Slovenija

Posvet o tajnem glasovanju poslancev končan brez dogovora

Ljubljana, 21. 01. 2021 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, D.F., U.Z., Ti.Š.
Komentarji
404

Predsednik DZ Igor Zorčič je s predstavniki poslanskih skupin razpravljal o tem, kako poslancem v določenih primerih omogočiti tudi tajno glasovanje zunaj sedeža DZ. Kot je povedal po sestanku, so soočili mnenja, a nekega soglasja, ki bi v tem trenutku dalo upanje, da bodo kmalu prišli do sprememb poslovnika, ni bilo začutiti. Posvet se je tako končal brez kakršnekoli sprejete rešitve ali doseženega dogovora o rešitvi.

Dvotretjinske večine za spremembe poslovnika DZ za zdaj ni. V delu koalicije in tudi Zorčič rešitvi z mobilno komisijo, kar predlagajo v LMŠ, Levici, SAB in SD, niso naklonjeni. Zorčič pa medtem opozarja (še) na etični vidik.

"Soočili smo mnenja, se opremili z mnenji tako strokovnjakov epidemiološke stroke kot zakonodajne službe in moram reči, da nekega posebnega soglasja, ki bi dalo v trem trenutku upanje, da bomo kmalu prišli do sprememb poslovnika, ni bilo začutiti," je v izjavi po današnjem delovnem posvetu s predstavniki poslanskih skupin o tem, kako poslancem v določenih primerih omogočiti tudi tajno glasovanje zunaj sedeža DZ, povedal predsednik DZ Igor Zorčič.

Pridobili bodo tudi pregled ureditve tega vprašanja v drugih državah

Sprememba poslovnika - takšna, kot je v njem predvidena - je po njegovih besedah poverjena vsakemu poslancu, ki lahko predlaga konkretne rešitve oziroma poda predlog za spremembe. "Tako da računam na to, da potem ko – tako je tudi dogovorjeno – pridobimo stanje po drugih državah, da se bo morda katera od poslanskih skupin ali več poslanskih skupin odločila za kakšno izmed rešitev," je dejal.

V DZ so po besedah Zorčiča tudi povprašali poslance in zaposlene po interesu za cepljenje, ki je dober, saj je interes izkazalo več kot 250 ljudi. Informacije o tem, kdaj bi lahko pričeli s cepljenjem, so različne, vse je odvisno od dobav cepiva. Poslanke in poslanci niso v prvi vrsti za cepljenje, po nekaterih informacijah bi bili lahko na vrsti konec januarja ali v sredini februarja, je še povedal predsednik DZ.

Iz tega posveta je bilo po njegovih besedah ugotoviti, da se poslanske skupine ne strinjajo glede posameznih rešitev, zato verjame, da bo soglasje relativno težko najti oziroma doseči. Možnosti tajnega glasovanja zunaj DZ sam ni naklonjen, saj je bilo že pri sprejemanju sprememb, s katerimi so zagotovili sodelovanje na daljavo na javnih sejah, veliko pomislekov. "Sam sem predlagal oddaljeno glasovanje in je bilo z velikimi pomisleki sprejeto v aprilu. Moram pa reči, da se je potem, ko smo ga implementirali, velikokrat izkazalo, da se nekatere stranke še danes ne strinjajo z njim. Nisem pa predlagal tajnega oddaljenega glasovanja, ker je bilo že pri javnem glasovanju toliko pomislekov. Da bi danes predlagal tisto, za kar ni bilo volje že pred pol leta, je nesmiselno," je izpostavil.

Sam tudi meni, da vprašanje mobilne skupine, ki bi poslance obiskala na domu oziroma jim glasovnico dostavila zunaj DZ, ni preprosto - po njegovem mnenju je to prvovrstno etično vprašanje. "Najprej – do katerih poslancev naj gre ta komisija? Samo do tistih, ki so v karanteni zaradi covida-19? Ali tudi do tistih, ki imajo zaradi covida-19 že pljučnico ali kakšne hujše simptome? Ali naj gre tudi do poslancev, ki so drugače huje bolni?" je izpostavil dilemo. "Ambicija, da glasujejo nekateri poslanci, ki imajo osebne razloge in ne morejo priti v DZ,  je večja pri samih strankah kot pri teh poslancih, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami," ugotavlja Zorčič..

