Slovenija

Interpelacija Kustečeve spodletela: 'V DZ je le še kupovanje glasov in čakanje na volitve'

Ljubljana, 20. 11. 2021 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
1171

Poslanci opozicije so v prvih odzivih po neuspeli interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec poudarili, da jih neuspeh interpelacije žalosti, a so ga pričakovali. Spomnili so na vse očitke ministrici. Del opozicije je ob tem izrazil dvom v možnost uspeha interpelacije pravosodnega ministra.

Simona Kustec ostaja ministrica.
Simona Kustec ostaja ministrica. FOTO: Bobo
Kustečevi je danes po več kot 14 urah razprave nezaupnico izreklo 42 poslancev, proti jih je bilo 39. Kljub temu, da je več poslancev glasovalo za njen odhod kot njen obstanek, pa interpelacija ni uspela, saj bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.  Ministrica je bila interpelirana že drugič v tem mandatu, prvič je bil rezultat skoraj obraten - za njen odhod je tedaj glasovalo 38 poslancev, 41 pa jih je bilo proti.

Matej Tašner Vatovec (Levica) je opomnil, da so opozicijski poslanci ministrico med razpravo večkrat vprašali glede očitkov o neaktivnosti ministrstva med epidemijo covida-19, a odgovorov niso dobili. "Kar dodatno potrjuje, da ministrica ni primerna za to funkcijo," je prepričan poslanec.

Izpostavil je kritike dela šolnikov, ki ministrici očitajo, da je slabo odzivna. Svoj odnos je, tako Tašner Vatovec, Kustečeva v parlamentu pokazala s tem, ko se ji ni zdelo vredno odgovarjati na vprašanja poslancev.

Izrazil je obžalovanje, da se kalkulacije v državnem zboru odvijajo na plečih otrok, ki bodo občutili posledice epidemije pri šolanju. Prav tako je obžaloval, da ministrstvo po letu in pol od začetka epidemije še vedno ni pripravilo analiz učinkov šolanja na daljavo na učence.

Poudaril je, da s kritiko ne bodo odnehali, pač pa bodo še naprej kazali na slabe prakse. "Seznam, kaj bo treba popraviti in kako se nekdo na položaju ne sme vesti, je dolg," je opozoril.

Maša Kociper (SAB) je izrazila prepričanje, da bi se morala vlada posloviti v celoti. A za to potezo po njenih besedah opozicija nima dovolj glasov, saj jih ima trenutno 43. "Vse kar lahko delamo je, da uporabimo po ustavi in zakonih predvidena orožja proti nesposobni vladi in neprimernim ministrom," je pojasnila.

Spomnila, je da so v razpravi ob interpelaciji Kustečeve navedli vse njene nepravilnosti, izpostavili njeno neuspešno ministrovanje in ravnanje v času covida-19. Kociprova je ob tem obžalovala, da opoziciji ni uspelo zbrati dovolj glasov.

Matjaž Han (SD) je povedal, da je rezultat interpelacije pričakoval, saj da v državnem zboru že nekaj časa ne veljajo nobeni argumenti več, temveč kupovanje glasov in čakanje na volitve. Izrazil je svoje razočaranje nad rezultatom.

Na vprašanje, ali v ponedeljek ob interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča pričakuje drugačen rezultat, je Han odgovoril, da ne. "Bom pa neizmerno presenečen, če bo šel rezultat v smer, da bo gospod Dikaučič razrešen," je povedal.

Vatovec o rezultatu ponedeljkove interpelacije ni želel špekulirati. Spomnil je na očitke Dikaučiču, ki mu v interpelaciji očitajo resne stvari, ki so celo kazensko pregonljive. Vprašal se je, kaj vse bo potrebno, da bi SDS uspelo ubraniti ministra.

