Slovenija

'Ni šlo za eksperiment, ampak za poskus stabilizacije sistema'

Ljubljana, 14. 06. 2023 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
407

Po napovedi, da bo vlada spremenila interventni zakon v zdravstvu, saj da je ta čakalne v dobe le še podaljšal, je minister za zdravje dejal, da ga ocenjuje za uspešnega, saj da je izpostavil nepravilnosti. Predstavil je trend naraščanja izdanih napotnic z višjo stopnjo nujnosti ter napovedal nove ukrepe za izboljšanje stanja. Med temi je tudi povečan nadzor nad izdajanjem napotnic in izvajanjem zdravstvenih storitev.

"Mi bi radi s podatki ovrgli navedbe, da vlada izvaja eksperiment. Jasno smo povedali, da želimo sistem stabilizirati," je začel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Krizo zdravstvenih sistemov je pripisal covidni krizi, ki da je preobremenila sistem. Interventni zakon je označil za zgodbo o uspehu.

Bešič Loredan
Bešič Loredan FOTO: 24ur.com

"Po oceni MZ in vlade bi nam zdravstveni sistem podivjal, če ne bi sprejeli tega ukrepa. Čakalne dobe bi podivjale." Na račun zakona je več kot 35.000 ljudi prišlo do storitve, je prepričan minister. "Zdravstveni sistem v tej krizi, krizi covida in krizi kadra, je v istem kot cela Evropa. Vsi evropski zdravstveni sistemi pokajo po šivih. To bomo dokazali s podatki," je tudi poudaril.

"Nikoli nismo rekli, da bomo drastično skrajšali čakalne dobe," je dodal. A vendarle je lansko poletje dejal, da se bodo čakalne dobe v letu dni skrajšale za polovico. Kdaj je prišlo do zasuka? "Mislili smo, da se bodo vrste skrajšale. A že konec leta 2022 in začetku leta 2023 je postalo jasno, da so kapacitete sistema omejene." Zaradi tega razmišljajo tudi o ukinitvi napotnic z oznako zelo hitro, je dodal. "Obstoječi način ne deluje več tako, kot je bil zamišljen."

Aleš Šabeder
Aleš Šabeder FOTO: 24ur.com

"Sistem zaradi večjega priliva in interventnega zakona naredi več storitev," je znova zagovarjal interventni zakon. A slabost je fiksnost zdravstvenega kadra, ki onemogoča povečanje opravljenih storitev. "Če ne bi bilo plačila po realizaciji, bi priliv v cono neplačanih storitev, izvajalci bi storitve pomanjšali. To bi pomenilo daljše čakalne vrste in višje število nedopustno dolgo čakajočih," pa je analiziral tudi direktor urada za nadzor kakovosti in investicij v zdravstvo Aleš Šabeder.

Nato je predstavil podatke NIJZ in ZZZS glede števila obravnav in števila izdanih napotnic. Urad je nato naredil dve analizi. Prva se nanaša na leta od 2019 do 2022, druga pa je projekcija prvih petih mesecev letošnjega leta na celotno leto 2023.

Sunkovito povišanje števila izdanih napotnic z oznakami hitro in zelo hitro

V prvem obdobju se je povečalo število izdanih napotnic z oznakami redno, hitro in zelo hitro. Predvsem število napotnic z oznako zelo hitro, in sicer iz 18 na 25 odstotkov. Število vseh zdravniških obravnav se je med temi leti povišalo za sedem odstotkov. 

Skupna rast napotnic v letu 2022 je bila iz 2 milijona na 2,2  milijona. Letos bo pod oznakami redno, hitro in zelo hitro izdanih približno 2,7 milijona napotnic. Pod stopnjo nujno bo izdanih preko tri milijone napotnic. Leta 2019 je bilo vseh izdanih napotnic (tudi s stopnjo nujno) 2,6 milijona. Šabeder je nato poudaril, da število izdanih napotnic ne pomeni števila čakajočih. "Pri eni poškodbi kolena je bilo za enega pacienta opravljenih več kot 30 storitev, dobil pa je 12 napotnic z različnimi statusi in tako bil 12-krat vpisan v čakalne sezname."

Šabeder in Bešič Loredan
Šabeder in Bešič Loredan FOTO: 24ur.com

Od leta 2018 se povečuje tudi trend čakajočih nad dopustno dobo. V letu 2023 se bo glede na projekcije povečalo za 20 odstotkov. Stopnje nujnosti med leti 2028 in 2022 so se iz redne premaknile na hitro in zelo hitro. Pri prvi kategoriji je v zadnjih petih letih opazen 11-odstotni porast, pri drugi pa 15-odstotni porast. "Skupno število čakajočih nad dopustno čakalno dobo je v povezavo s stopnjo nujnosti napotnic," je analiziral minister. 

