Slovenija

'Iščemo kandidatko, ki nima majhnih otrok in ne načrtuje družine'

Ljubljana, 05. 02. 2020 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
969

Kolikokrat ste naleteli na oglas, v katerem delodajalec išče zaposleno, ki ne načrtuje družine, in kolikokrat ste podobno vprašanje, morda lepše zapakirano, slišali na razgovoru s predstavniki podjetja? Primer oglasa, ki je hitro zakrožil med uporabniki spleta, je že umaknjen, a kot pojasnjujejo sindikalisti, ni edini, ki so ga opazili v zadnjem času.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sporni oglas za delo
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Sporni oglas za delo
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko delodajalec lahko napiše v oglas za delo?
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko delodajalec lahko napiše v oglas za delo?

Na Instagramovem profilu Delozlom so pred dnevi objavili primer oglasa, v katerem delodajalec med dodatnimi pogoji o zaposlitvi navaja: "Ker zaposlujemo zaradi porodniškega dopusta ostalih asistentk, je zaželeno, da ima kandidatka že svoje otroke, starejše od treh let in/ali da v planu nima porodniškega dopusta v naslednjih dveh ali treh letih."

Na profilu Delozlom redno objavljajo potencialne primere kršenja delovne zakonodaje, izkoriščanja zaposlenih in mobinga na delovnem mestu.
Na profilu Delozlom redno objavljajo potencialne primere kršenja delovne zakonodaje, izkoriščanja zaposlenih in mobinga na delovnem mestu. FOTO: Instagram

Ali gre za kršitev zakona od delovnih razmerjih? V skladu z 28. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa pravila in obveznosti delodajalca, Delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem. Prav tako delodajalec "ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo omenjenih podatkov, ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti, ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca".

Kot so nam potrdili v Sindikatu Mladi Plus, so oglas prijavili na Inšpektorat za delo, zagovorniku načela enakosti, prav tako pa so o sporni vsebini obvestili Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. "Potencialni delodajalec nikakor ne sme pogojevati zaposlitve s prepovedjo nosečnosti, odlogom materinstva ali z ’ustrezno’ starostjo delavkinih otrok, niti to ne sme biti ’zaželeno’," v odzivu na oglas opozarjajo v sindikatu.

Tam sicer v sklopu akcije Stop kršitvam – za dostojno delo, ki poteka že od leta 2016, spremljajo sporne oglase za delo. Do zdaj so podali že več kot 130 podobnih prijav.

Delodajalec umaknil sporni oglas in se opravičil

Na naslov delodajalca, gre za zasebni zobozdravstveni center Tredent iz Trebnjega, smo naslovili vprašanje, ali je bil seznanjen z zakonodajo in ali pri pogojih še vedno vztraja. V času odgovora je bil oglas že umaknjen, iz podjetja pa so nam sporočili, da se pred objavo niso posvetovali s pravno službo, ker je preprosto nimajo. "Smo mikropodjetje, imamo dve asistentki, ki načrtujeta družino v naslednjih dveh letih. Ker moramo tudi takrat delati, iščemo oz. smo iskali še enega asistenta ali asistentko, ki že ima svojo družino ali je ne načrtuje takrat kot trenutni asistentki," vsebino oglasa pojasnjujejo v podjetju, kjer še dodajajo, da si ne morejo privoščiti nepremišljenega zaposlovanja, saj sicer podjetje lahko le zaprejo. So se pa za spodrsljaj opravičili vsem prizadetim.

V Sindikatu Mladi Plus, kjer so zoper podjetje že podali prijavo, opozarjajo, da delodajalec ne sme pogojevati zaposlitve z nosečnostjo ali načrtovanjem družine.
V Sindikatu Mladi Plus, kjer so zoper podjetje že podali prijavo, opozarjajo, da delodajalec ne sme pogojevati zaposlitve z nosečnostjo ali načrtovanjem družine. FOTO: Shutterstock

Sklicevanje delodajalcev na nepoznavanje zakonodaje v sindikatu razumejo kot slab izgovor. "Za vsakega delodajalca, za vsakega zaposlovalca mora biti poznavanje delovne (in druge s tem povezane) zakonodaje sestavni del njegovega biznisa, kot je, če se na primer ukvarja z gostinstvom, kuhanje kave ali točenje piva. In četudi gre denimo za t. i. male podjetnike, to še ne pomeni, da zakonodaja zanje ne velja ali da jim je ni treba upoštevati."