Ponedeljkova interpelacija bo uspela, če bodo ob predlagateljih interpelacijo podprli tudi v poslanski skupini DeSUS, kjer poudarjajo, da bodo končno odločitev sprejeli po opravljeni razpravi, se jim zdi pa nedopustno, da je minister za pravosodje v sodni preiskavi zaradi utaje davkov.

Ministrici so med drugim očitali, da še ni znana analiza učinkov šolanja od doma.
Ministrici so med drugim očitali, da še ni znana analiza učinkov šolanja od doma. FOTO: Shutterstock

'Dajem zavezo za odgovorno ravnanje na resorju še naprej'

Kustečeva je medtem po že drugi uspešno prestani interpelaciji dejala, da bo še naprej odgovorno delovala na področju šolstva. Poudarila je, da resor izobraževanja ni bil moderniziran tako rekoč že 30 let, zato sta več kot potrebna razmislek in temeljita sprememba na samem resorju.

Po oceni Kustečeve je pred ministrstvom zaradi epidemioloških razmer, predsedovanjem Slovenije Svetu EU in številnih razvojno naravnanih izzivov zahteven čas. Resor izobraževanja je po njenih besedah potreben sprememb, ki bodo usmerjene v podobe novih vizij, znanja in s tem povezanih vzgojno-izobraževalnih procesov.

Kot je poudarila, je ekipa, ki deluje na ministrstvu, močna, predana in zavezana svojemu poslanstvu, zato verjame, da bodo z dialogom in sodelovanjem z vsemi tistimi, ki želijo iskreno pomagati razvoju vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa naše države, uspeli uresničiti zadane cilje.

Kustečeva je ob tem dejala, da je v razpravi, ki je ob interpelaciji potekala v DZ, poskušala najti tudi predloge za nadaljnje delo, a da so se vsebine ponavljale tako kot že v sami interpelaciji. "Vsi skupaj moramo bolj zavihati rokave, znanje je tisto, kar prav naša družba, družba majhne države potrebuje in s katerim je lahko v svetovnem merilu konkurenčna in tudi najboljša," je ocenila. A za to se je treba po njenem mnenju potruditi in vzpostaviti vse pogoje za to, da bo to mogoče.

Ministrica je v izjavi tudi zavrnila očitke o sumu koruptivnega ravnanja zaradi razpisa za podelitev koncesij visokošolskim študijskim programom. Poudarila je, da morajo biti v pravni državi vsi razpisi in postopki na ministrstvu oprti na pravne norme, transparentnost in sistem preverjanja. "V primeru, da kdor koli dvomi v transparentnost samega procesa, same vsebine, ima seveda na voljo vsa sredstva, da to tudi odpre in da se te zadeve tudi preverijo," je dejala. Hkrati je zagotovila, da bi, če bi bilo karkoli narobe s samim razpisom, na to opozorile že za zakonodajo pristojne vladne službe.

V razpravi so sicer vlagatelji interpelacije med drugim opozarjali tudi na odsotnost dialoga s ključnimi deležniki v šolstvu, Kustečeva pa je po uspešno prestani interpelaciji zatrdila, da čuti podporo ravnateljev. Zaradi epidemioloških razmer je namreč z njimi v intenzivnejših in bolj rednih stikih kot običajno, je pojasnila.

Po njenih besedah večjih sistemskih težav, kot ji je bilo to očitano v današnji razpravi v DZ, ne beležijo. So pa zaradi epidemiološke situacije prisotni različni izzivi in morebitne stiske, saj sta človeško življenje in dinamika takšna, da se velikokrat izrazita v medsebojnih odnosih na šolskem polju.

Kot je še poudarila Kustečeva, so ravnatelji v prvi vrsti vodje v posameznih zavodih in zato posebnih vodstvenih oziroma usmeritvenih navodil ne potrebujejo. A zaradi zahtevnosti epidemiološke situacije in z njo povezanih ukrepov je ključno, da se slednji dodatno obrazložijo in se zagotovijo pogoji za njihovo uspešno izvedbo. "Način, kako se to izvede, je pa seveda v odgovornosti in delovni pristojnosti samih ravnateljev. Ni ministrica tista, ki vodi šolo ali vrtec, ampak to delajo ravnatelji," je poudarila Kustečeva.

