Slovenija

Invalidi zaradi stavke brez podaljšanja vozniških: 'To je nedopustno'

Ljubljana, 25. 02. 2024 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje se je ostro odzvalo na nedelovanje ambulante za voznike, zaradi česar so invalidi ostali brez možnosti podaljšanja vozniških dovoljenj. Kot poudarjajo na ministrstvu, je pravica do stavke omejena s pravico najranljivejših, ki za svoje normalno življenje potrebujejo katerokoli zdravstveno storitev, so sporočili.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je opozoril, da zaradi zdravniške stavke ne deluje ambulanta za voznike na URI Soča. Invalidi pa so tako ostali brez možnosti podaljšanja vozniških dovoljenj. NSIOS je pristojne pozval, da težavo z nedelujočo ambulanto za voznike na URI Soča nemudoma odpravijo. 

Parkirna mesta za invalide
Parkirna mesta za invalide FOTO: Aljoša Kravanja

Odzvalo se je tudi ministrstvo za zdravje, ki poudarja,  da so omejitve, s katerimi se srečujejo invalidi, ki za svojo mobilnost toliko bolj potrebujejo vozilo, nedopustne. Na Ministrstvu za zdravje spoštujemo pravice stavkajočih, vendar je pravica do stavke omejena s pravico najranljivejših, ki za svoje normalno življenje potrebujejo katerokoli zdravstveno storitev, so sporočili. Kot poudarjaja, uveljavljanje stavkovnih zahtev, ki so povezane s povišanjem plač in dvigom standarda zdravnikov, ne morejo in ne smejo iti na škodo tistih, ki se jim prav zaradi neizvajanja storitev življenjski standard občutno znižuje. Opravljanje zdravniških pregledov za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja invalidov je nedvomno storitev, ki jo kljub stavki nikakor ni upravičeno omejevati, so jasni na ministrstvu. 

