Slovenija

'Interpelacija brez argumentov'

Ljubljana, 29. 09. 2006 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Interpelacija zoper ministra Simonitija po mnenju SDS ni strokovna. Grims dodaja, da nima resnih argumentov.

Po mnenju Grimsa je interpelacija polna domišljije, besa in frustracije
Po mnenju Grimsa je interpelacija polna domišljije, besa in frustracije FOTO: POP TV

V SDS obžalujejo, da LDS k pisanju teksta za interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija ni vključila kakšnega strokovnjaka. "S tem bi tekst bil tak, ki bi pravno zdržal in bi vsebinsko imel rep in glavo, obenem pa bi omogočal resno in kvalitetno razpravo, saj si slovenska kultura to zagotovo zasluži," je na novinarski konferenci na interpelacijo odgovoril poslanec SDS Branko Grims. Miro Petek pa je dodal, da LDS nima resnih argumentov za interpelacijo zoper Simonitija.

Besedilo je nastalo z "bujno domišljijo avtorjev iz vrst LDS, ki so v besedilo prelili svoj onemogel bes in frustracije, zato ker se je ljudstvo kot najvišji suveren lani odločilo drugače", je na izzid referenduma o zakonu o RTVS spomnil Grims.

"Samo besedilo je izredno zanimivo, dobro leposlovno delo, z bogatim besednim zakladom in pravilno slovenščino, ter predstavlja zanimiv prispevek k slovenskemu leposlovju s področja znanstvene fantastike in humorja," je menil Grims ter dodal, da "interpelacija v ožjem pravnem pomenu besede mora temeljiti na dokazanih trditvah, argumentih in dejstvih, da je minister kršil bodisi ustavo bodisi zakon", česar pa po njegovem mnenju v tem besedilu ni.

Minister za kulturo Vasko Simoniti
Minister za kulturo Vasko Simoniti FOTO: Dare Čekeliš

Grims je še dodal, da glede na ankete javnega mnenja ljudje poročanje medijev po uveljavitvi novega zakona o RTVS in po uveljavitvi novele medijskega zakona označujejo za bolj objektivno kot prej, je še pojasnil Grims.

Miro Petek pa je menil, da je "interpelacija spisana, kot nekakšna debata za šankom, povsem neresno in nekredibilno". Dokumentaciji za interpelacijo so priloženi izpisi anonimnih piscev z internetnih forumov, kar je nekaj nezaslišanega, je še dejal Petek. "Verjetno obstaja možnost, da so pod krinko anonimnosti naročali te zapise na forumih, ki jih je pisal sam vrh LDS, jih nato 'sprintal' in priložil dokumentaciji kot enega izmed krovnih dokumentov." To, da se je LDS poslužila tudi internetnih forumov, je po Petkovi oceni precejšnja sramota za največjo opozicijsko stranko.

V tej interpelaciji gre po Petkovih besedah tudi za žalitev novinarskega ceha, saj v besedilu "vehementno omenjajo, da gre na RTVS za cenzuro oz. samocenzuro". Ob tem je izrazil začudenje, da v zadnjem letu ni bilo nobenega glasu iz vrst novinarjev, da bi bili pritiski oz. da bi morali novinarji umikati prispevke. "Pred sprejetjem zakona o RTVS je bilo teh primerov kar nekaj. Cenzure oz. samocenzure je bistveno manj, kot je je bilo v času vladavine LDS in v času komunizma," je še menil Petek.

LDS: Interpelacija je legitimno orodje v politiki

Poslanka LDS Majda Širca se je odzvala na stališča SDS
Poslanka LDS Majda Širca se je odzvala na stališča SDS FOTO: POP TV

Interpelacija je legitimno orodje, s katerim lahko "politično preverjamo in nadzorujemo tiste, za katere menimo, da ne spoštujejo zakonov in ne odgovarjajo na tiste obljube, ki so jih dali," je v odzivu na stališča SDS do interpelacije ministra za kulturo Simonitija dejala poslanka LDS Majda Širca. Aleš Gulič pa je dodal, da je bil na nek način počaščen, da je bila interpelacija ocenjena kot leposlovno besedilo, "saj je leposlovje pomemben del umetnosti, umetnost pa postavlja zrcalo družbi".

Širčeva je med drugim spomnila, da je predsednik vlade Janez Janša interpelacijo označil kot jadikovanje, minister za kulturo Simoniti kot brezpredmetno, soavtor zakona o RTVS Grims pa kot leposlovno besedilo. "To je vendarle naša legitimna oblika političnega nadzora nad delom ministra, s katero preverjamo, kaj je minister storil, pa bi po našem prepričanju moral drugače ali sploh ne bi smel, česar ni naredil pa bi moral, ali kje je kršil zakone," je še pojasnila Širčeva.