Kustečeva pravi, da resor izobraževanja ni bil moderniziran tako rekoč že 30 let.
Kustečeva pravi, da resor izobraževanja ni bil moderniziran tako rekoč že 30 let. FOTO: Dreamstime

Kaj se je dogajalo v DZ?

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP torej ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov. Ministrico je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 39, iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, en poslanec manjšin in Robert Polnar iz skupine DeSUS. Poslanci SNS so bili na glasovanju odsotni.

V poslanski skupini DeSUS so bili v razpravi sicer kritični do nekaterih ravnanj Kustečeve. Napovedovali so, da bodo odločitev o morebitni podpori interpelacije sprejeli po koncu razprave, a so bili nato z izjemo Polnarja na glasovanju odsotni.

Poslanci opozicije so ves čas razprave, ki je trajala več kot 14 ur, opozarjali na po njihovi oceni katastrofalno vodenje in nestrokovne odločitve Kustečeve, še posebej ko gre za spopadanje z epidemijo covida-19. 

Več poslancev, med njimi Bojana Muršič (SD), je opozorilo, da navodila šolam v času epidemije niso bila pravočasna in jasna ter da Kustečeva ni poslušala mnenja epidemiološke stroke. Pri uvedbi zaščitnih mask bi ministrstvo moralo poskrbeti za dovolj velike zaloge mask v šolah, je menila.

Branislav Rajić (NeP) je izpostavil, da politika nima kaj iskati v šoli in ministrica ni dovolj odločno odigrala svoje vloge in ubranila šolstva. Njeno funkcijo varuhinje šolstva in šolnikov so pogrešali tudi nekateri drugi poslanci opozicije.

Da ministrica nima svoje besede niti vizije, kako voditi ta resor, ji je očitala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Očitala ji je, da je najslabša ministrica, da je  pokazala še oholost, sprenevedanje in igrala žrtev. Ni bila edina v izpostavljanju, da ministričino delo opravljajo državni sekretarji, tudi tisti v kabinetu predsednika vlade.

Ministrica je na očitke iz interpelacije odgovorila predvsem z navedbo dosedanjih dosežkov ministrstva. Glede vpliva epidemije na otroke pa je med drugim napovedala popravljalne ukrepe, ki jih bodo oblikovali po analizah, ki so v pripravi.

Precej pa je razburila z izjavo: "Kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki. Do tovrstnega odnosa in razprave imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance," je dejala.

Zaradi omenjenega zagovora Kustečeve so se včeraj oglasili v Inštitutu 8. marec, kjer so ministrici očitali, da ji je v resnici vseeno za pravice žensk. V opoziciji pa so ji očitali celo zlorabo žensk.

Koalicijski poslanci so tudi v večernem delu razprave drug za drugim ponavljali, da je interpelacija neutemeljena, ker je Kustečeva kot ministrica vseskozi delala dobro. Franc Breznik (SDS) je poudaril, da je ministrica zaradi predsedovanja Slovenije Evropski uniji razpeta med Brusljem in reševanjem covidne krize. "Zame in za večino predstavljate, lahko bi rekel, Marijo Terezijo 21. stoletja, kar se tiče investicij v slovenske šole, slovenske vrtce in slovenski šport," je med drugim poudaril Breznik.

Tudi Jožef Horvat (NSi) je stopil v bran ministrici. "Moj poklon, cenimo vaše delo, zato vas podpiramo," je dejal. Po njegovih besedah je prevzela ministrski resor v najtežjih časih, s prikazom podatkov pa da je dala šah mat nasprotnikom. Interpelacijo je označil za krik iz obupa.