Pri omenjenem oglasu bi lahko bilo sporno tudi, da delodajalec išče kandidatko, medtem ko morajo biti vsi oglasi za prosta delovna mesta v Sloveniji dostopni pod enakimi pogoji vsem, ne glede na spol. Delodajalec, kot navaja 27. člen ZDR-1, tako ne sme prostega delovnega mesta objaviti samo za moške ali samo za ženske, razen, če določen spol predstavlja bistven in odločilen pogoj za delo in je taka zahteva sorazmerna ter upravičena z zakonitim ciljem. Objava prostega dela tudi ne sme nakazovati, da daje delodajalec pri zaposlitvi prednost določenemu spolu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (969)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesuper
06. 02. 2020 13.59
+8
Meni se zdi to normalno in fer. Veliko delodajalcev pač ne zmore pokriti takih ugodnosti, kot jih omogoča država. Npr. 30 delovnih dni bolniške velikokrat pred nastopom porodniške. Potem 30 delovnih dni starega dopusta, katerega veljavnost je podaljšana na celo leto. Potem novih 30 delovnih dni dopusta, ki jih dobi novopečena mati medtem, ko je že itak na porodniškem dopustu. Dopust na kvadrat. Čedalje bolj pogosto želje po skrajšanem delovnem času, ki naj bi jo delodajalec seveda omogočil in ob enem pristal na poln regres, plačilo malice in prevoza. Tak delavec žal ne pokrije vseh teh stroškov. Če je oče v isti firmi tudi njemu očetovski dopust. In potem seveda vse možne kombinacije odsotnosti zaradi uvajanja v vrtec, šolo in seveda bolniške odsotnosti. Ni nujno, ampak je možno. Problem so npr. storitvene dejavnosti, ko odsotnost delavca ni samo plačilo njegovega dela ampak tudi težave pri organizaciji dela ter velik izpad dohodka. Torej naj država vzame nase breme teh ugodnosti in delodajalcem nekako pomaga vsaj z olajšavo pri plačevanju prispevkov ali karkoli. če je že bila tako radodarna in je breme preložila na delodajalce. Sama pa npr. ko gre za skrajšan delovni čas zaradi starševstva si dovoli, da razliko prispevkov plača od minimalne plače. Mislim, da je sistem vzdržen samo v velikih podjetjih javnega sektorja, kjer pridobljena sredstva niso vezana na opravljeno delo enega posameznika. Od tam so verjetno tudi prišle vse te dobronamerne ideje. V manjših podjetjih pa ta sistem ni vzdržen, zato se ne čudim takim oglasom. Vse več jih bo!!!!!
majmun11223344
06. 02. 2020 12.13
+13
Prav. Ravno prej sem bral razmišljanje, delodajalec zgubi delavko zaradi porodniške, išče nadomestilo, ga dobi, spet odide v porodniško, spet ker ima srce išče novo, pride, spet noseča, sedaj je delodajalec že v škripcih, delo no opravljeno, grozi odpoved sodelovanja, odda nov oglas, takšnega kot je ta Konc v časopisih!. Sram naj vas bo, ja je funkcioniralo v Titovi Jugoslaviji, je ja, pa je niste hoteli banda, ker ste rabili kinderjajcka in Milko. Sanja se vam ne kaj dajemo danes skozi, sanja se vam ne koliko frizer, kozmetičarke in spjev, namerno zanosijo v času ko rojstvo pade v najmanj obremenjen mesec. Da si bo frizerka, kozmetičarka ali so vzel porodniški dopust adijo stranke. Želite potrditev, frizerka v MB, sin na smrt bolan v kliničnem centru, pač kot mati je čimveč prebila v Ljubljani. So to te pasje stranke ki sedaj tu gor kvasijo kako ni prav razumele? Ne niso, odšle so drugam. Banda!
