Slovenija

'Meteoriti so naravna dostava vzorcev iz Osončja, zato jih je treba čim prej najti'

Ljubljana / Novo mesto, 07. 03. 2020 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
84

Po vsej verjetnosti je prišel od zelo daleč. Iz asteroidnega pasu med Jupitrom in Marsom. Čez kozmos je drvel s hitrostjo od 10 do 70 kilometrov na sekundo. Zakaj ga je odneslo proti Zemlji, bomo težko izvedeli, a ko je 28. februarja letos vstopil v Zemljino atmosfero kot superbolid, zelo svetel meteor, je pritegnil pozornost številnih ljudi. Zahvaljujoč mnoštvu podatkov in posnetkov, ki so na voljo, pa so strokovnjaki uspeli določiti relativno natančno kritično območje padca meteoritov.

Domačini na območju med Novim mestom in Trebnjem že poročajo o prisotnosti avtomobilov z nemškimi registracijami, na terenu pa naj bi bila tudi ameriška ekipa, ki se je podala v lov za meteoriti. Kot smo že poročali, je čas pri iskanju ostankov meteorja, ki ga je razneslo v Zemljini atmosferi, 34 kilometrov nad površjem, izrednega pomena.

Meteoriti so dostavljalci neprecenljivih informacij iz vesolja. S seboj nosijo podatke o svojem nastanku ter izvornem telesu. Meteoriti se vse od nastanka Osončja niso kaj dosti spreminjali, zato so pomembni pričevalci o njegovem nastanku. Zagotovo največja težava pri analizi pa je dejstvo, da so 4,5 milijarde let stari podatki, ki jih s seboj prinesejo meteoriti, kratkotrajni. Zaradi kemičnih in bioloških procesov na Zemlji se namreč dragocene informacije lahko hitro izgubijo, zato je izredno pomembno, da jih čim prej odkrijemo.

Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja je povedal, da je bistvenega pomena, da meteroite najdemo čim prej.
Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja je povedal, da je bistvenega pomena, da meteroite najdemo čim prej. FOTO: 24ur.com

"Dokler ne najdemo prvega delca, v resnici ne vemo, kaj je padlo, zato je pomembno, da se jih hitro najde, saj ne da s tem najditelji prispevajo samo k zgodbi, ampak tudi k znanosti," izpostavlja Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in dodaja, da železovi minerali dokaj hitro oksidirajo, kar se pozna v kemijski in mineraloški sestavi.

Kako prepoznamo meteorit?

Ko je 28. februarja vstopil v Zemljino atmosfero, so se zaradi izgorevanja v ozračju minerali v zunanjem delu meteorita stalili in postali del žgalne skorje. Zaradi tega jih prepoznamo po temno rjavi ali črni zunanjosti, znotraj pa so svetli. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da jih ne poskušamo razbiti, čeprav se ob trku s tlemi ponavadi razletijo. Obstajajo namreč tudi druge metode preverjanja, ali gre za meteorit.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večina meteoritov je naravno magnetna. Ob tem je Jeršek povedal, da je najboljši pokazatelj igla kompasa, ki zaniha v bližini kosa meteorita. Meteoriti so po sestavi kovinski, sestavljeni iz zlitine železa in niklja ali kamniti. Pri slednjih prevladujejo silikatni minerali. Notranjost kovinskega meteorita ima tako imela kovinski sijaj, medtem ko pri kamnitih ta ni izrazit. Imajo pa silikatni in drugi kamniti meteoriti precej drobne kroglaste tvorbe – hondrule, ki je lahko prepoznati.

Meteorit prepoznamo tudi po temnejši zunanjosti in svetlejši notranjosti.
Meteorit prepoznamo tudi po temnejši zunanjosti in svetlejši notranjosti. FOTO: 24ur.com

Dobra spodbuda za lovce na meteorite, toda kot opozarja Teo Hrvoje Oršanič iz Zavoda RS za varstvo narave, je meteorit naravna vrednota, njegovo varstvo pa ureja zakon o ohranjanju narave, ki zelo jasno govori o prometu z minerali in fosili. Najditelji morajo namreč o najdbi obvestiti zavod za varstvo narave, hkrati pa morajo meteorit hraniti tako, da se ne poškoduje ali uniči. Ob tem geolog Jure Atanackov svetuje, da je s potencialno najdbo treba rokovati z rokavicami, saj pri rokovanju z golo roko lahko pride do kemičnih sprememb na kamnini. "Pomembno je, da ne poškodujemo vzorca," opozarja.