URI Soča, ki je edini izvajalec tovrstnih pregledov, mora zagotoviti izvajanje zdravniških pregledov za potrebe podaljšanja ali pridobitve vozniškega dovoljenja invalidov, zato so direktorju URI Soča v petek tudi pisno podali stališče ministrstva glede diskriminacije, ki so ji v trenutnih okoliščinah izpostavljeni invalidi. "Pričakujemo, da se bo storitev, ki morda res ni med taksativno naštetimi v Zakonu o zdravniški službi, zagotovo pa njeno neizvajanje predstavlja hud poseg v nenadomestljiv pogoj za življenje (najranljivejših!) občanov, torej eden izmed pogojev za izvajanje stavke, določen v Zakonu o stavki, s ponedeljkom nemoteno izvajala naprej," so sklenili na minstrstvu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
26. 02. 2024 08.42
-1
Zdravniki.... Podpore, dokler bo ta vlada s strani medijev ne boste dobili. Počakati bo treba s stavko. Ko pride Janez nazaj boste spet imeli podporo in ljudje bodo na balkonih ploskali.
Amo Bratina
26. 02. 2024 09.59
+1
Pa svizec čokolado zavije ... sanjaš ... Tudi Janez je ime in bo imel če bo kdaj premier enake težave z javno upravo... Edini način je z ustavnim zakonom prepovedati stavko. Verjamem da je v parlamentu dovolj desnih in levih, ki bi tak ustavni zakon sprejeli in v bodoče onemogočili lakomnost po večjih plačah čez pleča državljanov. Pač pilicami, zdravniki, gasilci, vojaki, uslužbenci za okencem javne uprave, … ne morejo stavkat!
Covid 19
25. 02. 2024 21.12
Če bi to bilo na kitajskem ali Rusiji,bi že veliko dohtarjev sedelo z enormnimi globami in zasegom premoženja.. Pri nas pa stavkajo in mi jih spodbujamo s plačevanjem nedela.. Takoj prepovedat stavko, ali pa mora narod v splošni bojkot plačevanja nezdravstva. LJUDJE KOLIKO ČASO BOMO MI ŠE TO GLEDALI IN PODPIRALI?Delodajalci in obrtniki, treba se je dogovorit za datum,od kdaj ne plačamo več zdr. zavarovanja,potem bo morala vlada ukrepati..
Amo Bratina
25. 02. 2024 20.22
+1
odpisani zadeli vlado Daj no, kot da tvoj Janša ni imel enakih težav s stavkami v javnem sektorju. Za to in vse bodoče vlade, tudi Janševe, se to lahko preska le s sprejemo ustavnega zakona o prepovedi stavke v javnem sektroju.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 21.04
Amo Bratina:Že nekaj časa mi dol pade katera koli vlada,ker so vse zanič in take v sloveniji nepotrebne. Apsolutno je pa garantirano,da se take zadeve do sedaj v sloveniji niso dogajale pod nobeno vlado,če je bila še tako slaba in zanič.Golobovo vlado sestavljajo sami kriminalci katere so državljani popolnoma odpisali a so se v parlament vrnili pod kriminalno združbo katero so pred volitvami ustanovili z golobom. Če to komu ni jasno potem si je pa več kot revež.
Amo Bratina
26. 02. 2024 11.19
Ja ja, že tvoj nick name pove da gre za Janšista samo a res ne razumeš da majo vse vslade probleme z apetiti v javnem sektorju posledično pa ga naskrmamo prebivalci in ravno zato, da bi se rešil teh probelem bi moral levi in desni skupaj sprejet ustavni zakon o prepovedi stavke v javnem sektorju in potem ne bi bilo več izsiljevanja preko pleč prbivalstva.
odpisani zasedli vlado
25. 02. 2024 20.10
Najbolj sem zadovoljen z "musarco"ter golobovo vlado katera se javno norčuje iz naivnih revežev kateri so jo volili hihihihihi. Naj ostanejo še ogromno let saj so uredili vse potrebno za pomoč prizadetim v poplavah za zahvalo.Hohohohoo
Amo Bratina
25. 02. 2024 20.17
+2
Daj no, kot da Janša ni imel enakih problemov z javnim sketorejm? To se lahko za vse bodoče vlade preseka le s sprejemom ustavnega zakona o prepovedi savke v javnem sektroju, saj ni normalno da lahko štrajkajo zdravniki, gasilic, policaji, vojaki, ...
Amo Bratina
25. 02. 2024 20.20
Daj no, kot da tvoj Janša ni imel enakih težav s stavkami v javnem sektorju. Za to in vse bodoče vlade, tudi Janševe, se to lahko preska le s sprejemo ustavnega zakona o prepovedi stavke v javnem sektroju.
Amo Bratina
26. 02. 2024 10.00
zmerni pesimist
25. 02. 2024 20.09
+1
Ko mislijo da so zdravniki zakon
Amo Bratina
25. 02. 2024 20.00
+4
Skrajni čas je da stranke v parlamentu stopijo skupaj, saj imajo problem z javnim sektorjem tako leve kot desne vlade in sprejmejo ustavni zakon o prepovedi kakršnih koli stavk, omejevanje dela s protesti, … v javnem sektorju. Istočasno tudi prepovedati delo zdravnikov zunaj javnega sektorja, niti pri koncesionarjih. Koncesionarji nebi smeli opravljati še samoplačniških storitev, temveč ali koncesija ali samoplačništvo. Pregled načina obračuna nadur zdravnikom, saj je nesprejemljivo da lahko v osmih urah opravijo 16 ali celo 24 ur, ker v delovnem času na bolnišničnem oddelku istočasno delujejo še na oddelku ali dveh (urgenca, otroška klinika, …). Ne nazadnje bi nekdo moral sprožiti ustavni spor katera ustavna pravica je pomembnejša ali pravica do zdravljena ali pravica do stavke. Popolnoma jasno je da je cilj zdravnikov dobiti več denarja s pritiskom na paciente in ne na vlado. Zavedajo pa se tudi dejstva, da vlada ne more samo eni skupini v javnem sektorju povečati plač. In vprašanje. Zdravniki naj bi bili preobremenjeni, a večja plača bo zmanjšala preobremenjenost? Če so preobremenjeni, kako potem delajo še privat? Medtem pa kadarkoli peljem mamo k zdravniku, seveda ob naročeni uri – kljub temu čakanje tudi to pol ure, pa je čakalnica dobesedno prazna. Pred Covid krizo pa so bile čakalnice nabasane, sedaj pa prazne, preobremenjeni?
