Portreti

'Odvzemajo nam pravico do molka. To je tri korake naprej od najtemnejših totalitarizmov'

Ljubljana, 26. 01. 2019 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
59

"Samo na kičastih slikah prevladuje čista groza, samo dobro, popolna lepota ... Tega v resničnem življenju ni," pravi večkrat nagrajeni pisatelj Dževad Karahasan, ki je razpet med Gradcem in Sarajevom. Z njim smo se pogovarjali o žrtvah zgodovine, fundamentalizmu in sodobni družbi.

V Ljubljani se je nedavno mudil bosanski pisatelj, dramatik in profesor dramaturgije Dževad Karahasan. Je avtor številnih dram, najbolj pa je znan po svojih romanih Vzhodni divan, Šahrijarjev prstan, Sara in Serafina, Nočni shod, O čem pripoveduje pepel ... Za svoje delo je prejel številne literarne nagrade, med drugim za najboljši jugoslovanski roman (1990), Herderjevo nagrado (1999), Vilenico (2010), Goethejevo nagrado (2012) ... Je tudi prvi pisatelj, ki ne piše v nemškem jeziku, pa je za svoje eseje prejel nemško književno nagrado Heinrich Heine. Zagotovo je eden najpomembnejših sodobnih pisateljev Bosne in Hercegovine.

V začetku vojne se je razširila novica, da je priljubljeni pisatelj padel med obleganjem Sarajeva. Njegovi številni kolegi, tudi v Sloveniji, so se na različne načine – tudi s pisanjem pesmi – spomnili nanj. Toda k sreči se je kmalu izkazalo, da je bila novica lažna, je pa moral Karahasan leta 1993 s svojo ženo, literarno kritičarko Dragano Tomašević-Karahasan, zapustiti domovino. Svoj drugi dom je našel v Gradcu v Avstriji. 

V javnosti Karahasan ne vzbuja pozornosti le zaradi svojih književnih in dramaturških del, pač pa tudi zato, ker zna v intervjujih razgrniti tančice vsakdanjega življenja ter brez dlake na jeziku opisuje čas in družbo, v kateri živimo. 

Dževad Karahasan se je ta mesec mudil v Ljubljani, kjer je bila predstavitev njegovega zadnjega slovenskega prevoda.
Dževad Karahasan se je ta mesec mudil v Ljubljani, kjer je bila predstavitev njegovega zadnjega slovenskega prevoda. FOTO: Damjan Žibert

Pred kakšnim mesecem sem prebrala vašo trilogijo O čem pripoveduje pepel (v izvirniku: Što pepeo priča). Ko sem prišla do konca trilogije, sem začutila potrebo, da bi se pogovarjala z vami. To se mi sicer ne zgodi pogosto med branjem knjige. Se vam pogosto dogaja, da vam bralci to rečejo?

Dogaja se, vendar seveda ne tako pogosto, kot bi si to sam želel. Kajti jaz pišem v upanju, da bom našel sogovornika. V upanju, da bo nekdo začutil, da ga je moja knjiga nagovorila. Književnost je pogovor. Veliki nemški pesnik Friderich Hölderlin je verjel, da so ljudje pogovor. Obstaja en verz, ki pravi: "odkar sva pogovor". Vsakič, ko se mi to zgodi, sem izjemno vesel. Svojo obrt poznam, približno vem, kaj sem naredil, kako dobro je. Vendar od bralca izvem za tiste dimenzije knjige, ki so bile meni skrite. Vsaka knjiga ima toliko obrazov, kot ima bralcev. Tako da je zame vsak pogovor z ljudmi, ki so prebrali moje knjige in nato dobili željo, da bi se pogovarjali z menoj, zelo dragocen. 

Prva knjiga iz trilogije je Seme smrti, ki je nedavno dobila svoj slovenski prevod. Govori o perzijskem filozofu, astronomu, matematiku in pisatelju iz 11. stoletja. Kako ste dobili idejo, da v knjigi povežete Omarja Hajama z Bosno in v zgodbo celo subtilno vpletete vojno na Balkanu? Med temi obdobji je skoraj tisoč let razlike. 

Omar Hajam je moja obsesija, ker mu je najgloblji obup, ki ga je človek sposoben občutiti, uspelo izraziti z veliko humorja. Za mene je Hajam pesnik obupa in smeha. Celo življenje sem sanjal o tem, da bi napisal nekaj o njem. Toda nisem uspel napisati ničesar, vse dokler nisem postal jaz – jaz. Človek, ki je dovolj star, utrujen in obupan. Roman se mi je odprl prek požgane Vijećnice (narodna in univerzitetna knjižnica v Sarajevu, op. a.). Prek bolnega begunca iz Livna, ki je pristal na Norveškem, ki rešuje svoj razum in družino, rešuje svoje življenje z norim poskusom, da obnovi uničeno Vijećnico. Prek tega se mi je odprl celoten roman. Nisem prišel s to idejo, pač pa me je ta struktura romana vodila do Hajama. Roman je tako rekoč nastal iz svojega konca. 

Pripovedovalec zgodbe na koncu zaključi, da 'ima vsako zlo svoje dobro'. Je res tako? Lahko podate kakšen primer iz današnjega časa?

Seveda je tako. Samo na kičastih slikah prevladujejo čista groza, samo dobro, popolna lepota ... Tega v resničnem življenju ni. V resničnosti sta dobro in zlo tesno prepletena. Dal bom primer, dokaz, da je res tako. Od začetka 21. stoletja se sistematično proizvaja nekakšna protiislamska histerija, izvaja se žgoča kampanja proti islamu. To je vsekakor zlo. Države s pretežno muslimanskim prebivalstvom drugo za drugo okupirajo, uničujejo, pustošijo. Vendar istočasno se prebuja zanimanje za islam, objavljajo knjige, potekajo razprave, govori se o tem, ljudje spoznavajo to veličastno kulturo ... To ima tudi svoje pozitivne učinke. Zagotovo je tako. Nič na tem svetu ni samo zlo ali samo dobro. Skušajo nam vsiliti kičaste slike, na katerih obstaja samo dobro ali samo slabo. Noben človek ni samo zloben, samo dober, samo takšen ali drugačen. V vsakem od nas je tako zlo kot dobro. Nekoč sem dejal, da me Radovan Karadžić zanima zato, ker je on moj brat, človek. In kot človek on pove nekaj tudi o meni, o potencialnem meni. 

Zanimivo, da ste omenili Karadžića. Ravno sem vas nameravala vprašati tudi o vaši izjavi, v kateri ste ga označili za žrtev zgodovine in zaradi katere so vas napadali. 