Gre tu za preobremenjenost primarne ravni, družinskih zdravnikov? "Težko kdorkoli oceni kolikšno število na primarni ravni je potrebnih ali nepotrebnih,. Teh podatkov nimamo, je pa treba zagotoviti zdravljenje na primarni ravni. Za to je Zakon o digitalizaciji, potem bo jasno kdo koga kam pošilja. Danes te primerljivosti nimamo. Ni te digitalne transparentnosti in sledi," je poudaril Bešič Loredan.

Šabeder ob grafih rasti pregledov v zdrastvu
Šabeder ob grafih rasti pregledov v zdrastvu FOTO: 24ur.com

Šabeder je nato izpostavil, da z rastjo napotnic raste tudi število opravljenih storitev. Letos jih bo glede na projekcije opravljenih okoli osem milijonov. Lansko leto jih je bilo 7,5 milijonov. "Število opravljenih storitev je posledica interventnega zakona," meni Šabeder. Sistem ob opravljenih storitvah ne pridobiva dodatnega denarja, poudarja. 

'V sistemu je več kot tri milijone neunovčenih napotnic'

Spregovorila je tudi Alenka Kolar iz Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu. Izpostavila je tudi druge nepravilnosti. Zgodi se, da pacient namreč dobi napotnico za pulmologijo, obračuna pa se CT glave, je opisala. Izpostavila je, da je v sistemu veliko ne unovčenih oziroma t. i. plavajočih napotnic. Ocenjuje, da jih je v sistemu več kot tri milijone. "Druga anomalija je  cel kup okvirnih terminov. Ker imajo ekipe občasne zdravnike, ni nujno, da ta potem pride na delo." In seznam čakajočih se podaljša.

Predlagala je enotni urnik za naročanje. Čakalni seznami so namreč nekaj, kar nastaja pri izvajalcu, ministrstvo pa pregleda nima, do predstavljenih podatkov so prišli "na dobro voljo NIJZ in ZZZS."  Vsak izvajalec sam razporeja termine za redno, hitro in zelo hitro izdano napotnico. "Na redno se zato lahko čaka manj kot na zelo hitro," je razložila Kolarjeva.

Alenka Kolar
Alenka Kolar FOTO: 24ur.com

Napovedane spremembe: nadzor porabe denarja in digitalizacija

Minister glede na podatke, ki so jih predstavili v nadaljevanju, ocenjuje, da je zdravstvo s sprejetjem interventnega zakona pokazalo anomalije in napovedal spremembe, s katerimi bi regulirali sistem. Temeljile bodo na podatkih ZZZS in NIJZ. 

Obljubil je da bo vlada sedaj denar začela usmerjati tja, kjer je število čakajočih največje. Izpostavil je namreč, da so nekateri izvajalci ob odprtju financiranja začeli gledati na ekonomski dobiček in ne kakovost opravljanja storitev. Vlada je sicer za skrajšanje čakalnih vrst namenila 137 milijonov evrov. A minister o uspehov na posameznih področjih ni mogel izpostaviti, saj da so bila sredstva preveč razpršena.

Od leta 2022 do 2023 se bo glede na projekcije število čakajočih nad dopustno dobo povečalo za 20 odstotkov.
Od leta 2022 do 2023 se bo glede na projekcije število čakajočih nad dopustno dobo povečalo za 20 odstotkov. FOTO: Dejstva

"Po predlogu spremembe 15. člena bo odgovornost prevzel blagajna ZZZS, ki bo vladi podala predlog. Ta bo sprejela končno odločitev," je razložil spremembe pri državnem financiranju. Vlada je 8. junija potrdila tudi predlog zakona o digitalizaciji, s katerimi bi poenotili baze v zdravstvu. Želijo ga sprejeti pred parlamentarnimi počitnicami. Tako bi do začetka leta 2024 vedeli, katere spremembe se bodo začela uvajati.

Želi si tudi večji nadzor nad izvajalci. Poudaril je veliko število anomalij. Uvedli bodo dve agenciji za nadzor. Predlog bosta javnosti predstavljena predvidoma do konca poletja. MZ si želi vzpostaviti tudi učinkovito mrežo zdravstva. "Treba bo vršiti izredno strog nadzor nad porabo javnega denarja v zdravstvu. Treba bo uvesti regulacijo poklicev in regulacijo izvajanja zdravstvene dejavnosti, določiti zgornje meje in tega, kaj je dovoljeno in  kaj je prepovedano," je poudaril.

