkimi oblaki modro nebo! In ves čas se tu in tam razpenja mavrica! Prekrasno a ☔️deževno!
Svetec 2021
31. 10. 2023 15.22
+9
Se vidi da smo Prleki pridni nam narava prizanese 👍🤪
igy02
31. 10. 2023 14.44
+8
V Kopru včeraj zvečer ob 20 uri 20 stopinj.
XVXC
31. 10. 2023 14.27
+6
Narava vrača udarec. Podnebne spremembe. Vsaka križarka - ladja ima 6 dizelskih motorjev težkih 75.600 KW (približno 100.000 HP), 1,8 milijona cc x 6 cilindrov (equiv. 5400 VW Golf TDI), Poraba: 13,8 ton/uro ali 390.000 litrov na dan.120.000 ton/leto, kar ustreza celotni proizvodnji težke nafte v rafineriji Falconara. Potem Vam povedo, da je za rešitev problema podnebnih sprememb potrebno kupiti električni avtomobil. Bolano !!!
enapi
31. 10. 2023 14.59
-14
390.000 littov na dan pomeni samo 100 litrov na potnika (če jih je 3900, kot jih približno je). Marskikdo več porabi z avtom na dan.
Defragment
31. 10. 2023 13.55
+3
Hahahahaha....če Iztaelci lahko naženejo ven Palestince in EU to podpira potem bomo tudi mi?
jutri_pa_res
31. 10. 2023 13.51
+17
Kje je zdaj Lučka Knajfež Bogataj, ki je pred 25 leti po dveh sušnih letih napovedovala katastrofalno nižanje podtalnice in posledično pomanjkanje pitne vode, propad poljedelstva zaradi suše in podobno...
jutri_pa_res
31. 10. 2023 13.52
+22
Takšni strokovnjaki počnejo dvoje: 1. napovedujejo razvoj dogodkov v prihodnosti in 2. razlagajo, zakaj se prejšnje napovedi niso uresničile.
trgft
31. 10. 2023 15.10
+2
mogoče danes ne, jutri_pa_res. Vprašanje, kaj bo drugo leto, in ali bo sploh zima s snegom?
PomisliNaSonce
31. 10. 2023 17.39
+1
Lučka ima posredovano, kaj mora ponavljat ko papiga...gre za pa za vpliv usmerjene energije preko žic in toplotnih črpalk, ter sončnih elektrarn...ter posledično umetne zračne padce po ceveh
Lojze Biber
31. 10. 2023 12.59
+1
Lije. Kablovje laufa na polno. Vse bo šlo.
Uškakola
31. 10. 2023 13.39
-3
nastjamarko
31. 10. 2023 12.37
+2
In jaz se ravno vračam iz sončne Španije v Slovenijo. 🤢🤢
ZIPPO
31. 10. 2023 16.11
+4