Slovenija

Nova sumljiva zgodba v zvezi s frekvencami 5G

Ljubljana, 17. 10. 2018 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
14

Iz predala Akosa po izbruhu afere Koprivnikar padajo nove sumljive zgodbe. Frekvence 5G je dobilo tudi zasebno podjetje Internet inštitut, kar na prvi pogled ni nič nenavadnega. A preverjanje je pokazalo, da ima podjetje prostore na Fakulteti za elektrotehniko, večina lastnikov je tam zaposlena, na naslovu fakultete je tudi območje testiranja. In kako je s podjetjem povezan nadzornik Akosa?

Evropski projekt Matilda, za katerega je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Internet inštitutu podelila frekvence 5G, je po domače namenjen razvoju tehnologij, ki se bodo uporabljala pri sistemu javne varnosti ter zaščiti in reševanju.

Dekan Dolinar: Fakulteta ima z Inštitutom najemno pogodbo

Odličen projekt torej, ki pa zbode v oči, ker ima Inštitut poslovne prostore kar na Fakulteti za elektrotehniko. Prav ta se je po pojasnilih Akosa odzvala na njihov drugi poziv, poleg na primer ministrstev za obrambo, notranje zadeve, javno upravo in uprave za zaščito in reševanje.

V oči zbode, da ima Inštitut poslovne prostore kar na Fakulteti za elektrotehniko.
V oči zbode, da ima Inštitut poslovne prostore kar na Fakulteti za elektrotehniko. FOTO: POP TV

Dekan Gregor Dolinar elektrotehniške fakultete pojasnjuje, da jim zasebno podjetje plačuje najemnino, izbrani so bili na razpisu. In niso edini. Še več z univerzo imajo sklenjeno tudi pogodbo za odkup intelektualne lastnine, ki je tam nastala tekom raziskav in razvoja, da torej plačujejo licenčnino.

"Kar se tiče pa fakultete, na fakulteti smo tudi razmišljali o tem, ampak smo v tistem trenutku presodili, da nimamo dovolj časa in virov, da bi takrat kandidirali, dejstvo pa je, da je ta razpis odprt," pravi Dolinar.

Nanj se bodo prijavili, če in ko bodo imeli na voljo za to spet dovolj ljudi, dodaja.

Sedem od 12 lastnikov Inštituta zaposlenih na fakulteti

Vpogled v javne evidence razkrije, da je Internet inštitut v lasti 12 posameznikov, vsak ima dobrih osem odstotkov podjetja. Sporočili so nam, da imajo štiri zaposlene.

Dekan Gregor Dolinar elektrotehniške fakultete pojasnjuje, da jim zasebno podjetje plačuje najemnino.
Dekan Gregor Dolinar elektrotehniške fakultete pojasnjuje, da jim zasebno podjetje plačuje najemnino. FOTO: POP TV

Kar sedem od 12 lastnikov pa je na seznamu zaposlenih na fakulteti. Še več, devet, jih sodeluje z laboratorijem za multimedijo in telekomunikacije. Predstojnik slednjega pa je, zanimivo, član sveta Akosa.

Dekan glede tega pravi, da mora vsak od zaposlenih, ki želi dodatno, torej največ 20 odstotno, delati zunaj fakultete, mora zaprositi za dovoljenje. Dva sta to storila in obema so odobrili, nihče od njiju ni profesor ali raziskovalec.

Kar sedem od 12 lastnikov pa je na seznamu zaposlenih na fakulteti.
Kar sedem od 12 lastnikov pa je na seznamu zaposlenih na fakulteti. FOTO: POP TV

"Ostali, ki jih omenjate, so po mojem vedenju zgolj lastniško povezani s podjetjem, niso pa tam zaposleni," pravi dekan Dolinar.

Bo direktorica Akosa razrešena?

Je pa dejstvo, da je Internet inštitut za razliko od BTC svojo vlogo na Akos vložil pravilno, na pravem obrazcu. Zato strokovnjaki opozarjajo, da bi tudi zaradi tega vodstvo Akosa BTC moralo zavrniti vlogo.

In kaj bo vlada odločala o zahtevi sveta za razrešitev direktorice? Rudi Medved, minister za javno upravo: "Svet agencije do zdaj uradno na vlado ni naslovil nobenega dokumenta."

Ta naj bi na vlado romal v prihodnjih dneh, neuradno pa naj bi se pristojni zavzemali za njeno razrešitev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepe007
18. 10. 2018 07.05
+13
V teh zgodbah manjka, kdo začasnih testnih licenc ni dobil? Ali so bili boljši kandidati, ki bi v obdobju testiranja kitajske opreme naredili več?
deratizacija
18. 10. 2018 07.03
+18
Največ tatov državnega premoženja je v javnem sektorju.
zajebant2
18. 10. 2018 08.32
+1
BobbyP
17. 10. 2018 22.33
+22
Vedno bom ponavljal isto; imate kar ste sami izvolili. Ste hoteli moralne, poštene, ki preučujejo in se borijo proti korupciji. Ste jih imeli. Zdaj ste hoteli vaškega komika, ga imate. Dobili boste pa točno tisto, kar ste izvolili. Torej tiho, hlače dol in v predklon. 😒
marmilan
18. 10. 2018 07.01
-2
Boljše ti kot pa svečkarji. Imeli ste možnost, pa vlade niste sestavili, zakaj?
Recenzor
18. 10. 2018 07.02
+11
Problem je, da so jih nasledili foksnarji, ki bodo to etiko razširili še na ostalo levo populacijo grabežljivcev
Popeye
18. 10. 2018 08.44
+0
Bobi ne lapaj! Ko so bili na oblasti tvoji, je bila korupcija in zaposlovanje žlaht na vrhuncu. V Darsu 40 svojih v enem mesecu...
Rolka
17. 10. 2018 22.23
+19
Dokler je vse po napisanih zakonih, je vse ok. Kar se pa moralnih zadev tiče, je pa zadeva že daleč od poštenosti! Če želijo kaj spremeniti, bo potrebno zakone malo urediti, kar se pa ne bo kmalu zgodill. Lp vsem
metkavrh
17. 10. 2018 22.08
+33
Pri nas je vse prepleteno, povezano in v večini skorumpirano!!!