Slovenija

Šarec: Verjamem, da prijave ne bi bilo, če bi poklicali pravi ljudje

Ljubljana, 29. 08. 2019 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.V. / Ti.Š. / STA
Komentarji
1078

"Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ," je sporočil premier Marjan Šarec, ob tem pa dodal, da Kralju verjame bolj kot drugim 'raznoraznim' ljudem. Pred KPK je bila medtem zaslišana Irena Prijović, ki je intervencijo Kralja opisala kot 'brutalno'. Predsednik KPK pa je znova opozoril na problem kadrovanja v državnih podjetjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kralj mora oditi
    02:49
    Iz 24UR: Kralj mora oditi
  • Iz 24UR: Tiha privoščljivost
    03:33
    Iz 24UR: Tiha privoščljivost
  • Iz SVETA: 'Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ'
    01:05
    Iz SVETA: 'Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ'
  • Iz SVETA: Kdo je Brane Kralj?
    01:52
    Iz SVETA: Kdo je Brane Kralj?
  • Iz SVETA: Prijovićeva o odzivu Šarca na domnevne pritiske Kralja
    02:43
    Iz SVETA: Prijovićeva o odzivu Šarca na domnevne pritiske Kralja
  • Iz SVETA: Irena Prijović o tem, kako se pri nas kadruje
    02:56
    Iz SVETA: Irena Prijović o tem, kako se pri nas kadruje
  • Iz SVETA: Nekorektni kadrovski postopki
    03:39
    Iz SVETA: Nekorektni kadrovski postopki
  • Iz SVETA: Odzivi parlamentarnih strank na domnevne pritiske Kralja
    01:48
    Iz SVETA: Odzivi parlamentarnih strank na domnevne pritiske Kralja
Prijovićeva je podala prijavo zoper generalnega sekretarja LMŠ (na desni), ki naj bi zahteval imenovanje Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista.
Prijovićeva je podala prijavo zoper generalnega sekretarja LMŠ (na desni), ki naj bi zahteval imenovanje Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista. FOTO: Bobo
Kralj je medtem potrdil, da je klical Prijovićevo glede imenovanja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Pravi pa, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat.

Zaslišanje je opisala kot korektno, pristala pa je tudi na soočenje s Kraljem pred organi KPK. "Obžalujem, da nekaj, kar je normalno, v očeh ljudi postane aktivizem," je dejala glede svoje prijave. "To sem storila, da zaščitim kadrovski postopek, ki je v teku, in zato, da dam jasen signal kulturi političnega poseganja v kadrovske postopke."

Po informacijah novinarja Anžeta Božiča je intervencijo generalnega sekretarja z eno besedo opisala kot "brutalno".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi v največji vladni stranki so danes potekali pogovori o očitkih Kralju. Pred novinarje je popoldne stopil predsednik stranke LMŠ in vlade Marjan Šarec, ki je pred tem s Kraljem opravil razgovor. "Povedal je, kako je klic potekal. Bilo je tako, kot sem sam že prej pričakoval – da je resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Kralju, ki je z mano že nekaj let, bolj verjamem kot raznoraznim drugim ljudem," je uvodoma dejal premier in dodal, da pa verjame, da se prijava nikoli ne bi zgodila, če bi "klicali ljudje prave sorte".

Po Šarčevih besedah je Kralju zdaj jasno, kakšne bodo posledice - ne bo več generalni sekretar stranke. "Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ, ker pometamo pred svojim pragom. Kadar pride do takšne situacije, je treba sprejeti pravo odločitev," je danes medijem sporočil Šarec. "Kot stranka bomo ravnali tako, kot mislimo da je prav. Kralj nima funkcije v vladi, je sekretar stranke. Se je pa marsikaj za vprašati in ta prijava, ki se je zgodila in nad katero zdaj vsi 'triumfirajo' – naj ne 'triumfirajo' preveč, ker verjamem, da je lastnih pragov, pred katerimi je najprej treba počistiti, še veliko."

