Slovenija

Vatovec: človek, ki ne posluša šolnikov, staršev in otrok, ne more ostati minister

Lubljana, 18. 11. 2021 20.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
64

DZ bo v petek že drugič v tem mandatu odločal o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ki so jo vložili opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev, vlagateljice jih imajo skupaj le 43, zato je, kot kaže, uspeh tudi te interpelacije zoper Kustečevo malo verjeten.

V Levici, ki je predlagatelj interpelacije zoper šolsko ministrico Simono Kustec, menijo, da bo petkova interpelacija še enkrat pokazala in dokazala dejstva. Kot je za 24ur.com povedal Matej T. Vatovec, je v zadnjih dveh letih epidemija pustila globoke ali manj globoke zareze v šolah po svetu, od držav pa je odvisno, kako so se te zareze zacelile. "Ocenjujem, da v Sloveniji te zareze ostajajo globoke in mislim, da je krivda predvsem za na eni strani, in to je predvsem na ministrstvu za izobraževanje, ker ni znalo poslušati tistih, ki so udeleženi v šolskem polju učiteljev, zaposlenih, ravnateljev, pa tudi staršev in otrok." 

Vatovec pravi, da deležnikov ministrstvo z ministrico na čelu ni želelo poslušati, ves čas pa je vladala zmeda. "Situacija, kot je zapiranje šol v lanskem letu, totalna zmeda, ki se je zgodila pred začetkom letošnjega šolskega leta in tudi popoln odpor manjšega dela staršev pri uvajanju samotestiranja v šolah kažejo na to, da ministrica ni sposobna in ne želi dati celotnega svojega srca temu resorju. Kar pomeni, da se ne želi ukvarjati s šolami in visokošolskimi izobraževalnimi institucijami, kot bi se ministrica morala. To kaže na to, da ni primerna za ta položaj."

Vatovec je poudaril, da bi potem, ko je prišlo toliko pozivov s šol, od šolnikov, iz dijaških domov in od predstavnikov visokošolskih institucij, ki poudarjajo, da se ministrstvo z njimi ne želi pogovarjati, "moral vsak poslanec reči, da tak človek ne more ostati minister". A si poslanec Levice pred razpravo in glasovanjem ne dela utvar glede epiloga jutrišnje maratonske razprave. "Kakšna bo realnost, je pa popolnoma diametralno nasprotno. Iz razprave tudi ne pričakujem kaj več kot opravičevanje in kazanje nekih tabel in seznamov o tem, koliko sestankov so organizirali. Mislim pa, da moramo kot predlagatelji v Levici in ostali opoziciji pokazati, kaj vse je šlo narobe v zadnjih dveh letih oziroma kje so napake, ki jih je storila ministrica."

 Ministrici očitajo kaos pred začetkom šolskega leta in odsotnost komunikacije s ključnimi deležniki

Vlagatelji interpelacije so očitke Kustečevi strnili v sedmih točkah, med drugim ji očitajo kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta, ob tem pa izpostavljajo zanemarjanje priprav na šolsko leto v luči epidemioloških razmer. Komunikacija glede izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa in usklajevanja ukrepov z vsemi deležniki sta se namreč začela 14 dni pred začetkom novega šolskega leta, na prepozno organizacijo pa so opozarjali vsi deležniki v sistemu, izhaja iz interpelacije.

Ministrici očitajo podcenjujoč, izključujoč in ignorantski odnos do strokovne in zainteresirane javnosti, šolskih sindikatov in civilne družbe ter nesposobnost usklajevanja epidemioloških ukrepov v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Na seznam očitkov so vlagatelji dodali še ponižujoč in nestrokoven odnos do znanstvenoraziskovalne dejavnosti, zapostavljanje družbenih interesov na področju visokega šolstva in uničevanje internacionalizacije, zanemarjanje športa, športnikov in športnih organizacij, neobčutljivost za duševno in telesno zdravje otrok in mladine ter politično motivirano ukinitev Šole za ravnatelje.