Po Zorčičevem mnenju je precej zgovorno že to, da parlament tega vprašanja ni uredil v 30 letih.
Po Zorčičevem mnenju je precej zgovorno že to, da parlament tega vprašanja ni uredil v 30 letih. FOTO: Bobo
Na posvetu so se seznanili tudi z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki po Zorčičevih navedbah opozarja, da bi morala biti taka mobilna enota v skafandrih. Zakonodajno-pravna služba DZ pa je izpostavila predvsem vprašanje, kako poslancu, ki glasuje zunaj DZ, zagotoviti potrebno svobodo.

Posvet vodij poslanskih skupin z Zorčičem o tem, ali omogočiti tajno glasovanje vsem, tudi odsotnim poslancem, je končan brez kakršnekoli rešitve ali dogovora, je sporočil tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Kot bistveno je sicer izpostavil, da se pogovarjajo in poskušajo najti rešitve. Razočaran je, da predsednik DZ ni prevzel vodilne vloge pri iskanju rešitve. So pa po njegovem mnenju v vodstvu DZ in delu koalicije predstavili veliko razlogov in izgovorov, zakaj se tajnega glasovanja zunaj DZ ne da izvesti.

Za LMŠ je namreč bistveno vprašanje, ali ima poslanec, ki je okužen z novim koronavirusom ali pa je v samoizolaciji, pravico tajno glasovati izven sedeža DZ. V LMŠ menijo, da mu mora DZ to omogočiti, če si poslanec to želi. Je pa Golubović obenem spomnil, da jih v DZ poleg konstruktivne nezaupnice, zaradi katere so sprožili vprašanje tajnega glasovanja zunaj DZ, čakajo še druga tajna glasovanja, denimo o ustavnih sodnikih.

Po navedbah Golubovića, je vodstvo DZ iskalo predvsem izgovore, zakaj nekaj ni možno.
Po navedbah Golubovića, je vodstvo DZ iskalo predvsem izgovore, zakaj nekaj ni možno. FOTO: Aljoša Kravanja

Zorčič je očitke opozicije označil za politikantske ter dejal, da vodstvo DZ pri tem nima posebne teže. Vsak poslanec namreč lahko predlaga spremembe poslovnika DZ.

"Sprememba poslovnika, ki bi omogočila poslancem v karanteni ali samoizolaciji, da se udeležijo tajnega glasovanja, bi s politično voljo bila možna hitro in enostavno," je v pisni izjavi ocenil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. "Očitno je te politične volje od torka do danes zmanjkalo," je še ugotavljal.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper in poslanka SD Bojana Muršič sta razočarani nad današnjim posvetom. Napovedujeta, da bodo pri predlogu, da vsem poslancem omogočijo tajno glasovanje, vztrajali. Po besedah Muršičeve ga bodo verjetno predložili v začetku prihodnjega tedna.

Muršičeva je ugotavljala, da so strokovne službe navedle kar nekaj pomislekov glede glasovanja zunaj sedeža DZ, a verjame, da tega ne bo veliko, in bi bilo možno upoštevati vse zaščitne ukrepe. Upa, da se bo pri tej rešitvi koalicija premislila. "Danes se je opozicija znašla v taki situaciji, jutri je lahko taka situacija tudi v njihovih vrstah," je dodala.

Po besedah Kociprove se je v razpravi danes izkazalo, da sprememba niti v vsebinskem smislu, brez podrobnosti, nima dvotretjinske podpore. Izpostavila je še mnenje NIJZ, ki poleg tega, da bi bili člani volilne komisije oblečeni v skafandre, opozarja, da bi morali zatem za 10 dni v samoizolacijo. Kociprova se sprašuje, ali so to poskusi, da se onemogoči tajno glasovanju zunaj DZ.