DavorPraprotnik
06. 02. 2020 11.45
+18
Jaz tukaj ne vidim nič spornega...spornega vidijo samo mediji in medijem povezani ljudje
EnKandidatDosmrtniMandat
06. 02. 2020 11.27
+19
Torej imamo mikro podjetje. Dvema puncama, ki načrtujeta družini so že dalo podporo in ker ti dve punci planirata porodni dopust, iščejo zamenjavo. Ja normalno, da ne bodo vzeli še tretje, ki gre na porodni dopust. Tudi v razpisu so iskreno povedali in jaz jih ne obsojam. Obsojam pa inšpektorje, ki so proračunski porabniki in sindikaliste, ki so prav tako plačani od dela drugih. Ko poskušaš sam zaslužiti evro na trgu, imaš nekoli drugačen pogled na svet. Verjetno ko pelješ avto na servis, ne pričakuješ da bo nadomestno vozilo moralo čez eno uro na servis.
marcpazz
06. 02. 2020 11.16
+17
Ne najdem dovolj slabih besed za sistem, po katerem načrtno uničujemo sposobne, intelegentne, podjetne posameznike. Ne morete nam preprečiti, da zaposlimo povsem določeno osebo. RAZPIS NE DISKRIMINiRA. Prijavilo se jih je 109, od teh jih je v treh rundah 83 prišlo na razgovor. Tudi več kot dve uri jih pustimo čakat in ostanejo z dolgim nosom. Na koncu IZBEREMO TOČNO TO, KAR SMO VEDELi V NAPREJ, A V RAZPiSU NiSMO SMELi NAPiSATi. Ponavadi se zraven še dobro nasmejemo . . . . :-)))
jakec1575
06. 02. 2020 11.25
-11
Če bi ti to res delal, bi vedel, da sploh ne rabis razpisa oz. objave na portalu ZZRS ce si privatna firma. :) Kako zbirate kandidate pa je predvsem vaš odnos in vaša prihodnost. Jaz vem, da če bi izvedel to, cetudi bi bil ze izbran, bi dal odpoved. ker v takem timu ne mislim delat. Pa srecno v poslu, kolega.
jakec1575
06. 02. 2020 11.27
-1
Delati se norca iz iskalcev zaposlitvve je slaba karma in se vrne. Prej ko slej kolega. prej ko slej. kar delas, to si. Drekec pekec
NotMe
06. 02. 2020 11.34
+12
jakec, najprej dobi vsaj en šiht, potem se pa takole repenči, da bi dal odpoved. Koga bi pa ti izbral za v recepcijo klinike za lepotne posege, 60 kilogramskega plešastega suhca z očali in krivimi zobmi ali meter osemdeset visoko bjondo? Koga bi dal na gradbišče za vodjo del, 50 kilsko punco dipl ing ali 90 kilskega desca, ki bo poleg svojega dipl ing lahko po potrebi tudi zagrabil traverzo ali prestavil paleto cegla? Mislim, da je jasno. Oziroma bo pupa najdla sebi primerno delovno mesto v gradbenistvu, ki ne zahteva fizicne moči, bo nadzornik.
marcpazz
06. 02. 2020 11.35
+5
Predvidevam, da sodiš v skupino čakajočih z dolgim nosom. Komur se vendarle uspe zaposliti, pa nihče ne želi stran. Pa lepo pozdravi v javni upravi, levici, SD . . . in družbi mavrično obarvanih ...
jakec1575
06. 02. 2020 11.44
+1
fantje udarili ste mimo. :) NOTme, 50kilske punce vodijo gradbisca. Ko si ravno omenil to. Eno celo poznam. marcpazz vidim, da je karma ze udarila nazaj. in se bo.
marcpazz
06. 02. 2020 11.59
+5
Jakec, verjamem, da živiš od karme, . . . no, morda tudi od dela, . . . dela drugih, svojega malo verjetno.
JohannDoe
06. 02. 2020 11.13