Irena Prijović je intervencijo generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja pred KPK opisala kot 'brutalno'. KPK je na podlagi njene prijave začela postopek glede domnevnih pritiskov pri kadrovanju. Po besedah predsednika KPK Borisa Štefaneca gre za zelo resno zadevo, ki jo bodo obravnavali prioritetno in z največjo pozornostjo.

Na vprašanje, kaj bo zdaj počel Kralj, pa prvi mož LMŠ odgovarja, da vemo, česa ne bo počel. "Gospod Kralj je član stranke, kaj bo počel v prihodnje, se bomo še odločili, do imenovanja novega sekteraja pa bo opravljal posle," pravi Šarec.

Kot pravi, verjame, da je bil sekretar pri klicu nekoliko nespreten, da pa sam za telefonski pogovor do nedavnega ni vedel. Kralj je po premierjevih besedah ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno. "Gospoda Šoltesa spoštujem, vendar ga nimam tako rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja," dodaja. Šarec še pravi, da je za Šoltesovo prijavo za to delovno mesto vedel, svojega mnenja glede tega pa ne želi razlagati. "To, kar se je zgodilo, ni bilo primerno in tukaj nimamo kaj za filozofirati."

Ob tem je premier še dodal, da gre za besedo proti besedi. "Prav tako ne vem, kako si lahko ob prvem stiku z nekom 'brutalen', pa tudi gospa Prijović se zdi dokaj močna oseba," poudarja, hkrati pa še dodaja, da je postopek pred KPK stvar Kralja osebno.

Po njegovih navedbah se je ob tem zagotovo treba vprašati tudi, ali je način kadrovanja po državnih podjetjih pravi. "Sekretarji strank se koordinirajo - tudi pri takšnih vprašanjih - in verjetno je zdaj tudi prava priložnost, da se vprašamo, če je doslej bilo vse, kot mora biti," je izpostavil in dodal, da taki neprimerni načini zagotovo niso prava pot.

Generalni sekretar LMŠ Brane Kralj naj bi politično pritiskal na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović glede imenovanja Igorja Šoltesa.
Generalni sekretar LMŠ Brane Kralj naj bi politično pritiskal na prvo nadzornico Uradnega lista Ireno Prijović glede imenovanja Igorja Šoltesa. FOTO: Bobo

Takih klicev je, kot ugiba Šarec, verjetno veliko: "Ampak glede na to, da ni veliko prijav, verjetno kličejo pravi". Ta 'spodrsljaj' je po njegovi oceni lahko priložnost, da medijo raziščejo tudi druge zadeve.

Na vprašanje ali lahko zagotovi, da to ni način kadrovanja LMŠ in vlade tudi na drugih segmentih, Šarec ni odgovoril konkretno. "Šoltes ni bil naš kandidat. O načinu kadrovanja se je treba pogovarjati. Zagotovo pa je pomembno, da se kadrujejo ljudje, ki so sposobni," je dejal.

Poudaril je, da mora biti kadrovanje transparentno. V tem primeru je šlo za razpis in po njegovih besedah je popolnoma neprimerno na ta način poskušati vplivati na karkoli.

Šarec je tudi izpostavil, da Kralj ni mogel lobirati v imenu države, saj je generalni sekretar stranke, v imenu države pa lahko deluje samo vlada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Premier je pravilno ugotovil, da smo na prelomni točki, ko se lahko odločimo za spremembo in mislim, da sva oba z gospodom Kraljem odigrala določeni vlogi kot pokazatelja stanja v družbi in v korporativnem upravljanju državnih podjetij. Zdaj pa je na drugih insitucijah, da sprejemjo ukrepe, ki spreminjajo to prakso," pa je za oddajo Svet na Kanalu A po Šarčevi izjavi dejala Prijovićeva.

