Slovenija

Pod interpelacijo zoper Ciglerja Kralja podpisi več strank

Ljubljana, 21. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, STA
Komentarji
177

Podpise pod interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ki so jo spisali v LMŠ, bodo poleg Levice prispevali tudi v SAB, iz SD in DeSUS odločitve še niso sporočili. V LMŠ si sicer želijo, da bi jo podpisale vse opozicijske stranke, zato danes o tem še potekajo pogovori, vložena pa bi lahko bila danes ali bolj verjetno v petek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cigler Kralj na zagovor
    02:45
    Iz 24UR: Cigler Kralj na zagovor
  • Iz SVETA: Opozicija napovedala interpelacijo
    04:19
    Iz SVETA: Opozicija napovedala interpelacijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper ministra Ciglerja Kralja
    06:59
    Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper ministra Ciglerja Kralja
  • Iz 24UR ZVEČER: O interpelaciji zoper Ciglerja Kralja
    01:47
    Iz 24UR ZVEČER: O interpelaciji zoper Ciglerja Kralja

V oddaji 24UR ZVEČER sta svoje poglede na napovedano interpelacijo zoper ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja predstavila Alenka Bratušek iz stranke SAB in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat

Bratuškova je spomnila na leto 2013, ko so podobni očitki leteli na takratnega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika. Takrat je nekdanja predsednica stranke NSi Ljudmila Novak pozvala k odstopu, češ da človek, ki sam sebi zagotovi denar iz državnega proračuna, ni primeren za ministrski položaj. 

Bratuškova je ob tem dodala, da smo v času epidemije covida-19 zabeležili že več kot 3000 smrtnih žrtev. Največ umrlih je bilo oskrbovancev domov za starejše. Če bi ministrstvo pod vodstvom Ciglerja Kralja v domovih omogočilo hitrejše testiranje, bi bilo verjetno število žrtev nižje, je ocenila. Zato Bratuškova NSi poziva, da ravna podobno kot leta 2013, ko so bili v opoziciji. 

Horvat je Ciglerja Kralja označil za pozitivno presenečenje te vlade in enega najboljših ministrov. Kot je dejal, so interpelacijo pričakovali, a ne zoper Ciglerja Kralja. Primera, ki ju je navedla Bratuškova, pa sta po mnenju Horvata povsem različna in neprimerljiva. Cigler Kralj v zavodu deluje kot prostovoljec in ni bil v upravnih organih tega zavoda. V primeru, ki ga je navedla Bratuškova, pa je šlo za ministrovo podjetje in pridobitno dejavnost, je dejal Horvat. 

Interpelacija je legitimna, pravi Horvat, nekaj pa je evidentno, da z leve opozicije prihaja sovražna retorika. "Očitno lahko na razpisih denar prejmejo le organizacije, ki so ideološko skladne s Koalicijo ustavnega loka," je dodal. 

Bratuškova je Horvatove besede označila za 'populizem, kot ga že dolgo ni slišala'. Po njenem mnenju sta primera zelo podobna. "Ni pošteno spreminjati stališča, ko si v vladi in ko si v opoziciji," je dodala. Če bi v politiki delali to, kar govorijo in od drugih zahtevajo, bi bilo po mnenju Bratuškove zaupanje Slovencev v politiko bistveno večje. 

Horvat je ponovil, da gre za popolnoma različni zgodbi. "A torej zahtevate, da odstopim kot poslanec, ker sem aktivni član prostovoljnega gasilskega društva? Vsa gasilska društva so iz državnega proračuna tudi z mojim glasom prejela denar. A moram odstopiti," se sprašuje Horvat. 

Bratuškova je zaključila, da bi morali imeti vsi, levi in desni, ko so v vladi ali pa v opoziciji, enake standarde. V četrtek bo potekal sestanek s poslanci in Bratuškova meni, da bodo interpelacijo ministra podprli. 

Horvat je medtem prepričan, da bodo Ciglerja Kralja uspešno obranili. 

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: 24ur.com

Bodo interpelacijo vložili že danes?

