Slovenija

Invalidi zgroženi, da v URI Soča kljub vladnemu odloku vztrajajo pri stavki

Ljubljana, 05. 03. 2024 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
9

V Svetu invalidskih organizacij so zgroženi nad odločitvijo stavkovnega zbora URI Soča, da bo sledil mnenju Fidesa o neustavnosti in nezakonitosti vladnega odloka glede opravljanja zdravniške službe v času stavke. Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami tako še vedno ne sprejema oseb, starih med 18 in 65 let. V NSIOS še naprej pozivajo k odprtju ambulante za vse.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) je zaradi odločitve stavkovnega zbora Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča na ministrstvo za zdravje v ponedeljek poslal dopis z obvestilom o nedelovanju ambulante in jim predlagal, da uvedejo vse možne oblike sankcij, ki so na voljo, so podarili v sporočilu za javnost. Ob tem so ponovno opozorili, da gre za kršitev mednarodnih konvencij, zakonov in odlokov.

Spomnili so, da bi morala po vladnem odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je vlada sprejela prejšnji četrtek, ambulanta za voznike s posebnimi potrebami v URI Soča začeti delovati, a temu ni tako.

Pri NSIOS so v ambulanto poklicali in preverili, če deluje, a so žal prejeli negativen odgovor. Kasneje so prejeli še elektronsko sporočilo v. d. strokovne direktorice URI Soča Metke Moharić, ki je hkrati tudi vodja edine ambulante za voznike s posebnimi potrebami v Sloveniji, v katerem je pojasnila, da se je stavkovni zbor odločil, da kljub odloku dela ne bodo spremenili. Kot razlog navajajo, da je odlok vlade nezakonit.

V nacionalnem svetu invalidskih organizacij so prejeli tudi mnenje odvetnika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damijana Gregorca. Ta je po navedbah NSIOS med drugim zapisal, da v sindikatu Fides vladni odlok štejejo za neustaven in nezakonit, v tej zvezi pa je bila že pripravljena pobuda za presojo ustavnosti in zakonitosti, ki bo vložena na ustavno sodišče.

Med drugim je Gregorc po navedbah NSIOS navedel tudi, da vlada ne more sprejemati pravno veljavnih odlokov brez izrecne zakonske podlage in pooblastila, kar je že mnogokrat odločilo tudi ustavno sodišče. Dodal je tudi, da delodajalcem odsvetujejo kakršnokoli ukrepanje zoper stavkajoče v primeru, da ti ne bi izvajali storitev iz vladnega odloka, "saj bo vsakršno takšno ravnanje pred sodiščem skoraj zagotovo lahko izpodbito kot nezakonito, kar bo seveda imelo lahko večje škodljive posledice za delodajalca".

Pri NSIOS pa ocenjujejo, da je za odločanje o zakonitosti vladnega odloka pristojna izključno sodna veja oblasti, zato je do odločitve pristojnega sodišča URI Soča primoran spoštovati vladni odlok in vzpostaviti delovanje ambulante za voznike v skladu z odlokom.

Gregorc je po navedbah NSISOS v svojem dopisu spregledal člen zakona o stavki, po katerem se lahko pravica do stavke zagotovi na način, da se izpolnjuje mednarodne obveznosti, torej tudi mednarodno konvencijo o pravicah invalidov, katere podpisnik je Republika Slovenija.

Dodali so še, da iz veljavne zakonodaje izhaja, da imajo lahko kršitve načina izvajanja stavke za posledico disciplinsko in materialno odgovornost, ki ima lahko za posledico tudi prenehanje delovnega razmerja.

Dogajanje na URI Soča je na ponedeljkovi seji državnega zbora komentiral tudi premier Robert Golob. "Pa kakšen človek si, da invalidom otežuješ življenje, zato, ker si misliš, da imaš pravico do stavke, in to počneš že osem tednov. Jaz to res težko razumem. Ko se spraviš na invalide, takrat jaz nimam več, se opravičujem, spoštovanja do takega človeka," je bil kritičen. Ob tem je pojasnil, da je v pripravi interventni zakon, ki bo vključeval enake ukrepe kot vladni odlok.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V1981
07. 03. 2024 16.43
Jaz sem bila leta 2005 z napacno diagnozo poslana na razgibavanje na Soco iz strani privatnika, distenzija sakroilijakalnega sklepa leve strani, imela sem pa dva zloma v kriznici proti kriznima sklepoma in enega cez distalni sakrum ter zlom hrbtenice v predelu pasu in detro-konveksno deviacijo prsne hrbtenice, zlom prsnice in zlom na zatilju glave, fizioterapije sploh se ne bi smela imeti, te poskodbe so odkrili prepozno, cetudi so se na samem zacetku videle na rtg iz razdalje 3 m kolikor sem stala vstran od tiste folije.
borjac
06. 03. 2024 09.53
+3
"Invalidi zgroženi, da v URI Soča kljub vladnemu odloku vztrajajo pri stavki", to je zelo jasna slika pohlepnosti, neetičnosti, in hinavščine Fidesa, TUKAJ SO ZELO JASNO POKAZALI KAKO UMAZANI SO, IN TO NAJ BI BILI "ZDRAVNIKI" ??, tile bi še v Gazi stavkali, umazane pohlepne duše.
zmerni pesimist
05. 03. 2024 20.22
+6
Že tako so mobilno ovirani sedaj jih pa ti pokvarjeni zdravniki dodatno omejujejo naj jim podalšajo za 6 mesecev država in problem je rešen zdrsvniki so pa poden
landrick landrick
05. 03. 2024 19.18
+4
Da vas ni sram zdravniki, da vas ni sram...
tornadotex
05. 03. 2024 18.41
+4
Vsi se grebejo za denar, invalidi pa izvisijo.
kiropraktik
05. 03. 2024 17.25
+4
Zdravstvena zavarovalnica plačaj te preglede v tujini! Plus potne stroške! Zdravnikom pa za čas stavke ne pripada plačilo!
PIERREBRICE
05. 03. 2024 16.33
+7
Čimprej sprejeti interventni zakon, pa potem naj inšpekcija lepo piše belim bogovom globe.
jackrussel
05. 03. 2024 16.33
+8
Moraš pa biti globoko pod moralnim minimumom, da se zaradi denarja spravljaš na invalide.
zdravkob
05. 03. 2024 15.52
-7
A zdaj so pa problem vozniška dovoljenja?! A, dajte mir.