Gospodarstvo

Inženirji podjetja Visionect poskusno na štiridnevnem delovnem tednu

Ljubljana , 04. 04. 2023 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoko tehnološko podjetje Visionect, ki razvija naprave na temelju tehnologije elektronskega papirja in rešitve za upravljanje delovnega okolja, je v oddelku inženirjev začelo trimesečni eksperiment štiridnevnega delovnega tedna, pri čemer bodo udeleženci ostali zaposleni za poln delovni čas, ohranili pa bodo tudi vse pravice.

V podjetju Visionect so se za eksperiment odločili, potem ko so začeli opažati trend krajšega delovnega tedna v tujini oz. študije s tega področja. V tej luči so na današnjem pogovoru z novinarji v Ljubljani spomnili na obsežno lansko testiranje v Veliki Britaniji, v katerem je sodelovalo 61 organizacij iz različnih panog in 2900 delavcev.

Kot je pojasnil pobudnik in vodja eksperimenta, sicer vodja razvoja v Visionectu, Luka Napotnik, je raziskava na Otoku pokazala, da si želi štiridnevni delovni teden ohraniti čez 90 odstotkov sodelujočih. Okoli 60 odstotkov jih je poročalo o boljšem ločevanju dela in zasebnega življenja, prek 40 odstotkov pa o manj stresa pri delu, je povzel in dodal, da podobne rezultate kažejo tudi raziskave v drugih državah.

V tej luči se je zavzel za transparentno lastno raziskavo v njihovem podjetju, idejo predstavil vodstvu, jo utemeljil in zgodba se je začela pisati. Najprej so preučili obstoječe raziskave, povezali pa so se tudi z organizacijo, ki širi to idejo po svetu in jim pomaga z nasveti.

Podjetje je znano tudi po blagovni znamki Joan, brezžičnih tablicah za rezervacijo sejnih sob.
Podjetje je znano tudi po blagovni znamki Joan, brezžičnih tablicah za rezervacijo sejnih sob. FOTO: Visionect

Odločili so se, da eksperiment izvedejo v oddelku devetih inženirjev, nato pa sprožili obsežne priprave, je poudaril Napotnik. Z zaposlenimi se je bilo treba po njegovih besedah dogovoriti, katere procese spremeniti in prilagoditi, izvedli so več delavnic, skupaj pa zaznali več možnih optimizacij. Delovno zasnovo so pripravili skupaj, je dejal.

Soustanovitelj podjetja Luka Birsa je navedel, da uvajanje štiridnevnega delovnega tedna ne pomeni dela od ponedeljka do četrtka, temveč se bo treba prilagajati procesom podjetja, globalnosti. Eksperiment ne sme vplivati na stranke, so se strinjali, zato so uvedli izmene. Nekateri bodo prosti ob ponedeljkih, drugi ob petkih, pri tem se bodo menjavali, hkrati pa bo zagotovljeno, da so inženirji vedno prisotni v podjetju.

Za inženirje so se v Visionectu odločili zato, ker imajo za ta oddelek dovolj podatkov, koliko in kaj se naredi, da bo po izteku eksperimenta mogoče izvesti potrebne primerjave. Cilj je namreč, da se enako količino dela opravi v štirih dneh namesto petih, pri tem pa se ne podaljšuje dnevnega delovnika oz. se dela osem ur. Na dan, ko bodo inženirji med tednom doma, pa jim ne bo treba biti na voljo po telefonu ali elektronski pošti.

Visionect od leta 2007 razvija naprave, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Med njihovimi strankami so Microsoft, Virgin, Sony, Tesla, Nasa, Amazon, Samsung in Ikea.
Visionect od leta 2007 razvija naprave, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Med njihovimi strankami so Microsoft, Virgin, Sony, Tesla, Nasa, Amazon, Samsung in Ikea. FOTO: 24ur.com

Med eksperimentom bodo v Visionectu izvajali preverjanje z anonimnimi anketami in pogovori, da bodo na koncu lahko naredili evalvacijo. Na vprašanje, ali želijo eksperiment nato razširiti na celotno podjetje, ki skupaj zaposluje 50 ljudi, je Birsa odgovoril, da gojijo kulturo eksperimentiranja, da je trenutno njihova želja predvsem, da se iz tega nekaj naučijo. Če bodo rezultati pozitivni, dopuščajo širšo implementacijo štiridnevnega delovnega tedna.

Poleg tega bi bili lahko izsledki eksperimenta tudi podlaga za kakšen nov produkt, je potrdil.

Birsa je izpostavil še, da njihovo podjetje odlično raste, da je na trgu zanje veliko priložnosti, že zdaj svoje produkte prodajajo v več kot 100 držav. Hkrati bijejo hudo bitko za talente, eden od načinov, da bi jih pritegnili čim več, pa bi bil po njegovem lahko tudi štiridnevni delovni teden.

Visionect od leta 2007 razvija naprave, ki temeljijo na tehnologiji elektronskega papirja. Med njihovimi strankami so Microsoft, Virgin, Sony, Tesla, Nasa, Amazon, Samsung in Ikea. Podjetje je znano tudi po blagovni znamki Joan, brezžičnih tablicah za rezervacijo sejnih sob ter orodjih in aplikacijah za rezervacijo miz ali delovnih sredstev.

Glede na zadnje podatke, dostopne na Ajpesu, je imel Visionect leta 2021 4,77 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, leto pred tem pa 4,16 milijona evrov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
05. 04. 2023 13.35
+3
Ker manj delajo in več ustvarijo, jih znajo levičarji " pošteno" obdavčit.
Houdor
04. 04. 2023 19.55
+6
v javni upravi to že od nekdaj eksperimentirajo
Vizi892
04. 04. 2023 18.27
+6
Urnik se lahko prilagodi glede na dejavnost posameznega podjetja.
MojsterSplinter
04. 04. 2023 15.28
+4
"Podjetje v težavah zaradi krize, 20 % delavcev na čakanju"
Rožice so zacvetele
04. 04. 2023 14.12
+16
Pomembno je, da se naredi vse, kar je predvideno, ni važno ali v 1,2,3,4 ali pa 5 dneh. Nikjer ni rečemo, da nekdo, ki dela več ur, tudi več naredi....samo za tekočim trakom, kjer te delo priganja.
smiley88
04. 04. 2023 19.57
+3
Res je…nekdo ki si zna delo optimirati in postaviti dober proces lahko naredi isto kot nekdo ki ni organiziran v 8 ali vec urah…zato je neumnost enaciti ogromno prisotnost in npr. nadure z efekrivnostjo oz. uspesnostjo zaposlenega…
smiley88
04. 04. 2023 19.58
+5
Nekdo ki se organizira lahko naredi v stirih urah vec kot nekdo ki ni v osmih ali vec bi moralo pisati…