Simona Kustec se sooča že z drugim poskusom interpelacije.
Simona Kustec se sooča že z drugim poskusom interpelacije. FOTO: Bobo

Ministrstvo: Dialog je aktivno potekal z vsemi deležniki

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije Kustečeve. Med drugim so poudarili, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne aktivnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi aktivno vodili dialog z vsemi deležniki.

Po navedbah ministrstva je bilo pred začetkom pouka pripravljenih več modelov, po katerih bi pouk stekel glede na epidemiološki položaj. Vsi vzgojno-izobraževalni zavodi so že 17. avgusta prejeli vse potrebne informacije in usmeritve ter bili obveščeni, da je izhodišče za načrtovanje in začetek šolskega leta model B, so v odgovoru na interpelacijo navedli na ministrstvu. Z namenom pravočasnega in ustreznega začetka šolskega leta je bilo na vzgojno-izobraževalne organizacije samo od junija 2021 do konca avgusta 2021 poslanih 26 okrožnic ter organiziranih 14 sestankov z različnimi deležniki, so zapisali.

Glede domnevno ignorantskega odnosa do znanstvenoraziskovalne dejavnosti je po navedbah ministrstva v času ministrovanja Kustečeve prišlo do največjega povečanja sredstev integralnega proračuna za raziskovalno dejavnost v zadnjem desetletju, prav tako je bil dokončan in na vladi potrjen predlog zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti.

V zvezi z očitki o zanemarjanju športa je ministrstvo navedlo, da je vlada ves čas epidemije vsem subjektom v športu aktivno pomagala premostiti težave zaradi epidemije. Povečala je skupna sredstva za sofinanciranje letnega programa športa na državni ravni ter vrednost nagrad za prejemnike odličij na olimpijskih in paraolimpijskih igrah.

Ministrstvo je napovedalo sprejem ustreznih ukrepov na podlagi evalvacije posledic zaprtja šol in izobraževanja na daljavo v času epidemije na duševno in telesno zdravje otrok.

Šola za ravnatelje pa, kot so pojasnili, ni bila ukinjena, ampak pripojena javnemu zavodu za šolstvo, kjer njeno dejavnost izvajajo nemoteno v okviru notranje organizacijske enote zavoda.

Za interpelacijo potrebnih 46 glasov verjetno ne bodo uspeli zbrati

Poslanci in poslanke bodo o delu ministrice razpravljali nekaj več kot 15 ur, glasovanje je predvideno po koncu razprave. Za razrešitev ministrice je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki imajo skupaj 43 poslancev, tako za uspeh interpelacije same nimajo dovolj glasov.

Kustečevo, ki prihaja iz vrst SMC, bodo podprli v poslanski skupini SMC, iz katere so za STA sporočili, da je glede na dosedanje ravnanje opozicije že druga interpelacija zoper Kustečevo "pričakovan odziv in še en v nizu manevrov za poglabljanje krize, ki jo je v Sloveniji sprožila epidemija". "Vsekakor si želimo, da ne bo šlo za še en dnevnopolitični teater opozicije," so še navedli. Kustečeva lahko sicer računa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi. Iz poslanske skupine DeSUS so za STA sporočili, da bodo odločitev sprejeli po opravljeni razpravi. Pričakovati pa je, da bodo Kustečevo podprli.

Nekdanja strankarska kolegica Kustečeve, danes pa vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga je sicer v teh dneh za STA ocenila, da ministrica pri svojem delu ne zagovarja lastnih stališč. "Mi, ki se poznamo, točno vemo, kdaj so njena stališča drugačna, kot pa so stališča te vlade, in je razočaranje, ker ne zagovarja lastnih stališč, še toliko večje," je dejala.