Niso me samo napadali. Ena skupina novinarjev, ki ji ljubkovalno pravim demokratska čreda neodvisnih intelektualcev, je organizirala javno večmesečno linčanje. Ampak to je res tako. Pokopališča so polna ljudi, ki so zaradi različnih postavitev odnosov v družbi in svetu za hip pomislili, da lahko ustvarjajo zgodovino. Na koncu pa so izpadli kot zločinci, žrtve, budale in tako naprej. Spomnite se Tonyja Blaira. Ko je prevzel vlado v Angliji, smo vsi vriskali od sreče in veselja. Danes pa tudi njegovi najbližji prijatelji njegovo ime izgovarjajo z občutkom nelagodja. Človek je mislil, da lahko ustvarja zgodovino. Zgodovina pa se je poigrala z njim in ga odvrgla. Zato pravim, ne glede na to, ali je Karadžić žrtev zgodovine, ker je bil prepričan, da jo lahko piše, ali ni žrtev zgodovine ... Nesporno dejstvo je, da je on človek. In dokler je človek, se v njem nahajata tako dobro kot zlo. Mogoče je bil izjemen oče, mogoče je bil zlata vreden sosed, mogoče mu je polovica sosedov puščala svoje kanarčke, da jih čuva, ali ga prosila, da jim zaliva rože in je to počel z odliko. 

Pokopališča so polna ljudi, ki so zaradi različnih postavitev odnosov v družbi in svetu za hip pomislili, da lahko ustvarjajo zgodovino. Na koncu pa so izpadli kot zločinci, žrtve, budale in tako naprej.

Kaj pa se zgodi z ljudmi, da v njih prevlada zlo?

To vprašajte njih. Ali je on hotel to zlo? Ali pa se je zlobna pošast zgodovina z njim poigrala tako, da je postal zločinec. To tudi pravim. Ne verjamem, da se je kdorkoli kadarkoli spustil v nek izziv z namenom, da naredi zlo. Da je to objektivno gledano dejansko bilo zlo, je druga stvar. Nikoli ne mislite, da lahko v popolnosti uresničite tisto, kar ste si zamislili. Naše namere se v resnici uresničijo le do neke določene mere, v veliki meri pa se ne. 

V romanu ste zapisali tudi en zelo zanimiv stavek: "Ni ga zakona, ki bi ljudem prepovedal, da imajo radi svoje vladarje, četudi so ti ljudje budale." Se je to nanašalo zgolj na čas Omarja Hajama ali imamo danes tudi takšne vladarje?

(smeh) Vam povem: polovica vladarjev na svetu so čiste budale. Po mojem mnenju ni takšna težava v tem, da svetu vladajo budale. Problem je, ker danes v verjetno polovici držav zahodnega sveta vladajo tako imenovani karizmatiki, ljudje, ki želijo biti karizmatični voditelji. Ti so nevarni. Budale niso nevarne. Vsekakor pa je kombinacija budale in karizmatičnega voditelja slabša tako od samo budale ali samo karizmatičnega voditelja. Toda takšen čas je prišel. Moramo živeti naprej. 

Zgodba je postavljena v čas oziroma obdobje, v katerem je vladal fundamentalizem. Nekatere podobnosti z današnjim časom so očitne – ali to pomeni, da se vračamo v čas fundamentalizma? Kdo so danes fundamentalisti?

Raje vidim, če govorimo v množini – o fundamentalizmih. Religijski fundamentalizmi niso edini fundamentalizmi, ki nas ogrožajo in ki obstajajo. Danes so religijski fundamentalizmi veliko manjši problem od nekaterih drugih fundamentalizmov. Na primer, finančnega fundamentalizma, znanstvenega fundamentalizma, ekonomskega fundamentalizma ... Veste, nas vztrajno prepričujejo, da je največji problem na svetu spopad med religijami. To sploh ne drži. Religije niso v spopadu. Papeži povsem brez težav obiskujejo džamije, imami povsem brez težav hodijo v cerkve. V resnici drugi fundamentalizmi danes prevladujejo na svetu. Znanstveni fundamentalizem, ki znanstveniku daje pravico do vsega, da lahko raziskuje. To, da bo nekdo drug čutil posledice njegovega raziskovanja, ne razburja nikogar. "Jaz hočem na tem polju eksperimentirati z genetsko spremenjenimi semeni. In nihče mi tega ne more prepovedati. Ker bom s tem uničil vaše polje, ne razburja nikogar. Ker bodo jutri vaši otroci jedli plodove mojega eksperimenta, ne skrbi nikogar." To je čisti fundamentalizem, zelo nevaren in veliko bolj nevaren od vseh religijskih fundamentalizmov skupaj. Finančni fundamentalizem – danes je nekaj normalnega, da se ljudje med seboj vprašajo, koliko so vredni. Pri tem mislijo na bančni račun.

V Evropskem parlamentu človek povsem normalno izjavi, da se človek na žalost ne izplača. Pa človek božji, ravno za to gre – življenje se ne more izplačati. Zato tudi je dragoceno.

Danes je nekaj normalnega trditi, da smo rojeni zaradi gospodarstva. V Evropskem parlamentu človek povsem normalno izjavi, da se človek na žalost ne izplača. Pa človek božji, ravno za to gre – življenje se ne more izplačati. Zato tudi je dragoceno. Zato jaz ne bi ostal pri eni vrsti fundamentalizma. Fundamentalizmov je mnogo. Fundamentalist pa je človek, ki je izgubil vero, ki je izgubil sposobnost, da vzame v poštev celoto univerzuma, in to izgubljeno vero skuša nadomestiti s tistega malo znanja, ki ga ima. Fundamentalist je oseba z malo znanja in brez kančka vere, brez kančka zaupanja, ki verjame, da lahko z malo znanja nadomesti vse ostalo. 

Če se malo dotaknemo današnje BiH, kjer ste bili dolga leta predsednik društva pisateljev – torej, v državi, v kateri govorijo in pišejo v treh 'enakih' jezikih. Kako vi to vidite?