V poslanski skupini NSi ne podpirajo izvedbe terenskega tajnega glasovanja, pač pa da se v sodelovanju in po posvetu z epidemiološko stroko tako glasovanje izvede v DZ. S spremembo poslovnika bi določili način tajnega glasovanja izključno v času epidemije za poslance, ki so okuženi ali v samoizolaciji.

So pa na današnjem posvetu v NSi opozorili zlasti na etični vidik glasovanja bolnih poslancev in tudi oni predlagali, da se na temo tajnega glasovanja za bolne ali okužene poslance naredi primerjalni pregled po državah EU, so navedli v NSi.

LMŠ, SD, Levica in SAB (KUL) so enotno predlagale, da bi se poslancem, ki so bolni, okuženi s koronavirusom ali pa samoizolaciji, tajno glasovanje omogočilo tako, da bi jim glasovnice na dom dostavila posebna mobilna enota oziroma volilna komisija. Ker soglasja za to ni, napovedujejo, da bodo predlog same predložile na komisijo DZ za poslovnik.

Zorčič je že v torek ocenil, da takih rešitev ne morejo sprejeti čez noč.

Spomnimo ...

Razprava o tem, da bi poslancem omogočili tudi tajno glasovanje na daljavo, se je pričela v torek, ko je predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Kot razlog za to je navedel, da se nekateri poslanci zaradi okužbe z novim koronavirusom ali samoizolacije ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ in glasovati, kar bi še otežilo možnost, da zberejo 46 glasov, potrebnih za uspeh konstruktivne nezaupnice.

Glasovanje o nezaupnici vladi je tajno, zadnje spremembe poslovnika DZ pa omogočajo le sodelovanje na javnih sejah na daljavo.

Zorčič je v torkovi izjavi v DZ spomnil, da je že sprejemanje takšnih sprememb poslovnika lani spremljala vrsta pomislekov glede varnosti in demokracije. Levica sprememb tedaj ni podprla. "Nihče si ni niti upal pomisliti na tajno elektronsko glasovanje, saj tega tudi v drugih državah ni. Sploh pa ne za to, da bi se volilo predsednika vlade prek računalnika," je dejal predsednik DZ.

Po Zorčičevem mnenju je precej zgovorno to, da parlament tega vprašanja ni uredil v 30 letih. Tako dvomi, da lahko čez noč zdaj postrežejo z nekimi rešitvami. Opozoril je še, da se ob nekaterih rešitvah odpira vrsta pravnih in etičnih, pa tudi epidemioloških vprašanj. Glede tega, ali je za to nujna sprememba poslovnika DZ ali ne, si v torek poslanske skupine niso bile enotne oziroma v to niso bile prepričane. Nekatere menijo, da bi do sprememb lahko prišli dokaj hitro.

Tako so se v torek dogovorili, da bodo do današnjega srečanja preučili druge načine, na kakršne bi lahko omogočili tajno glasovanje tudi zunaj sedeža DZ. Ena od možnosti je, da bi volilna komisija pristopila do tistih poslancev, ki ne morejo glasovati v DZ, druga možnost pa, da bi se poslancem nekako omogočilo, da bi glasovali vsaj v bližini DZ. Prav tako je slišati, da bi bila ena od možnosti daljši čas glasovanja. Za karkoli takega pa je po Zorčičevih besedah potrebna sprememba poslovnika, za kar je nujna dvotretjinska večina v DZ.

Erjavec v pričakovanju vnovične vložitve konstruktivne nezaupnice podpira tudi interpelacije ministrov

Prvak DeSUS Erjavec medtem ne odstopa od načrtov vnovične vložitve konstruktivne nezaupnice, hkrati pa podpira nadaljnje pritiske opozicije tudi z vlaganjem interpelacij. Stranke KUL se dogovarjajo o interpelaciji ministra Janeza Ciglerja Kralja, danes pa so predstavile svoj načrt ukrepov v epidemiji, ki temelji na "nadzorovanem odprtju dejavnosti".