Opozicija je v mandatu trenutne vlade vložila že deset interpelacij. Interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja in ministra za kulturo Vaska Simonitija so bile neuspešne, ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pa je odstopila, še preden bi DZ odločal o interpelaciji. O interpelaciji Kustečeve, ki je eno interpelacijo že prestala, bo DZ odločal v petek. Poslance in poslanke pa v nadaljevanju čakajo še interpelacija pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki bo na sporedu v ponedeljek, v prihodnjih mesecih se bo v DZ že drugič zagovarjal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, interpelacija čaka tudi okoljskega ministra Andreja Vizjaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
20. 11. 2021 08.41
+1
Ne morem razumeti kaj vse prenesejo nekateri ljudje , ki se imajo za pametne in kulturne , samo , da obdržijo svoje mesto , oblast in stolček. 15 ur poslušat o svojih grehih in slabostih , biti tiho in molčati , ker preprosto nimaš odgovorov na vsa ta zastavljena vprašanja . Vprašam se , kje je tu njihovo dostojanstvo in samospoštovanje in igrati samo na karto , da te bodo podrli tvoji strankarski somišljeniki ,ki imajo moč odločitve in ti rešili tvojo rit. Če so pravi doktorji znanost , potem , se jim ni treba bati, da si ne bi mogli najti svoji strokovnosti in tituli primerno delovno mesto . S tem ,ko si si s šolsko izobrazbo pridobil neki dr naziv , še ne pomeni. da si tudi veliki strokovnjak , znanstvenik . Življenje je tisto, ki ti oblikuje in potrdi tvojo strokovnost in te proglasi za velikega , povprečnega ali slabega .
Peter.Klepec
20. 11. 2021 08.35
In kaj boš zdaj, g. Vatovec?
pravičnež
19. 11. 2021 11.20
-1
Vatovec ne seri.Najprej pozovi Fajonko k odstopu zaradi laži in blatenje Sloveniji v Bruslju.
resslovenka
19. 11. 2021 10.01
+7
Pejmo se mal hecat. 🤭 Interpelacija ne bo uspela. To je jasno kot beli dan. Hec pa bo! 🤮
plavimil
19. 11. 2021 09.56
-3
Niti ni članka, da je bil proračun sprejet z 47 glasovi za in 41 proti, hudo, kajne MSM
Malinha
19. 11. 2021 10.06
+3
Proračun bo po volitvah enostavno padel. Tako, kakor tvoj forintoš.
resslovenka
19. 11. 2021 10.06
+2
Pričakovano. Vse kar predlaga ta vlada je in bo tudi do volitev potrjeno. Tudi če bo predlagano, da se pred očmi vseh kaj poneveri ali kaj škodljivega predlaga bojo "Naši - ZA", pa prikoritniska koalicija tudi. Ker vsaj na glasovanje pridejo prav vsi poslanci. Drugače jih tako ali tako pol manjka. Upravičeno ali neupravičeno ne bom sodila. Zdej smo se tega že navadili. Račun jim bomo državljani izstavili na volitvah. 😎
apodgra
20. 11. 2021 09.00
+1
Če bi po drugi svetovni vojni kolaboranti ostali ne kaznovani , bi bil to veliki čudež in nekaj nemogočega Vse je doletela pravična usoda ,hitra smrt ali dolgoletni zapor. Vsi ti poslanci ,ki umetno mino svoje stranke podpirajo vlado ,samo za to, da se njim osebno dobro godi , bodo po novih volitvah , dobili svojo zasluženo kazen , ne bo hitra smrt, bo pa , zaničevanje sokrajanov , kar je še pa težje . Da se prodaš za nekaj mesečnih prihodkov in se ne zavedaš odgovornosti in posledic , ki te bodo čakale , pove, kakšen je tvoj IQ. Ali res , vsi ti stari "prdci " tako nujno potrebujejo ta krvavi denar , če je tako , potem so bili nesposobni si zagotoviti svojo eksistenco na stara leta. Problem je na drugi strani , pozrešnost in pohlep , sta tu odločilni faktor. Bog jim naj pomaga , saj sami ne vedo kaj delajo.
