Slovenija
Oglas

Intervju dr. Milan Krajnc: Slovenski model DMV nominiran za Nobelovo nagrado za ekonomijo

Ljubljana, 25. 05. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kdo je Milan Krajnc, eden izmed redkih Slovencev, ki je nominiran za tako prestižno nagrado.

Prof. dr. Milan Krajnc je nominiran za Nobelovo nagrado za ekonomijo 2021. Razvil je novo znanstveno vedo Dinamilogija, ki je odkrila skrivnosti narave in je  iz nje ustvaril nov poslovni model (Dynamic Leadership Model), ki spodbuja naravne potrebe ljudi. 

Vse knjige so na voljo tukaj (KLIK).
Vse knjige so na voljo tukaj (KLIK). FOTO: Arhiv ponudnika

Z modelom dinamičnega vodenja je zelo natančno strukturiral vse procese v gospodarstvu in združil  zakone fizike, psihologije ter jih uvedel v ekonomijo potreb.

Je izredni redni profesor za javni management v Evropskem centru za mir in razvoj na Univerzi za mir, ki so jo ustanovili Združeni narodi, ter redni profesor ekonomskih znanosti, in predstavnik poslovne šole Al-Khalifa v Kneževini Monako. Svetuje tudi mnogim domačim in tujim podjetjem.

Zadnjih 15 let vodi zasebno ordinacijo na področju psihoterapije. Že 20 let rešuje krizne situacije v podjetjih, še posebej v družinskih podjetjih.

Napisal je več kot 300 knjig s področja vodenja, osebne rasti in psihologije odnosov ter več kot 200 strokovnih in znanstvenih člankov; najnovejše delo z naslovom "Dinamični model vodenja" je že prevedeno v 11 tujih jezikov 

Če želite osebno zrasti ali popeljati  podjetje po novih poteh do dobrih poslovnih rezultatov, je on prava oseba za vas!

Ona in on. On in ona. Vsi nasveti strjeni v dveh knjigah.
Ona in on. On in ona. Vsi nasveti strjeni v dveh knjigah. FOTO: Arhiv ponudnika

Ste avtor številnih knjig, prevedenih v različne tuje jezike. Kakšne se tematike knjig?  So morda v nastajanju še kakšne?

V glavnem pišem o življenju. Glavne tema je vodenje in odnosi. Sedaj pa prihajajo predvsem zgodbe o življenju.

Pišete različne zvrsti knjig, od  strokovnih na temo psihologije in managementa, do knjig za osebno rast, ter odnosih ženska / moški. O čem najraje pišete?

Najraje pišem o svojih občutkih, ki jih prepletem s strokovnostjo. Torej, neke vrste priročnik za življenje.

Ste psihoterapevt, podjetnik, predavatelj…?  Kaj  lahko nekomu ponudite na vsakem izmed teh področij?

Naučim jih lahko živeti!

V celoti jim lahko uredim življenje, od osebnega, do poslovnega in družabnega. V praksi to pomeni, da najprej preko pogovora in analize dejanj ugotovim, kjer je pravi vzrok za njihovo nezadovoljstvo. Iz tega pa potem naredimo načrt za sanacijo in spremembe v osebnem in poslovnem svetu.

S kakšnimi težavami se ljudje obračajo na vas?

Predvsem ljudje, ki ne vedo, kako naprej ali pa imajo občutek, da jim nekaj manjka. V resnici imajo vse, ampak so nezadovoljni. Tisti, ki hočejo od življenja več! Naučim jih začeti znova, pristno, brez iger.

So kakšne podobnosti in razlike med pomočjo posameznikom in pomočjo podjetjem?

V bistvu ne. Vedno pomagam posameznikom, ki sestavljajo podjetje in potem so v podjetju potrebni le še lepotni popravki.

Več misli in modrosti na (KLIK).
Več misli in modrosti na (KLIK). FOTO: Mateja Dolinar

Je res, da pišete tudi besedila za različne glasbene zvrsti in izvajalce? Ali se kdaj zasliši tudi vaš glas?