Karl Erjavec

Kot je na novinarski konferenci predstavnikov KUL ponovil Erjavec, bo predlog konstruktivne nezaupnice znova vložil takoj, ko bodo lahko vsi poslanci, ki ga podpirajo, o njem tudi odločali. Pri tem upa, da bo DZ sposoben najti rešitve, ki bi omogočile tajno glasovanje vsem, tudi če so na bolniški ali na zdravljenju, saj DZ "ne more ostati s pravili iz prejšnjega stoletja".

Erjavec je napovedal, da s ponovno vložitvijo predloga nezaupnice vladi Janeza Janše ne bodo čakali na spremembe poslovnika, pač pa bodo predlog vložili takoj, ko bodo lahko glasovali vsi poslanci, ki bodo pod predlog podpisani. Poslance sicer čaka še nekaj drugih tajnih glasovanj, denimo za ustavnega sodnika in viceguvernerja Banke Slovenije.

Ob tem pa je po njegovem mnenju prav, da "opozicija izvaja normalen pritisk, zlasti tam, kjer se zasledijo določene nepravilnosti". Glede ministra za delo Ciglerja Kralja, zoper katerega opozicija pripravlja interpelacijo, je kot problematično označil financiranje Zavoda Iskreni, ki ga je minister sam ustanovil in z njim sodeluje. Prav tako je po njegovem mnenju sporno financiranje zavoda, ki na svoji spletni strani objavlja stališča proti cepljenju, istospolnim skupnostim in splavu.

Ob tem je Erjavec izpostavil, da je minister za delo tudi najbolj odgovoren za veliko mrtvih v domovih za starejše. Ali bodo podpise pod predlog interpelacije prispevali tudi poslanci DeSUS, pa bo po Erjavčevih navedbah znano po petkovem sestanku predsednikov strank KUL. Na njem se bo tudi sam zavzel za zaostrovanje političnega boja, tudi zoper druge ministre, ki slabo delajo, je še dejal predsednik stranke DeSUS, ki je po torkovi odločitvi sveta stranke po njegovih besedah "polnopravna članica KUL".

Predstavniki KUL so sicer danes predstavili načrt ukrepov v spopadu s covidom-19, saj je po njihovem prepričanju "več kot očitno, da vladni ukrepi ne delujejo v zaželeni smeri". Glede na to, da je premier Janez Janša napovedal sprostitev nekaterih ukrepov, je po Erjavčevih besedah očitno tudi on spoznal, "da ta pot zapiranja ne vodi nikamor".

Po njegovem prepričanju virusa ni mogoče izkoreniniti, ampak se je treba naučiti živeti z njim in izvajati ukrepe, ki povzročajo najmanjše družbene in ekonomske stroške ter najmanjše negativne posledice na javno zdravje.

Strokovnjakinja za epidemiologijo Alenka Kraigher je ob tem izpostavila, da morajo biti ukrepi znanstveno utemeljeni in uveljavljeni po načelu sorazmernosti, enakosti ter upoštevanju človekovega dostojanstva in pravic. Odgovorno in postopno je treba odpreti javno življenje, prebivalce pa motivirati, da bodo pripravljeni sodelovati, je poudarila. Pri tem je izpostavila, da mora biti komunikacija s prebivalci sočutna in razumljiva, da se bo vrnilo zaupanje državljanov.

Kot je predstavil vodja strokovne skupine KUL Jože P. Damijan, njihova strategija predvideva varno izvajanje gospodarskih in drugih dejavnosti, načrt pa prinaša tudi varovalko. V primeru lokalnih izbruhov denimo v neki šoli ali podjetju, bi zaprli posamezne oddelke šole ali podjetja. "Ne moremo si več privoščiti, da imamo zaprto celotno državo, ker so ti ukrepi postali kontraproduktivni," je pojasnil.

V primeru okužb v podjetjih predlagajo enotno bolniško nadomestilo za okužene, ki ga za prvih 14 dni v višini 100 odstotkov krije zdravstvena zavarovalnica, prav tako tudi kritje fiksnih stroškov za dejavnosti, ki ostajajo zaprte. Delodajalci pa morajo zagotoviti dobro zaščito zaposlenih, med drugim bi morali na delovnih mestih zagotoviti maske z boljšo zaščito, kot jo dajejo kirurške, je pojasnil Damijan.