rdeča petokraka
19. 11. 2021 09.55
+1
Vatovec čisto prav imaš !
plavimil
19. 11. 2021 09.52
-4
Vatovec, veš kdo bi moral odstopiti, EP Fajon, katera blati in sramoti Slovenijo v svetu , piše poročila, jih lektorira njen asistent in s tem dokazuje, da vse to prihaja od domačih levičarjev pod pokroviteljstvom SD-ja in levih EP, sramotno in zavrženo dejanje, FAJON ODSTOPI TAKOJ !!!!!!!
Malinha
19. 11. 2021 10.08
+2
Sramotno in svetovno zavrženo dejanje je postavljati vence k spomenikom izdajalcev.
resslovenka
19. 11. 2021 10.09
+2
Tomc. . SDS, GO HOME! sram naj jo bo!!! Zavaja in klati neumnosti. Kakor, da ji kdo verjame. 😎
crestor
19. 11. 2021 10.44
-2
Vsi resnicoljubni državljani SLO ji verjamemo!
Uporabnik1960185
19. 11. 2021 09.48
-2
Ta Vatovec ima vedno največ za povedat čez ministrico. Stavit grem, da je bil kot šolar en velik lizun, prinašal učiteljicam rože, se lepo vedel itd itd ...
Ost1234
19. 11. 2021 09.06
+4
Ministrstva naj bi bila namenjena k izboljšanju kvalitete življenja prebivalcev neke države in ne narcisoidnosti nekega posameznika in njegovih ožjih sodelavcev. Pri nas se že leto in pol k dogaja slednje ....
scipio
19. 11. 2021 09.05
-1
Na ministričini strani sem, sploh pa po včerajšnji Tarči na TVS, kjer je bila ministrica skupaj s psihologom in zdravnikom verbalna in moralna zmagovalka nad provokatorji in trosilci megle, ki jih je Erika nagrmadila v svojo oddajo. Lepo je bilo videti Eriko osupnjeno, ko jo je zadelo Simonino kopje v trenutku, ko ji je resno a vljudno, tako kot ona zna kot malokdo, poočitala, kje ima v tej oddaji drugo, večinsko stran, ki pa se gre testiranje in tudi ve, zakaj. Nisem še videl večje arogance in nevarne samozagledane toposti od nastopajočih antitesterjev. Dotični pedagog-andragog v studijskem panelu je bil demagog prve klase. Seveda ne on in noben od nastopajočih kontrašev ni zelo neumen. Tudi oni vedo, da je bila v tej situaciji naglica v uvedbi testiranja potrebna zaradi učinka blitzkriega: če bi odlašali, bi kričeča manjšina kontrašev spet vkup zbobnala splošne proteste tipa stevanović in zlatko, ki bi se ponovno izrodili v ulično razbijanje, pa ne zaradi testiranja otrok temveč s ciljem splošne anarhije s solzilcem, vodnim topom in razbito lastnino. Okuževanje v šolah in potem v familijah pa bi šlo naprej in čez nekaj dni bi bile šole zaprte, z vso kaskado problemov, ki bi temu sledila. Najbolj patetična med antitesterji pa je bila tista učiteljica kemije...ki se je pridušala nad dodeljeno ji minutažo namesto da bi povedala kaj pametnega, najmanj to, da kot naravoslovka žal nima pojma o virusih in interakcijah med makromolekulami v bioloških sistemih, pa bi ga morala imeti, vsaj meglenega, če ji že pustimo, da uči naše otroke in vnuke o naravoslovju, tj. kemiji. Psiholog