Slovenija

Kustečeva: Glasovanje je realen rezultat političnih razmerij

Ljubljana, 16. 03. 2021 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glasovanje je trenutni seštevek "na papirju" koalicijskih in opozicijskih strank, je po prestani interpelaciji dejala šolska ministrica Simona Kustec. Poslanec Matej T. Vatovec pa je ocenil, da je 16-urna razprava v DZ pokazala vso praznost ministrovanja Kustečeve. Glede prihajajočih interpelacij pa je dejal, da bo "do ministra za kulturo Vaska Simonitija mogoče že kakšen glas več".

Simona Kustec je po 16-urni razpravi uspešno prestala interpelacijo.
Simona Kustec je po 16-urni razpravi uspešno prestala interpelacijo. FOTO: Bobo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je po maratonski razpravi, ki se je končala pozno ponoči, uspešno prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje. Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji, za je namreč glasovalo 38 poslancev, proti pa 41. 

Kustečeva je po prestani interpelaciji v izjavi za medije dejala, da je glasovanje realen rezultat političnih razmerij oziroma da glasovi, ki jih je prejela, predstavljajo realno politično podporo za nadaljevanje mandata. 

Rezultat glasovanja pa je trenutno seštevek "na papirju" koalicijskih in opozicijskih strank, je dejala. Verjame, da se bo v prihodnje še izkazalo, kakšen status bo zavzela poslanska skupina DeSUS. "Za SNS vemo, da podpira vse dobre odločitve in predloge vlade, v tem konkretnem primeru se je vzdržala," je dejala Kustečeva. Dodala je, da je glasovanje realen rezultat političnih razmerij.

Po približno 16 urah razprave je ministrica pozdravila po svojem mnenju dve ključni pozitivni, enotni sporočili, ki so ju po njenih besedah poslanci dali ne glede na to, ali so del koalicije ali opozicije. Prvo je, da bodo vsi naredili vse za to, da bodo v teh težkih časih ohranjali možnosti za vzgojo in izobraževanje v prostorih vrtcev in šol, in ne na daljavo. Druga ugotovitev pa je, da so prav vzgoja, izobraževanje, znanost in šport eni od temeljnih gradnikov naše družbe in države ter bodo naredili vse za to, da bodo iskali najboljše možne rešitve za njihov nadaljnji razvoj, je pojasnila.

Za interpelacijo so sicer glasovali poslanci predlagateljic interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB, proti pa poslanci SDS, SMC, NSi, poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in oba manjšinska poslanca. Poslanci SNS se glasovanja niso udeležili, manjkali so tudi trije poslanci DeSUS, eden pa se je vzdržal.

Prav zato ministrica meni, da interpelacija ni bila izgubljen čas. Razprava pa je po njenem mnenju pokazala tudi to, da bodo morali znotraj javnega prostora, tudi političnega, še veliko narediti za veliko strpnejši kulturi spoštljivega in civiliziranega dialoga.

Vatovec: Interpelacijska razprava je pokazala vso praznost ministrovanja Kustečeve

Poslanec Levice Matej T. Vatovec pa je kasneje v izjavi novinarjem ocenil, da je razprava pokazala vso praznost njenega ministrovanja. A, kot pravi, ni razočaran, saj se na nek način pričakuje, kako bo glasovala koalicija. "Očitno ima še dovolj glasov," je ugotavljal.

"Glavni očitek ministrici je to, da je neaktivna in ne počne tega, kar bi se pričakovalo od vsakega ministra: da se bori z vsemi svojimi močmi za svoje področje," je dejal v imenu predlagateljev.

Na vprašanje, ali serija interpelacij – v kratkem sledita še dve – morda še dodatno krepi aktualno vlado, je odgovoril, da je odvisno od tega, s katere strani se gleda idejo interpelacije. Sam jo velikokrat vidi kot možnost, da dajo glas komu, ki ga ne dobi. Ponovil je, da so namreč interpelacijo Kustečeve spisali predvsem kot poskus prisluhniti vsem tistim, ki so poskušali priti do ministrstva v času koronakrize, a od ministrstva ni bilo posluha. To so bili po njegovih navedbah tudi očitki številnih učencev, dijakov, njihovih staršev, šolnikov, ki so "dobili mesto v parlamentu".