To ni nič manj absurdno od množice drugih absurdnih stvari v BiH. Imamo tri jezike, tri zgodovine ... Mene to niti ne bi tako motilo, če bi ljudje priznali minimum tistega, kar je skupno. Težava današnje Bosne je v tem, da se vplivnim ljudem splača, če mistificirajo razlike, če si izmišljujejo razlike tam, kjer jih ni, saj imajo od tega koristi. Oni vedo, vendar ne želijo priznati, da so razlike smiselne samo na temelju tistega, kar je skupno. V Bosni se tisto skupno sistematično uničuje, zanika ... Veste, v srednjem veku smo bili vsi Bošnjaki. V srednjem veku smo vsi pazili na svojega soseda, saj smo vedeli, da nam je sosed bližji od oddaljene vlade. Najsi je bila ta v Rimu, Carigradu ali kjerkoli že. Bosno je ustvarila kultura, ne politika, ne vojska. Nikoli ni obstajala vojska, ki je želela Bosno. Nikoli ni obstajala stranka ali politično gibanje, ki je želelo Bosno. Bosno je proizvedlo življenje na oddaljeni periferiji velikih cesarstev, kjer so ljudje vedeli, da jim je sosed bližji od oddaljene vlade. Ta kult sosedstva je Bosna, kultura je Bosna in način življenja. Radost zaradi razlik je možna samo pri ljudeh, ki vedo in spoštujejo tisto, kar jim je skupno. Brez tega skupnega, razlike nimajo smisla in ne obstajajo. To je težava Bosne. 

Že desetletja tudi predavate na fakultetah v Gradcu, Berlinu, Sarajevu ... Kaj opažate, kako so se spremenile generacije študentov?

Na to vprašanje vam lahko odgovorim z eno majhno zgodbo. Sodelovanje z novo generacijo študentov vedno začnem z enakim nagovorom. Povem jim: "Družba, na mojih predavanjih je dovoljeno skoraj vse, strogo pa je prepovedano zgolj eno: že vnaprej se strinjati z menoj." Pred vojno so moji študenti na Akademiji scenskih umetnosti uživali v tej svobodi, ki so jo imeli. Uživali so v tem, da mi nasprotujejo, da razpravljajo, diskutirajo. Po vojni današnje generacije tega ne marajo. Oni želijo kratke in jasne resnice. Nič več. Najprej sem mislil, ko sem to začel opažati pri študentih v Sarajevu, da je to posledica vojne. Pa ni. Enako je v Baslu, Berlinu ... Ne marajo negotovosti, odprtih vprašanj ... "Dajte nam verodostojne, končne resnice in čao."

Zakaj se je to zgodilo?

Kako naj to vem? To ve samo bog. 

Je morda kriva tehnologija?

Verjetno je, saj se nam vztrajno vsiljuje, diktira, od nas se zahteva enopomenskost. Človek pa ni enopomensko bitje. Številka je enopomenska, človek pa ne more biti. Prepričujejo nas, da lahko svoje duhovno bitje izrazimo v SMS sporočilu, to je strašno. To je definitivni, dokončni konec človeka kot klasično zapletenega bitja. Iskreno upam, da je ta diktatura tehnologije pri koncu, da se bomo spomnili tega, da lahko in da moramo živeti, ne pa funkcionirati. 

V enem od intervjujev ste rekli, da najhujša stopnja totalitarizma vlada v družbi, v kateri je ljudem odvzeta pravica do molka. Danes pa se zdi, da mora vsakdo imeti mišljenje o vsem ...

Točno tako. Jaz temu pravim bolezen javnosti. Vsak ima mnenje o vsem, še najraje pa o tem, o čemer nima pojma in o čemer nič ne razmišlja. In od vsakega se zahteva, da se izjasni. V totalitarnih sistemih so ljudem prepovedovali svobodno govorjenje in nadzorovali, kaj govorijo. Nam pa odvzemajo pravico do molka. To je tri korake naprej od najtemnejših totalitarizmov, ki smo jih doslej poznali. Nikoli noben fašizem ni upal izraziti želje po prozornem človeku. Danes, v srečni, svobodni družbi, v kateri živimo, smo ljudje transparentni in transparentnost se najresnejše razglaša kot želja, potreba, kot cilj, ki ga moramo doseči. Prozoren človek, brez skrivnosti, brez vprašanj ... Strašno. 

V totalitarnih sistemih so ljudem prepovedovali svobodno govorjenje in nadzorovali, kaj govorijo. Nam pa odvzemajo pravico do molka. To je tri korake naprej od najtemnejših totalitarizmov, ki smo jih doslej poznali.

Kdaj pa moramo govoriti, kdaj ni dobro, da molčimo?