v studiju pa je bil super s svojo metaforo: hiša nam gori, gasilci pa gledajo [povzemam njegovo poanto], če imajo na čevljih vezalke prave barve, namesto da bi gasili. Vsi so preslišali avstrijsko realnost: nočeš otroka dati v testiranje? Izvoli, pelji ga domov in ga izobražuj kot veš in znaš, na koncu bo na državnih izpitih moral pokazati enaka znanja, za njegov napredek pa si zdaj odgovoren ti, njegov starš, ko si tako pameten in učen kot ministri in šolniki skupaj! In tu je tragika Kustečeve, namreč da dela v tej vladi, v kateri so Janša in njegovi jastrebi uspeli skozi leta ustvariti vzdušje konflikta in splošnega nezaupanja, ki se je tudi v zadevi kovid naselilo v mnoge ljudi, ki zdaj ne znajo drugega kot kontrirati sistemu in skupnosti, tudi za ceno bodočnosti lastnih otrok.
ad21
19. 11. 2021 09.40
+1
"A priori proti" te pripelje v skupino , ki ne razmišlja in nima širokega pogleda .
Realni
19. 11. 2021 08.51
+0
Bizarno je , ko ti komadi iz Levice govorijo o gospodarstvu, šolstvo in podobno. Še bolj bizarno je, da jih tukaj jemljejo celo resno, kot nekakšne strokovnjake. Ko gledaš ta njihov svet poslancev, se vprašaš o razumu ljudeh, ki z njimi sodelujejo. Ministrica dela dobro, kar vam bo povedal vsak normalni ravnatelj. Žal se njeno delo prikazuje skozi manipulicijo, ki jo izvaja Štrukljev sindikat s svojimi podrepniki, skupaj s prijazni medijskim sodelovanjem. Pomislite kje bi bili, če bi imela vlado podporo 90% medijev, kot jo imajo ti paraziti slovenskega naroda.
User1280007
19. 11. 2021 09.09
+3
Če bi imela vlada 90% podporo medijev, bi bila poročila v Madžarščini, jaz in še marsikdo pa bi nosil kalašnika.
Realni
19. 11. 2021 09.52
+1
janko umek
19. 11. 2021 08.49
+3
ali g. Vatovec želi reči, da so šolniki kot invalidi brez glave in udov? če ja, potem je interpelacija upravičena. ČE NE, HAHAHAHA, POTEM JE TREBA UKINITI VATOVCA IN ŠOLNIKE. SIMPL.
plavimil
19. 11. 2021 08.43
-2
Fajonka tudi ne bi smela biti več EP, pisanje in lektoriranje lažnih afer doma in izvoz v tujino je zavrženo nagnusno dejanje, Fajonka ODSTOP takoj.
crestor
19. 11. 2021 10.48
-2
Ne, ker nabija se samo proti Vizjaku, svinjarije Fajonke so dobro delo za državo....
mcmuser
19. 11. 2021 08.36
+2
A veš uno, ko rečeš naj bo pouk zaradi zdravja in oh in sploh preko zooma, sam pa odletiš na odprtje olimpijskih iger.
corona2morrow
19. 11. 2021 08.33
-1
La bota leba? Pa ma ona sploh kake otroke?
crestor
19. 11. 2021 08.32
+2
Epizoda "Levi boj proti čarovnicam" : part No. XVII
xyz01
19. 11. 2021 08.32
-1
Tako nesposobnega ministra kot je Kustečeva še nismo imeli. Se drži svojega stolčka kot pjanec plota in ne vidi kakšno škodo dela šolstvu in celotni Sloveniji. Pijana od svoje pozicije!
plavimil
19. 11. 2021 08.32
+2
Vrtovec, Evropska poslanka, katera blati Slovenijo v svetu, LAŽE, PIŠE IN LEKTORIRA doma narejena poročila, tudi ne sme ostati poslanka.
Peter.Klepec
19. 11. 2021 08.21
+0
Najlažje je samo pljuvat. Zelo konstruktivno.
Neda13
19. 11. 2021 08.18
+1
Se strinjam, da Kustičeva ni primerna ministrica za šolstvo! Želimo, da odstopi!
janez horvat
19. 11. 2021 09.21
+1