Najdb prav tako ni dovoljeno dajti v prometi, izvažati ali iznašati. Predpisane globe za morebitne kršitve znašajo med 2.000 in 10.000 evrov, v primeru da je naravna vrednota ogrožena pa med 10.000 in 50.000 evrov.

Kako natančno je določeno območje padca meteoritov in ali iščemo iglo v senu?

Dogodek, ki se je zgodil 28. februarja, se zgodi približno 10-krat na leto, a ker je večina planeta pokrita za vodo oz. oceani in ker je veliko področij nenaseljenih, lahko govorimo o izjemnem dogodku, pojasnjuje Atanackov. "Imeli smo precej sreče, da je ta meteor za seboj pustil izrazito sled, kar so nekateri očividci tudi posneli. Mednarodna meteorska organizacija je prejela 117 poročil, 22 fotografij in sedem videoposnetkov iz okoliških držav." Ti podatki pa so omogočili precej dobro analizo dogodka.

Kot pojasnjuje Antanackov, bi bilo idealno, če bi se dogodek zgodil ponoči, saj nebo nad Evropo spremljajo vremenske meteorske kamere, ki so namenjene prav opazovanju tovrstnih dogodkov. "Ponoči je možno vse geometrijske in optične napake odpraviti tako, da se kalibrira glede na zvezde. Problematični so tudi posnetki, saj so vsi narejeni med vožnjo, torej v premikanju. To seveda povzroča dodatne težave pri kalibraciji." Na koncu postopka se rekonstruira atmosferska pot.

"Meteoriti so naravna dostava vzorcev iz Osončja," je povedal dr. Jure Atanackov.
"Meteoriti so naravna dostava vzorcev iz Osončja," je povedal dr. Jure Atanackov. FOTO: 24ur.com

Dobra novica pa je, tako Anatackov, da obstaja zelo dobra povezava med različnimi izračuni, zato lahko vemo, kakšna je bila atmosferska pot bolida in kje približno je cona padcev. Kljub temu pa še vedno obstajajo nekajkilometrska odstopanja med rešitvami. Prav zato je terensko iskanje meteoritov zahtevno, poudarjajo strokovnjaki, ki pričakujejo, da bodo v prihodnjih dneh prišli do bolj natančne rešitve za lego meteoritov. V tem primeru bodo na geološkem zavodu Slovenije organizirali iskalno akcijo. Potrdili so tudi, da so prijeli več obvestil od naključnih najditeljev, vendar se je doslej izkazalo, da gre za najdbe zemeljskega izvora.