User300173
25. 02. 2024 19.19
+5
Takoj ukinit dvozivke in popoldanske s.p. V nasprotnem bodo še nekaj časa imeli paciente za talce. V celjski bolnišnici 9 zdravnikov dela tudi drugje vključno s predstavnikom Fides. Devet zdravnikov ortopedov iz Celjske bolnišnice dela popoldansko pri drugih izvajalcih ali s.p. Torej od 9 ortopedov jih vseh 9 dela popoldansko brez stavke. Dr.Sajovic je vključen tudi v to popoldansko delo. Kako je to možno? Država mora takoj ukrepati saj se zdravniki izživljajo nad pacienti, spotoma pa se finančno služijo.Ne trdijo da so izčrpani? Banda mafijska niti milimetra jim popustiti in takoj ukiniti vso dodatna dovoljenja.
Julijann
25. 02. 2024 19.26
+3
Je vlada sprejela zavezo, da bo to naredila takoj v prvem letu mandata. Pa še da bodo sprejeli zakon o elektronski debirokratizaciji zdravstvenega sistema. Te dve zadevi bi precej ojačali javno zdravstvo. Ampak, zakona o elektronski debirokratizaciji ni potem podprla koalicija. Glasovali so v oktobru 2023, zakon o prepovedi popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih pa še niti ni prišel v DZ. oz.predlig zakona, da se razumemo. Ker vlada v DZ pošilja predloge, ko jih poslanci potrdijo, to postane zakon. Tako da, kaj dela vlada, koalicija?
Matejv1983
25. 02. 2024 19.11
+3
no tole izsiljevanje z invalidi je pa res bosa, saj lahko vlada vozniška enostavno podaljša za določen čas, kot je to storila v času covida.
son?ek11
25. 02. 2024 18.17
+3
Ne samo invalidi, vsi bi morali imeti zdravniške preglede, mlajši na 10 let,starejši na 5 let, po 75 letu pa na dve leti!! Bolezni so nepredvidljive,tudi dioptrija se lahko hitro slabša!!
Mekenzi
25. 02. 2024 17.23
+0
Golo jim je obljubljal sedaj pa naj reši sitoacijo, če bomo pa njega odstranili. 🙄😪😪
Defragment
25. 02. 2024 17.05
-9
Navijam za dohtarje! Kakšna bi pa bila stavka, če bi vse funkcioniralo? Če misli Golob, da lahko dohtarji delajo na moralni pogon, potem naj pa še ostali. Trgovci naj pošiljajo hrano invalidom isto na moralni pogon. Taksisti naj invalide prevažajo na moralni pogon in farmacevti naj dajejo zdravila na moralni pogon. Dajmo mi celo državo naprej peljat samo še na moralni pogon. A vredu ?
Miskic a
25. 02. 2024 19.24
-1
Na moralni nagon naj meni te dajo se elektriko gratis pa smeti odvazajo gratis. Koncno en pameten komentar 👍. Seveda da ne bomo delali zastojn. Moralni nagon je lahko samo nuja na cesti ko nekdo rabi pomoc. Tam se ne sprasuje niti ne racuna. Vse ostalo placaj. Tak je.
periot22
25. 02. 2024 16.45
+9
Sramota banda v belem!!!!!!!!!!
DSS
25. 02. 2024 16.16
+15
Ukinit dvoživke pa da vidimo kako se bodo šopiril.
Jožajoža
25. 02. 2024 16.10
+12
ljudje,na naslednjih volitvah imejte v mislih,kdo vam greni že 30 let življenje. pa tudi takrat,ko je v opoziciji. to je stranka sds in janez janša.vse te nepotrebne današnje stavke so delo sds -a in sovražnika slovenstva,janeza janše.
Miskic a
25. 02. 2024 16.01
+3
Sicer je pa tako. Kaj je nedopustno? Nedopustno je ko eni morajo v sluzbo cimprej, pa morajo cakati po ne vem koliko casa, da pridejo na obravnavo. Pol so tu se tezje bolani. In zdaj invalidi se delajo najbolj bogi s tem avtom. Se resnejsi problemi so, niste samo vi
Koronska kletna podgana
25. 02. 2024 15.31
+9
Delat se spravite. Ali pa na lopate če je tam bolje plačano. Požrešneži
1918
25. 02. 2024 14.35
-4
stavke so namenjene za boj proti delodajalcu, kupci se morajo jeziti na lastnika firme - torej delodajlca teh ki stavkajo, o teh stavreh razmišljajte pred preden stopite v volilno kabino
Anion6anion
25. 02. 2024 14.24
+16
Fides banda, da vas ni sram. Že tako močno oviranim ljudem še dodatno otežujete ranljive. Pohlep je treba v kali zatreti.
Cupko
25. 02. 2024 13.35
+12
Ta banda zdravniška izkorišča težave invalidov za svoje neupravičene zahteve. Na upravnih enotah bi jim morali podaljšati vozniške brez pregleda
anamarija
25. 02. 2024 13.44
-1
Resno? Nekomu se recimo v enem letu zelo poslabšajo motorične sposobnosti. Povzroči prometno nesrečo. Vsi bi se spraševali, kdo je dal temu invalidu vozniško, kajne??
gas-112
25. 02. 2024 12.36
+10
prijatu sprašuje, če bi enega skozi roke dal, a bi bilo to narobe