Dodala je še, da je prvič nek premier javno povedal, kako ta usklajevanja potekajo, na kakšen način, da to poteka preko sekretarjev, po kuloarjih osebno, in mislim, da so tudi oni zdaj ugotovili, da to ni optimalen način.

O domnevnih pritiskih in spornih kadrovanjih je na novinarski konferenci spregovoril tudi predsednik KPK Boris Štefanec in med drugim dejal, da "kadrovanje v družbah, ki so v pretežni ali popolni državni lasti ni ustrezno", na kar opozarjajo že dlje časa. Ob tem je glede na primer Prijovićeve, slednji izrekel pohvalo, da se je "nekdo na tako izpostavljenem mestu odločil, da je, po njeni oceni skrajno nekorektno in neetično ravnanje, ki ga je zaznala v  posegu generalnega sekretarja, /.../ zaznala kot nekaj, kar se ne sme dogajati," in podala prijavo na KPK.

V dopisu je navedeno, da je Kralj Prijovićevo 21. avgusta poklical in ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Na podlagi prijave je komisija začela postopek, a v tej fazi postopka vsebine Štefanec še ne želi razkrivati. "Lahko pa zatrdim, da je to zelo resna zadeva, ki jo bomo obravnavali z vso resnostjo, zadeva ima pri nas najvišjo možno prioriteto in jo bomo v najkrajšem možnem času zaključili," je še dejal.

"Če je to res, kar ste zapisali tudi mediji, da je bil ta poseg s strani generalnega sekretarja stranke v imenu Slovenije, kot se je izrazil, potem ne vem s kakšno pravico je to naredil. Kdo je tista država, v imenu katere on govori. In kdo je tisti šef, v imenu katerega govori?" In dodal, da se mu, glede na zapise v medijih oziroma če so te resnične, zdi "nepojemljivo, da se v naši državi dogajajo takšne stvari".

SDH prijavo prve nadzornice Uradnega lista obravnava prednostno

SDH prijavo predsednice nadzornega sveta Uradnega lista Prijovićeve že obravnava prednostno, skladno z veljavnimi internimi postopki in pristojnostmi, pa so medtem objavili na spletni strani SDH. Ob tem so poudarili, da so samo nadzorni sveti družb pristojni za sprejemanje odločitev o postopkih imenovanja članov poslovodstva državnih družb.