Po njegovih navedbah se zavzemajo tudi za splošne ukrepe preprečevanja širjenja okužbe, kot sta uporaba zaščitnih sredstev in izvajanje hitrih antigenskih testov, obenem priporočajo uporabo drugih preventivnih ukrepov, denimo redno uživanje vitaminov za povečanje odpornosti imunskega sistema.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2021 21.46
-1
A je puklasti zdravstveni minister že povedal od kod mu toliko denarja za tako drago oskrbo kovidnih bolnikov? Ne zna rešit zdravstva? Pa tako poln idej je bil, ko je bil v opoziciji. Banda nesposobna, zažiralska!!! Imamo najbolj gnile in nesposobne politike v celi Evropi, samo še Bosna nas šišne.
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2021 21.42
-1
Tale Zorčič ni sposoben niti cest pometat, kaj šele, da bi bil nek branik demokraciji. Če se že tako grebejo za položaje, naj pa sami sebe obvezno cepijo, da ne bo prišlo do "izpada" demokracije. Te butle - vse po vrsti, bi morali naterat iz parlamenta. Nesposobnjaki.
Antoniozmaj
21. 01. 2021 21.32
+1
princ teme se boji, z njim pa kompletna sekta sds
riss
21. 01. 2021 21.11
+0
Globoka država že ima zbrane glasove. Baje 46 glasov, obkrožil pooblaščenec KP. Škatlo z glasovi dostavijo, ko najdejo ustrezno rešitev za levičarje. Prva volivka Erjavca bo kar Janja Sluga, ki mu je obljubila, po besedah Karla.
kratkovidni
21. 01. 2021 20.10
+1
gremlini tablet in spat
Uporabnik234179
21. 01. 2021 20.06
+1
SMC res je imate ustavno pravico ,da se odločite za glasovanje ..ampak to sedaj so drugačne razmere zato bi morali obvezno narediti kompromis in tega pokvarjenga Erjavca na hitro zbrcati iz parlamenta ..imate še dovolj časa za pravo strankarsko vojno samo naj vse to mine.
poneumljanje
21. 01. 2021 20.11
-1
Ubožček stonicni, še tega ne veš, da Erjavec ni v parlamentu, pa bluziš neumnost, samo, da žališ ljudi !
Domendo
21. 01. 2021 19.55
+1
Jaz mislim, da so v opoziciji dojeli, da so stopili v prevelike čevlje pred predsedovanjem EU in so se usrali. V resni državi ne vidiš politika, ki bi prilezel tako visoko in tih pred vrhom šel nazaj. To kar se gre opozicija je čisti blef, ker je jasno, da če jim Janša zdaj preda oblast so zmrznili. Je tako židan, Šarec, Fajonova, Rjavec...? Zasmrdel vam je v hlačah in ste rekli čao. Zdaj ko ste si pa riti obrisali pa udri po vladi. Vas malo razumem ker to kar se gredo v vladi je sramotno. Ampak je tako zaradi vas, ker nistem hoteli v vlado z janšo. Lahko bi vsaj za ta čas stopili skupaj ampak ste rušili tistih nekaj normalnih, ki se vsaj znajo obleči. Joszef in cigler pa sta tudi i.diota. NSI banda. Tonin je še za prebavid in ga lahko samo zahebavamo ampak ostalih dveh pa je človek ponižan in potlačen. Obup.
bonkintos
21. 01. 2021 19.51
+1
ZORČIČ DAJ NA GLASOVANJE DA KOALICIJA NE GLASUJE..opozicija pa naj proba svojo sreču v glasovanju pa da vidimo kako je kul burek močan.. ...VSE REŠENO V ENI MINUTI...
poneumljanje
21. 01. 2021 19.57
-2
Stonicna marela, kaj si hotel napisat, ko si napisal "naj proba svojo SREČU", malo po bivši jugi diši !
Ciril Jenko