Vprašanje za vse prave desničarje na tem forumu. Glasno bi absolutno svobodno izbiro delodajalca, ko gre za domače ljudi, ne bi pa njihove svobodne izbire, ko se gre za to, če lahko zaposlijo njemu ugodnejšega in cenejšega Afričana. Glasno bi to, da se vsak delavec sam trži in proda kot on ve in zna, ne bi pa tega, da se zaposli pri zanj ugodnejšem delodajalcu v tujini, naš delodajalec pa da zaposli njemu ugodnejšega Bolgara ali Albanca. Torej, kako je s tem?
User792410
06. 02. 2020 10.50
+22
Avtorja prispevka bi vprašal kako si razlaga dejstvo, da evropska zakonodaja zasebnega delodajalca pri izbiri delojemalca prav z ničemer ne omejuje!? Torej, če karikiram, npr. da želi zasebni delodajalec zaposliti tajnico, ki je naravna blondinka, višja od 180 cm jo bo zaposli, ker mu tega nihče ne more preprečiti!
JohannDoe
06. 02. 2020 10.55
-3
Torej tudi tega, da zaposlovalci raje zaposlijo Bolgare in barvaste "doktorje" za manjši denar, jim nikakor ne gre preprečevati. To je njihova pravica. Lahko jih tudi grejo orgabizirano na Filipine iskat, če jim to paše.
CestniKolesar370Wattov
06. 02. 2020 11.03
+11
Ce hocem blondink za tajnico, jo bom pac imel. Moj denar, moj problem. Samo se tega se manjka, da uvedemo obvezne kvote. 10 novih delovnih mest, vsaj 4 morajo biti zenske, vzaj en temnopolt in vsaj en topli brat. Na gradbiscu.
User792410
06. 02. 2020 11.10
+4
JohannDoe zakaj mešaš jabolka in hruške? Dobro veš kako je z zakonodajo pri zaposlitvi tujcev, prvi pogoj pa je, da na domačem trgu dela ne moreš do ustreznega kadra. Torej je spet odvisno od tebe kaj boš navedel v razpisnih pogojih!
JohannDoe
06. 02. 2020 11.22
-4
Ne, ne mešam. Vsi dobro vemo kako je z zakonodajo glede vprašanj o načrtovanju družine in vsi lahko vemo kako je z zakonodajo o zaposlovanju tujcev. Odkrili smo torej, da država na več mestih z zakoni posega v svobodno izbiro delodajalcev. Če hočemo, da je delodajalec svoboden pri svojih odločitvah, zakaj je torej okej, da mu država še vedno narekuje koga sme zaposliti pri tujcih?
JohannDoe
06. 02. 2020 11.28
-4
@fridman Kaj pa tole, da uvedemo omejitve, da mora delodajalec iskati delavce med domačini, čeprav ima na dosegu tujce, ki so pripravljeni več delat za manj? Kaj misliš o tem?
User792410
06. 02. 2020 12.21
+3
JohannDoe, odgovor je sila preprost in tudi ti bi ga moral poznati. Ustava zavezuje državo, da na vseh nivojih ščiti pravice svojih državljanov! In v Ustavi pa tudi piše, da lahko posameznik svoje pravice uveljavlja dokler ne posega v pravice drugega. Torej tvoja pravica je, da lahko zaposliš tudi tujca, vendar pa le, če na domačem trgu dela ni ustreznega kandidata!
User792410
06. 02. 2020 12.22
JohannDoe, odgovor je sila preprost in tudi ti bi ga moral poznati. Ustava zavezuje državo, da na vseh nivojih ščiti pravice svojih državljanov! In v Ustavi tudi piše, da lahko posameznik svoje pravice uveljavlja dokler ne posega v pravice drugega. Torej tvoja pravica je, da lahko zaposliš tudi tujca, vendar pa le, če na domačem trgu dela ni ustreznega kandidata!
JohannDoe
06. 02. 2020 12.42