Interpelacija zoper Simono Kustec.
Interpelacija zoper Simono Kustec. FOTO: Bobo

 

"To je eden od pomembnih vidikov. To, da krepi koalicijo, pa le kaže na to, koliko sta pomembni osebna integriteta in odgovornost v razmerju do odgovornosti do ljudi," je ocenil Vatovec.

Na vprašanje, ali na četrtkovi interpelaciji ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja pričakuje drugačen rezultat, pa je odgovoril: "Počasi bomo videli, kakšno bo razmerje moči. Do ministra za kulturo Vaska Simonitija bo mogoče že kakšen glas več."

Spomnimo, da so predlagatelji interpelacije Kustečevi očitali predvsem najdaljše zaprtje vrtcev in šol v Evropi, med včerajšnjo razpravo so jo opozicijski poslanci večkrat pozvali k odstopu in ji očitali, da svojega dela v resnici sploh ni opravljala. Ministrica pa se je branila z besedami, da ima čisto vest ter da osnov za interpelacijo, ki jo je označila za politično igro, ni. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (375)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
18. 03. 2021 09.14
Ta ministrica bi morala odpeketati v zgodovini, ker očitno ne mara otrok!
bojer
16. 03. 2021 20.28
+0
Interpelacija ni uspela. Prav je, da je bila debata in da tudi javnost sliši ter zve kako nizko padamo. Praktično se kaže, da je dovoljeno vse kar ni dobro za državljane, to pot za šolsko generacijo, kar je še slabše.
MOJSTER SQIRTINGA
16. 03. 2021 20.25
+1
Lutka je ta gospa,pod okriljem zapornika Orbana
Sajeta5
16. 03. 2021 20.14
+1
Univerzitetna profesorica, katere integriteta je tako na psu, da ji en Urbanija ukazuje, kdaj sme spregovoriti in kdaj ne.... njen pogled pa spominja na pogled prestrasenega cucka, ki ni cisto siguren ali ga bo gospodar brcnil, ali pa pobozal.... in ta vodi resor, ki bi naj delal v dobro in za otroke....
generator
16. 03. 2021 19.57
+2
Kljub tolikšnim zaslužkom še zmeraj ni iztisnila teh "gomoljev" na obrazu.
Gabiula
16. 03. 2021 19.43
+1
Saj jo bi tudi jaz preživela pa čeprav nimam blage veze s šolstvom. Samo prebereš kar ti je šef napisal listke pa je stvar rešena.
jbtjbt
16. 03. 2021 19.23
+1
Simonca ne pametuj,v stranki ste v podnu
Jožajoža
16. 03. 2021 19.19
+2
kdo vse ja lahko minister.pa,saj janša potrebuje nesposobne.če bi imel vsaj enega pametnega v vladi, bo bil že problem.
mijavci
16. 03. 2021 19.02
-3
Kustečeva je odraz vsega šolstva, na teh položajih nikakor ne smejo biti ljudje ki so inteligentni ki mislijo s svojo glavo in so zdravega razuma, zato tudi vse več otrok potrebuje pomoč ker jih učijo degenerirani učitelji z kupljenimi diplomami in žletnobo v sebi. Pa to ni samo pri nas, tako je v vsej evropi, vseh državah ki so postale korporacije, in v katerih ljudstvo ne odloča o ničemer več. Ko si bo narod priboril nazaj državo, bo tudi stanje po šolah znosnejše, in učna snov z zdravo pametjo ne pa teorije 36 tih spolov.
Razumnež
16. 03. 2021 18.08
-4
Gnila opozicija do konca. Fuj in fej !!
klobasa123
16. 03. 2021 17.59
-2
Mislim da je Vlada po tej interpelaciji še močnejša, saj je dobila jasno potrdilo, da dobro dela!
zlati70
16. 03. 2021 17.51
+3