21. 01. 2021 19.41
+0
Po vseh naviranjih zrušiti vlado pa naj zaupamo v računalniško glasovanje, pa še tajno. Nesprejemljivo. Pri javnem bi še šlo, ko potem vsak poslanec lahko preveri ali je njegov glas tak kot ga je oddal.
madras
21. 01. 2021 19.48
+0
Janša vlada z ukradenimi glasovi volilcev smc Cerarja,nesprejemljivo.
blackwizard
21. 01. 2021 19.39
+0
tale kul nima mej,samo da se ruši in pridejo tile hinavci na oblast
gnoj222
21. 01. 2021 19.20
+3
Za zacetek je treba prepovedat nosnjo telefona in snemalnih naprav v sobo kjer se glasuje. Oznacujecse lahko le z zebljem in kladivom na plešo.
Jaka Jack
21. 01. 2021 19.11
-1
Predlagam skafandre brez nepotrebne nove zakonodaje. Ali pa obvezne usnjene hlače. Iz takih hlač še prdec ne pobegne.
deratizacija
21. 01. 2021 19.09
+5
Če predstavljajo državljane, naj bo glasovanje javno, da državljani vemo, komu lahko zaupamo naš glas.
iga_biba
21. 01. 2021 19.05
+3
Vse šole, vsi osnovnošolci se šolajo na daleč preko zooma, le za naš parlament je to atomska fizika. nekaj je hudo narobe z našimi poslanci.
Desna FRONTA
21. 01. 2021 19.16
-2
Ne kar neki na pamet. Uporabi malo ... no ja 🤡
malaraja
21. 01. 2021 19.03
+1
Pokvarjena SĐS klika žali vse v imenu svojega skorumpiranega predsednika. Nesposobni, neuspešni in uklonljivi pred avtoriteto se ti lahko samo smilijo. Njihovi govori, cinizem in aroganca so ceneni, zato bo kakšna mobilizacija novih volilcev misija nemogoče. Na pol mandata ste, pa niste naredili še nič od obljubljenega, samo veliko ste nakradli in uničili. Nobene afere ni Janez razrešil, samo še več umazanega denarja mora s Snežićem oprat. Poslanci SĐS ste pa vsak dan bolj žleht. Ste kot smrekovi lubadarji, ki jih je treba čimprej odstranit, sicer se razmnožijo in uničijo cel gozd. Čim prej vas je treba odstranit od krmila, da nam ne boste delali take sramote, kot smo jo gledali v US minule dni.
Desna FRONTA
21. 01. 2021 19.13
+3
Ojoj kako mora to bolet. Kaj čmo JJ ni kar tko.
lektor1944
21. 01. 2021 19.33
-1
Res ste se preveč razmnožili in razjedate našo državo že 75 let.
Desna FRONTA
21. 01. 2021 18.56
+7
Vse se ruši, ROG, KUL, ....
Desna FRONTA
21. 01. 2021 18.55
+5
Prvič, da so na Kanalu mal spljuval KULovce, češ, da so res neresni. So spregledal?
Feraltribune
21. 01. 2021 18.52
-2
Ko vidim tega nagravžnega Zorčića s tole zeleno kirurško cunjo na njegovem lažnivem gobcu, bruha. Tako nagravžnega človečka Slovenija še ni imela vse od časov generala Rupnika.
Desna FRONTA
21. 01. 2021 19.00
+3
ds-65
21. 01. 2021 18.51
+1
Gale kje je Gale? Mi vsi smo Gale!!!!
malaraja
21. 01. 2021 19.05
+0
Če bi v SĐS imeli pol toliko poguma in poštenja, bi vašega predsednika pustili v zaporu. Ne pa da gledate doživljenjskega maršala. Spremenil se vam bo v mumijo, pa boste še kar klečeplacili kot cenene k...e.
madras
21. 01. 2021 18.35
+0
Komunjae janšar najprej žalil ameriškega predsednika,potem ga 2 meseca pljuval da je ukradel volitve in sedaj slekel hlače in poslal čestitko.To ni dec,to je navadna P....tako kot vsi svečkarji.
CIGU MIGU
21. 01. 2021 18.37
+3