@Prebujen. Zakaj menjaš temo? Dobro vemo kaj predpisuje ustava in zakoni. Dobro tudi vemo, da ti predpisujejo in lahko predpisujejo karkoli, od Severne Koreje do Irana. Ne pogovarjamo se o tem. Pogovajramo se o tem, če je prav, da država omejuje delodajalce pri njihovi osebni odločitni koga bodo zaposlili in se s svojimi idejami vtika v njihovo vodenje posla.
JohannDoe
06. 02. 2020 12.52
Prebujen, pa te vprašam takole: Zakaj bi moral delodajalec zaposliti ustreznega domačina, če lahko dobi enako ali bolj primernega tujca, s katerim ima, recimo, manj stroškov? Njegovo podjetje, njegov posel za vodit, njegova izbira.
Mayte88
06. 02. 2020 10.48
+4
Narod misli, da z tem ni nič narobe vi še pa kar posiljujete z svojimi posiljevanji in nasiljem nad svobodno izbiro posameznika. Zaradi vašega določanja v državnih firmah koga kaj je vse propadlo, Velenjskim nebuloznim Komunistom so morali Kitajci povedat kaj je privat firma, kako se tam dela in da jim je figo mar kaj misli partija Velenjska Občina ker oni so svoje pokazali zapufali firmo, da jim še bog ni mogel pomagati..oni pa ga ne bi kupili če Bobinac ne bi vse pošteno nasral, priredil ekonomsko situacijo in si šel kozmetično ekonomijo ?
JohannDoe
06. 02. 2020 11.00
-1
Narod tudi misli, da je kaj narobe s tem, da se slovenski delodajalci ozirajo po cenejši delovni sili iz tretjih držav in, da je kaj narobe s tem, da se ne preprečuje delavcem iz teh držav, da izpolnijo svojo ponudno na povpraševanje naših delodajalcev. Pa si ti pravkar dobro razložil, da ni.
Kopriva60918022
06. 02. 2020 10.44
+9
greznica od države, ni čudno da slovensko gospodarstvo umira, zdej ga bodo mrcvarli inšpektorji na koncu pa linčali še mrhovinarski novinarji..ker je postavil zahteve za delavca. obup
NotMe
06. 02. 2020 10.33
+15
Nehajte se pritoževat. Čisto vsak izbor na nek način diskriminira neizbrane. VSAK. Kriterijev je milijon. In delodajalec ni mati tereza, seveda bo maksimiral dobičke. Si predstavljate skupino za razvoj bioloskih zdravil, ki traja pet let? In po enem letu gre ključna članica na porodniško. Ne moreš. Sicer pa je diskriminacija tudi "zaposlimo študentko za strežbo". Zakaj ne moje mame pri 55?? Zaposlimo voznika viličarja. Zakaj ne mene? Iščemo negovalca iz okolice Ljubljane, da bo skrbel za dedija. Oddam stanovanje nekadilcem. Brez živali. Oddam dvema resnima študentkama medicine. Imam s.p. in dva otroka. Kolikor sta bila bolna, bi bila že zdavnaj ob šiht, dobro, da sem lahko delala od doma, ker me nihče ne bi gledal, to mi je jasno in čisto razumem delodajalca. Porodniška ni nič proti obdobju 1-5. Vsake 14 dni en bolan. Ali pa jaz od vsega, kar sta prinesla. Dejansko bi moral moj delodajalec imeti zame stand by rezervo. Šala stoletja.
HerrFlick
06. 02. 2020 10.25
+22
se je mogoče kdo opravičil Slovencem ker je bil pred časom zunaj oglas za učitelja slovenskega jezika v Velenju, pogoj pa znanje Albanščine??? To je prava sramota za to državo
Mayte88
06. 02. 2020 10.32
+10
Petje Himne v Arabščini, skrivanje nezakonitih migrantov Frizerja v Parlamentu,mazanje in uničevanje označb okrajev, zmerjanje celega naroda, grožnje z bajonetom, izganjanje podjetnikov, uvajanje dvojezičnih Albanskih tabel, ter nasilno učenje Slovencev Albanščine poleg določanja kdo je prijatelj in kdo sovražnik pa ni sporno..