Interpelacijo ministra za delo, ki so jo spisali v LMŠ, bi lahko vložili že danes ali boj verjetno jutri. Za zdaj je jasno, da jo bodo sopodpisali tudi v Levici, danes pa bo predvidoma znano, ali se bodo za to odločili še v kakšni od opozicijskih poslanskih skupin. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je pojasnil, da gre za standardno dinamiko v politiki. "Verjamem da bodo tekom dne ali najpozneje jutri podrobnosti usklajene in bo interpelacija vložena. To ni interpelacija LMŠ, ampak si želim, da jo podpišejo vse opozicijske stranke," je navedel. Po njegovih besedah interpelacija ne izključuje konstruktivne nezaupnice, prav tako kot nezaupnica ne izključuje interpelacije, je navedel in dodal, da je interpelacija zgolj eno od orodij, ki so na voljo opoziciji.

V Levici so že v sredo napovedali, da bodo interpelacijo Cigler Kralja sopodpisali, enako so se danes odločili v SAB. Kot so pojasnili, bodo pod besedilo interpelacije prispevali štiri podpise, petega podpisa njihovega poslanca Franca Kramarja pa pod njo ne bo, saj je poslanec na dolgotrajnejši bolniški odsotnosti. Iz SD odločitve o tem, ali bodo predlog besedila sopodpisali, še niso sporočili. Tudi v DeSUS, kjer so potrdili, da so prav tako dobili povabilo k sopodpisu, morajo o tem še odločiti.

Podrobnosti očitkov iz interpelacije še niso znane. Po neuradnih informacijah pa v pripravljenem besedilu predloga, ki se sicer lahko še spremeni, ministru očitajo predvsem odgovornost za njegovo delo v času epidemije na področju resorja, ki ga vodi. Tako mu med drugim očitajo, da je ukrepal neučinkovito za zajezitev širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih in da ni vodil ustreznega dialoga s socialnimi partnerji. Med očitki pa je tudi koruptivno in klientelistično ravnanje pri dodeljevanju sredstev na javnem razpisu, kjer da je favoriziral določene nevladne organizacije.

Za uspeh interpelacije je potrebnih 46 glasov poslancev.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je namreč v sredo na Twitterju kot "kapljo čez rob" pri ministrovih ravnanjih opredelil dodelitev sredstev Zavodu Iskreni, ki je proti cepljenju in katerega soustanovitelj je bil pred nastopom ministrske funkcije Cigler Kralj. Tudi v Levici menijo, da izbira Zavoda Iskreni na razpisu odpira "resne korupcijske in klientelistične sume", je v sredo navedel vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Sredstva je Zavod Iskreni sicer dobil na javnem razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Minister Cigler Kralj očitke v zvezi s tem zavrača in navaja, da v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa, na katerem je sredstva prejel tudi Zavod Iskreni, so sporočili z ministrstva. Zato tudi ne namerava odstopiti s funkcije. Zagotovil je tudi, da podpira cepljenje.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše se na napoved vložitve interpelacije posebej ne bodo odzivali. Je pa premier na Twitterju zapisal, da se obeta "izjemno koristna razprava". "Ko bo slovenska javnost izvedela, koliko so leve vlade zapravile za klientelistična nakazila svojim NVO satelitom (nevladnim organizacijam op. a.), bo Zavod Iskreni postal simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice," je dodal.

Samo dejstvo, da je bil resorni minister nekoč soustanovitelj zavoda, zakonsko ne predstavlja ovire, da ta ne bi smel prejeti dotacije ministrstva. Nezakonito bi bilo, če bi bila minister ali njegov družinski član še vedno med ustanovitelji, so v zvezi z očitki ministru za delo navedli v krovni mreži slovenskih nevladnih organizacij.

Skupina članov komisije za nadzor javnih financ od ministrstva za delo zahteva dokumente 

Skupina opozicijskih članov parlamentarne komisije za nadzor javnih financ od ministrstva za delo zahteva, da komisiji posreduje vse dokumente, povezane z dodelitvijo sredstev Zavodu Iskreni. Te podatke po njihovih navedbah potrebujejo, da bi se podrobneje seznanili s postopkom izbire in z vlogo, ki jo je pri tem imel minister Janez Cigler Kralj.

Skupina članov nadzorne komisije s prvopodpisanim Luko Mescem med drugim zahteva vpogled v vse prijave na javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želijo pridobiti tudi vse ocene in ocenjevalne obrazce vseh prijav na razpis.