Erjavec: S Kraljem nisva nikoli govorila o posredovanju za Šoltesa

Prvak DeSUS Karl Erjavec je medtem zatrdil, da o pritiskih Kralja ne ve nič in zato tega ne komentira. "S Kraljem nisva nikoli govorila o posredovanju," je dodal Erjavec, ki se službeno mudi v ZDA. Šoltes je bil sicer kandidat DeSUS na evropskih volitvah.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pred tem na vprašanje, ali je DeSUS prosil Kralja, naj posreduje za Šoltesa pri prvi nadzornici Uradnega lista, je Jurša odgovoril, da "DeSUS ni klical, potem je mogoče nekdo iz DeSUS". Zatrdil je, da on sam ni klical Kralja, ali ga je prvak stranke Erjavec, pa da je treba vprašati njega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1078)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piamlakar
30. 08. 2019 20.45
ŠAREC ; KDO SO SPODAJ OMENJENI "LJUDJE PRAVE SORTE"??????? Tudi v največji vladni stranki so danes potekali pogovori o očitkih Kralju. Pred novinarje je popoldne stopil predsednik stranke LMŠ in vlade Marjan Šarec, ki je pred tem s Kraljem opravil razgovor. "Povedal je, kako je klic potekal. Bilo je tako, kot sem sam že prej pričakoval – da je resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno, kot je gospa povedala. Kralju, ki je z mano že nekaj let, bolj verjamem kot raznoraznim drugim ljudem," je uvodoma dejal premier in dodal, da pa verjame, da se prijava nikoli ne bi zgodila, če bi "klicali ljudje prave sorte".
Marjan h.1966
30. 08. 2019 12.05
+3
Kot,da tega ni dela nobena druga vlada? Kaj pa bajukova vlada ali pa Janševa vlada ? Nič vmanj nedolžna. Čakam,da se oglasi tukaj Olga101,ki nas hoče vse nasprotnike njenega velikega vodje JJ-ja pobiti. Tako je napisala na nora tv
NA LEVO ni OK
30. 08. 2019 08.40
+1
Če bi bil Šoltes res neka avtoriteta in sposoben , mu ne bi bilo treba na tak način s pritiski z vseh strani iskati službo. Verjetno bi se za sposoben kader našlo več delodajalcev, ki bi ga, če bi g.Šoltes res to bil, kar prosili naj pride. Kolikor poznam situacijo, pa je omenjeni gospod do danes vedno vedril nekje pod okriljem politično nastavljenega stolčka. Ogromno ljudi, manj izobraženih je sposobno samostojno preživet na trgu, nek dr. pa nikakor ne, ali je njegova izobrazba tudi politično pridobljena, res me zanima???????????????????????????
mallonge
30. 08. 2019 08.34
-4
Komunisti so kriminalci in karieristi. Boli jih samo če pade njihov.
fisho
30. 08. 2019 08.09
+0
Kar tako naprej Šarec. Če priznaš napako, ti je pol oproščeno. S hrbtenico naprej, pa bo vse o.k.
dule100
30. 08. 2019 07.58
+2
Levaki niso računali, da bi bil lahko še kdo pošten!
NA LEVO ni OK
30. 08. 2019 08.30
-2
dule100- lepa ugotovitev- bravo. Levaki sodijo po sebi in ne razmišljajo pošteno zato taka zanka okoli vratu...
M_teorija
30. 08. 2019 07.50
+2
Napredek. Pa ne, da se to še ne bo dogajalo., Ampak take prakse so Šarčevi kolegi v preteklosti zagovarjali!?
ironi
30. 08. 2019 10.09
+3
Težava je, da se tudi desne stranke niso izkazala, kot poštene, ko so bile na oblasti. Zato imamo "bolano" demokracijo. Žalostno, a ne?!
User300173
30. 08. 2019 07.50
-6
Sme lastnik predlagati svojega kandidata? Ne samo da sme, ampak mora in nadzorni svet od njega bi moral zahtevati pismen predlog z obrazložitvijo. Kakšen lastnik pa si, če ne smeš predlagati direktorja, ki ti bo vodil podjetje? Nadzorni svet se potem na podlagi prispelih prošenj odloči za najprimernejšega. Nadzorni sveti so tudi skupek balasta. Je kateri nadzorni svet odgovarjal za svoje napačne odločitve v Sloveniji zadnjih 28let?
NA LEVO ni OK
30. 08. 2019 08.33
-3
Daj ti primorec, ne zagovarjaj svinjarij, seveda lastnik lahko predlaga , ne pa na tak brutalen način zahteva...To je bistvena razlika.