Interpelacija po mnenju poslanke LDS navaja številne primere nespoštovanja pravne države, krnjenja svobode izražanja v letošnjem letu in nespoštovanje kulturne dediščine. Interpelacija je potrebna resne obravnave in "ne pričakujemo, da bi se ji v nadaljevanju odvzelo argumentirane odgovore, vsekakor pa ne na tako aroganten način, kot se sedaj počne," je še menila Majda Širca.

Gulič pa se je med drugim dotaknil tudi navedb SDS, da je danes cenzure in samocenzure manj kot v 80 letih in manj kot v času vladanja LDS. "Živimo v svobodni državi, ki prisega na javno besedo, pa se še ugotavlja, da je te manj, torej samocenzura je in to je narobe," je pojasnil Gulič in dodal, da je pomembno to, da cenzura oz. samocenzura sploh obstaja. "V tem trenutku se dogaja to, da so ljudje obmolknili in ne spregovorijo," je še pojasnil ter dodal, da "zakon o RTVS in zakon o medijih povzročata to, da se krni pravica do govora, besede, mnenja".

Da so dokumentaciji za interpelacijo priloženi izpisi anonimnih piscev z internetnih forumov po Guličevem mnenju kaže na to, kako je s cenzuro, samocenzuro in razkrivanjem identitete. Tudi Širčeva se je strinjala, da marsikdo ne želi razkriti svoje identitete in zato raje uporabi anonimno ime in na ta način izrazi svoje mnenje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pavel.ferluga@siol.net
03. 10. 2006 09.21
Da opozicija lahko zahteva interpelacijo na nekega ministra je to v demokraciji, ne samo dovoljeno, ampak tudi razumljiv in povsem normalen postopek, če je prišlo do dvoma, da dotični minister ni vešč lastnega resorja ali dela v škodo le temu. Seveda je treba tu imeti krepke in verodostojne dokaze o slabem delu ministra. V nobenem primeru ne zadošča domneva ali drugačen vidik, nevšečna strankarska pripadnost ali osebne zamere, kot kriterij, kako naj minister dela. Ničkoliko ministrov za kulturo smo že imeli. Povprečen državljan se vpraša, kako pravzaprav se ministri postavljajo. Pričakuje, logično, da minister določenega resorja, bo bil strokovno podkovan pri njegovem delu in, kar ni zanemarljivo, bo imel tudi smisel in nagnjenje do bistva njegovega dela in to je kultura ter vse, kar je znjo povezano. Kdo lahko sodi, če minister dela v interesu kulture ali ne? Po vsej logiki bi to morali biti kulturniki sami, ne pa politiki, še posebno ne tisti, ki niso imeli nikoli opravka s kulturo in so svoj čas postavljali kulturne ministre, brez nikakršne zveze s kulturo. Predvidevam sicer, da ima vsak minister (nikogar ni, ki bi lahko vse obvladal) tudi svetovalce usposobljene in zaslužne na področju, ki ga ministrstvo pokriva, a vseeno bo nedvomno bolj sposoben minister za kulturo, če je sam kulturnik in to splošno priznan in na tem področju zaslužen. Naši opoziciji pa ni do strokovnosti in to je dokazala v preteklosti, ko je imela možnost postavljati ministre. Njeno prepričanje je še vedno tako, kot je bilo v žalostni preteklosti, da strokovnost ni važna, važno je ideološko prepričanje in zvestoba partiji (danes seveda te ne imenujejo eksplicitno, ker je to organizacija, ki ne vzbuja spoštovanja, zato so ji tudi zamenjali ime kar nekaj krat, le bistvo je ostalo isto). Zato se ni čuditi, če so bili apologeti pretekle nomenklature (danes v opoziciji) proti n.pr. pokojnemu Rudiju Šeligu kot ministru za kulturo in jim je bil komsomolec Školjč nadvse sposoben kulturnik, ki naj bi Šeliga strokovno prekašal (sic!). V čem je bila boljša Rihterjeva v primerjavi s kulturnikom Simonitijem? Tudi tukaj je bolje, da ne raziskujemo, mar ne?. Opozicija, če da kaj na lastno verodostojnost in interpelacijsko konsistentnost, naj prej dobro premisli na svoja pretekla dejanja in njhovo primernost, preden obtožuje le na podlagi politične nedopadljivosti, ker to je glavni vzrok njene interpelacije, vse ostalo so le različne interpretacije. Dober minister se bo zavzemal za njegov resor in stvar vlade in drugih ministrstev je, koliko mu bo uspelo v proračunskem komolcarjenju pridobiti na svojo stran. Normalna praksa v demokratičnem parlamentarnem uravnoteževanju.
doki007@email.si
01. 10. 2006 09.30
interpelacija mora bit ,...argumenti so......cene položnic so še sedaj nespremenjene....
doki007@email.si
30. 09. 2006 09.46
kako, da ni argumentov za interpelacijo ,...cena položnic se ni prav nič znižala ,. program nacionalne tv je katastrofa,..dobro, da imam satelitske programe ker drugač bi bil en velik obup,.... zato naj Grims ne govori neumnosti da ni argumentov za interpelacijo....