Slovenija

Interes za sežig komunalnih odpadkov tudi v Ljubljani, Mariboru in Kočevju

Celje, 09. 02. 2022 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.G., D.L.
Komentarji
7

Državno javno službo sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov na območju Slovenije bodo glede na predlog uredbe izvajale največ štiri sežigalnice. Interes za takšne sežigalnice so poleg Celja izrazili tudi v Ljubljani, Mariboru in Kočevju. Vlada bi lahko uredbo sprejela še ta mesec.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Luka Kotnik

Minister za okolje Andrej Vizjak je danes dejal, da bo osnovni pogoj za sežigalnice ta, da naprave uporabljajo najboljše razpoložljive tehnologije (BAT). "Seveda si želimo visokozmogljive in tudi okolju prijazne naprave, ki ne bodo pustile nikakršnega prekomernega onesnaževanja, ali pa da bi bili izpusti bistveno, bistveno pod mejnimi vrednostmi, tako kot pri tem objektu," je dodal ob robu obiska Toplarne Celje, kjer s sežiganjem komunalnih odpadkov soproizvajajo toploto in elektriko.

Celjsko toplarno je Vizjak izpostavil kot primer dobre prakse, ki bi lahko pomagal pri načrtovanju ostalih naprav, za katere namerava država podeliti koncesijo. Poudaril je, da je naprava v Celju plod slovenskega znanja in poguma. "Govorim predvsem o lokalni skupnosti z županom na čelu, ki je že pred desetletji prepoznala to priložnost. Izdelek je plod slovenskega proizvajalca, tako da menim, da je lahko to res dober zgled, kako nadaljevati podobno dokončno rešitev Slovenije," je dejal.

Minister sprejem uredbe na vladi pričakuje v tem mesecu, kmalu zatem naj bi bil objavljen razpis. Predvideva, da bi lahko bili obrati zgrajeni v tej finančni perspektivi, ko je za sofinanciranje namenjenih 60 milijonov evrov. 

Predlog predvideva, da bi državno javno službo sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov na območju Slovenije izvajale največ štiri sežigalnice. Vizjak je danes povedal, da so poleg Celja interes izrazili tudi v Ljubljani, Mariboru in Kočevju.

"Ugotavljamo, da bi lahko ti projekti izkazovali od 25- do 30-odstotno finančno vrzel. V amortizacijski dobi je treba to dodati k investiciji, da postane ekonomsko upravičena, in potem ti koncesionarji toploto po regulirani ceni prodajajo odjemalcu in s tem dobijo vir prihodkov, s katerim se krije obratovanje, vzdrževanje. Za sam zagon investicije pa mora nekaj dodati država ocenjujemo, da okoli 30 odstotkov od ocenjene investicijske vrednosti," je dejal.

Celjski župan Bojan Šrot je dejal, da toplarna v 12 letih delovanja ni presegla dovoljenih mejnih vrednosti izpustov in da so ti bistveno nižji, kot jih določajo evropski standardi. "V tem času smo  na naši centralni deponiji privarčevali približno 300.000 ton oz. kubičnih metrov deponijskega prostora," je poudaril. 

Zaradi toplarne v Celju ima več kot 7000 gospodinjstev in nekaj poslovnih uporabnikov eno najnižjih cen toplotnega ogrevanja v Sloveniji, pravi celjski župan Bojan Šrot.

Filip Kokalj s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je povedal, da objekt vseskozi obratuje v skladu z vsemi okoljskimi standardi in se v celoti prilagaja vsem zahtevam o varstvu okolja. Ocenil je, da je objekt z dunajskim primerljiv po emisijah. Pri tem pa je treba poleg mejnih dovoljenih vrednosti gledati tudi resnične vrednosti izpustov v okolje, ki so lahko tudi desetkrat nižje od mejnih. "V zrak gre nekaj emisij, nikakor ni možno očistiti vsega, je pa treba razumeti, da so sežigalnice najbolj nadziran izmed vseh procesov zgorevanja," je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3xutišani
09. 02. 2022 21.20
Ljubljančani so že itak cel dan v megli.....če še malo v zrak spustijo ne bo veliko škode....DE???
4556
09. 02. 2022 21.14
Upam ,da bodo državljani začeli razumeti ,da sežig odpadkov edina rešitev in še finančno bodo veliko prihranili . So pa vedno problemi pri posameznikih ,ki so vedno proti sami pa nimajo nobenih rešitev pravi loleki
abmam
09. 02. 2022 21.03
-2
Razpisati referendum in takoj v kali zatreti vsak poizkus uvedbe sežigalnice v mestu!
medika007
09. 02. 2022 21.06
+4
Ma ne seri. Dejstvo je, da je veliko odpadkov in da je treba nekaj z njimi narediti. če ima Dunaj lahko sežigalnico, jo ima lahko tudi Ljubljana ali pa Maribor.
Okoliletajo?a
09. 02. 2022 21.10
+2
Hm, prosim za tvoj predlog, kaj naj naredimo z našimi komunalnimi odpadki. Sami se ne bodo razblinili.
nejc312312
09. 02. 2022 21.03
+2
Kjer je Vizjak zraven, tam ni ponavadi nič dobrega za okolje.
abmam
09. 02. 2022 21.01
+1