JohannDoe
06. 02. 2020 10.25
+0
Razloži zdej plemenu pod Alpami kaj so zakoni. Pa ni tu nekih globokih dimenzij, saj se zatakne že pri prometnih kaznih in treh pirih za volanom. Če si mačo pravi, zakoni zate ne veljajo. Vsak ima svojo dizertacijo spisano na to temo.
JohannDoe
06. 02. 2020 10.16
+5
"Ah dejte no...ce ima clovek podjetje pa menda ja lahko sam izbira kader" -- Bolj vam pojasnjujejo, da po veljavnih zakonih in normah pač ni tako, težje vam gre v glavo. Kaj je krivo? Corona virus? In zdaj si predstavljam vas kako se s policajem kregate, da vi pa lahko spijete parkrat po en deci, potem pa vozite brez problema... Potem pa prižgat televizijo pa bentit, da v tej dolini ni pravne države.
NotMe
06. 02. 2020 10.24
+6
Imaš pred seboj mladega zdravega fanta s srednjo šolo in kralja na cvičku, ki je v prejšnjem življenju doktoriral. Koga boš zaposlil na mesto dostavljalca pic?
JohannDoe
06. 02. 2020 10.44
+1
Prvo bi prebral zakon, potem pa po zakonu naredil tako, da bi bilo meni prav. Ampak "kraljem cvička", ki bi se s policaji kregali, seveda to ni razumljivo.
JohannDoe
06. 02. 2020 10.51
+1
Sicer pa se strinjam na nek način, zakaj bi se kdo trudil s tem v državi, kjer zelo verjetno "zmaga, kdor si odkrito upa", ko se gre za izogibanje zakonom in pravilom. Vsak ima pravico "poskusit svojo srečo", v tej švici, ki to še dolgo ne bo.
NotMe
06. 02. 2020 10.59
+3
Tako je. Naredil bi tako, da bi bilo tebi prav in diskriminiral kralja. Čeprav je obljubil, da ne bo več. No vidiš. Tudi tile delajo tako, da je njim prav. Otrok sicer ni prekršek, kot ni prekršek, če se ga naliješ po šihtu in se naslednje jiutro zmačkan naslikaš na vratih, ampak oboje ravno tako moti delovni proces.
JohannDoe
06. 02. 2020 11.36
No, ker se zakoni in njihova veljavnost ne razlaga po domače in vsak po svoje, bi to, ali je "kraljestvo cvička" res take vrste osebna okoliščina, da se je po zakonu ne sme diskriminirati, preveril pri svojih pravnikih. Če bi bili dvomi, bil prepričan v svoje in imel interes, čas in voljo, pa tudi na sodišču, če bi bilo treba. Ne bi pa gotovo verjel vsakemu princu vinskega mošta, kaj neki zakon pred mano pomeni in zahteva od mene in česa ne.
Sanuka
06. 02. 2020 09.46
+4
se mi zdi da mlade mamice z enim/dvem otrokom že tako težko dobijo službo..enega bo sigurno še imela,pa v vrtcu je,bo sigurno skoz na bolniški..sej verjamem da je to zoprno za delodajalca sam še vseen,mislem da je treba možnost dat vsem..nevem pa zakaj je zdej tak halo okol tega oglasa,vsak ima svoje zahteve,se mi ne zdi nič preveč sporen..saj so ženske ki npr nočejo družine ali pa imajo že starejše otroke.
bbc.co.uk
06. 02. 2020 09.43
+8
Po prebrani večini komentarjev, bi rekel da ima jakec1575 glavo na mestu. je pa tudi res, da bi moral oddati oglas za delo takšen : Potrebujem zaposlenega. Ker karkoli bi še dodal bi tvegal da sem diskrimatoren do nasprotja od dodanega. :d :D :d :d :d
ćurkl
06. 02. 2020 09.26
+8