Ne, sam najbrž ne bom nikoli zapel. Moj cilj je, da se moja sporočila prenašajo na več načinov. Tako je besedilo preko glasbe samo ena. Trenutno se lahko slišijo kot Francoski šansoni, Ciganske melodije, Albanske popevke, Slovenske balade... 

Predavate doma in v tujini, pišete strokovne članke za različne tuje revije, kakšni so vaši načrti za prihodnost? Kje se vidite čez 10 let?

Še vedno potovati po svetu in predstavljati svoje ideje in knjige. V resnici tako kot danes, samo da se več ne bom ukvarjal z administracijo, temveč samo še s svojim poslanstvom.

Mnogo časa preživite na relacijah Švico – Srbija - Monaco – ZAE – kdaj imate v srcu občutek, da ste doma?

V resnici vedno kjer koli sem, sem doma, ker imam vedno sebe s seboj. To pomeni, da sem vedno v trenutku in času, tukaj in zdaj.

Letos  ste nominirani  za Nobelovo nagrado za ekonomijo. Kaj vam pomeni ta nominacija? Kakšna zgodba se skriva za tem?

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem poslovnih kriz, ki nastanejo, zaradi osebnih kompleksov vodij. Ugotovil sem, da se vzorec iz podjetja v podjetje ponavlja. 

Iskal sem kot podjetnik podjetniško  in kot znanstvenik  globalno trajnostno rešitev, za takšne primere.

To me je pripeljalo do tega, da sem s preučevanjem narave in naravnih pojavov videl, kako lahko s preprostimi rešitvami iz narave rešimo "velike" družbene in poslovne težave. 

To preprostost in sistematično reševanje sem želel prenesti v družbo. Na podlagi tega sem razvil novo znanstveno vedo Dinamilogija, ki "razkriva" naravne procese, ki je  temelj za novo poslovno metodologijo Dinamični model vodenja.

Vse temelji na "čiščenju" vseh odvečnih stvari, ki niso v naši naravi in spodbujanju potencialov v ljudeh, kot pravi citat iz knjige Mali Princ: "Vse, kar delaš, delaj s srcem."  S tem, ko bomo začeli delati in živeti s svojimi pravimi občutki, bomo imeli tudi druge potrebe. 

Potrebe  so osnova Ekonomije, kar pomeni, da se bo Ekonomija v prihodnosti zelo spremenila.

Dinamični model vodenja  je orodje za novo ekonomijo. Govori namreč o tem, kako voditi podjetje, brez manipulacije, brez stresa med prehodi iz enega sistema v drugega. Kako  prehodi in spreminjanje navad, ni boleče ali šokantno. Sistem vodenja in dela je narejen tako, da vse teče spontano, brez komplikacij.

Glavna prednost Dinamičnega modela vodenja je, da daje človeka na prvo mesto pred poslom.

Kaj vam še predstavlja izziv? Da odvržem vse nazive in sem samo še Milan.

Si vzamete čas – ZASE? Samo to počnem.

Kako bi se opisali  v 5 stavkih?

5 stavkov je preveč, nisem tako zakompliciran. Sem nekdo, ki dela samo to kar čuti. Poslušam druge, ko začutim, da potrebujejo pomoč in edini zakon, ki ga upoštevam - je zakon narave!

Kdo ste v prostem času in poslovno? Sta to dve različni osebi? 

Ne, vedno sem isti, ne igram! Imam eno telo, eno glavo in vedno je vse na istem mestu.

Kdo je Milan Krajnc, ko se ugasnejo luči in ostane sam s seboj? 

Enak, kot ga vidite sedaj. Brez skrivnosti, jasno komunikacijo. Zadovoljen sam s sabo točno takšen kakršen sem.

Naredite korak naprej na osebnem ali poslovnem področju, naj dinamični model vodenja postane vaš sinonim za uspeh! 

Njegove misli in delo lahko spremljate na: https://www.facebook.com/LibraryMilanKrajnc. Knjige: https://www.milankrajnc.si/trgovina/

Avtor: Tina Orter

 

Naročnik oglasa je RHD d.o.o.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.