Slovenija

IPI: Svobodna razprava je zaželena

Ljubljana, 09. 02. 2008 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mendarodni novinarski inštitut je pozval, naj se ovadbe zoper 571 novinarjev, podpisnikov peticije zoper cenzuro, ovržejo.

Dadge je slovensko vlado pozval, naj premisli o umiku člena kazenskega zakonika, ki govori o zaščiti državnega ugleda. Tovrstni zakoni v modernih družbah ne služijo nobenemu namenu, je prepričan Dadge.
Dadge je slovensko vlado pozval, naj premisli o umiku člena kazenskega zakonika, ki govori o zaščiti državnega ugleda. Tovrstni zakoni v modernih družbah ne služijo nobenemu namenu, je prepričan Dadge. FOTO: Reuters

Mednarodni novinarski inštitut (IPI) je pozval, da se ovadbe zoper 571 podpisnikov peticije zoper cenzuro in politične pritiske, ki jih je minuli teden vložilo šest državljanov, nemudoma zavržejo.

Inštitut se sicer ni spuščal v vsebino peticije, je pa ocenil, da je odprta in svobodna razprava v demokratičnih družbah, ne le dovoljena, temveč zaželena.

Ob tem je inštitut pozval vlado, naj se opredeli proti skupinam, ki se zavzemajo za varovanje državnega ugleda v demokraciji, kjer "je odprt in svoboden govor, ne le dovoljen, temveč zaželen", so zapisali v sporočilu za javnost.

Direktor IPI David Dadge je vlado pozval tudi k premisleku o umiku člena kazenskega zakonika, ki govori o zaščiti državnega ugleda, zato da se v prihodnje ne bi mogel več uporabljati. "Zakoni, ki ščitijo ugled države, ne služijo nobenemu namenu v modernih družbah," je še zapisal.

Kot je znano, je skupina šestih državljanov v sredo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazenski ovadbi zoper avtorje in podpisnike dveh novinarskih peticij. Vlagatelji menijo, da sta avtorja obeh peticij skupaj s podpisniki blatila Slovenijo v tujini.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakapatetitudelas@yahoo.com
11. 02. 2008 11.03
Podpiram novinarje. Kam bi pa prišli če bi pisali o oblasti same pozitivne stvari in molčali o njihovih svinjarijah. Ne dajte se!
pahor?ek
11. 02. 2008 09.03
D. Dadge wrote: ""Zakoni, ki ščitijo ugled države, ne služijo nobenemu namenu v modernih družbah." Se strinjam, da ne koristijo novinarjem!!! Zakaj? Namreč, brez tega člena bi le-ti dobili še večjo moč kot jo imajo sedaj. Kar v praksi pomeni še večjo blatenje države v tujini s strani oblikovalcev slovenskega javnega mnenja. Zato je prav, da taka določba obstaja!!!
dolejo
10. 02. 2008 12.54
Podpiram vložitev tožbe. To je morda še edino sredstvo, da se mednarodna javnost vpraša, kaj se dogaja v Sloveniji in da morda tudi sami pridejo pogledat. Dosedaj jim je stanje v Sloveniji razlagala rdeča kamarila, ki obvlada skoraj vse medije, hkrati pa trobi, da se nad njimi izvaja pritisk. Stvar ja treba tako zaostriti, da bodo zunanji opazovalci sami pogledali v naš rdeči kotel. To me spominja na Kučanove prijeme, ki je vedno za svoje metode kazal na druge. Češ: Primite tatu.
K_K
10. 02. 2008 10.24
dadge, pisari se lahko, je višek demokracije in blatenja !? take novinarske oslarije pa niso primerne za na sodišče - dvojna merila o DEMOKRACIJI.
scan102@hotmail.com
10. 02. 2008 00.35
Kar tožijo jih naj, tako bodo saj vedeli, da se ne smejo lagati. Ko vrabčki na veji čivkajo, kako se Kapital vmešava v urednikovanje in kadrovanje medijev, ko Adrijana Starina Kosem in Stoja Zdolšek zamenjujeta urednika na Magu, novinarji pišejo peticijo in se zlažejo, da to počne Janša in vse to pošljejo v tujino. Ali je to nova novinarska profesionalnost ala SD oz. partijska profesionalnost?
politik70
09. 02. 2008 23.47
Lipov Anarhija se v običajnem jeziku uporablja kot sinonim za nered in kaos. Kje ti vidiš to v tem primeru in kdo je po tvojem anarhist? Razloži nam to malo podrobneje!
lipov
09. 02. 2008 23.28
Katerevrstni zakoni pa sluzijo namenu v modernih druzbah? Precej anarhisticno gledanje Dadgeja!
politik70
09. 02. 2008 21.38
xxl.2005 Kar se štorkelj tiče verjameš v njih? Saj so naslovili pred presedovanjem! Je pa Janša sam že med Predsedovanjem razdelil novinarjem pod vrata mape z njegovo razlago političnega stanja oziroma tujim novinarjem opisal kako grde pisune imamo v teli naši podalpski deželici! Veš to?
xxl.2005@gmail.com
09. 02. 2008 21.31
politik70, mislim, da je tebe že štorklja brcnila, tko da ne si želet še koklje. pa mi povej odkrito, se ti zdi v redu, da so to naslovili na evropo pred predsedovanjem in ne prej?
politik70
09. 02. 2008 20.33
xxl.2005 Se pravi po tvoje in hana-ananio zapret 571 novinarjev! Saj je tistih 15 iz časopisa Demokracija popolnoma dovolj da abvladajo celo Slovenijo! Če bi pa gužva bo pa še kakšen iz RTV na pomoč priskočil! Dajmo Grasuple Grasuple Janša Janša... Če Grasuplje ne bo prvi kraj ki bo z referendumom zahtevalo spremembo imena naj me koklja brcne! Novo ime kraja po volitvah bo Pučnikovo!
xxl.2005@gmail.com
09. 02. 2008 18.34
bonsajček, govoriš čisto o drugi stvari kot pa članek. novinarji naj poročajo, kar želijo. kot prvo se od njih pričakuje korektnost - kar je že na pop tvju ni, pa ti lahko povem tudi kakšen primer. čisto nekaj drugega pa je, če novinarji pišejo po celi evropi, kako zajebano je v sloveniji. da je pri nas slabše kot na kubi ali venezueli. daj no, zresni se malo.
bonsai9@email.si
09. 02. 2008 16.47
ja, ja ugled države kvarijo novinarji, ki povedo javnosti, da jim država omejuje svobodo poročanja. Drugič, ni kriv kdor krade ampak tisti, ki o tem pove... dej hana-ana bodi vsaj povprečna, če ti kaj več ne uspe.
vedronebo
09. 02. 2008 14.41
Svobodna razprava je zaželena... Kdo pa je tale David Dadge, da bo Slovencem pridigal? A sta mu Šurc in Zgaga kaj "podmazala"? Naj se najprej prepriča, kdo laže, potem naj pa jezik otresa. Kar je preveč je pa preveč!