Ko imate dejansko kaj za povedati. Ko nekaj veste o tistem, o čemer govorite. In takrat, ko zadeva vas. Zakaj bi jaz danes govoril o nečem, o človeku, ki ga komaj poznam, ali pa ga sploh ne poznam? Zakaj bi se me to dotikalo? Nam je tako odvzeto življenje in skušamo privid življenja ustvariti tako, da se ukvarjamo s tujimi življenji. Z življenji ljudi, ki so jim ta na enak način odvzeta, kot nam. Vrnimo se k življenju. Spoznajte, da imate pravico, da nekaj časa posvetite sebi. Spoznajte, da ste ljudem, ki vas imajo radi, dolžni malo več kot vašemu podjetju. Ne dajte jim samo tisto malo, česar podjetje ni vzelo. Duns Skot je govoril, da je svoboden tisti človek, ki nekaj počne "kar tako". Če se borite za obstanek, ste podobni živali. To ne pomeni, da ste svobodni. Če delate zato, da bi ustvarili korist, to iz vas naredi sužnja. To ne pomeni, da ste svobodni. Svobodni ste takrat, ko delate nekaj "kar tako" ... Iz ljubezni, iz veselja, da nekaj olepšate, ali ker pač tako želite ... Dajmo se spomniti na to.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
06. 02. 2022 11.18
+3
,, Oni želijo kratke in jasne resnice. Nič več. Najprej sem mislil, ko sem to začel opažati pri študentih v Sarajevu, da je to posledica vojne. Pa ni. Enako je v Baslu, Berlinu ... Ne marajo negotovosti, odprtih vprašanj ... "Dajte nam verodostojne, končne resnice in čao." Ta človek je res veliki mislec,Z tem stavkom je zadel točno v sredino. kako se naša kultura vse bolj izrojeva in nagiba k samouničenju.To samouničenje pomeni en red en zakon, en svet....One world, one rules...one master. Vse to se nam že dogaja z pomočjo pametne tehnologije.....
Prokleta Zima
06. 02. 2022 16.16
Naš temelj je pedigre, nanj ne moremo vplivati. Lačen in sit imata vsak svojo zgodbo zato je dialog ponavadi nemogoč.Ista vrsta živali ima enako zgodbo in med sabo funkcionirajo na bolj fer način kot človek. Na koncu je itak nič. S tem ko pravi, da ljudje hočejo takoj dokazano resnico pove, da živi v mehurčku ugodja, kako bi pa izgledalo, če bi mislec podajal kratke in enostavne odgovore. Kdo bi potem pisal zgodbe? Ja, ko začneš enkrat razmišljati in iskat smisel padeš v jamo iz katere ne priplezaš več nazaj., takrat ti filozofi zaželijo dobrodošljico.
Simoni?
26. 01. 2019 18.32
+2
Spoštujem in cenim njegov način razmišljanja, osebo ki je stisnila rep med noge, takrat ko se je začelo trpljenje prebivalcev Sarajeva in sedaj lepo živi od prodaje buč o trpečem več let obleganem mestu, pa kot človeka ne morem spoštovati. Se pa hitro prilagaja novemu okolju, če hodi naokoli oblečen kot Jörg Haider...btw. Tuti Džuro je umetnik, ki je nemudoma spizdil iz Sarajeva, a ga še nisem slišal govoriti o trpljenju obubožanih Sarajevčanov med vojno na bosanskih tleh...
Frane Šajn
27. 01. 2019 11.45
+1
No vidite dokler ima pekel taka polena kot je ta naš "preiskovalec" bo gorel večno!
Pan1
27. 01. 2019 12.27
+1
Frane in kaj je napisal preiskovalec narobe? Aja ni ti dal prav. Ne strinja se z napisanim člankom in bluzenju tega Bosanca
Simoni?
27. 01. 2019 15.36
+1
Branetu Šajnu še marsikaj ni jasno. Še malo branja za analizo. Kako lahko Dževad Karahasan napiše da mu "'odvzemajo pravico do molka" če je napisal 27 knjig o trpljenju Sarajevčanov med večletnim obleganjem, kljub temu da je nič kaj junaško zapustil Sarajevo v zelo zgodnjem periodu obleganja? Če dodam da se njegove knjige prodajajo v povprečju za 26 evrov in da si jih povprečen prebivalec bih zelo težko privošči... Če sem pa žalil globoka muslimanska čustva gospoda z nickom Frane Šajn, se ob tej priložnosti opravičujem...
kaoslovenac
26. 01. 2019 15.00
+4
-Zev0- Ma ne gre za pogum. Gre za elementaren odnos do sveta. Da nisi strahopetec, nato pa se čez noč proglasiš za simbol trpečega Sarajeva, čeprav z grozo in trpljenjem tega mesta nikoli nisi nič imel. Temu se reče hinavščina. TOČNO TAKO FDV-jevsko blebetanje...
nightifly
26. 01. 2019 14.46
+17
Se nekaj bi rad dodal mojemu spodnjemu pisanju . O odhodu v tujino . Raje napisem - ´´ odhod v tujino ´´ . Nekateri gredo res v tujino ,nekateri pa gremo v drugi kraj ,ki je tudi domovina ,samo nekje drugje . Vse je odvisno od cloveka kako sprejema neko drugo okolje . Ne vem kako je s tem clovekom iz Sarajeva , kakor berem je MORAL zapustiti Sarajevo , torej se najverjetneje v novi domovini pocuti slabo ? Vidite ,tu je kljuc vsega . Ce MORAS iti drugam ,zapustiti svojo imovino in drzavo , potem je to za ustvarjalca proze ali poezije kljucnega pomena ,ker vsa dela dobivajo duso ranljivosti , mogoce celo zalosti ,sovrastva , mascevanja ,,,,,prav zaradi odvzema pravice do bivanja . ...ce se je to zgodilo . Ce pa clovek (upam da ne ) pobegne , torej se zboji za svoje zivljenje , potem dela takega cloveka niso in ne morejo biti vrhunska ,ker so pisana na laznih postavkah . Ker imam z odhodi sem pa tja po svetu kar veliko izkusenj , si dovolim to pisati . Samo to bi rad napisal ,da bo jasno .Nikoli clovek ne sme iti v ´´tujino´´ z ranjenim srcem ali ponosom .Nikoli . Ker bo tam samo umiral na obroke in umrl od zalosti .Ce ne ,se bo vrnil po letih suzenjstva samo kot lupina cloveka . Ce ze gres kam v svet ,moras iti z optimizmom , zeljo in voljo po ustvarjanju , dobrem delu in polnem zivljenju ter uzivanju .
Malinha
26. 01. 2019 16.03
+5
Andrej Gorčakov, protagonist v filmu Tarkovskega, 'Nostalgija', je "moral" zapustiti Rusijo zgolj iz njegovega notranjega umetniškega patosa, da bi - morda - iz 'zunanje opcije' uzrl 'notranjo'.
nightifly
26. 01. 2019 16.51
+6