In za kakšno količino sploh gre? Na posnetkih je ob eksploziji moč videti močno fragmentacijo v zraku. Atanackov in Jeršek pojasnjujeta, da v podobnih primerih preživi približno odstotek mase meteorja. "Ponavadi se pogovarjamo o nekaj kilogramih, nekaj deset, če smo optimistični."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cervantes Saavedra
08. 03. 2020 10.47
-3
Malo ugibam. Tisti, ki bi meteorit bolj po nesreči našli in ne izročili državni ustanovi (da ga prouči in nato nekje razstavi za promocijo Slovenije), ali zase vseeno (zmotno) menijo, da so rodoljubi ali vendarle iskreno ne? In (ne) čisto napamet, bolj mi taki egoisti dišijo po desnici. Ki tudi bolj verjamejo, da človek ni pristal na Luni, da je astronomska veda laž, da ni globalnih klimatskih sprememb, ... nekateri celo mislijo, da je Zemlja ploščata. Je to samo posledica nižje povprečne izobrazbe in načitanosti pri desnici (statistično dokazano) in kvarnega tovrstnega vpliva klera (manj v Sloveniji kot drugod v okolici) ali so tu tudi naravni vzroki (bili zadnji v vrsti, ko je pravični Bog delil pamet)? - Kdor ne verjame kar tako, naj si malo prebere komentarje večine "strokovnjamkov" na tem forumu. - Bo kakšen tehten odgovor - ali raje samo minusi in žalitve?
Prinašalec
08. 03. 2020 08.41
+2
Romi že iščejo.
Cesar Millan - Vodja krdela
08. 03. 2020 10.24
+2
Z tako hitrostjo !! Še policaji niso mogli tako hitro na mesto ,da bi zmerili HITROST !!!!
Prinašalec
08. 03. 2020 08.38
+1
Vsi v iskalno akcijo.
Prinašalec
08. 03. 2020 08.36
+1
Kaj pa če so delci okuženi
hotchilipoper
08. 03. 2020 07.58
+14
Ne vem pa zakaj te mora država kaznovati,saj je na tvojem ozemlju vse tvoje.Kaj to pomeni da bomo plačali še dež, ki pada na dvorišče.
WestCoast
08. 03. 2020 10.37
+9
WestCoast
08. 03. 2020 07.25
+28
Pri nas ti dajo kazen do 50.000€ v ameriki lahko zasluzis do 100.000$
hotchilipoper
08. 03. 2020 07.30
+23
Pri nas se bojijo,da bi narod obogatel,ga rajši država proda amerikancem
verla
07. 03. 2020 21.57
+19
v Novem Mestu ziher ni takšnega ,ki prijavi najdbo
txoxnxy
07. 03. 2020 21.52
+11
A mi lahk kdo pove kje lahk preverim da ne seva preveč predn ga dam v dnevno sobo sedaj ko se je že ohladil?
VAREN
07. 03. 2020 21.55
-2
Pod povšetr ga dej zvečer ko greš spat. Ure si pa ne rabiš štimat. Zaradi te radiacije, ni možno človeško potovanje v vesolje.
boyman
07. 03. 2020 21.36
+10
če je kazen do 50000 e ,ta samo daje večjo vrednost na črnem trgu.če ga vzameš pa ni boga ki bi to dokazal.torej jim ga ponudiš za 100000 e in polovička je tvoja.biznis.
VAREN
07. 03. 2020 20.25
+2
Nič se bat, nobeden ne bo nič našel.
Foxn.ca
07. 03. 2020 19.14
+20
Dajmo podložniki; potem boste kaznovani in bičani.,...
genijalec007
07. 03. 2020 18.38
+28
Da bi ga jaz dal drzavni instituciji, ce bi nasel kaksno "dragocenost" v obliki kot je meteorit?! Niti pod razno, direkt v prodajo na internet!
mastablasta
08. 03. 2020 08.26
-3
povsem razumem. jaz bi ga sicer obdržal. če je metalni bi si iz njega naredil (no dal narediti) meč ali nož. odvisno od mase.
D0c
07. 03. 2020 18.12
+14
Vi ravninčarji..... Zemlja je ravna, luna je voda, sonce je narisano, meteoriti pa so ploščati kot palačinke :))))))
Foxn.ca
07. 03. 2020 19.01
-4
Jurti bodo palačinke za kosilo, zraven pa jabolčni kompot. pridite na shujševalno kosilo:
VAREN
07. 03. 2020 20.23
-2
Joj kako si užaljen. A te resnica tako boli? No sonce je čisto pravo, samo ne tako veliko kot pravijo in zelo blizu Zemlje.
detect
07. 03. 2020 20.56
+4
D0c
07. 03. 2020 21.28
+1
Nisem nič užaljen...zanima me,zakaj bi si nekdo izmislil da je sonce 150 mio km oddaljeno?? Koliko pa je po tvoje?? 2 mio km? Pa je ravno al okroglo?:)
DaVinci
07. 03. 2020 18.07
+43
Torej,ce ga najdem mi ga bodo vzeli ali odkupili? Ker ce ne dobim niti centa oni ne dobijo niti grama...
Casey Ry
07. 03. 2020 18.04
+0
Keri egoisti, vse hočejo zase met!
detect
07. 03. 2020 17.49
+32
ni pod razno jim ga ne dam,pohlepnežem.
Capo dei Capi - novi profil
07. 03. 2020 17.28
-1
Zakaj sele v ponedeljek... DANES!!!.... Ko bodo šole, vrtci polni,... šele potem se bo ukrepalo... To je vojne stanje(biološka vojna).... Odgovorni pa.... Za zapor!!!🤬👊
DaVinci
07. 03. 2020 18.08
+13
heartbreaker
07. 03. 2020 15.04
+35
ko sm to slišal...kazen in vse...sm pomislil: to pravijo zato, da jih bodo lahko oni prodali in oni obogateli, tebi bodo pa fino kazen naložili, če boš karkoli naredil z njimi.
Anejcc
07. 03. 2020 14.44
+49
Osoncje je dostavilo meteorit na dvorisce hise Brezje 7. Lastniki ga niso pripravljeni podariti.
scipio
07. 03. 2020 14.59
+15
Dostavi ti ga DHL. Direktna Heliokozmična Logistika. Hitro in 24/7.
Carmenlula
07. 03. 2020 14.22
+33
Vsem je jasno, da nikomur na kraj pameti ne pade, da bi ko, bi kaj našel, komu dal ali koga poklical, najmanj pa če najdeš kakšno podobo ali del kake zgradbe in preteklosti.
detect
07. 03. 2020 14.31
+6