Dolgočasna maratonska seja Včerajšnja maratonska seja je bila dolgočasna! To, kar je predlagatelj povedal na začetku je bil potem samo še odmev govorcev. Bolj je bil oddaljen od izvora, manj učinkovit je bil! Na koncu je seveda izvodenel, v sramoto opoziciji jih je na ceduli pustilo kar nekaj njihovih parlamentarcev. Kot vodo na mlin so sami pripeljali lastno sovraštvo in neumnost do rezultata! In tu se pokaže dvostransko nabrušen meč interpelacij! Vsak napadalec je bil deležen odlične obrambe in prav pohvaliti jih moram, ker so argumentirano, jasno, morda celo humorno in posmehljivo postavljali zid pred Kustečevo in jo obranili! In si naredili odlično reklamo, povedali stvari, ki jih sicer ne bi nikoli slišali in bi bile zatajene! Zaradi neposrednega prenosa novinarji niso mogli ne prirejati, ne lagati in ne vplivati na javno mnenje! Torej.. Interpelacije so zelo koristna zadeva za tiste, ki so vsebinsko dobro pripravljeni in imajo dovolj glasov za uspeh.. zato naj si vlada in stranke koalicije samo želijo še več tako bedastih , nepripravljenih in skromnih predlagateljev, kot jih imamo ta trenutek! Leva opozicija se bo tega morala še naučiti.
zlati70
16. 03. 2021 17.51
+2
NEKORISTNA INTERPELACIJA Kdaj je interpelacija, koristna? Če si nanjo, kot predlagatelj dovolj dobro pripravljen in moraš imeti zato do potankosti vnaprej izpolnjena dva pogoja, vsebinsko mora biti pripravljena tako dobro, da ji tudi predlagatelji verjamejo, imeti mora vnaprej potrjeno zadostno podporo, da sploh lahko uspe! V kolikor ta dva pogoja nista izpolnjena je to udarec samega sebe v obraz! In ravno zato so interpelacije v tem trenutku odlična reklama za posamezne ministre in vlade, predvsem pa predsednika Janeza Janšo!Že jutranja poročila na Radiu prvi so dala vedeti, da novinarji, tesni sodelavci ekstremne levice in komunistov in njihov propagandni stroj to ve! Nobene kritične besede niso namenili koaliciji in tudi o ministrici Kustečevi niso veliko govorili! So pa poudarili, kakšen naj bi bil namen interpelacij in da je zelo smiselno razmisliti, komu koristijo! V ta namen so povabili k izjavi dva levaka, ki sta opozorila, da leto in pol pred volitvami poseg v normalno delo vlade ni smiseln in da je bolje brusiti programe za predvolilni čas! Torej jih je do neke mere srečala pamet.. No pamet.. To moraš najprej imeti! Sledilo je opozorilo, da so take, maratonske razprave mlatenje prazne slame in naj se opozicija zamisli, kaj želi doseči tudi s preostalima »žrtvama« njihovih jalovih in nekoristnih napadov na ministra Mraka in Simonitija! Zagotoviti dovolj podpore za uspeh! In seveda še en pogoj ostaja v zraku, ki je nujen: zagotoviti dovolj podpore za uspeh! Torej 46 glasov! Da se opozicija ni ničesar naučila od bedne akcije s Karlom Erjavcem in zaupnici vladi ,je jasno! Tega niti ni pričakovati vse dotlej, dokler bodo bili bitko v vlado s sovraštvom, z negativno propagando in ekstremnimi levo-fašističnimi metodami! Tudi, če naročenim in lažnim anketam o podpori vladi, zadovoljstvu ljudi in priljubljenosti strank in posameznikov sami sebi verjamejo je to le dokaz, da izgubljajo!Preveč odprte oči ima narod, da je spregledal ponarejanje rezultatov. Le-ti niso več usmerjanje volivcev in krojenje uspeha pač pa odkrita laž, odkrita s strani naroda, ne pa še s strani naročnikov! Ko bodo uvideli, da si ne morejo več lagati bodo morda pridobili tudi dovolj glasov za uspehe interpelacij!
