Slovenija

Inženirska iskra letos v Novo mesto, Solkan in Kranj

Novo mesto, 23. 06. 2021 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iniciativa "Inženirke in inženirji bomo" je tudi letos ob koncu šolskega leta podelila priznanja Inženirska iskra. Prejeli so jih Val Vidmar in Nik Stanojević z Gimnazije Novo mesto, učiteljica iz Osnovne šole Solkan Mojca Milone in Skupina Iskratel v sodelovanju s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj.

Val Vidmar in Nik Stanojević sta razvila pripomoček za slepe Visus – See With Me. Gre za pametno napravo v obliki pasu za hlače, ki s pomočjo pametnih algoritmov in 3D-tehnologije med drugim zaznava robove, ovire, pločnike, semaforje, talne oznake, kolesarje in avtomobile. Naprava osebo povezuje z njenim okoljem in ji omogoča ustrezno zaznavo okolice.

Milonejevo so v iniciativi razglasili za učiteljico navdiha. "Učiteljica fizike, tehnike in tehnologije ter astronomije je rojena v učiteljski družini in razume, kako je tehnološki razvoj hitrejši od učnega načrta. Zato se prelevi v vplivnico in iskalko tehnične žilice pri mladih," so pojasnili svoj izbor.

Skupina Iskratel in kranjska tehniška gimnazija pa sta bili nagrajeni za Inženirski izziv. "Leta 2019 so organizirali dan inovativnosti, leto pozneje teden in letos kar mesec inovativnosti," so poudarili v iniciativi. "Dijaki so bili navdušeni, da so morali razmišljati izven običajnih okvirjev, naučili so se, da biti inženir pomeni najti nove in izvirne ideje, kako spremeniti svet okoli nas na bolje. Navdušenje nad sproščenostjo in raznolikostjo inženirskega dela je izjemna popotnica," so dodali.

"Tu smo, da nagradimo najbolj svetle iskre, ideje, ki bodo spremenile svet. Če kdo pomisli, da ne svetijo dovolj svetlo počakajmo malo, tudi voda je mehka, a obrusi najtrši kamen," so v sporočilu za javnost povzeli besede predsednika iniciative Inženirke in inženirji bomo Mihe Bobiča.

Iniciativa Inženirke in inženirji bomo povezuje več kot 70 slovenskih organizacij in institucij. Z nagradami želi osvetliti in izkazati priznanje prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so v minulem šolskem letu pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Častni pokrovitelj iniciative je predsednik države Borut Pahor.

Še dva projekta in ena oseba so si letos prislužili posebno omembo. Študent letalske smeri na ljubljanski fakulteti za strojništvo Jan Pustavrh navdušuje s svojo diplomsko nalogo, v okviru katere izdeluje hidravlično napravo (Stewartova ploščad). Ta bo sposobna prek krmiljenja prikazati letenje makete letala, ki je postavljena nanjo.

Projekt razvoja in izdelave svetilke za osvetlitev kulturnih spomenikov v skladu z uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaženja okolja pa so izvedli na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. V laboratoriju za razsvetljavo in fotometrijo, enem najstarejših univerzitetnih laboratorijev pri nas, so razvili in izdelali svetilke za osvetlitev kulturnih spomenikov, ob uporabi katerih več kot 90 odstotkov svetlobnega toka konča na spomeniku.

Posebno omembo si je prislužila tudi nekdanja evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je "promocijo inženirskih študijev postavila na evropsko raven in agendo". V iniciativi so med drugim izpostavili konferenco Women in Transport, s katero je povezala vrsto evropskih iniciativ in organizacij, ki si prizadevajo za dvig deleža deklet na študijih znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike, ter njen navdihujoč nagovor, s katerim je mlade spodbudila k vpisu na tehniške fakultete.

Koronavirus pasica nova
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jadropadalo
23. 06. 2021 16.48
Vsi testirani in cepljeni.Se vidi da so izobraženi
Artechh
23. 06. 2021 15.23
-1
Čudovito, vse lepo in prav. Ampak zakaj so v notranjosti brez mask?
trdovrat
23. 06. 2021 16.59
Zaradi svoje tehnične naravnanosti vedo, da so maske obvezne samo zaradi zasužnjevanja ljudskih množic!