Lahko napišete 100 zakonov na temo pravic delavca - pameten delodajalec bo našel 101 način, da se jim izogne. (avtor: Neznan)
ćurkl
06. 02. 2020 09.27
+15
Delodajalec v zgornjem prispevku pač ne sodi med njih. Njegova napaka je iskrenost.
JohannDoe
06. 02. 2020 10.19
Ja. Je pa pijanec, ki si na avto napiše "vozim pijan", že toliko iskren, da ne veš, če ni mogoče tudi neumen.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
06. 02. 2020 09.23
+22
Ah dejte no...ce ima clovek podjetje pa menda ja lahko sam izbira kader... ka sedaj bo zakon dolocal poslovne odlocitve ali kaj? Najbolje da kar Zidan pove kdo bo kje delal pa je to to... vi ste ka tko liberalni pa v nekaterih zadevah tako zategnjeni...
Uporabnik1421433
06. 02. 2020 09.13
-28
Pravilno da se kaznuje!!Zakonodajo je potrebno spostovati.Se zgodi in zanosi in to je to.
Lenibeni
06. 02. 2020 09.08
+30
Grozno sestavljena novica. Zakaj je sporno kako podjetje išče zaposlenega?! Dve ženski jim gresta na porodniške, plače in vse ostalo jim bojo morali plačevati in zdaj najboljše da si še eno nabavijo, ki bo po par mescih šla na porodniško, da še enega zaposlenega novega poiščejo. Pa kaj ste vi normalni?! Pa ni podjetje dobrodelna ustanova...
Sanuka
06. 02. 2020 09.35
+7
porodniško dobivaš od države ne od delodajalca.
Lenibeni
06. 02. 2020 09.46
+18
V redu, sem natipkal površno, stroške iskanja novega delavca, uvajanje tega delavca, njen dopust in regres, ko se bo vrnila - ker dopust bo hotela porabiti za "lansko leto", da ne kršimo krasnega zakona - pa plača podjetje. Zdaj, za podjetje od 50+ delavcev to zagotovo ni tak problem, za podjetja do 5-10 delavcev je to OGROMEN problem. In pol ti grejo 2-3 delavke na porodniško, logično, da ne rabiš še ene za si zakomplicirati življenje. Tu ne gre za "diskriminacijo", ampak za čisto zdravo, razumno dejanje manjšega podjetja, ki je bilo pač kanček preveč iskreno v iskanju novih zaposlenih.
Sanuka
06. 02. 2020 10.02
+1
hja tku je..na take stvari moraš pomislit ko ustvarjaš svoje podjetje..ni lahko..drugače pa zaposliš same moške in se ti ni treba obremenjevat s porodniško :)
NotMe
06. 02. 2020 11.03
-1
Plač ne izplačuje delodajalec. Je pa vseeno frka z uvajanjem novih
el capitan 1
06. 02. 2020 09.03
+41
Se pravi;imam tri zaposlene in vse tri so zenske! Vse tri bodo na porodniskem skoraj istocasno. Potrebujem torej delavko, ki bo nadomescala vsaj delno, tiste, in bodo na porodniski, da bomo lahko v podjetju preziveli in delali vsaj z polovicnimi zmogljivostmi. In sedaj se mi na oglas javi zenska, ki je tudi noseca in je ne morem zavrniti na nacin, da ji iskreno povem, da si tega pac ne morem privosciti, ker bomo potem vsi brez dela! Me prijavi in me obisce inspekcija za delo, placam kazen ali pac ne in cez tri mesece gremo vsi v bankrot! Tisti, ki je napisal taksno zakonodajo je najmanj kar lahko recem--BOLAN! Je nezivljenska in nima nobene veze z preprecevanjem diskriminacije! ZAto se je nihce tudi ne bo drzal. Bomo nasli pac druge razloge za nezaposlitev kandidatke na razgovoru.....
Kristof19
06. 02. 2020 09.13
-1
Kakšno je stanje v državi, je še najboljše da v takem primeru gre podjetje na socialno podporo