zlati70
16. 03. 2021 17.50
+0
Se zaradi “nebuloz” Matjaža Nemca, Kustečeva ni upala kazati v javnosti? Res neverjetno kaj, kaj vse je zmožna narediti politika Socialnih demokratov z radikalnim vodstvom in širjenjem sovraštva?Očitno brez širjenja sovraštva pri Socialnih demokratih, tistih, ki bi na naslednjih volitvah radi zmagali, ne gre. Spomnimo, kako neverjetno in radikalno se obnašajo nekateri njihovi poslanci, kjer prednjačita (ponosni naslednik zveze komunistov) Marko Koprivc in “bruhalec” neumnosti Matjaž Nemec. O prvem, Koprivcu se nam zdi škoda namenjati besed, a drugi, Matjaž Nemec, pa naj bi bil krivec za to, da se šolska ministrica ni upala nekaj časa kazati v javnosti. Kot je na včerajšnji interpelaciji povedala, se je zaradi zaščite lastne integritete in zavajanj, ter laži, ki naj bi jih “sproduciral” poslanec Matjaž Nemec (vsaj tako smo razbrali iz govora ministrice), nekaj časa ni kazala v javnosti.
Sajeta5
16. 03. 2021 20.04
-1
A to se vam zamesala imena strank in poslancev, to kar pisete velja za SDS....
Ost1234
16. 03. 2021 16.51
+4
BETONSKI 16.03.2021, 14:13:00 -1 VAŽNA JE USTAVA DRŽAVE SLOVENIJE,VEČINA JE VEČINA . Ja, važno je kaj piše v Ustavi in ne kaj meni ljudstvo za katerega naj bi bila Ustava napisana. Trenutno pa je situacija taka : vlada sedi le še po zaslugi dveh- treh koalicijskih strank, ki pa v javnosti in med svojimi volilci nimajo praktično nobene podpore več! Ta vlada je sicer legalna a brez vsake legitimnosti! Tako velja tudi za koalicijske stranke oz. poslance Desus , SMC in SNS! Z delom te vlade je zadovoljnih le še dobrih 20% državljanov. Približno toliko, kot je število članov SDS in dela NSi ...
zibertmi
16. 03. 2021 16.01
+0
janez ničveč ne bo tako kot je bilo.čez proceduro boš zelo težko kaj spravil s tvojo večino.matematika ti je slaba stran v nekaterih pogledih.tudi ktalj bo seveda šel skozi interpelacijo s tvojih udobnih 41 glasov s plnarjem za katerega človek ne ve zakaj že od začetka ni v tvoji stranki in zahrbtnim preostankom desusa.kral bo preživel ,kot sem napisal.kljub stotinam umrlih v hermetično zaprtih domov
zibertmi
16. 03. 2021 15.55
+5
365 dni sramote države in sramotenja v svetu
Harpuna
16. 03. 2021 15.51
-3
Sem že včeraj dejal,da Fajonka,Šarec,Bratušek,Mesec itd. s temi interpelacijami kradejo denar državi in čas vladi in sicer isto kot če so v koaliciji.
poper00
16. 03. 2021 16.05
+2
Svetovni prvak v interpelacijah jje Janes Janša dvoličnež
d_evil
16. 03. 2021 20.27
-1
CIGU MIGU
16. 03. 2021 15.47
+4
spoštovana dama,tu sploh ni pomembno glasovanje,pomembno je tvoje obnašanje,vse drugo je le show za publiko
Rde?a pesa in hren
16. 03. 2021 15.17
+1
Ja kot j erekla je odraz relanih razmerij ta pa s si zelo blizu samo 3 glasovi razlike...