Zahtevajo še vse dodatne dokumente in korespondenco med člani komisije in komunikacije članov komisije z ministrstvom, dokumente, povezane z imenovanjem razpisne komisije, ter vse zapisnike in druga gradiva ter dokumentacijo v zvezi z razpisom in delovanjem komisije.

Pričakujejo še korespondence, navodila in komunikacijo med ministrom Ciglerjem Kraljem, sekretarji ministrstva ter komisijo v zvezi z razpisom in izbiro kandidatov. Prav tako želijo pridobiti korespondence, navodila in komunikacijo med ministrstvom in prijavitelji.

Minister Cigler Kralj interpelacije ne komentira, saj očitkov še ne pozna

Minister za delo Janez Cigler Kralj interpelacije, ki jo zoper njega za zdaj napoveduje del opozicije, danes še ni želel podrobneje komentirati, saj njene vsebine še ne pozna. Na očitek o slabem delu pri preprečevanju okužb v domovih za starejše je na vladni novinarski konferenci dejal, da so naredili vse, kar je bilo v danih razmerah mogoče.

Cigler Kralj je v odzivu število smrti v domovih za starejše obžaloval in jih delno pripisal tudi temu, da je področje domov za starejše zaradi zapostavljenosti v preteklih letih epidemijo pričakalo na kolenih. Domovi so bili namreč kadrovsko, finančno in prostorsko izčrpani, je dejal. Ocenjuje, da je ministrstvo skupaj z ekipami v domovih za starejše v času epidemije napravilo vse, kar je bilo mogoče, da se zaščiti oskrbovance in se jim pomaga.

Domovi so imeli vseskozi podporo ministrstva za delo, vsi skupaj so tudi sledili odredbam ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke, je dejal. Ministrstvo je domovom pomagalo oblikovati vse protokole in krizne načrte ob vdoru virusa, zagotovilo je denar za dodatne kadre, krilo izpad prihodkov zaradi nezmožnosti sprejemanja novih stanovalcev in jim zagotovilo povrnitev stroška za osebno varovalno opremo, je naštel. Tudi zdaj je po njegovih besedah ministrstvo preko videokonference tedensko v stiku z direktorji domov za starejše, sam je tudi veliko na terenu.