tirolec
30. 08. 2019 09.21
+6
Sploh ne razumete pointa "nadzorni sveti", ki do danes niso odgovarjali za vse vpelete svinjarije, naj pričnem pri TEŠ-6....in nikoli očitno ne bodo. Z ukinitvijo Službe družbenega knjigovodstva (SDK) se je pričel pohod načrtnega uničevanja Slovenije....in v vseh sferah sistema je prepletena korupcija.
Uporabnik981904
30. 08. 2019 07.46
-1
Pa klicali so pravi ljudje, samo zgleda da se tu in tam (sicer zelo redko) vseeno zalomi. Sistem ni verč čisto popolen kot v starih časih in pride do takšnih "ekscesov". Se bo še delalo na tem ....
ivan res grozni
30. 08. 2019 07.48
+2
Pravi ljudje bi bili tsti iz Jamnikovega kroga.
Nimasmisla
30. 08. 2019 07.45
+3
mogoče bi pa lahko pomagal zemljarič
ivan res grozni
30. 08. 2019 07.49
-2
Ko je on bil direktor UKC-ja je vse funkcioniralo in ni bilo čakalnih vrst.
NoviceResnice
30. 08. 2019 07.28
+4
Banda komunajzerska
ivan res grozni
30. 08. 2019 07.53
-4
K sreči ni sestavila vlade. Janša je spravil v Bruslje vso svojo ženino sorodstvo do tretjega kolena. SDS je bila in je tudi danes komunajzerska stranka.
inside1
30. 08. 2019 07.11
+18
Šarec je lutka v rokah drugih. Sicer je ukrepal, da si je zavaroval hrbet. Tako vsaj vemo, kako to vse laufa na vrhu, da si službe kr izmenjujejo politično in po vezah. Zdaj bi rade rade politične elite poskrbele za odsluženega nesposobnega Šoltesa. Matr, na gredo med s.p., pa skušajo preživet, če bodo znali....najlažje se je po stolčkih državnih služb prestavljat.
ivan res grozni
30. 08. 2019 07.56
+0
Šarec ni nobena lutka. Vas tako moti njegova doslednost, da odstavi, zaradi napake, tudi najožjega sodelavca. Šoltes je dokazal svojo sposobnost že na Računskem sodišču in v EU parlamentu, kjer se je edini, poleg Fajonove, boril za slovenske interese.
Barjan?ek2
30. 08. 2019 07.11
-3
Belibog
29. 08. 2019 21.49
+11
Največji -- na portalu, spet zagovarja barabe, gliha v kup štriha
resslovenka
29. 08. 2019 21.45
+17
Pravi ljudje, sive eminence, botri... Kdo so? Na dan z besedo. Da bomo tudi državljani vedeli. 😎
prinašalec2
29. 08. 2019 21.42
+22
To pa je argument, predsednik vlade, ha, ha......prazno, brez vsebine kot vedno. S takšnim predsednikom vlade so zadovoljni tisti iz ozadja. ha, ha....
ivan res grozni
30. 08. 2019 07.57
+1
Šarec vedno znova preseneča. Je že zelo blizu Drnovšku.
BigBoss
29. 08. 2019 21.20
+9
Sem otrok levičarjev od malega vzgojen kot levičar sem zaveden levičar celo življenje nisem bil niti 0,000001% desničarja in sem 100% čistokrvni levičar ampak v tem trenutnku me je kot levičarja sram ičeprav mi je to težko priznati ampak priznam ker sem ponosen levičar čeprav me je trenutno sram.
srebrnibreg
29. 08. 2019 21.21
-8
29.08.2019, 21:14:52 +1 Stonickni janšist farbaj ti stare mame s svečami v rokah jokajoče za tvojim koruptivnim idolom ne nas, da si levičar.
ivan res grozni
30. 08. 2019 08.01
+0
Vi pa levičar? Dajte no, niti % levičarja ni v vas. Vi ste očitno superman in lahko nadzirate telefonske klice vseh vaših sodelavcev. Šarec ponovno dokazuje drug način dela in odstavi, zaradi napake, tudi najožjega sodelavca. Poznate še kak tak primer? Kako ne razumete, da Šarcu dol visi neki Šoltes. Ni v njegovi stranki in politično nista na isti strani.
Nimasmisla
29. 08. 2019 21.18
+3
in zakaj nisi ti potem poklical
politik70
29. 08. 2019 21.08
+4
Spet so mi avatar zbrisal...
politik70
29. 08. 2019 21.07
-2
SDS ima zadnje čase najrajši posla z takimi na ić. Saj take zadnje čase še za predsednike SDS okrajev nastavljajo. Naprimer na Vrhniki je predsednik SDS Antulović. Čistokrvni Slovenec....