mogoce , da je tako . Zunanja perspektiva ti daje po moje bolj objektiven pogled na vse skupaj . Na kratko bi rekel tako - vsa najboljsa dela v umetnosti so bila narejena iz ,ali zaradi nekega vzgiba , nekatera na mah ,nekatera pa iz dolgotrajnega trpljenja , zapostavljenosti ,neuslisane ljubezni ali spostovanja ....in podobno . Nekatera tudi zaradi socialne neenakosti in zapostavljanja ,ampak to je ze socialna sfera knjizevnosti . Dusa ,bolecina duse ,ali pa eksplozivnost ,climax zadovoljstva ustvarja preseznike . Toda tako veselje kot zalost dozivljas znotraj ,v sebi .Za to sem tui prejle napisal ,da ce se boris zase in za svojo domovino ,se boris doma ,ker si duhovno in prostorsko vezan nanjo , kjer te korenine jacajo v zelji po obrambi vsega kar ti je pomembno in sveto .
nightifly
26. 01. 2019 16.54
+1
Spomnimo se partizanov -versus zacasna vlada Slovenije v Londonu . Spomnimo se Vietnama in njihovega boja z bambusi proti obupno mocnejsi vojski Americanov . Pa tudi Nemci ,Talijani ,,,pa se kaksen domac izdajalec je moral pocvirnati v sirni svet ,torej ven . In je 45-50 let gledal od zunaj svojo domovino , dokler mu nova drzava ni naklonila Odpustka - nezasluzenega seveda .
Malinha
26. 01. 2019 17.30
+3
Če te vzamem dobesedno, skoraj vseh tvojih našteti vzgibov pri marsikaterem umetniku sploh ni bilo. Recimo, pri J. S. Bachu. So bili pa zato kot glavnina pri Dostojevskem, ki je, kakor je sam napisal, videl čudovito harmonijo v avreoli. Čudovita in skrajno mukotrpna. - " ..korenine jačajo v želji po obrambi vsega, kar ti je pomembno in sveto". M. Pavček: "Živeti. Krotko ali kratko?"
Pan1
27. 01. 2019 12.32
-7
Ti si pa svet pogruntal. O čem ti bluziš o nekih partizanih izpred tvojega rojstva in še čem? Zbudi se človek, vmes je bil človek že na luni, tebi pa še kar partizančeki pa belčeki lečejo okrog praznega piskra. Bošček bogi, slepi, gluhi
Igi74
26. 01. 2019 14.26
-8
Kaj nas briga!!!! Spet južnaki!!
Malinha
26. 01. 2019 14.36
+2
Kaj nas briga? To je nek tvoj azimut razmišljanja?
Igi74
26. 01. 2019 16.22
+1
Malinha
26. 01. 2019 16.49
-1
Samo to sem te želel vprašati, in v tem ni nič žaljivega, če je to tvoj azimut razmišljanja.
nightifly
26. 01. 2019 14.11
+21
Pisati o Bosni in na splosno o bivsi drzavi je skoraj nemogoce ,ker ne bo nikoli prav -za ene ,ali druge ,ali tretje . Stvari v Bosni , ali pa v balkanskem loncu je treba gledati na dolgi rok ,predvsem pa sirse , iz vecje ,sirse perspektive .Nekdo pise , Sarajevo je (bil) primer sobivanja razlicnih kultur in podobno . Toda , toda , toda - ali so bile te kulture avtohtone , ali zmetane skupaj ´´nasilno´´ ? To avtomatsko postavi sobivanje vec razlicnih kultur ,torej narodov ,narodnosti -pa se kaj -pod vprasaj . Zakaj sem napisal nasilno ? Ker je en,ali vec narodov zivel-ziveli ze stoletja prej na teh prostorih , katerim se je kasneje pridruzil se -lahko recemo kar tujec , iz cisto drugacnega sveta ,s cisto drugacnimi nazori , religijo ,kulturo in se kaj . Ce ze med dvema narodoma ,ki sta iz krscanskega korena , stalno tli , se iskri in vcasih poka , pomislimo se na tretjega partnerja , ki je nekaj stoletij nasilno vstopil v zakon , v ta -pogansko- krscanski svet . Karkoli od tu naprej napisem o temu tretjemu ´´partnerju´´ , bo poleg te novinarke Huseinovic skocil se kdo pokonci . Kot ateist ,,,ali se raje sebe imenujem -pogan (rad imam svoje male ´´bogove´´) , bi rad videl ,da bi se vsak clovek v svojem vsakodnevnem prebujanju in srkanju svoje prve kave postavil na nacelo reciprocnosti - spostoval bom vsakogar ,ki si to zasluzi . In zal , ce nic drugega , je to pravilo ze v samem startu poteptano , torej v druzbi ,kjer ena locina ,ali narod ,manjsina ,imenujte kakorkoli , ´´proizvaja´´ enormno kolicino otrok , se vse sheme sobivanja avtomatsko porusijo porusijo . Kot drugo , to je pa se bolj unicujoce - zaveza k spostovanju ustave in zakonov neke drzave , ( zaenkrat izpustim spostovanje drugace mislecih .) Vemo, da so vse normalno razvite demokraticne drzave ,kot tudi kraljevine , zavezane najvisjemu aktu take tvorbe -torej ustave ,,posledicno pa tudi vsem zakonom ,aktom ,dolocbam etc etc . V drzavah z avtokratskim islamom je vsa druzba brezpogojno podrejena koranu , sveti knjigi muslimanov . In tu ni odstopanja . Je ,ampak tudi ta so samo med njihovimi locinami ,verzijami interpretacije korana ,oz. se bolje profeta . V tisti kulturi in v tistih ljudeh je njihov bog vse , profet vse in se ga ne sme ne kritizirati ne smesiti ,ne karikirati . Nihce . V tako togi kulturi ni odstopanj , druzba ne napreduje ,niti se ne prilagaja kulturnemu , civilizacijskemu ,gospodarskemu in industrijskemu napredku . Vse prej nastete ´´posebnosti ´´ te verske grupe narodov ,ljudstev slej ko prej pride v konflikt z drugacnimi naseljenci neke dezele , drzave . In tu nastane konflikt ,ki je veliko globlji ,in iz katerega potem sovrastvo crpajo vsi ....to pa je -religija . Toda zal je nekaj neminovno . Narod ,ki je priseljen , se takoj pocuti napaden , za izgovor vzamejo njihovega profeta ,torej ce kaj reces si direktno napadel koran ,profeta in alaha . Zal na tej premisi zidajo svoje kraljestvo v novih drzavah, na novoosvojenih teritorijih . Tako na tiho ,ali pa glasno napreduje islam . Toda ne samo vesko nasilje, glavno orozje teh ljudi je Nataliteta . To je tihi osvajalec vseh muslimanov . In taka eksplozivna nataliteta gospodarsko unici se tako uspesne regije ali drzave . To je moj cisto enostavni pogled na vse to ...... bi pa rad slisal od novinarke Husseinovic ,zakaj je ta clovek sel v tujino leta 93 . Naloga pisateljev , pesnikov in vseh kulturnikov je , da ostanejo z ljudstvom in se skupaj z njimi borijo -rama ob rami . Spomnimo se nasega osvobodilnega boja NOB . Bolj kot vsi filozofi in ostali misleci ,so pesniki ,pisatelji ter oostali tvorci narodove zavesti najbolj subtilni zaznavalci in oznanjevalci cloveske zavesti , duse , pa tudi vodniki naroda . (spomnimo se Vodnika ...in ostalih jasno ) . Taki ne bezijo . Taki sejejo seme boljse druzbe tam kjer so -doma .....