Omenjeni člen zakona, ki se mu obetajo spremembe, je sicer v tretji točki predvidel tudi možnost, da se čakalne dobe po določenem času od sprejema zakona ne bodo skrajšale- V tem primeru zakon določa, da Zavod med izvajalce vključi tudi tiste zunaj mreže javne zdravstvene službe. A predlog vlade tokrat ne predvideva druge faze ukrepa z vključevanjem čistih zasebnikov. 

Poleg te spremembe znova uvaja razmejitev glede na redni program in storitve nad rednim programom, v zakon je dodana tudi zahteva, da morajo imeti izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki se želijo vključiti v izvajanje ukrepa, v eNaročanju odprte termine, na katere se pacienti lahko naročijo prek portala zVEM.

Vlada je ob vložitvi novele še predlagala, da zaradi povzročitve težko popravljivih posledic za delovanje države oziroma zdravstvo državni zbor zakon obravnava po nujnem postopku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
15. 06. 2023 11.11
+2
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo, doživljajo delirije., ... v zadnjem letu in pol ste prepričljivo izgubili vsa ljudska glasovanja in kaj vam še ni jasno?... ni več smc in desus stranke, ki bi izdale voljo volivcev in šle v kompanijo s pacientom, na volitve pa lahko kar pozabite,.... janševci!
ramstein
15. 06. 2023 08.14
-1
Kakšen nakladač! In škodljivec!
Jous
14. 06. 2023 21.58
+4
Brisanje napotnic in pacientov v sisitemu je skoraj zastonj in čakalne vrste se zelo hitro skrajšajo. Genialno!
ap100
14. 06. 2023 21.56
+2
rezultat je destabilizacija,,bravo
Betuul
14. 06. 2023 21.54
+2
Zaradi te stabilizacije v sistemu imamo 24ur dr. Posvet! In kahko vprašaš kar želiš
damijan37
14. 06. 2023 21.25
+6
Neuspešno , sedi 1 in bodi tiho
Trapon
14. 06. 2023 21.24
+4
Naj gre še za prometnega ministra...bo iz avtocest delal eksperimente in poizkuse kako se ne gužvati. Ma primorci so itak vsi bluzi variante...leni in kunštni
Trapon
14. 06. 2023 21.21
+3
Še dobro da je v zdravstvu. Kaj bi bilo če bi bil kemik s temi svojimi eksperimenti in poskusi🤣🤣🤣 verjetno bi bil že brez vseh okončin 🤣🤣🤣
visoki
14. 06. 2023 21.29
-1
vsak zdravnik eksperimentira najmanj 10 let na pacientih dokler se ne nauči
vvvilice
14. 06. 2023 20.59
+4
Eksperiment je enako poskus.
George Bailey
14. 06. 2023 20.37
+2
3 milijone napotnic??? V SLO? Koliko pa nas je?
damijan37
14. 06. 2023 21.26
-1
visoki
14. 06. 2023 20.36
+1
a ko se poročite že veste,da boste do konca življenja skupaj ali eksperimentirate
Sorry
14. 06. 2023 20.53
+0
Poznati moraš razliko pojma eksperiment in poskus. Če ne druga - googlaj.
visoki
14. 06. 2023 21.29
-1
Rothschild1
14. 06. 2023 20.33
+2
drag je bil tale poizkus 🤬😱
Ivar The Boneless
14. 06. 2023 20.28
+6
Kaj pa WHO amandmaji gospod Loredan? Pa WHO sporazum? Kmalu vas ne bomo vec rabili, bo vse diktiral WHO.
AMZS
14. 06. 2023 20.25
+3
Joj ko vidim Sebederja me ma da ga posljem nazaj semena prodajat.
visoki
14. 06. 2023 20.19
-6
bodimo realni vsi eksperimentirajo,vsak človek,ki se rodi je vsak,ki se poroči eksperimentu,eporoči eksperimentira
jodr
14. 06. 2023 20.17
+4
A sta osebka na fotki že podala odstopni izjavi? Oba sta totalno nesposobna.
visoki
14. 06. 2023 20.28
-7
Ivar The Boneless
14. 06. 2023 20.31
+5
Jaz se javim. Prvi korak, izstop iz WHOja.
visoki
14. 06. 2023 21.30
-1
Švejk 123
14. 06. 2023 20.07
+5
Temule Lo Lo Loredanu je ministrovanje bolj hobi, kot delo.
visoki
14. 06. 2023 20.31
-2
najbolj odgovorno ministrstvo ti primerjaš s hobijem
Pepi honda
14. 06. 2023 19.39
-2
Špinača
14. 06. 2023 19.27
+6
dobro si precitajte, čakalne vrste ne boste rešili z denarjem! rešite jih lahko le s šibo!
Tomvojo
14. 06. 2023 19.22
+7
Ja, delate poizkuse na sloovcah, tako kot švabi v aušvicu.