"Trdim, da so vse te ekipe skupaj v danih razmerah naredile vse, kar je mogoče, da smo zaščitili starejše," je dejal.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
22. 01. 2021 16.02
+2
Ko že misliš da poslanec SAB-a ne more s svojimi izjavami še nižje, pa dokaže da gre. Marko Bandelli: "Erjavec je Kulu priskrbel 46 glasov, vendar tega zdaj ne vemo, ker ni prišlo do glasovanja" Ja res, vsi to vemo in verjamemo v to butasto izjavo. Je 46 glasov ali ne, to zdaj ne vemo, sam imamo jih pa , ali ne. Bandlli -Norelllllli.
Gutenberg
21. 01. 2021 21.59
+3
A lahko KUL pripravi kaj koristnega in uporabnega? Polena, ki jih mečejo, tudi niso zastonj ...
toti mišek
21. 01. 2021 21.21
+1
Beda je to ko ne veš kako bi rušil vlado! Kusturica se zanima , da bi posnel film o bureku in lokostrelcih.
Kristjan Rebec
21. 01. 2021 21.20
+2
Kaj vse se izmišljujejo levi bolniki namesto da bi pomagali da se država skopa iz epidemije pa iščejo dlako v jajcu da jih ni sram ko jih plača narob.
Jaka Jack
21. 01. 2021 20.49
+1
To morajo dorečt v lastni stranki. Kar se pa Bratuškove tiče ima pa poslanca, ki je na njenih razpisih edini imel eko asfalt, kar je bil pogoj za biznis...
Lisec7
21. 01. 2021 19.36
-4
kdaj bomo pisali o Luni-ponavadi je prazna, hlače pa polne--ko je pa polna so pa hlače prazne-----država lahko reskira nekaj € pa ga pošlje na Antarktiko raziskovat severne medvede, ali pa na arktiko raziskovat Orangutane, v pomoč pa Šarac(naboji 6.5mm), pa Furjan, kot medicinka s cepilom za KORONO-22
Jaka Jack
21. 01. 2021 19.34
+1
Cigler le tako naprej. Pokončno! Naj opozicija pospravi najprej pred svojim pragom. Novakova je pa že čas razočaranje, da ne zna podpreti kolega iz svojih vrst. Podobno se je dogajalo s Pivčevo, ki ji je lastna stranka obrnila hrbet in ji celo sama s ponočjo strankarskega župana ustvarila afero. Palica ima pa dva konca.
kuncci1
21. 01. 2021 19.15
-2
Cigler-Kralj dvoličnež tako kot cela vlada! Kraja, goljufije, klientelizem, razdvajanje..... kriminal in avtokracija ter fašizem.... Ta član klike, pa je tako in tako cerkveni pokvarjenec!
Druzina Slemc
21. 01. 2021 19.10
+2
Kuki12
21. 01. 2021 19.09
+6
Ja, KUL se želi prešteti, toda ob tem štetju, bodo iz omar padli okostnjaki, kateri se že dolgo nabirajo ob ministrovanju levih ministrov. Odkrilo se bo, da so porabili 70 mil. za "strokovna" mnenja o DSO. Pa še druga, zelo zanimiva tematika se bo odkrila.
iga_biba
21. 01. 2021 19.09
-2
Horvat je Ciglerja Kralja označil za pozitivno presenečenje. A to je tisti Horvat ki stoji pred prepadom in bo storil korak naprej? A to je tisti Horvat ki ga Policija sledi? in mu vpogleduje v podatke? Ima ta Horvat še kaj drugega? Pa tisti brzinski junak potresa.
Diva15
21. 01. 2021 18.51
+9
KUL se z interpelacijo želi prešteti, ker ne vedo, koliko glasov imajo v resnici. SD se tega zaveda, zato interpelaciji niso naklonjeni. Sicer pa; toliko o enotnosti KUL.
jodr
21. 01. 2021 18.46
+8
Levaki bodo zopet glodali koščico. Kaj več niti ne zmorejo.
Prinašalec
21. 01. 2021 18.07
+9
V KUL PIŠEJO ŠE 2 ITERPELACIJI, ČE NE GRE ENO, POSKUSI DRUGO.
bema1201
21. 01. 2021 17.00
+6
Se še niso vsi podpisali, samo LMŠ, ker ne vedo če bo tem laže kdo verjel.
OrodniK
21. 01. 2021 18.09
+6
LMŠ zagotavlja, da ima podpise vseh opozicijskih strank že DEPONIRANE...Kahla stajl.. 😂😂
Gornik
21. 01. 2021 18.23
+5
Pa naj že nehajo srat, če nočejo pomagati v borbi proti pandemiji ,saj smo vsi ogroženi, tudi oni, naj dajo vsaj mir da bodo odgovorni lahko v miru delali.
papi1
21. 01. 2021 16.56
+8
No, hitro interpelacijo, da se boste lahko končno že enkrat prešteli! Saj to je namen, a ne?
OrodniK
21. 01. 2021 18.12
+7
Sam jo bodo baje odložil, oz.umaknil, ker baje zaradi bolezni ne bo dovolj glasov. Šarca zvilo v trebuhu, Han koronski, Alenko pa tanjo bo tardeča matrala,... Ne moremo glasovat, zaradi bolezni... nam glasovi manjkajo....😂😂
Misika1967
21. 01. 2021 16.39
-3
Da kakrsna koli organizacija ki je proti cepljenju dobi denar je miloreceno kriminalno dejanje in taksen minister nima v taki org. kaj za delat niti kot prostovoljec NE .Sam bi moral odstopit ampak on bo se naprej cuzal nas denar in previlegije ki jih ima. NAJSLABSA VLADA V ZGODOVINI IN TO NA EVROPSKI RAVNI.SRAMOTA za vse ki jih podpirajo
Gornik
21. 01. 2021 18.24
+4
drago štubljar
21. 01. 2021 16.39
-3
toti crkveni lopov kot tonin jozef dimiceva in zupnik vrtovec fujjjj
JApajaDAja
21. 01. 2021 16.32
+6
zakaj še ni podpisa sd.ja......;.) ?
jbtjbt
21. 01. 2021 16.12
+4
Ali on ve kaj je kultura človeka????