Malinha
26. 01. 2019 15.56
+3
night; Nasilje, ki ga omenjaš, je moč zaznati že v Mohamedovi misli, ki naj bi jo izrekel - in s tem postal velik profet: "Naj bo črnilo modrecev več vredno, kakor kri mučenikov". S tem je apriorno odprl 'nasilje' subjektivnega in objektivnega interpretiranja človeškega življenja in njegovega delovanja, dogodkovnosti na sploh. In to vsekakor ne samo v polju religioznosti. 'Modrost', kot čista imanenca delovanja v subjektivnem svetu in 'kri', kot čista imanenca delovanja v objektivnem svetu. Z današnjim jezikom bi lahko rekel, da gre za čisti antagonizem subjektivnega in objektivnega; najbolj poceni in nedolžno (ne-vedno) jo od teh fundamentalizmov ("edino moja resnica in dobro sta pravilni"), ki jih omenja g. Karahasan, odnese znanstveni, najbolj mukotrpno pa ekonomski. Da se je to 'nasilje' razbohotilo v objektivnem je zaznati v 'prevrednotenju' objektivnega v modernem času, vsaj v zadnjih sto letih. Vrednost kot taka se naseli v objektivnem (Marx), s postvarjenjem pa za seboj povleče tudi del subjektivnega. V skupno vejo pisateljevih navedenih fundamentalizmov se vplete tudi protiislamistični diskurz, kar proizvede še večjo zbrko 'nasilja'. Zagate le tega in nasilje razreševanja se torej dogaja, razrešuje v "krvi", ne pa v "črnilu". - Se pa ne bi strinjal s tvojo tako apriorno in 'agresivno' sodbo, da je "naloga pisateljev , pesnikov in vseh kulturnikov, da ostanejo z ljudstvom in se skupaj z njimi borijo" iz več razlogov. Eden je ta, da je tu stvar odvisna čisto od posameznika: ali izbrati 'subtilno zaznavano' smrt, ali 'subtilno zaznavano' življenje...
nightifly
26. 01. 2019 16.38
+2
..... missa , ja ,lepo ,da ste prehode iz ,in v obratno sorazmerje ,torej tako objektivnost vzroka in subjektivnost posledice dvakratno povrnil -navzkrizno prepletel . Veliko sem v mladosti bral ´´velike moze ´´ filozofije , in ob tem oh-al in ah-al in se cudil globokim in visokim mislim stevilnih modrih moz ,ki so vse aspekte zivlvjenja ,s bolj pa trenutnega navdiha prelili na papir . Tudi Zaratustro nisem nikoli koncal prebirati . Tako je moja volja do moci -ali pa obratno ,po zelji ,ostala samo zelja , nikoli uslisano hrepenenje . Toda zgodilo se je nekaj . Od bivanja na Svedskem , sem dobil veliko darilo .Nov pogled na naravo in zivljenje . Darilo Skandinavcev . In se bolj sem se kasneje oprijel ljubezni do narave s poznavanjem ,seznanitvijo japonskega odnosa do nekaterih stvari , navad , spostovanja ,zavesti , etcetc . Zadnji pecat je za mojo osebnost naredila Yoga ,kjer pa ne mislim na posture ampak duhovnost ,ki je jasno najbolj vazna stvar vsakega cloveka . In prav v tej zmesi razlicnih kultur s premiso videnja sveta iz perspektive Yoge , gledam na svet cisto drugace . Bolj enostavno ,lahko recem zelo enostavno . Ker zivljenje tudi JE tako v bistvu .Zelo enostavno . Clovek si zeli postati veliki filozof , modrec in podobno . Znana je anekdota o cloveku,ki je celo zivljenje stremel po univerzalnem spoznanju in modrosti .Ko je to dosegel ,si je zelel samo se nekaj . Da bi prisel do zdrave ´´kmecke´´ modrosti . Vsakomur svetujem delo z drevesi . Od semena naprej ...... lahko pa tudi kaj drugega . Drevesa ,ki rastejo pocasi omogocajo cloveku,da dozori . No ,nekoga bi se omenil , toliko ,da se clovek malo osvesti ....Spinozo ....ceprav ni nujno . Mogoce je dobro tudi sesti na teraso , piti kaj dobrega in obcudovati vse naokoli ,to cudovito naravo iz katere izhajamo . Ali smo tudi mi cudoviti ,,,,hmmm , to je zdaj vprasanje .
Malinha
26. 01. 2019 17.12
+5
Znana je anekdota Talesa (prvi 'uradni' filozof): s svojo sužnjo je ponoči šel na polje (sužnja je pričakovala... ve se kaj..), gledal v zvezdno nebo in filozofiral 'ko strgan'. Ker je tako zrl gor, v višku svojega modroslovja ni opazil luknje, v katero se je zvrnil. Sužnja se je zakrohotala in rekla nekako tako, da tako je s takimi, ki iščejo absolut nekje izven vsega, ne opazijo pa le tega zraven sebe. Z jogo je pa po moje tako (kjer ti tudi odgovarjam na "beg" g. Karahasana): odvisno od kvantitativnosti vsebnosti posameznega subjekta, da po tej vsebnosti "jadra"; vsebnost etike je lahko bolj ali manj nacionalno obarvana, švedska, japonska, indijska,... aboriginska. Enostavno življenje - zakaj ga ne bi zakomplicirali? Spinoza je bil predhodnik Hegla in, za moje pojme je nujen ... Beckett.
ina5785
26. 01. 2019 19.33
+3
miss - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ma, to pa je poglobljeno, poznavalsko. . . . . . . . . Bravo!!!!!!
Malinha
26. 01. 2019 20.12
+3
Hvala ina. Ni me treba tako hvalit, bom še zardel....
Pan1
27. 01. 2019 12.35
-6
Pan1
27. 01. 2019 12.37
-5
orcus
26. 01. 2019 12.47
-5
Svetovno! Ded ma jodlarski jopic gor! Clanka pa nisem bral, 24ur novinarji pa to....
Bi? Božji
26. 01. 2019 11.37
+20
Dobri ljudje še obstajajo. To mi vliva upanje. Moja družina, prijatelji in neznanci kot je ta Človek.
Zev0
26. 01. 2019 11.31
+6
Dževad Karahasan. Prvi, absolutno prvi, ki je spokal kufre, pametoval noč in dan po številnih revijah, se delal trpečega bosanskega begunca, medtem ko so njegovi pisateljski kolegi spodbujali obupane ljudi, ki so jih žgali norci z vseh hribov okrog mesta. Vedno so mi šli na živce strahopetci in oportunisti, lažni preroki in pesniki svojega naroda.
Bi? Božji
26. 01. 2019 11.39
+1
Taki, ki gobcate o pogumu ste po vojni komunisti na vrhu Olimpa.
Zev0
26. 01. 2019 11.53
+11
Ma ne gre za pogum. Gre za elementaren odnos do sveta. Da nisi strahopetec, nato pa se čez noč proglasiš za simbol trpečega Sarajeva, čeprav z grozo in trpljenjem tega mesta nikoli nisi nič imel. Temu se reče hinavščina.