Podobno je menila Monika Gregorčič (SMC), po njenem mnenju je bil petek žalosten dan za slovensko prosveto. Opozorila je, da želi opozicija zrušiti vlado, da uporabljajo tudi epidemijo v politične namene in ministrica dela odlično.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ds-65
22. 11. 2021 18.16
95% članka so komentarji o nezadovoljstvo opozicije. Vsaka čast levičarji.
masai mara
22. 11. 2021 12.18
V vsaki normalni demokraticni drzavi bi taki ministri ze zdavnaj sami odstopili
Betuul
21. 11. 2021 21.10
+1
Napad na žensko?! Če to je ! mora znat štunfe štopat! tako kot vsaka ženska
Šekularac
21. 11. 2021 15.25
-1
Opozicija se ponovno ni pokazala kot uspešna načrtovalka. Kdo bo zaupal tej nezadovoljni skupini nergačev, ki ne zna najti poti do uspeha. Imajo toliko preizkušenih neuspehov, da bi se končno že lahko streznili in odšli v zgodovino.
Betuul
21. 11. 2021 18.32
-1
Koga pa načrtujejo! Eno je logično razmišljanje drugo pa načrtovanje in goljufanje
TheWhey
21. 11. 2021 13.47
+1
Da nima tok vesti ta kakuš da odstopi je tudi žalostno.
Uporabnik1960185
21. 11. 2021 13.43
+1
Slovenska opozicija so politični izmechki, smeti. Pa poglejte jih samo, katastrofa za Slovenijo.
Betuul
21. 11. 2021 14.14
+1
Ja, iz & od katere monarhije pa desni prihajajo ! Iz časa marije terezije ali roze luxenburg
Betuul
21. 11. 2021 13.08
+2
Sploh mi ni jasn zakaj potrebujemo ministra/ico/ za šolstvo!? Kajti Najvišji organ vodenja šol je zbor ravnateljev naprej pa dekanat. S tem telesom mora sodelovati predsednik države ! Saj gre za pomladek države slo in dolžnost pogleda je v tej smeri?!.Iz tega priblema je minister za šolstvo dodatni strošek državnega proračuna in višek državnega zbora! S tem bi bil izrek kustečeve v zvezi z 30. Letnim resorjem in modernizacijo izibraževanja realiziran?! Ravnatelji slo šol so dovolj strokovno - politično- moralno socialno usmerjeni in kustečeve ne potrebujemo!
Betuul
21. 11. 2021 13.20
+2
Pa neko ocenjevanje z glasovi po DZ kot neka mis havaj tropic! Višje plače si zaslužijo ravnatelji ki zanjo delajo !
jezero
21. 11. 2021 12.48
-3
Zmago Jelinčić jo je reševal!
Betuul
21. 11. 2021 18.33
Pa nič rešil ker še sebe ne more rešit
plavimil
21. 11. 2021 12.28
+3
Včasih se mi je zdel Han še najbolj pameten od teh levnuharjev, danes se pa mora obrniti po radikalni levici, strici iz ozadja jih dobro držijo za jaj ca
dule100
21. 11. 2021 11.39
+2
Levaki, spet ste zmagali! 🙉🆘🥊😜
Cervantes Saavedra
21. 11. 2021 12.54
+3
za dule: Zmagali so desni z rezultatom 39:42. Hvala, da si nas opozoril na ta inteligenten desni pogled, kdo je zmagal. Kot je JJ na zadnjih 9 parlamentarnih volitvah vsakič zmagal in to ga je kar 2x pripeljalo na položaj PV. Še se oglašaj, dragocen si.
ICE WATCH
21. 11. 2021 11.32
+4
Spominja me na crevo
Matejv1983
21. 11. 2021 11.27
+7
Pozivam vse poslance da za petek vrnejo dnevnico in dajo zato 1 dan dopusta, saj niso celi dan počeli drugega kot mešali meglo in drek.
Jožajoža
21. 11. 2021 11.03
+2