kaoslovenac
26. 01. 2019 14.04
-5
Brezveze brati, FDV-jevski bla, bla, bla...
Frane Šajn
26. 01. 2019 11.30
+12
Naj omenim tole podrobnost! " Če bi heroji , ki so tako z lahkoto zaukazali zrušili Most v Mostarju, še danes slišim tiste njihove bolane krike nvdušenja, ko je ta lepotec pod granatami popustil in se zrušil v Neretvo, kot bi hotel revež pokazati ,da pametnejši popušča. Da nadaljujem če bi eden teh zmedenih poveljnikov kdaj prebral Ingoličev roman Most na Drini, ki je žal zahteven roman in je prejel Nobelovo nagrado nebi nikoli zaukzal takega barbarstva. Starejši mnogi, ki smo obiskali ta most pred medsebojnim klanjem neivnežev, preprosto ne zmoreš ostati ravnodušen kakšno lepo ležerno sožitje je vladalo med temi ljudmi. To kar vidiš danes , ti kane solza kar tako sama od sebe. Neko suhoparno prodajanje skočnine z mostu neke izgubljene generacije.
ina5785
26. 01. 2019 11.41
+9
Da, sem prebrala Most na Drini in kasneje šla točno na to isto mesto. Koliko gorja morajo narodi - ljudje pretrpeti zaradi nespametnih avtoritarnih političnih siromakov. A človek kot individium NIMA svojega uma, mišljenja in vpije - to so naši, gre za našo stvar. Naj mi nekdo pove, KDO, KATERI človek je od bilokaterega boljši. . . . . . . . . ???
Bi? Božji
26. 01. 2019 11.43
+2
Sarajevčani niso poznal nacionalistične patoligije. Saj je največ kvalitetnih umetnikov rodilo to mesto.
ina5785
26. 01. 2019 11.54
+9
Bič Božji - Zame je Sarajevo zibelka KULTURE v bivši Jugi. Toliko neverjetno sposobnih, pametnih umetnikov kot je izšlo iz tega mesta je zagotovo več kot 50% cele bivše Juge. Ko sem šla v njihovo knjižnico, ko so jo šele obnavljali, je tam stal mož umetnik (pisatelj) katerega veličina in bolečina zaradi barbarskega dejanja, se je odražala na njegovem obrazu. Z veseljem smo donirali za obnovitev knjižnice, delno (vsaj jaz) zaradi tega pokončnega človeka in njegovega markantnega pogleda. Naj si kdo še prebere kakšno knjigo Sarajevčana Miljenka Jergovića - nenadkriljiv je!!!!
Uporabnik113189
26. 01. 2019 11.59
-10
Camil
26. 01. 2019 13.24
-6
Franca daj oni verz od Ducica daj no ha haa ha ne mores si pomagat sovrazis pune
natolcevanjenapolno
26. 01. 2019 13.59
+4
most na drini je napisal andric ne pa ingolic.
ina5785
26. 01. 2019 14.50
+7
natolcevanje - Bil je lapsus. Frane očitno dobro pozna pisatelja in ve da gre za Andriča, se mu je v brzini enostavno zapisalo!
nightifly
26. 01. 2019 16.43
+0
Frane Šajn
27. 01. 2019 11.41
+0
Klasik ni mišljena tvoja kultura tvoja kultura je ozkotirna in po njej vozijo le vlaki naloženi z usmerjeno publiko in to v eno smer žal je to v prepad!
Pan1
27. 01. 2019 12.41
-6
Ma zjoči se ni. Živeli so v sožitju na silo in ko je počilo , pa vemo kako je bilo. Mi starejši vemo, za tebe nisem prepričan, ker si očitno verjel in še verjameš v nemogoče
Pan1
27. 01. 2019 12.41
-6
Pan1
27. 01. 2019 12.42
-5
Za tebe je zibelka kulture. Ker nimaš o kulturi pojma
Uporabnik113189
27. 01. 2019 16.36
-1
Najprej razčistimo besedo kultura, ker so se mnogi izgubili in v tem pojmu vidijo vse mogoče. Ko so nemški znanstveniki preiskovali trop opic, so opazili, da v posebnem tropu vlada KULTURA uživanja medu s slamico, med ostalimi pa ne. Ko so to kulturo poskušali preko vključevanja mladiča iz drugega tropa prenesti po vzgledu starejše opice, so ugotovili da ne gre. Mladiču se nikakor ni "posvetilo", kako naj uporabi slamico. Naj preidem na slikarstvo, znanje kako izdelati risbo, slike se je razvijalo tisočletja, danes je mnogo tehnik, še vedno pa samo redki to znanje obvladajo, sebi pravijo slikarji umetniki. Ista zgodba z glasbo, da nastane glasba iz instrumenta zahteva mnogo vaje in posebnih znanj, ki jih pridobiš pri učitelju. Nekaterim gre, drugim pač ne. Kultura velja tudi pri oblekah, tu je znanje izjemno v Evropi, medtem ko je ostali svet s to kulturo bolj v težavah. Kultura za mizo pri jedi. Evropejci so bili zelo pozorni kako se obnašamo za mizo, se je kdo vprašal zakaj uporabljamo mize? Mogoče zato, da nam na preprogi ne prihajajo žuželke v krožnik? Mogoče je zibelka kulture tam, kjer so se pojavili veliki misleci, Platon, Aristotel, Jung ali Freud, skladatelji kot Mozart, ali kreatorji Yves Saint Laurent, Christian Dior, kdor oblikuje najboljše avte, skratka, kultura je znanje, dosežek sivih celic. V kakšno stopnjo kulture spada burka ali nikab in s kakšnim namenom se zahteva, o tem kdaj drugič, pa o zibelki le te..
Uporabnik113189
26. 01. 2019 11.17
+16
No, v redu. Lahko se strinjam z večino tistega kar pisatelj razlaga. Zagotovo bom poiskal katero od njegovih del v knjižnici ali kar vse. Poskusil bom poiskati v originalu, bosanskem jeziku, ker prevod vedno izgubi mnoge odtenke jezika in pojmov. Je pa velik zagovornik islama, kar ga tudi po svoje razumem. Je pač njegova kultura. Bi pa rad slišal njegovo razlago o vzrokih zakaj se je nekoč tako velika in uspešna civilizacija na današnjih prostorih Azije, Afrike, Indije kjer vlada pretežno islam tako izgubila, da je krepko zaostala za krščanskim zahodom. Nekoč so bili kot civilizacija daleč pred zahodom, dokler se ni pojavil nek Mohamed. In koliko njegovih literarnih del bi svet še videl, če bi delal v svoji rodni domovini namesto v Avstriji. Tam mu velikodušno nudijo vso svobodo, on pa še kar vztraja o veličastni kulturi islama in relativizira ta verski fundamentalizem tako, da nam primerjalno širi obzorja z še hujšimi oblikami fundamentalizmov ( ki nas menda bolj ogrožajo). Kot sem omenil, se z opisom novih oblik fundamentalizmov strinjam, vendar je hkrati res, da v islamu takšnem kot je danes nekaj hudo škriplje in da je ta kultura pripeljala mnoge že nekoč uspešne narode