vse,kar "smrdi" na janšiste, v sloveniji nima več nobene veljave. ljudje jih ne upoštevamo več. so na oblasti le zato,ker jih "podpirajo " izdajalci, poslanci desus in manjšin.seveda so za to plačani. zato jih statistika,kot nekoč pošteno stranko desus, sploh več ne beleži.
tony soprano
21. 11. 2021 10.40
+3
Simonca, Simonca interpelacijo si res preživela, ampak si se jih tudi opravičeno naposlušala. Je bilo treba potočit solzico in odvihrat iz dvorane. Bitko si dobila, vojne pa še zdaleč ne! NESPOSOBNA SI DO FUNDAMENTA!!!!
Vajkim
21. 11. 2021 10.34
+5
S takim drž. zborom.( kupovanje glasov).,, itd izgubijo največ državljani, če hočete levi in desni., vsi tisti ki niso pri koritu., torej drži poslanci niso poslanci vseh državljanov ampak poslanci določenih korit
taurus111
21. 11. 2021 10.33
+1
Interpelacija je bila mlatenje prazne slame ! Kdo ima od tega koristi ? Nobeden !
Betuul
21. 11. 2021 10.18
+0
Zdaj ne delajo drugega kot gledajo na ploščad pred dz in do nlb-ja na levo rdeč maksi market in desno cankarjev dom
Betuul
21. 11. 2021 10.08
+0
Ja trideset let ni bil resor moderniziran ! In ravno toliko časa imamo z vami problem! Končno bodo sami vidl kaj delajo že trideset let smo v velu tupa-tupa! Vse kar je blo bolš ste uničl, pobral, napolnil žepe! Prav da si priznala! Za domovino z interpalacijo naprej!
taurus111
21. 11. 2021 10.25
+1
Mankajo ti samoglasniki na koncu besed *? Takoj nazaj v prvi razred OŠ.
Betuul
21. 11. 2021 12.05
+0
To je posledica učenja na daljavo! Čakam da zamenjajo ministrico za ministra!
Marleneroya
21. 11. 2021 10.03
-3
KUL KUP Umazanih Levakov, je presegel sam sebe. Kdor jih pozna ( babice in pra babice ) od leta 41. naprej, ko so samo grozili, ropali, hujskali kradli živin, kradli vse po vrsti, se ne čudi, kakšni so sedaj, ko je ABSTINENČNA kriza kot Narkomani vidijo bele miši.
Betuul
21. 11. 2021 10.12
+4
Cervantes Saavedra
21. 11. 2021 13.07
za Marlene: A si le slučajno navedla leto 1941? Saj so levaki obstajali že prej. A leta 1941 so slovenska tla zasedli z oboroženo silo trije človekoljubni okupatorji. Saj veš, tisti, ki so jim zato nesebično priskočili na pomoč domači pošteni Slovenci, da jim olajšajo delo pri dokončnem etničnem in fizičnem uničenju slovenskega naroda. Nemci tudi zato, da uničijo katoliško vero. Saj veš, tisto vero, v "bran" (haha) katere so domobranci prostovoljno postali pomožna plačana vojska nemškega okupatorja. Večina Slovencev pa je takrat podpirala odpor proti okupatorju, čudno, kaj? V drugih državah ponavadi okupirani narod ne počne tega, a ne? - Desnica je v zadnjih 30 letih pri nas na abstinenci (hvala za namig) že 24 let. Hudo, kar belo gledajo, zato so zdaj tako pogoltni. Orban vsega ne more financirati. - Dragocena si, še se oglašaj.
Betuul
21. 11. 2021 09.54
+2
Pol je pa. Ko že ni vedla kaj bi ! Izvajala obrambo z ščitom “ napad na žensko” Kaj jo je kar tam razgnal al kaj? Se sploh zaveda kaj je ženska! In nismo reševali ženske politike ! V ponedeljek ! Zanimivo bo