in civilizacije v slepo ulico. Vsi si želimo tudi tistih lepih časov, ki so bili nekoč, hkrati pa ko gre pri odločitvah zares, bi večina pobegnila na zahod pa kakršen koli že je z zadnjimi dosežki "človekovih pravic". Pa čeprav v praksi pri vsej retoriki o človekovih pravicah ostaja manj resnične svobode kot jo je bilo prej. To svobodo smo žrtvovali za koristi ki jih ta družba prinaša. Ali smo prodali svojo svobodo za previsoko ceno, tega pa še ne vemo..Z njegovo definicijo, kakšen človek je fundamentalist pa se sploh ne strinjam. Po njegovem je to človek ki je izgubil vero in jo nadomestil z znanjem. Kdo ve, kje je našel te prakse, mogoče misli s tem na tiste ki od črke do črke razlagajo koran kot birokrati in menijo da so osvojili vse znanje (o islamu), pri tem pa spregledali, da že vse življenje prebirajo eno samo knjigo. Krščanstvo pozna v tej obliki klerikalce. Je pa dejstvo da so tako prvi kot drugi verniki.
Bi? Božji
26. 01. 2019 11.48
-5
Nevarna je hladnokrvna genialnost. Človek z razumom IQ150 ni nujno da bo dosegel stopnjo modrosti.
Frane Šajn
26. 01. 2019 12.01
+5
Žal nisi dovolj zrel kot nisem sam soditi temu možakarju postavljat vprašanja ali mu polagat besede v njegove stavke , iz tega tvojega komentarja hočeš nočeš veje kar ne zmoreš skriti , to je malce zajedljivega odnosa do neke druge vere, da nebi svoje dvigoval iznad!? in, ki je hočeš nočeš zate vir, mešanica vsega slabega. Ob enem je lepo , da jim priznaš kulturo , ki je bila resnično daleč pred nami Ne ni , zato ker ne zmoreš nesebično vmestiti glavnega vzroka in to so zahodni poskusi že tisočletja (križarske vojne),neko vero in nek način življenja ljudi postaviti po svojih merilih in vatlih.(Žal se to dogaja tudi dnes ( neuko vojaško idiotsko rušenje vzhoda)!Žal tako si vzgojen in ne zmoreš ali ne zmoreš distance iznad vsega. Kdor hoče dati oceno temu pisatelju bi se moral za lep čas zapreti v knjižnice in izbrskati mnogo tega, kar bi lahko uporabil pri oceni njegovega pisanja , ne ni tako enostvno moj Klasik kot daješ čutiti. Tudi nimaš prostora za popoln odraz kar misliš. Pustimo naj ga ocenjujejo ljudje , ki lahko brez sprenevedanja in iz trezne distance, stopijo med ta dva ognja seveda vsiljena ljudem na tem prostoru iz golih sebičnih razlogov. Čeprav te ne obsojam tako ti to vidiš in misliš. V vsakem oziru pa je ta človek dober pisatelj, ki ne črpa iz znanstvene fantastike ampak iz življenja. Klasik lepo vseeno vidim, misliš in tudi kaj veš in poznaš. Nekaj bi te vprašal takole kaj praviš ko bi s tem pisateljem in temo začel v kakšni oštariji kjer večji del dneva domujejo ljudje iz nastopaške šole ? Imej se, pa še kaj podobnega napiši .
Uporabnik113189
26. 01. 2019 12.24
+8
Imam drobno opombo, primerno za drobni tisk na spodnji strani lista. Vsi mi nismo nikoli dovolj zreli, da bi sodili druge, nedolgo nazaj je to podrobnost omenil celo Frančišek (kdo sem jaz da sodim). Imam pa pravico do drugačnega menja in pogleda na svet, tako kot zgoraj omenjeni pisatelj. Marsikdo napiše knjigo, le redki umetnino. Ali kot je dejal gost kuharju, ki je znorel zaradi kritike omlet. Res je da si jih spekel na tone, ampak jaz sem jih tudi pojedel na tone in poznam razliko..
Frane Šajn
26. 01. 2019 11.04
+15
To kar beremo o teh ljudeh in vse novice iz ostalih delov Yugoslavije so produkt zaletavega razbitja države. Nasanka vedno mali človek . Ali kot je v svoji pesmi Dno dna, zapisal stih Đorđe Balaševič " Zašto uvek največe protuve prihvate vlast!"?
ina5785
26. 01. 2019 10.55
+17
Srce te boli, ko bereš pogovor s tem pisateljem - njegova duša je razbolela. Prebrala sem dve njegovi knjigi - težko branje in zaboli, ko to bereš. Če bi se predvsem politiki, pa tudi ostali ljudje zgledovali po takšnih ljudeh, krvavih vojn ne bi bilo, sovraštva ne bi bilo. . . . . . . .
Frane Šajn
26. 01. 2019 11.10
+14
Draga moja žal je v vseh teh državicah nekdanje Yuge in še mnogokje po svetu Kultura zadnja luknja na piščali! Ne morem pozabiti oddaje prevereno kjer se najdejo danadanes ljudje ki so proti obveznemu čtivu v osnovni šoli. Razumi če moreš. Žal imamo vse preveč Slovencev ki težko sedejo s knjigo v naročju , raje poslušajo slinjenje nastopačev in se iz tega učijo. Vedno trdim , da vse gorje na svetu izhaja iz neizobraženih ljudi ,ki jih tako spretno in z lahkoto zmanipulirajo in vodijo žejne čez vodo. Krleža je že kdaj nazaj napisal , da so najhrabrejši junaki tisti , ki bijejo boj s pisano besedo, ali nekaj podobnega ne da se mi brskat po arhivu!
ina5785
26. 01. 2019 11.15
+7
Frane - Popolnoma se strinjam s tabo!!!"Vesno trdim, da vse gorje na svetu izhaja iz NEIZOBRAŽENIH ljudi" SI NAPISAL!!!. Ravno SEDAJ se to potrjuje!!!. Tisti PAMETEN nima jajc, da SAM kaj napiše, LE MINUSE NAMA TALA! ki niso pomembni, pomembno je koliko sovražnosti je v nekaterih ljudeh. In seveda tvoj zapis oz.mnenje ustreza ravno temu!!!!
Frane Šajn
26. 01. 2019 11.19
+9
Mi ni dala duša miru našel sem citiram ; Borba s peresom spada med največja junaštva!" Krleža!! Čeprav pomena zgoraj nisem zgrešil.
Malinha
26. 01. 2019 11.39
+9
Ne spominjam se točno za koga se je šlo, ko je Žižek razlagal, zdi se mi, da je bilo v vzhodni Nemčiji, skratka, tajna policija je prišla aretirati nekega intelektualca, pisatelja. Ko so ga vprašali, če ima morda kakšno orožje, je rekel: ja. In iz prsnega žepa potegnil majhen svinčnik.
ina5785
26. 01. 2019 11.55
+1
miss - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Si vse povedal!
Pan1
27. 01. 2019 12.47
-6
Ina, a ti maš tudi srce? Ko pišeš o drugače mislečih si pa na baterije
Pan1
27. 01. 2019 12.48
-6
Pan1
27. 01. 2019 12.50
-6
Neizobraženih so vaju šolali. Očitno imata občutek, da sta kaj več. Mogoče pa. Bolj, ne več